Εγκαταβιούμε όχι σε προφυλαγμένη νησίδα, αλλά σε αχανές ταραγμένο πεδίο. Μια, ακόμη και περιορισμένης εμβέλειας, πυρηνική εμπλοκή είναι το εφιαλτικότερο σενάριο για έναν κόσμο σε αλληλοδιάδοχες κρίσεις. Ενα «ατύχημα» στο Αιγαίο είναι η οξύτερη αγωνία για μια Ελλάδα σε απανωτές τρικυμίες.
Ο Πούτιν ανανεώνει την πυρηνική απειλή μετά τα παράνομα δημοψηφίσματα στην Ανατολική Ουκρανία ως ανάχωμα στην πορεία παρακμής του αλλά και ως σκιάχτρο προς τη Δύση, ώστε αυτή να απομακρύνει το στρατιωτικό χέρι βοηθείας προς το Κίεβο.
Ομοίως ενεργεί ο συνοδοιπόρος του, αναθεωρητής συνθηκών και συνόρων, Ερντογάν. Απειλώντας πως «θα ‘ρθει στην Ελλάδα ξαφνικά ένα βράδυ» πιέζει ΗΠΑ και Ε.Ε. για υπαναχωρήσεις και ανταλλάγματα. Αμφότεροι διαστρεβλώνουν φρικιαστικά την πραγματικότητα.
Ο Πούτιν υποστηρίζει ότι η Δύση επιδιώκει να διαμελίσει τη Ρωσία και ωθεί την Ουκρανία σε πόλεμο μαζί της, με τον ίδιο τρόπο που ο Ερντογάν ισχυρίζεται ότι η Ελλάδα ενοχλεί και επιτίθεται στην Τουρκία.
Ο δεύτερος φόβος, αν και ισχυρότερος, συνεχώς ανατροφοδοτούμενος από το εχθροπαθές ανθελληνικό παραλήρημα του «σουλτάνου» και των χειροκροτητών του, δεν επισκιάζει τον πρώτο. Εκείνον στον οποίο συχνά καταπίπτουμε όταν επιχειρούμε να αποδράσουμε από τον οικείο πόνο – και χανόμαστε μέσα στα θερμά δεδομένα: παράνομες προσαρτήσεις, συγκέντρωση στρατευμάτων, δολιοφθορές, επικίνδυνα παιχνίδια κλιμάκωσης από έναν άκαμπτο ηγέτη που δεν προτίθεται να υποχωρήσει.
Παιχνίδια που μπορεί να οδηγήσουν σε εξουθενωτικές παρατάσεις των πολλαπλών κρίσεων, σε περισσότερο αίμα, ασύλληπτες καταστροφές, αν δεν αποφευχθεί πυρηνικό πλήγμα, π.χ., στο Φιδονήσι, τρομακτικές απώλειες, άμεσες και μακροχρόνιες. Ισως και γενίκευση μιας φωτιάς που θα άλλαζε τον κόσμο.
Το ασθενές ενδεχόμενο ενός Γ΄ Παγκοσμίου Πολέμου δεν αίρει την ανησυχία. Ο σκοπός υποχωρεί ανάλογα με το κέρδος. Αναρίθμητες ανατριχίλες και στεναγμούς χρειάζεται να καταπνίγουμε καθημερινά ώστε να δραπετεύσουμε από την οδυνηρή πίεση των απειλών στη μερικώς επισκευασμένη κανονικότητα. Διότι ύστερα από τόσες κρίσεις και με διακριτό το περίγραμμα των επόμενων, αν και επιθυμούμε διακαώς κάτι περισσότερο ευφρόσυνο, είναι δύσκολο να αποσυνδεθούμε από τόπο, χρόνο, εκρηκτικές περιστάσεις. Υφίστανται θετικά σενάρια; Ναι, ο Πούτιν δεν διαθέτει, λέγεται, έτοιμα προς χρήση τακτικά πυρηνικά, ούτε η απόφαση μιας πυρηνικής επίθεσης είναι αποκλειστικά δική του. Ναι, ο Ερντογάν έχει και να χάσει αν επιχειρήσει θερμό επεισόδιο στο Αιγαίο. Ομως, η βάναυση διόγκωση των αδιεξόδων τους ενδέχεται να επιτρέψει στην τρέλα να κυριαρχήσει… Η βαριά σκιά καταστροφικών πιθανοτήτων μάς εμποδίζει να αναπαυθούμε –έστω για λίγο– μέσα στην απλή ύπαρξη.
πηγή:https://www.kathimerini.gr/opinion/562082089/dyo-ntaides-polla-metopa/