Η πρόεδρος της Αμερικανικής Βουλής των Αντιπροσώπων έφτασε στην Ταϊπέι, την πρωτεύουσα της Ταϊβάν, παρά τις σαφείς προειδοποιήσεις του Πεκίνου ότι οι ΗΠΑ «θα πληρώσουν το τίμημα» σε περίπτωση που αυτή η επίσκεψη λάβει χώρα. Η Νάνσι Πελόζι, σε ανάρτησή της στο Twitter, ανέφερε ότι το ταξίδι της αποτελεί εκδήλωση της «αταλάντευτης αμερικανικής στήριξης» στη «ζωηρή δημοκρατία της Ταϊβάν», προκαλώντας την κινεζική ηγεσία.
Από την πλευρά της, η Κίνα που έχει ήδη συγκεντρώσει αποβατικές δυνάμεις στη νότια ακτή της, απέναντι από την Ταϊβάν και έχει από το απόγευμα της Τρίτης αποκλείσει τον εναέριο χώρο πάνω από τα Στενά για όλες τις πτήσεις της πολιτικής αεροπορίας, ανακοίνωσε στρατιωτική άσκηση που ξεκινά το χάραμα και αναμένεται να περικυκλώσει την Ταϊβάν, για πρώτη φορά, με τη Νάνσι Πελόζι να βρίσκεται ακόμα στο νησί.
Αψηφώντας τις αυστηρές προειδοποιήσεις της Κίνας για αντίποινα εναντίον των ΗΠΑ, το αεροσκάφος που μετέφερε την πρόεδρο της αμερικανικής Βουλής των Αντιπροσώπων Νάνσι Πελόζι προσγειώθηκε στην Ταϊπέι όπου την υποδέχθηκε ο υπουργός Εξωτερικών της Ταιβάν.
Αμέσως μετά την άφιξή της, η Πελόζι έστειλε σαφές μήνυμα στο Πεκίνο, διαμηνύοντας ότι η δέσμευση των ΗΠΑ για μία δημοκρατική Ταϊβάν είναι πιο σημαντική από ποτέ.
«Η επίσκεψη της αντιπροσωπείας του Κογκρέσου μας στην Ταϊβάν τιμά την ακλόνητη δέσμευση της Αμερικής να υποστηρίξει τη δημοκρατία της Ταϊβάν» έγραψε στο Twitter η Νάνσι Πελόζι.
Άμεση ήταν η αντίδραση της Κίνας, που θεωρεί την Ταϊβάν κινεζικό έδαφος. Ο κινεζικός στρατός τέθηκε σε ύψιστη επιφυλακή και ανακοίνωσε ότι θα εξαπολύσει στοχευμένες στρατιωτικές επιχειρήσεις καθώς και γυμνάσια με πραγματικά πυρά γύρω από την Ταϊβάν.
Το υπουργείο Άμυνας της Ταϊβάν υπογράμμισε ότι οι ασκήσεις που προανήγγειλε το Πεκίνο είναι πράξεις εκφοβισμού των πολιτών της Ταιβάν και πως επιχειρεί να απειλήσει τα λιμάνια και τις πόλεις που βρίσκονται γύρω από τα σημεία των ασκήσεων. Ανέφερε ότι μόνο την Τρίτη έχουν παρατηρηθεί 21 παραβιάσεις του εναέριου χώρου της Ταϊβάν.
Όπως τόνισε, ο στρατός της περιοχής, έχει την αποφασιστικότητα, την ικανότητα και την δυνατότητα να φροντίσει για την ασφάλεια των πολιτών της, ενώ έχει ανεβάσει και το επίπεδο συναγερμού των ενόπλων δυνάμεών της.
Την επίσκεψη της Πελόζι καταδίκασε και το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών, αναφέροντας ότι καταστρέφει την ειρήνη και την σταθερότητα στα στενά της Ταιβάν.
«Οι Ηνωμένες Πολιτείες θα έχουν την ευθύνη και θα πληρώσουν το τίμημα για την υπονόμευση της κυριαρχίας και των συμφερόντων της Κίνας» τόνισε ο εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών, Χουά Τσουνίνγκ.
Από την πλευρά του, ο Λευκός Οίκος διεμήνυσε ότι οι ΗΠΑ δεν θα υποκύψουν στον εκφοβισμό και τις απειλές της Κίνας, καθώς η επίσκεψη της προέδρου της Βουλής δεν παραβιάζει την πολυετή αμερικανική πολιτική της «μίας Κίνας».
«Δεν πρόκειται να υποκύψουμε σε εκφοβισμούς ούτε να παρεκκλίνουμε από τις δεσμεύσεις μας για την ασφάλεια στην περιοχή εξαιτίας της κινεζικής ρητορικής ή από κάποιες ενέργειές της. Επαναλαμβάνω, δεν υπάρχει κανένας λόγος εξαιτίας αυτού να κλιμακωθεί η ένταση ή να προκληθεί κάποιου είδους κρίση διότι δεν υπάρχει τίποτε διαφορετικό σχετικά με το ταξίδι της Προέδρου από όσα κάναμε και δηλώναμε για δεκαετίες αναφορικά με την Κίνα» σημείωσε ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας των ΗΠΑ, Τζον Κίρμπι.
Το πολεμικό κλίμα, που στήνει η Κίνα στην περιοχή, είχε αποτυπωθεί νωρίτερα με μία πρωτοφανή επίδειξη ισχύος από την πλευρά του Πεκίνου. Κινεζικά άρματα μάχης έφθασαν μέχρι την παραλία, απέναντι από τις ακτές της Ταϊβάν με τους λουόμενους να παρακολουθούν απορημένοι, ενώ ισχυρές στρατιωτικές δυνάμεις είχαν συγκεντρωθεί στην πόλη Σιαμέν της επαρχίας Φουτσιάν.
Κατά την άφιξη της προέδρου της αμερικανικής Βουλής στο ξενοδοχείο, υπήρχαν συγκεντρωμένοι αρκετοί δημοσιογράφοι και κόσμος που έσπευσε να τη δει από κοντά.
Υπήρχε όμως και διαδήλωση εναντίον της, από κόσμο που κρατούσε πανό στα οποία την χαρακτήριζε «Αμερικανίδα μάγισσα» και την προέτρεπε να γυρίσει στις ΗΠΑ.
Η πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων αναμένεται να συναντηθεί με την πρόεδρο της Ταϊβάν και ομάδα ακτιβιστών υπέρ των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Κι ενώ αναλυτές αναρωτούνται για την σκοπιμότητα αυτής της επίσκεψης, η 82χρονη Πελόζι υπήρξε ανέκαθεν υπέρμαχος των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Κίνα.
Στην πρώτη αντίδρασή της για την επίσκεψη Πελόζι στην Ταϊβάν, η Ρωσία έκανε λόγο για πρόκληση των ΗΠΑ και σημείωσε πως η Κίνα έχει το δικαίωμα να λάβει μέτρα για να προστατέψει την κυριαρχία της.
Λεπτές ισορροπίες από τον Λευκό Οίκο – Οι λόγοι που η Κίνα βλέπει κλιμάκωση
Ανεξάρτητα από τις προσωπικές επιδιώξεις της Νάνσι Πελόζι να εδραιώσει την πολιτική κληρονομιά της ως σφοδρός επικριτής της Κίνας, ειδικά στο θέμα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, η διαμάχη που πυροδότησε, αποτελεί προβολή της σύγκρουσης ΗΠΑ – Κίνας για το σύστημα αξιών, πολιτισμού και διακυβέρνησης. Ή όπως το είπε η ίδια, στην παρούσα περίοδο ο κόσμος καλείται να επιλέξει ανάμεσα στην δημοκρατία και τον αυταρχισμό.
Το τελευταίο που θέλει ο Λευκός Οίκος, εν μέσω αναμέτρησης με τη Ρωσία, είναι να εμπλακεί σε γεωπολιτική μονομαχία και με την Κίνα. Γι’ αυτό και επιμένει να υποβαθμίζει τη σημασία της επίσκεψης, αν και έχει ιστορική σημασία. Διαμηνύει σε κάθε επίπεδο πως ήταν προσωπική απόφαση της Πελόζι και όπως σέβεται την ανεξαρτησία του Κογκρέσου, εξίσου σέβεται την πολιτική της Μίας Κίνας – δύο συστήματα, ότι δηλαδή η Ταϊβάν είναι αυτόνομη αλλά έδαφος της Κίνας και πως θα επέμβει μόνο αν το Πεκίνο προχωρήσει σε βίαη προσάρτηση της νήσου.
Η Κίνα βλέπει την επίσκεψη Πελόζι ως κλιμάκωση, επειδή οι ΗΠΑ την έχουν εντάξει στον ίδιο άξονα με τη Ρωσία, ως απειλή για τη Δύση. Επίσης, το Πεκίνο εκλαμβάνει την επίσκεψη Πελόζι ως διπλωματική αναγνώριση της Ταϊβάν, άρα φοβάται ότι η Ουάσιγκτον προετοιμάζεται να αναγνωρίσει την ανεξαρτησία της νήσου. Επιπλέον, είναι η χρυσή ευκαιρία για τον Πρόεδρο Σι να κάνει επίδειξη ισχύος, με φόντο την ανανέωση της θητείας του προσεχώς και την καταστροφική πολιτική του στην αντιμετώπιση της πανδημίας.
Ανάλυση: Άννα Παπασωτηρίου
Πηγή: ΕΡΤ/ Ζέτα Κονταξή, Ευγενία Μυρίδου
πηγή: ertnews.gr - https://www.ertnews.gr/eidiseis/diethni/skiniko-krisis-stin-taivan-meta-tin-afixi-pelozi-i-kina-perikyklonei-me-askiseis-to-nisi/