Τρίτη 8 Φεβρουαρίου 2022

Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ “κόβει τον βήχα” στην επίθεση φιλίας του Ερντογάν. "Τα πράγματα ,με την Τουρκία συμβαίνουν πολύ αργά και σταδιακά"


 

Ο Πρωθυπουργός του Ισραήλ Ναφτάλι Μπένετ δήλωσε τη Δευτέρα ότι κάνει  προσεκτικά βήματα σε ό,τι αφορά το ανανεωμένο ενδιαφέρον του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για ενίσχυση των δεσμών με το Ισραήλ.

«Τα πράγματα (με την Τουρκία) συμβαίνουν πολύ αργά και σταδιακά», είπε ο Μπένετ σε συνέντευξη Τύπου. Την ίδια ώρα, ανώτερη διπλωματική πηγή δήλωσε ότι ο Μπένετ και η κυβέρνηση προχωρούν πολύ προσεκτικά στην «επίθεση φιλίας» της Άγκυρας.

«Δεν υπάρχει περιφερειακός αστυνομικός»

«Στη σημερινή Μέση Ανατολή, πρέπει να παίζουμε σε ολόκληρο το γήπεδο, γιατί δεν υπάρχει περιφερειακός αστυνομικός», είπε η πηγή, αναφερόμενη στο ότι η αμερικανική προσοχή εστιάζεται πλέον αλλού. «Υπάρχει μεγάλη προσδοκία στο Ισραήλ να καλύψει αυτό το κενό που δημιουργεί η αμερικανική απουσία».

Παράλληλα, ο Σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας Eyal Hulata μίλησε επίσης για τις προσπάθειες του Ισραήλ να ενισχύσει τους δεσμούς με τις χώρες της Συμφωνίας του Αβραάμ, καθώς και με την Αίγυπτο και την Ιορδανία. «Η αποστολή τώρα είναι να μετατρέψουμε αυτές τις συμφωνίες σε πρακτικές συμφωνίες και να εισαγάγουμε έργα και πρωτοβουλίες», είπε τη Δευτέρα. «Ολόκληρη η κυβέρνηση εργάζεται πάνω σε αυτό και το Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας έχει σημαντικό ρόλο στο θέμα».

Μετά τον εναγκαλισμό με τη Χαμάς ήρθε η … επίθεση φιλίας

Ο Ερντογάν έκανε “ανοίγματα φιλίας” στο Ισραήλ πολλές φορές πέρυσι, αλλά πρέπει να σημειωθεί πως η πρόσφατη συμπεριφορά του έρχεται σε αντίθεση με την παλαιότερη πρακτική του.

 Τα τελευταία χρόνια, η Τουρκία φιλοξενούσε τρομοκράτες της Χαμάς και υποστήριξε αποσταθεροποιητικές δραστηριότητες στην ανατολική Ιερουσαλήμ. Ο Ερντογάν έχει κατηγορήσει επίσης το Ισραήλ ότι προέβη σε βιαιότητες στις οποίες σκοτώθηκαν παιδιά Παλαιστινίων.

Υπενθυμίζεται ότι την περασμένη Κυριακή, ο Ερντογάν μίλησε με τον Πρόεδρο του Ισραήλ Ισαάκ Χέρτζογκ, το Γραφείο του οποίου έκανε την πρώτη δημόσια δήλωση ότι σχεδιάζει ένα ταξίδι στην Άγκυρα. Ο πρωθυπουργός Μπένετ είπε ωστόσο ότι το ταξίδι αυτό συντονίζεται πλήρως μαζί του, αφήνοντας έτσι να εννοηθεί ότι τίποτα δεν είναι σίγουρο, αφού «τα πράγματα (με την Τουρκία) συμβαίνουν πολύ αργά και σταδιακά»


πηγή:https://economico.gr/o-prothypourgos-tou-israil-kovei-ton-vicha-tou-erntogan-ta-pragmata-me-tin-tourkia-symvainoun-poly-arga-kai-stadiaka-dilonei/