Τρίτη 19 Οκτωβρίου 2021

Τα καλά παιδιά που "εκτρέφει" ο Ερντογάν - Μέλος του ISIS που έκαψε ζωντανούς Τούρκους στρατιώτες ζούσε ως μαγαζάτορας στην Τουρκία.


 Ένα φερόμενο μέλος του Ισλαμικού Κράτους που δημοσίευσε ένα βίντεο που δείχνει δύο Τούρκους στρατιώτες να καίγονται ζωντανοί από άντρες του Ισλαμικού Κράτους στη Συρία το 2016 είναι ιδιοκτήτης επιχειρήσεων στην Τουρκία, ανέφερε την Κυριακή ο ειδησεογραφικός ιστότοπος Tr724, επικαλούμενος το πρακτορείο ANKA.

Αυτή είναι η δεύτερη υπόθεση τον τελευταίο καιρό, καθώς, πρόσφατα αποκαλύφθηκε ότι μέλος του ISIS που φέρεται να έκαψε ζωντανούς Τούρκους στρατιώτες ζούσε ως μαγαζάτορας στην Τουρκία.

Ένα βίντεο με τους δύο στρατιώτες - που αργότερα αναγνωρίστηκαν ως Φετχί Σαχίν και Σεφέρ Τας, οι οποίοι είχαν αιχμαλωτιστεί από το ISIS στην περιοχή Αλ-Μπαμπ της βόρειας Συρίας στα τέλη του 2016- που δολοφονήθηκαν βάναυσα, διαμοιραζόταν στο διαδίκτυο μεταξύ των λογαριασμών των μελών και υποστηρικτών του Ισλαμικού κράτους τον Δεκέμβριο του 2016, προκαλώντας οργή.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο Ομέρ Γετέκ, ο οποίος ήταν υπεύθυνος για τα μέσα ενημέρωσης του Ισλαμικού Κράτους, διέταξε τη λήψη και τη δημοσίευση του βίντεο.

Ο Γετέκ συνελήφθη στην Άγκυρα το 2018 και αποφυλακίστηκε τον Απρίλιο του 2020.

Παρόλο που ο Γετέκ, στην κατάθεσή του στην αστυνομία, είπε ότι κατείχε μια εταιρεία που ίδρυσε το 2006 στην Τουρκία, αποδείχθηκε ότι ίδρυσε την εταιρεία του το 2002 σύμφωνα με τα αρχεία του Εμπορικού Επιμελητηρίου της Κωνσταντινούπολης (İTO).

Ο Γετέκ είπε επίσης ψέματα για τον αριθμό των εταιρειών του. Είχε τρεις εταιρείες στην Τουρκία, τις οποίες συνέχισε να λειτουργεί ακόμη και μετά την ένταξή του στο ISIS τον Ιανουάριο του 2015 .

Εν τω μεταξύ, ο Γετέκ φέρεται να κηρύχθηκε "προδότης" από τις οργανώσεις των σαλαφιστών επειδή ήταν πληροφοριοδότης της αστυνομίας, προφανώς εκμεταλλευόμενος τον νόμο περί μετανοίας του τουρκικού κράτους.

Αξιωματούχοι της τουρκικής κυβέρνησης εξοργίστηκαν μετά τη δημοσίευση του βίντεο και επέκριναν άτομα που το διέδωσαν χωρίς να επαληθεύσουν την αυθεντικότητά του. Αμέσως απαγορεύτηκε η πρόσβαση σε πλατφόρμες κοινωνικών μέσων όπως το Facebook, το YouTube και το Twitter. Η τουρκική κυβέρνηση δεν έχει κάνει μέχρι στιγμής καμία δήλωση ως προς την αυθεντικότητα του βίντεο, που δείχνει τη βάναυση δολοφονία των δύο στρατιωτών στα χέρια του ISIS.

Οι στρατιώτες στάλθηκαν στη Συρία στο πλαίσιο της τουρκικής εισβολής στη Συρία που βαφτίστηκε "Ασπίδα του Ευφράτη", υπό την πρόφαση να βοηθήσουν τους Σύρους αντάρτες να διώξουν το Ισλαμικό Κράτος από την παραμεθόρια πόλη Τζαραμπλούς τον Αύγουστο του 2016, σε μια δραματική κλιμάκωση της συμμετοχής της Τουρκίας στον συριακό εμφύλιο πόλεμο.

Ο Γετέκ κατέθεσε επίσης ως μάρτυρας στην υπόθεση βομβιστικών επιθέσεων κοντά στο σιδηροδρομικό σταθμό της Άγκυρας το 2015, που είχε ως αποτέλεσμα να σκοτωθούν πάνω από 100 άνθρωποι, και για την οποία, μετά από χρόνια, η ΜΙΤ κατηγορήθηκε ότι γνώριζε εκ των προτέρων..

Στην κατάθεσή του το 2018 ο Γετέκ είχε απαριθμήσει τα ονόματα αρκετών τρομοκρατών του Ισλαμικού Κράτους που ήταν υπεύθυνοι για την οργάνωση των επιθέσεων στην Τουρκία.

Πέτρος Κράνιας


πηγή:https://www.capital.gr/diethni/3589329/melos-tou-isis-pou-kategrafe-tourkous-stratiotes-na-kaigontai-zontanoi-exei-epixeiriseis-stin-tourkia