Τρίτη 19 Οκτωβρίου 2021

Έτοιμη για νέα εισβολή στη βόρεια Συρία η Τουρκία - Προανήγγειλε "αντιτρομοκρατικές!!" επιχειρήσεις


 Τη δεδηλωμένη βούληση της Τουρκίας να πραγματοποιήσει εκκαθαριστικές «αντιτρομοκρατικές» επιχειρήσεις στη βόρεια Συρία επανέλαβε την Τετάρτη ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου. O Τούρκος αξιωματούχος δεν έχασε την ευκαιρία να καταγγείλει ταυτόχρονα Μόσχα και Ουάσιγκτον, επιρρίπτοντάς τους την ευθύνη για τις επιθετικές ενέργειες που εξαπέλυσαν οι Μονάδες Λαϊκής Προστασίας (YPG), δηλαδή η κουρδική πολιτοφυλακή, εναντίον τουρκικών στόχων. 

Λίγες ημέρες νωρίτερα, την Κυριακή, οι κουρδικές δυνάμεις εξαπέλυσαν από την Ταλ Ριφάτ πυραυλική επίθεση εναντίον της Αζάζ της βόρειας Συρίας, με αποτέλεσμα τον θάνατο δύο Τούρκων αστυνομικών και τον τραυματισμό άλλων δύο. 

Οι προθέσεις της Αγκυρας, που διατυπώθηκαν από τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τον ομόλογό του από τη Νικαράγουα, Ντένις Μονκάντα Κολίμτρες, δεν δημοσιοποιούνται για πρώτη φορά. Στην πραγματικότητα ο Τσαβούσογλου απλώς επανέλαβε τις απειλές που εκτόξευσε δύο ημέρες νωρίτερα ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Ο Τούρκος πρόεδρος είχε δηλώσει χαρακτηριστικά ότι η τελευταία επίθεση των κουρδικών δυνάμεων «ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι», προσθέτοντας: «Η υπομονή μας έχει εξαντληθεί. Η Τουρκία είναι αποφασισμένη να εξαλείψει κάθε απειλή από τη βόρεια Συρία, είτε σε συνεργασία με τις δυνάμεις που δραστηριοποιούνται στην περιοχή, είτε με δικά μας μέσα». 

Οι ευθύνες ΗΠΑ και Ρωσίας για τις κουρδικές επιθέσεις εκπορεύονται, σύμφωνα με την τουρκική κυβέρνηση, από δύο συμφωνίες που υπέγραψε μαζί τους η Αγκυρα. Την ύπαρξή τους άλλωστε υπενθύμισε και ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, επισημαίνοντας ότι κανείς από τους δύο συμβαλλόμενους δεν τήρησε τις δεσμεύσεις που ανέλαβε. Κλιμακώνοντας την ένταση προς την Ουάσιγκτον, ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου χαρακτήρισε την καταδίκη των κουρδικών επιθέσεων από τις ΗΠΑ «ανειλικρινή», τονίζοντας ότι οι Αμερικανοί είναι εκείνοι που εκπαιδεύουν και εξοπλίζουν τις μονάδες της κουρδικής πολιτοφυλακής.

«Η Ουάσιγκτον και η Μόσχα ευθύνονται για τις επιθέσεις των κουρδικών δυνάμεων, αφού δεν κράτησαν τον λόγο τους. Οι τρομοκράτες είναι εδώ και κλιμακώνουν τις επιθέσεις τους. Γι’ αυτόν τον λόγο πρέπει να πάρουμε την κατάσταση στα χέρια μας. Θα κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν προκειμένου να απαλλάξουμε την περιοχή από την παρουσία τους», είπε ο Τσαβούσογλου, εξηγώντας ότι η Τουρκία «θα κάνει παν δυνατόν» για την ασφάλειά της, την εθνική κυριαρχία και την εδαφική της ακεραιότητα. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο εκπρόσωπος Τύπου του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών, Νεντ Πράις, είχε καλέσει όλες τις πλευρές να σεβαστούν τις ζώνες κατάπαυσης του πυρός και να σταματήσουν άμεσα οι επιθέσεις. Η τοποθέτηση προφανώς δεν ικανοποίησε τον κ. Τσαβούσογλου.

Το 2019 η Αγκυρα προχώρησε σε συμφωνία με την Ουάσιγκτον για την απομάκρυνση των μονάδων της κουρδικής πολιτοφυλακής σε απόσταση 30 χιλιομέτρων από τα σύνορά της. Στο πλαίσιο της συμφωνίας ορίστηκε μια «περιοχή ασφαλείας» μεταξύ της Τελ Αμπιαντ και της Ρας αλ Αϊν, η οποία βρισκόταν υπό την ευθύνη και τον έλεγχο των τουρκικών δυνάμεων. Την ίδια χρονιά, η Αγκυρα υπέγραψε παρόμοια συμφωνία με τη Μόσχα, η οποία επίσης προέβλεπε την απομάκρυνση των κουρδικών μονάδων από την τουρκοσυριακή μεθόριο.

Ενώ η ένταση μεταξύ Αγκυρας και Ουάσιγκτον κλιμακώνεται διαρκώς τους τελευταίους μήνες, η πολιτική προσέγγισης προς τη Μόσχα δεν τελεσφόρησε. Κατά τη συνάντηση στα τέλη Σεπτεμβρίου με τον Ρώσο ομόλογό του Βλαντιμίρ Πούτιν, ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είχε δηλώσει ότι πρόκειται να προχωρήσει στην εκκαθάριση «των ακραίων στοιχείων» από την περιοχή που εξαπολύονται οι κουρδικές επιθέσεις.

Σύμφωνα με τον Εμρέ Ερσέν, ειδικό των ρωσοτουρκικών σχέσεων και καθηγητή του Πανεπιστημίου Μαρμαρά της Κωνσταντινούπολης, οι πρόσφατες επιθέσεις της κουρδικής πολιτοφυλακής έδειξαν ότι οι Πούτιν και Ερντογάν δεν κατάφεραν να καταλήξουν σε οριστική συμφωνία για το μέλλον της Συρίας κατά τη συνάντησή τους στο Σότσι και εκτίμησε ότι οι ενέργειες των Κούρδων δεν πρόκειται να μεταβάλουν ουσιαστικά το «στάτους κβο» στην περιοχή. Ωστόσο, στην περίπτωση που η Τουρκία αποφασίσει να πραγματοποιήσει στρατιωτικές επιχειρήσεις στην περιοχή του Ταλ Ριφάτ, θα χρειαστεί να δώσει κάποιο σημαντικό αντάλλαγμα στη Μόσχα.
 
A.P., REUTERS

πηγή:https://www.kathimerini.gr/world/561542671/etoimi-gia-nea-eisvoli-sti-voreia-syria-i-toyrkia/