10.000 βήματα την ημέρα και όχι περισσότερες από 2.000 θερμίδες. Μήπως είναι αυτό το λιγότερο επώδυνο σχέδιο
«Νομίζω πως το περπάτημα είναι ίσως το μοναδικό εργαλείο για καλή υγεία, ευεξία και όμορφο σώμα, αλλά αξιοποιείται ελάχιστα»
Δεν θέλεις να μειώσεις τις ποσότητες του φαγητού που έχεις συνηθίσει να καταναλώνεις, πόσο μάλλον να αφαιρέσεις εντελώς αγαπημένες τροφές από το διαιτολόγιό σου, δεν θέλεις να κόψεις τη μπύρα ή το κρασί, δεν σου αρέσει το γυμναστήριο, αλλά θέλεις να χάσεις κιλά, να «χτίσεις» ένα όμορφο κορμί χωρίς ιδιαίτερη προσπάθεια και χωρίς στερήσεις. Γιατί, τα έχεις δοκιμάσει όλα στο παρελθόν. Έχεις ιδρώσει με όλα σχεδόν τα είδη γυμναστικής, έχεις κάνει σχεδόν όλες τις δίαιτες, για τα «ανέλπιστα» αποτελέσματα των οποίων διάβαζες αμέτρητα άρθρα στο ίντερνετ, και τελικά αυτό που σου έμεινε, είναι το αρχικό σου ερώτημα: ποια είναι η ελάχιστη προσπάθεια που πρέπει να κάνεις ώστε να διατηρήσεις το ιδανικό σου βάρος; Μπορείς τελικά να έχεις τα επιθυμητά αποτελέσματα, κάνοντας απλά… το κέφι σου;
10.000 βήματα την ημέρα και όχι περισσότερες από 2.000 θερμίδες. Μήπως είναι αυτό το λιγότερο επώδυνο σχέδιο; Η απώλεια βάρους είναι δύσκολη υπόθεση και η διατήρηση αυτού του - ιδανικού για σένα - βάρους, ακόμη δυσκολότερη. Τα χιλιόμετρα που «γράφει» ο καθένας διαφέρουν και το αποτέλεσμα επηρεάζουν πολλοί και διαφορετικοί παράγοντες. Τελικά αδυνατίζεις μόνο με το περπάτημα;
«Νομίζω πως το περπάτημα είναι ίσως το μοναδικό εργαλείο για καλή υγεία, ευεξία και όμορφο σώμα, αλλά αξιοποιείται ελάχιστα», λέει ο διατροφολόγος και personal trainer Jeremy Fernaudes. Σύμφωνα με τον Fernandes, ο λόγος που το περπάτημα σπάνια εντάσσεται σε μια… κουβέντα που αναλύει αποτελεσματικούς τρόπους αδυνατίσματος - αντίθετα, ακούς για γιόγκα, στατικό ποδήλατο, αεροβική, δίαιτα paleo κ.α. - είναι γιατί οι άνθρωποι είναι συναισθηματικά «προγραμματισμένοι» να αντιλαμβάνονται το αδυνάτισμα και την ευεξία ως σωματική καταπόνηση, ως τιμωρία, και προετοιμάζουν τον εαυτό τους ψυχολογικά για μια δύσκολη εμπειρία. «Οι περισσότεροι επιλέγουν να πιστέψουν πως η άσκηση και η απώλεια βάρους θέλει πολλές θυσίες. Και αυτό βολεύει. Αν το θεωρείς μια τεράστια προσπάθεια από μέρους σου, να χάσεις κιλά, δικαιολογείσαι αν αποτύχεις - σε δικαιολογεί και σε λυτρώνει ταυτόχρονα ο βαθμός δυσκολίας από μόνος του», λέει ο Fernandes. «Kάτι τόσο απλό όμως - το ελάχιστο που μπορείς να κάνεις - στο οποίο και θα είσαι συνεπής και το οποίο μπορεί να κάνει τεράστια διαφορά, πολύ μεγαλύτερη από το να εξαντλείσαι ώρες σε ένα γυμναστήριο, δεν το επιλέγεις».
Το περπάτημα δεν είναι ένα μυστικό που σου αποκαλύπτεται ξαφνικά. Τα 10.000 βήματα αποτελούν ήδη προεπιλογή στα πιο δημοφιλή gadgets και wearable activity trackers της αγοράς. Δεν μπορείς όμως να αναληφθείς τα οφέλη, παρά μόνο όταν επιδοθείς σ’ αυτό.
Βέβαια, το περπάτημα δεν είναι το κατάλληλο εργαλείο για όλους τους στόχους. Δεν είναι το περπάτημα αυτό που θα σε προετοιμάσει για να λάβεις μέρος σε έναν μαραθώνιο, ούτε είναι το περπάτημα αυτό που θα σου δώσει το εξωφρενικά γραμμωμένο σώμα της «παραλίας» - εκτός κι αν έχεις ήδη καλοσχηματισμένους μύες - γιατί από κάποιο σημείο και μετά το να χάνεις απλά κιλά, συνεπάγεται και μείωση μυϊκής μάζας. Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο ο προπονητής διασημοτήτων και πρωταθλητής bodybuilder, Eren Legend, είναι επιφυλακτικός απέναντι στο περπάτημα ως τη μόνη λύση για να δείχνουμε τέλειοι… με το μαγιώ. «Εάν ακολουθείς ένα πρόγραμμα αερόβιας γυμναστικής (cardio) και έχεις σώμα-αχλάδι, το μόνο που έχεις να περιμένεις είναι ένα ‘μικρότερο αχλάδι’», λέει. «Ο μόνος τρόπος να αλλάξει το σώμα σου, το σχήμα του και η όψη του, είναι να κάνεις γυμναστική που βασίζεται στη δύναμη και την αντίσταση (ελεύθερα βάρη, λάστιχα αντίστασης κ.α.). Αυτό δεν σημαίνει ότι τα 10.000 βήματα είναι κακά - εάν κάνεις τακτικά κάποιο είδος σωματικής δραστηριότητας το σώμα όντως θα αλλάξει. Είναι όμως αυτός ο αποτελεσματικότερος τρόπος; Κάποια μορφή προπόνησης αντοχής και δύναμης, όπως τα βάρη ή τα σπριντ, μαζί με το κατάλληλο διατροφικό πρόγραμμα, σε οδηγούν γρηγορότερα στο στόχο».
Με αυτή τη λογική, η γνωστή activity tracking εφαρμογή της Whoop, «έπαψε» να μετρά απλά τα βήματα. Ενώ τα περισσότερα τέτοια γκάτζετ και εφαρμογές fitness μετρούν βήματα, οι σχεδιαστές της Whoop πιστεύουν πως το να μετράς απλά πόσα βήματα έκανες, δεν είναι αρκετό και δεν φανερώνει κάτι ιδιαίτερο. Αντίθετα, επέλεξαν να μετρήσουν τους καρδιακούς παλμούς. Το περπάτημα έχει πολλούς παρανομαστές. Περπατάς σε έναν ευθύ δρόμο, περπατάς μια ελαφρώς ανηφορική διαδρομή, περπατάς στο βουνό, σε «δύσβατα» μονοπάτια, περπατάς σε ένα πεζοδρόμιο και σταματάς τακτικά για να αποφύγεις ένα εμπόδιο; «Το να μετράς απλά τα βήματά σου δεν λέει κάτι, καθώς δεν είναι όλα τα βήματα τα ίδια, δεν έχουν όλα την ίδια ένταση. Το γρήγορο, σταθερό και ρυθμικό βάδισμα είναι σαφώς πιο εποικοδομητικό από έναν χαλαρό περίπατο, με την ίδια λογική σαφώς καλύτερο είναι και το τζόγκινγκ», εξηγεί η αντιπρόεδρος της Whoo, Kristen Holmes - τρεις φορές πρωταθλήτρια με την εθνική αμερικανική ομάδα χόκεϊ και πρώην προπονήτρια της ομάδας του πανεπιστημίου του Princenton. Oι καρδιακοί παλμοί είναι τελικά αυτοί που σου δείχνουν πόσο αποτελεσματικά είναι τα βήματα που κάνεις και εκεί πρέπει να εστιάζεις.
Εάν λοιπόν αυτό που θέλεις είναι οι υψηλές επιδόσεις ή μονοψήφιος αριθμός στην ένδειξη λίπους σώματος, τότε το να βασίζεσαι μόνο στο περπάτημα δεν είναι το ιδανικότερο. Η πραγματικότητα όμως είναι πως ο μέσος άνθρωπος δεν έχει τέτοιους στόχους, δεν ενδιαφέρεται για υψηλές αθλητικές επιδόσεις ή μονοψήφιες ενδείξεις σωματικού λίπους ή γραμμωμένους κοιλιακούς, ωστόσο εμμένει στην πεποίθηση πως η μοναδική σωματική δραστηριότητα που αξίζει για οποιονδήποτε στόχο, είναι ένα επίπονο - μονότονο και βαρετό πολλές φορές - πρόγραμμα γυμναστικής, κάνοντας στο εαυτό του περισσότερο κακό παρά καλό (γιατί είναι πιθανότερο να τα παρατήσει). Το περπάτημα από την άλλη, είναι και εύκολο να χωρέσει στην καθημερινότητα σου, πιο διασκεδαστικό και εξαιρετικά αποδοτικό, γιατί το καλύτερο πρόγραμμα γυμναστικής είναι αυτό στο οποίο είσαι ευκολότερα συνεπής και δεν απαιτεί κόπο, αρκεί να διαλέξεις «πίστα» (ρυθμό, ταχύτητα, ένταση, χρόνο). Μπορείς από αυτή τη στιγμή να σηκωθείς και να κάνεις τον περίπατό σου. Όσο τετριμμένο κι αν ακούγεται, αυτή η κίνηση θα σου αλλάξει τη ζωή… και το σώμα.
«Πηγή: https://www.athensvoice.gr/life/health/708814_perpatima-telika-adynatizei»