Τρίτη 17 Μαρτίου 2020

Καλά νέα για τον Κορονοϊό: Έρευνα για τον COVID-19: “Το ανοσοποιητικό σύστημα μπορεί να αντισταθεί!” - Διαβάστε τα αισιόδοξα συμπεράσματα του Ιατρικού Ινστιτούτου Doherty




Σήμερα δημοσιεύθηκε  στο επιστημονικό περιοδικό Nature Medicine λεπτομερής κλινική και εργαστηριακή αναφορά για  πώς λειτούργησε το ανοσοποιητικό σύστημα  ασθενούς, ανταποκρινόμενο στον Κορονοϊό. Ένας από τους συγγραφείς του της μελέτης , ο ερευνητής Dr Oanh Nguyen, δήλωσε ότι για πρώτη φορά που καταγράφονται ευρείες ανοσιακές αντιδράσεις στο COVID-19.
Συγκεκριμένα,  ερευνητές του Ινστιτουτου Λοιμωξεων και Ανοσολογιας της Μελβούρνης (Peter Doherty Institute for Infection and Immunity),χαρτογράφησαν τις ανοσολογικές αντιδράσεις σε έναν από τους πρώτους νεοεισερχόμενους κορονοϊούς (COVID-19) στην Αυστραλία,  αποδεικνύοντας την ικανότητα του οργανισμού να καταπολεμήσει τον ιό και να ανακάμψει από τη λοίμωξη.
Οι ερευνητές του Ινστιτούτου μπόρεσαν να δοκιμάσουν δείγματα αίματος σε τέσσερα διαφορετικά  χρονικά διαστήματα,  σε μια κατά τα άλλα υγιή γυναίκα  40 ετών, η οποία υπήρξε κρούσμα μόλυνσης του COVID-19 και παρουσίαζε ήπια έως μέτρια συμπτώματα που απαιτούσαν νοσηλεία .
Support_us_feature
«Εξετάσαμε ολόκληρο το εύρος της ανοσολογικής αντίδρασης σε αυτήν την ασθενή χρησιμοποιώντας τις γνώσεις που έχουμε αποκομίσει εδώ και πολλά χρόνια για την εξέταση των ανοσολογικών αποκρίσεων σε ασθενείς που νοσηλεύονται με γρίπη», δήλωσε ο dr Nguyen.
“Τρεις μέρες μετά την παραλαβή της ασθενούς, είδαμε μεγάλους πληθυσμούς αρκετών κυττάρων του ανοσοποιητικού συστήματος, οι οποίοι συχνά αποτελούν ενδεικτικό σημάδι ανάκαμψης κατά τη διάρκεια της λοίμωξης από εποχική γρίπη, οπότε προβλέψαμε ότι η ασθενής θα ανακάμψει σε τρεις ημέρες, πράγμα που συνέβη. ”
Η ερευνητική ομάδα ήταν σε θέση να κάνει αυτή την έρευνα τόσο γρήγορα, χάρη στο SETREP-ID ( ετοιμότητα έρευνας για αναδυόμενες λοιμώξεις σε ταξιδιώτες ), υπό την καθοδήγηση του Ιατρικού Ινστιτούτου Doherty και του Νοσοκομείου Λοιμωδων Νοσημάτων της Μελβούρνης (Royal Melbourne Hospital Infectious Diseases).
Το SETREP-ID είναι μια πλατφόρμα που επιτρέπει την πραγματοποίηση ευρέος φάσματος βιολογικών δειγματοληψιών στους επιστρέφοντες ταξιδιώτες σε περίπτωση νέας και απροσδόκητης εστίας μολυσματικών ασθενειών, η οποία είναι ακριβώς η περίπτωση  του COVID-19 στην Αυστραλία.
“Όταν εμφανίστηκε το COVID-19, είχαμε ήδη έτοιμα τα ιατρικά και βιοηθικά πρωτόκολλα, ώστε να μπορέσουμε να αρχίσουμε γρήγορα να εξετάζουμε τον ιό και το ανοσοποιητικό σύστημα με μεγάλη λεπτομέρεια”, δήλωσε ο dr. Thevarajan.
“Hδη το χρησιμοιούμε σε πολλά νοσοκομεία της Μελβούρνης και τώρα σχεδιάζουμε να αναπτύξουμε το SETREP-ID ως εθνική μελέτη”.
Σε συνεργασία με την Καθηγήτρια Katherine Kedzierska του Πανεπιστημίου της Μελβούρνης, επικεφαλής εργαστηρίου στο Ινστιτούτο Doherty και έναν κορυφαίο ερευνητή ανοσολογίας της γρίπης, η ομάδα ήταν σε θέση να αναλύσει την ανοσολογική απάντηση που οδήγησε στην επιτυχή ανάκαμψη από τον ιό COVID-19, η οποία μπορεί να συνεισφέρει τα μέγιστα για την εξεύρεση αποτελεσματικού εμβολίου.
“Έχουμε δείξει ότι παρόλο που το COVID-19 προκαλείται από νέο ιό, σε έναν κατά τα άλλα υγιή άνθρωπο, μια ισχυρή ανοσοαπόκριση σε διάφορους τύπους κυττάρων συνδέθηκε με κλινική ανάκαμψη, παρόμοια με αυτή που παρατηρούμε στη γρίπη”, δήλωσε η καθηγήτρια  Kedzierska.
“Αυτό είναι ένα απίστευτο βήμα προς τα εμπρός στην κατανόηση του τι οδηγεί στην ανάκαμψη από τον  COVID-19. Οι άνθρωποι μπορούν να χρησιμοποιήσουν τις μεθόδους μας για να κατανοήσουν τις ανοσολογικές απαντήσεις σε μεγαλύτερες ομάδες COVID-19 και επίσης να καταλάβουν τι λείπει σε αυτούς στους οποίους ο ιός έχει θανατηφόρα αποτελέσματα. ”
Ο Δρ. Thevarajan είπε ότι οι τρέχουσες εκτιμήσεις δείχνουν ότι πάνω από το 80% των περιπτώσεων COVID-19 είναι ήπιας έως μέτριας κατάστασης και η κατανόηση της ανοσολογικής αντίδρασης σε αυτές τις ήπιες περιπτώσεις είναι πολύ σημαντική έρευνα.
“Ελπίζουμε να διευρύνουμε τώρα το έργο μας σε εθνικό και διεθνές επίπεδο για να καταλάβουμε γιατί κάποιοι άνθρωποι πεθαίνουν από τον COVID-19 και να οικοδομήσουμε περαιτέρω γνώσεις για να βοηθήσουμε στην ταχεία αντίδραση του COVID-19 και των μελλοντικών αναδυόμενων ιών”
dimpenews.com