Σάββατο 28 Μαρτίου 2020

Το φάρμακο που νίκησε τον κορονοϊό




Δοκιμάζεται τώρα στις ΗΠΑ δραστική ουσία για τη ρευματοειδή αρθρίτιδα που θεράπευσε 19 στους 20 ασθενείς στην Κίνα
Επιστήμονες υποστηρίζουν ότι ένα φάρμακο αρθρίτιδας που χρησιμοποιήθηκε για τη θεραπεία του κορονοϊού στην Κίνα θεράπευσε το 95% ασθενών που βρίσκονταν σε κρίσιμη κατάσταση. 
Η δραστική ουσία τοσιλιζουμάμπη, που κυκλοφορεί στην αγορά ως Actemra ή RoActemra και παράγεται από την ελβετική φαρμακοβιομηχανία Roche, λαμβάνεται από ασθενείς με ρευματοειδή αρθρίτιδα και συγκεκριμένους τύπους παιδικής αρθρίτιδας, προκειμένου να μειώσει τα επίπεδα φλεγμονής στον οργανισμό τους. 
Σύμφωνα με δημοσίευμα της «Daily Mail», Κινέζοι γιατροί τη χορήγησαν σε 20 ασθενείς κατά τη διάρκεια της κορύφωσης της επιδημίας στη χώρα και, όπως ισχυρίζονται, οι 19 έλαβαν εξιτήριο από το νοσοκομείο μέσα σε δύο εβδομάδες. 
Το συνταγογραφούμενο φάρμακο δοκιμάστηκε από τους Κινέζους γιατρούς στις αρχές Φεβρουαρίου για την πρόληψη της υπερβολικής αντίδρασης του ανοσοποιητικού συστήματος που παρατηρείται σε κάποιους ασθενείς με κορονοϊό και θεωρείται σημαντικός παράγοντας πίσω από την καταστροφική οργανική ανεπάρκεια και τον θάνατο. Η χορήγησή του γινόταν συνδυαστικά με τη χορήγηση των υπόλοιπων συμβατικών θεραπειών στους ασθενείς.
Οι αξιωματούχοι υγείας της Κίνας ενέκριναν έκτοτε τη χορήγηση Actemra για τη θεραπεία ασθενών με κορονοϊό που εκδηλώνουν σοβαρές πνευμονικές βλάβες, ενώ έχει πάρει ήδη το πράσινο φως για κλινικές δοκιμές στις ΗΠΑ από τον Αμερικανικό Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων.
Αξίζει να σημειωθεί ωστόσο ότι το εν λόγω φάρμακο χαρακτηρίζεται «αμφιλεγόμενο» σε άρθρο του Ιουνίου του 2017 της ιστοσελίδας Stat News που επικαλείται η «Daily Mail», καθώς έχει συνδεθεί με σοβαρές παρενέργειες. 
Συγκεκριμένα, ασθενείς είχαν οδηγηθεί μέχρι και στον θάνατο μετά τη χρήση του εν λόγω φαρμάκου, για το οποίο υπάρχουν ενδείξεις ότι προκαλεί καρδιακή ανεπάρκεια, παγκρεατίτιδα, έμφραγμα, εγκεφαλικό και διάμεση πνευμονία.








πηγή:http://www.dimokratianews.gr/content/104249/farmako-poy-nikise-ton-koronoio