Την ώρα που μηνύματα αλληλεγγύης καταφθάνουν τόσο από τα θεσμικά όργανα των Βρυξελλών, με την υιοθέτηση δέσμης συγκεκριμένων μέτρων για τη στήριξη της Ελλάδας και την προστασία των ελληνικών συνόρων, όσο και από πολλές ευρωπαϊκές πρωτεύουσες που αναγνωρίζουν την ανάγκη συλλογικής αντιμετώπισης του προβλήματος, η χώρα μας συνεχίζει να υψώνει φράγμα, υπερασπιζόμενη τα ελληνικά και ταυτόχρονα ευρωπαϊκά σύνορα.
Τις ελληνικές θέσεις μάλιστα για την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στα ελληνοτουρκικά σύνορα παρουσίασαν στο συμβούλιο Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης ο υπουργός Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, και ο αναπληρωτής υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Γιώργος Κουμουτσάκος, ενώ στη συνέχεια παραχώρησαν και συνέντευξη Τύπου
Με τη χρήση ενός σύντομου βίντεο που δείχνει τις ενέργειες της Τουρκίας από την περασμένη Παρασκευή, τα τρία κυβερνητικά στελέχη επιχείρησαν να εξηγήσουν γιατί η Ελλάδα αναγκάστηκε να καταφύγει σε έκτακτα μέτρα. Μάλιστα, το συγκεκριμένο βίντεο δημοσιοποίησε ο Νότης Μηταράκης στα social media.
Δείτε το χαρακτηριστικό βίντεο
"Η Τουρκία συστηματικά ενθάρρυνε και βοήθησε εμπράκτως χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες να εισέλθουν παρανόμως στη χώρα μας".
Το βίντεο της ελληνικής Κυβέρνησης στο έκτακτο Συμβούλιο Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων στις Βρυξέλλες #EUHomeAffairs youtu.be/XkkSmgT9lAE
21 people are talking about this
Τι είπαν οι τρεις υπουργοί
Ο υπουργός Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης, επισήμανε ότι η Ελλάδα αντιμετωπίζει μια «πραγματική απειλή μαζικής εισροής» με τη χειραγώγηση ανθρώπων για πολιτικούς σκοπούς, ενώ πρόσθεσε ότι ήδη από τον Ιούλιο του 2019, οι τουρκικές αρχές είχαν απειλήσει ρητά ότι πρόκειται να κάνουν ό,τι συνέβη σήμερα.
Στην κρίση αυτή, συνέχισε ο κ. Γεραπετρίτης, η Ελλάδα, απάντησε άμεσα και αύξησε στο μέγιστο την επιτήρηση των ανατολικών συνόρων της, ανέστειλε μέχρι και για ένα μήνα την υποβολή αιτήσεων ασύλου μέχρι η κατάσταση να εξομαλυνθεί, και τέλος ζήτησε από τους εταίρους της στην ΕΕ βοήθεια χρηματοδοτική, επιχειρησιακή (μέσω της Frontex και της ομάδας ταχείας υποστήριξης και μέσω του μηχανισμού πολιτικής προστασίας) καθώς και μέσω οποιουδήποτε άλλου διαθέσιμου μέσου, ιδίως των διπλωματικών οδών, για την επιστροφή των ανθρώπων στις χώρες καταγωγής τους.
«Η Ελλάδα αντιμετώπισε αυτή την επικείμενη απειλή με τη μέγιστη ανθεκτικότητα και θα συνεχίσει να το κάνει, όχι μόνο διασφαλίζοντας την εθνική κυριαρχία της αλλά και την ακεραιότητα των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ» κατέληξε ο κ. Γεραπετρίτης, ζητώντας την αλληλεγγύη της ΕΕ..
Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχΐδης, επισήμανε ότι η ελληνική κυβέρνηση αντέδρασε αμέσως μετά τις πρώτες επιθέσεις «που στρέφονταν εναντίον των δυνάμεών μας και ήταν πραγματικά άνευ προηγουμένου από την άποψη της έντασης και της βιαιότητας». Πρόσθεσε εξάλλου, ότι οι Τούρκοι συνοριοφύλακες προμήθευαν τους μετανάστες με δακρυγόνα και άλλα αντικείμενα, προκειμένου να καταστρέψουν το φράχτη. Κατήγγειλε επίσης, ότι στα σύνορα βρίσκονται 10.000-15.000 μετανάστες που περιμένουν να εισέλθουν παράνομα.
Ο αναπληρωτής υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Γιώργος Κουμουτσάκος, τόνισε ότι «είναι ξεκάθαρο πως δεν πρόκειται για μια αυθόρμητη μετακίνηση μεταναστών, αλλά για μια κυνική χειραγώγηση της ελπίδας απελπισμένων ανθρώπων με γεωπολιτικούς στόχους και για να εκβιαστεί η ΕΕ».
Υπενθύμισε ότι οι τουρκικές αρχές έχουν κάνει στο παρελθόν πολλές δηλώσεις ότι θα ανοίξουν τα σύνορα, για τις οποίες σχολίασε ότι αποτελούν «σαφώς μια ανοικτή πρόσκληση προς τους λαθροδιακινητές και προς τους μετανάστες, να κινηθούν κοντά στα σύνορα», αλλά και «σαφή απόδειξη ότι η Άγκυρα ελέγχει τις μεταναστευτικές ροές».
Κατέληξε δε, λέγοντας ότι αυτές οι πολιτικές της Τουρκίας «είναι πολύ επικίνδυνες ακόμα και για την περιφερειακή σταθερότητα».
πηγή:https://www.tanea.gr/2020/03/05/politics/to-vinteo-ntokoumento-pou-kseskepazei-to-sxedio-erntogan-ston-evro/