Τρίτη 3 Μαρτίου 2020

ΥΦΕΘΑ: Οι παράνομοι μετανάστες αποτελούν απειλή για την Πατρίδα μας- Η κρίση ανέδειξε εξαιρετικές διυπηρεσιακές ενέργειες. - Οι Ένοπλες Δυνάμεις με την ακτοφυλακή, με την Ελληνική Ακτοφυλακή και την Ελληνική Αστυνομία.




ΚΑΤΙΑ ΜΑΚΡΗ: Ο Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας, ο κ. Αλκιβιάδης Στεφανής, είναι στην τηλεφωνική μας γραμμή. Καλό μεσημέρι κύριε Υπουργέ και πραγματικά σας ευχαριστώ γιατί ξέρω ότι περνάτε από νησί σε νησί και είναι πάρα πολύ δύσκολο να βρείτε έστω πέντε λεπτά για να τα πούμε. Τι κάνετε; Πού βρίσκεστε καταρχήν;
ΑΛΚΙΒΙΑΔΗΣ ΣΤΕΦΑΝΗΣ: Κυρία Μακρή καλό μεσημέρι σε εσάς και στους ακροατές σας. Είμαι στην Κω αυτήν τη στιγμή και η επόμενη στάση στη διαδρομή μου είναι το Καστελόριζο. Το σύμπλεγμα της Μεγίστης με το Καστελόριζο.
ΚΑΤΙΑ ΜΑΚΡΗ: Πώς είναι η κατάσταση σήμερα; Δώστε μας μία εικόνα και από τα χερσαία σύνορα που έχετε τον απόλυτο έλεγχο, αλλά και από τα θαλάσσιά μας.
ΑΛΚΙΒΙΑΔΗΣ ΣΤΕΦΑΝΗΣ: Μετά την πίεση την υπερβολική που δεχθήκαμε τις δύο τελευταίες ημέρες, η κατάσταση έχει ομαλοποιηθεί. Έχουν επιτύχει τα μέτρα, τα οποία έχουμε εφαρμόσει. Πρόκειται για διαφορετικά μέτρα για τα χερσαία σύνορα και διαφορετικά για το νησιωτικό χώρο. Αυτήν τη στιγμή έχει σταθεροποιηθεί η κατάσταση. Έχουν σταθεροποιηθεί στις ελάχιστες οι ροές και αναμένουμε την επόμενη μέρα.
Θα ήθελα να σας πω κ. Μακρή ότι η πίεση θα συνεχιστεί και πρέπει να το έχουμε υπ’ όψιν μας αυτό. Το γνωρίζουμε αυτό και έχουμε αναλάβει τα μέτρα που πρέπει.
ΚΑΤΙΑ ΜΑΚΡΗ: Η πίεση και στα χερσαία σύνορα; Γιατί καταλαβαίνω ότι τους παίρνουν σιγά-σιγά από τις Καστανιές και επιχειρούν να τους κατεβάσουν παρακάτω. Είναι έτσι;
ΑΛΚΙΒΙΑΔΗΣ ΣΤΕΦΑΝΗΣ: Γνωρίζουμε όλοι κι έχουμε καταλάβει και το έχουμε αναλύσει ότι ο κ. Ερντογάν έχει ένα σχέδιο. Το σχέδιό του αυτό, θα θελήσει να το υλοποιήσει για δύο λόγους. Πρώτον, διότι αν δεν το πετύχει, θα αποτελεί ένα πλήγμα γι’ αυτόν. Δευτερευόντως γιατί θέλει να μας πιέσει στα χερσαία σύνορα. Άρα λοιπόν θεωρούμε ότι η πίεση θα συνεχιστεί. Εμείς γι’ αυτό προετοιμαζόμαστε, ξέρουμε πολύ καλά τι κάνουμε.
ΚΑΤΙΑ ΜΑΚΡΗ: Ο φόβος σας τώρα, η ανησυχία να το πω έτσι, είναι μεγαλύτερη για τα νησιά να υποθέσω, γιατί δεν ξέρουμε πώς θα εξελιχθεί και ο καιρός, αν βελτιωθεί ο καιρός, τι θα προσπαθήσει να κάνει εκεί;
ΑΛΚΙΒΙΑΔΗΣ ΣΤΕΦΑΝΗΣ: Θα ήθελα να πω, γιατί μας ακούνε πολλοί ακροατές, δεν υπάρχει φόβος. Τέτοια έκφραση δεν υπάρχει. υπάρχει εκτίμηση της κατάστασης και σύμφωνα με την εκτίμηση της κατάστασης, σχεδιάζουμε. δεν φοβόμαστε τίποτε. Ξέρουμε πολύ καλά τι πρέπει να κάνουμε και είμαστε εκπαιδευμένοι για αυτό.
ΚΑΤΙΑ ΜΑΚΡΗ: Εκτιμάτε ότι μπορεί να επιχειρήσει να κάνει hotspot και «Ειδομένες» και να τα στήσει και στον Έβρο από τη δική του πλευρά, αλλά και στα παράλια τα δικά του απέναντι από τα νησιά μας και να το έχουμε αυτό κάθε μέρα σαν κίνδυνο κ. Υπουργέ; Να είναι το επόμενό του βήμα δηλαδή;
ΑΛΚΙΒΙΑΔΗΣ ΣΤΕΦΑΝΗΣ: Εκτιμούμε ότι μπορεί να το κάνει, αλλά δεν μας απασχολεί τι μπορεί να κάνει εκείνος. Εξετάζουμε τις δυνατότητές του και σχεδιάζουμε ανάλογα. Είδατε ότι έχουμε αναλάβει, έχει γίνει μια τεράστια κινητοποίηση στα χερσαία σύνορα και στα θαλάσσια, η οποία αποδίδει.
Μεταφέρουμε Δυνάμεις, ενισχύουμε τις Δυνάμεις μας, ενισχύουμε τα μέσα, τα οποία είναι εκεί και το προσωπικό μας αναδεικνύεται καθημερινά ο καθοριστικός παράγων, μέσα από το υψηλό ηθικό και την φιλοπατρία, την οποία αναδεικνύει καθημερινά. Πάνω σε αυτό θα ήθελα να σας πω κάτι πάρα πολύ σημαντικό: Η κρίση ανέδειξε κάποια στοιχεία, ανέδειξε εξαιρετικές διυπηρεσιακές ενέργειες. Οι Ένοπλες Δυνάμεις με την ακτοφυλακή, με την Ελληνική Ακτοφυλακή και την Ελληνική Αστυνομία.
Η συνέργεια αυτή ξεκινά από το υψηλότερο δυνατό επίπεδο, οι κύριοι Υπουργοί μεταξύ τους, μέχρι το επιχειρησιακό, μέχρι το τακτικό. Ανέδειξε το υψηλό ηθικό του προσωπικού μας. Ανέδειξε τη συνοχή, όχι μόνο των Δυνάμεων, αλλά τη συνοχή και του κράτους, τη συνοχή του Ελληνικού Λαού. Μπορώ να πω ότι το βασικό χαρακτηριστικό που με ρωτούσατε ποιο είναι, είναι η αγάπη προς την Πατρίδα, την οποία αγάπη προς την Πατρίδα την εισπράττουμε καθημερινά.
ΚΑΤΙΑ ΜΑΚΡΗ: Καταλαβαίνουμε και τι συνθήκες ζούμε κ. Υπουργέ. Δεχόμαστε και μια επίθεση τώρα. Είναι περίεργες οι συνθήκες. Δεν είναι αυτές που έχουμε συνηθίσει, που έχουμε την πολυτέλεια να διχαζόμαστε. Τώρα δεν την έχουμε αυτήν την πολυτέλεια. Δεν μας την άφησε ο κ. Ερντογάν…
ΑΛΚΙΒΙΑΔΗΣ ΣΤΕΦΑΝΗΣ: Συμφωνώ απόλυτα με αυτό και γι’ αυτό το επόμενο χαρακτηριστικό που ανέμειξα είναι η συνοχή. Τις τελευταίες μέρες βλέπουμε μια απίστευτη συνοχή, όχι μόνο από ανθρώπους που παραδοσιακά ήταν κοντά στις Ένοπλες Δυνάμεις, από γυναίκες οι οποίες δηλώνουν ότι θέλουν να συμμετέχουν με τον καλύτερο τρόπο, από παιδιά στο σχολείο που μας στέλνουν μηνύματα και ρωτούν τι πρέπει να κάνουν. Από συνδέσμους, από εταιρείες, από οργανώσεις, από τον απλό Έλληνα πολίτη, που έρχεται και ρωτά πώς μπορεί να βοηθήσει. Καθημερινά έχουμε χιλιάδες μηνύματα και αυτό αποδεικνύεται στην πράξη, ρεαλιστικά.
ΚΑΤΙΑ ΜΑΚΡΗ: Η “Frontex” θα βοηθήσει ή θα μείνει για άλλη μια φορά στα λόγια;
ΑΛΚΙΒΙΑΔΗΣ ΣΤΕΦΑΝΗΣ: Έχουν γίνει επαφές. Ο Υπουργός Ναυτιλίας κ. Πλακιωτάκης είχε εκτεταμένες επαφές με τον επικεφαλής της “Frontex”, δηλώνοντάς του την αλλαγή της στάσης μας και δηλώνοντάς του ότι τους θέλουμε κοντά μας σε αυτήν την νέα επιχειρησιακή διάσταση. Θεωρώ πως θα βοηθήσει.
Το βλέπουμε κι από την σύμπραξη σήμερα στον Έβρο, με επικεφαλής τον κ. Πρωθυπουργό της χώρας μας, που βρίσκονται κοντά του η Ευρώπη να δηλώσει την στήριξη της. Η “Frontex” αποτελεί όργανο Ευρωπαϊκό, και είναι δεδομένο ότι θα έρθει κοντά μας για να αντιμετωπίσουμε την κρίση.
ΚΑΤΙΑ ΜΑΚΡΗ: Μου έλεγε ο Υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας προχτές ότι τους ειδοποιούν ότι ξεκινούν οι βάρκες και φυσικά δεν ανταποκρίνονται αφού αντιθέτως τις συνοδεύουν για να τις φέρουν. Προφανώς κάνουν ό,τι μπορούν να το καταδείξουν ότι δεν υπάρχει καμία βοήθεια, καμία συνεργασία, θα κάνουν αυτό που εκείνοι νομίζουν.
ΑΛΚΙΒΙΑΔΗΣ ΣΤΕΦΑΝΗΣ: Ο κ. Ερντογάν έχει ένα σχέδιο. Δυστυχώς σ’ αυτόν τον σχεδιασμό του χρησιμοποιεί τους ανθρώπους με τον χειρότερο τρόπο. Εμπαίζει την ελπίδα τους. Χειρότερο πράγμα από αυτό δεν υπάρχει. Η Ιστορία θα τον καταδικάσει για αυτό.
Το σχέδιο του είναι σαφές και το γνωρίζουμε. Και βεβαίως θα ήθελα να πω γιατί σας ακούει πάρα πολύς κόσμος, ότι χρησιμοποιεί καθημερινά και τεχνάσματα παραπληροφόρησης. Χρησιμοποιεί πληροφοριακές επιχειρήσεις, διασπείροντας ψευδές ειδήσεις.
ΚΑΤΙΑ ΜΑΚΡΗ: Ναι ότι έπεσαν πυροβολισμοί, ότι υπήρξαν δυο νεκροί, αυτά που ακούσαμε τα τελευταία 24ωρα…
ΑΛΚΙΒΙΑΔΗΣ ΣΤΕΦΑΝΗΣ: Ο πόλεμος στην Ιντλίμπ δημιουργεί ροές. Καταρχάς ένας πόλεμος που ο ίδιος τον προκάλεσε χωρίς να ρωτήσει κανέναν, βεβαίως δημιουργεί ροές αλλά δεν είναι δυνατόν τη στιγμή που έγινε αυτό έπειτα από μία ώρα, οι ροές αυτές να είναι στα σύνορά μας!
Άρα καταλαβαίνουμε λοιπόν ότι χρησιμοποιεί τον ανθρώπινο πόνο να το κάνει αυτό. Μιλά για νεκρούς μετανάστες. Λέει είτε ο ίδιος, είτε ο Υπουργός Εσωτερικών του ότι αρχικά εισήλθαν στην Ελλάδα 80 χιλιάδες, μετά 100 χιλιάδες… Όχι δεν εισέρχεται κανείς.
Δηλώνουμε σαφώς ότι οι άνθρωποι αυτοί δεν είναι πρόσφυγες. Είναι παράνομοι μετανάστες. Δηλώνουμε σαφώς ότι γι’ αυτούς και για ένα μήνα έχουν διακοπεί οι διαδικασίες ασύλου, διότι είναι παράνομοι μετανάστες. Δηλώνουμε κοιτώντας προς την Τουρκία, δεν τους επιτρέπουμε να μπουν στην χώρα μας. Κι αν το επιχειρήσουν, θα μας αντιμετωπίσουν.
Αποτελούν απειλή για την Πατρίδα μας. Να μην επιχειρήσουν να περάσουν παράνομα τα σύνορά μας. Έχουμε ιερή υποχρέωση να προστατεύσουμε τα σύνορά μας, τα οποία αποτελούν και σύνορα της Ευρώπης, και το κάνουμε αυτό.