Τρίτη 3 Δεκεμβρίου 2019

Αυξήσεις στις κύριες και επικουρικές συντάξεις - Τα τρία σενάρια



Του Δ. Κατσαγάνη


 Αυξήσεις στις κύριες και επικουρικές συντάξεις
Στη βάση των προσφάτων αποφάσεων του ΣτΕ, το Υπουργείο Εργασίας σχεδιάζει τις ακόλουθες αυξήσεις :
>- Σε κοντά 465.000 επικουρικές συντάξεις ("παλιές", "νέες", εκκρεμούσες). Αυτές θα λάβουν, κατά μέσο όρο, αυξήσεις 30%. Πρόκειται κατά βάση για τις επικουρικές συντάξεις που κόπηκαν από το 2016 και έπειτα. Η ισχύς των αυξήσεων θα ξεκινήσει από τον Οκτώβριο του 2019. Η πρώτη μηνιαία  αύξηση αναμένεται να δοθεί, πιθανότατα, από τον  ερχόμενο Φεβρουάριο ή Μάρτιο, ενώ τα αναδρομικά  της περιόδου Οκτωβρίου 2019 –Φεβρουαρίου 2020 δεν είναι ακόμα "κλειδωμένο" ότι θα δοθούν μαζί με την πρώτη μηνιαία αύξηση, δηλαδή τον ερχόμενο Φεβρουάριο ή Μάρτιο ή λίγο αργότερα, πχ προς τέλος του α΄ επταμήνου του 2020.
>- Σε κύριες συντάξεις ("παλιές", "νέες", εκκρεμούσες). Στο Υπ. Εργασίας δεν έχουν ακόμα καταλήξει ποιοι συνταξιούχοι θα είναι τελικά οι δικαιούχοι των σχεδιαζόμενων αυξήσεων. 
Τα σενάρια τα οποία εξετάζεται η κυβέρνηση είναι τρία: Να λάβουν αυξήσεις εκείνοι οι συνταξιούχοι που έχουν πάνω από 30 έτη ασφάλισης, εκείνοι που έχουν πάνω από 35 έτη ή εκείνοι που έχουν πάνω από 40 έτη ασφάλισης. Πάντως το ισχυρότερο σενάριο φαίνεται να είναι οι αυξήσεις σε όσους έχουν πάνω από 35 έτη ασφάλισης. Σε κάθε περίπτωση, οι αυξήσεις στις κύριες συντάξεις θα έχουν αναδρομική ισχύ από τον Οκτώβριο του 2019.