Σάββατο 7 Ιουλίου 2018

Ζάεφ: Ο φίλος Αλέξης μου άνοιξε την καρδιά του




Νεφέλη Λυγερού
Η βουλή των Σκοπίων επικύρωσε για δεύτερη φορά τη συμφωνία των Πρεσπών, μετά την αρχική άρνηση του προέδρου της χώρας Γκεόργκι Ιβανόφ να υπογράψει το σχετικό διάταγμα. Στη δεύτερη ψηφοφορία, η συμφωνία επικυρώθηκε ξανά από 69 βουλευτές, αλλά αυτή τη φορά καταγράφηκε και μία αποχή. Από τη συνεδρίαση απείχε και πάλι σύσσωμο το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης VMRO, το οποίο αντιτίθεται στην αλλαγή του ονόματος.
Το VMRO-DPMNE κατέθεσε, μάλιστα, μήνυση στο γραφείο του Γενικού Εισαγγελέα, κατηγορώντας τον Πρωθυπουργό, τον υπουργό Εξωτερικών, αλλά και όλους τους βουλευτές που ψήφισαν υπέρ της κύρωσης της συμφωνίας με την Ελλάδα για το ονοματολογικό, για εσχάτη προδοσία, οργανωμένο έγκλημα και διαφθορά.
Πλέον, ο πρόεδρος Ιβανόφ καλείται εκ νέου να υπογράψει το διάταγμα, χωρίς να έχει δικαίωμα αυτή τη φορά να ασκήσει βέτο. Σύμφωνα, όμως, με τα σκοπιανά μέσα ενημέρωσης, θα επιμείνει στην άρνηση του, εφαρμόζοντας το λεγόμενο «βέτο της τσέπης», όπως συνέβη με το νόμο σχετικά με την διεύρυνση της χρήσης της αλβανικής γλώσσας στη χώρα.
Θα κωλυσιεργήσει, δηλαδή, αφήνοντας το διάταγμα να εκκρεμεί. Ο Ζόραν Ζάεφ, πάντως, έχει διαμηνύσει ότι σε περίπτωση που ο πρόεδρος δεν συμμορφωθεί με τη βούληση της Βουλής θα του κάνει πρόταση μομφής και θα τον καθαιρέσει. Κάτι τέτοιο, όμως, θα προκαλούσε ακόμα μεγαλύτερη καθυστέρηση και πολιτική αναστάτωση, σενάριο που ο Σκοπιανός πρωθυπουργός προσπαθεί να αποφύγει με κάθε τρόπο.
Παράλληλα με τις χθεσινές εξελίξεις στα Σκόπια, υπήρξε και αμερικανική παρέμβαση. Στο παρά πέντε της Συνόδου του ΝΑΤΟ (11 και 12 Ιουλίου), όταν και θα τεθεί το ζήτημα ένταξης της ΠΓΔΜ στους κόλπους της Συμμαχίας, ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Μάικ Πενς τηλεφώνησε στον Αλέξη Τσίπρα. Αμέσως μετά συνομίλησε και με τον πρωθυπουργό της ΠΓΔΜ.
Θέμα συζήτησης ήταν η αναμενόμενη εξέταση του αιτήματος της ΠΓΔΜ για ένταξη στο ΝΑΤΟ, θέμα για το οποίο η Ελλάδα έθετε, μέχρι τώρα, βέτο. Σύμφωνα με πληροφορίες, σχολιάστηκαν και οι εξελίξεις στα Σκόπια, μετά τη Συμφωνία των Πρεσπών για τη μετονομασία της γειτονικής χώρας σε “Βόρεια Μακεδονία” – Severna Makedonija.

Συνέντευξη Ζέφ

Μία ημέρα μετά τα σχόλιά του περί «μακεδονικού στρατού» και την χλιαρή αντίδραση του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών, ο Ζόραν Ζάεφ έδωσε την πρώτη του συνέντευξη στον Φάνη Παπαθανασίου της ΕΡΤ. Ο δημοσιογράφος ταξίδεψε μέχρι τα Σκόπια, όπου και συνομίλησε εφ’ όλης της ύλης για την συμφωνία, το χρονοδιάγραμμα που θα ακολουθηθεί, τις σχέσεις του με τον Αλέξη Τσίπρα και τις προκλήσεις που καλείται τώρα να ξεπεράσει.
Αποκάλυψε, μάλιστα, τις πιθανές ημερομηνίες του δημοψηφίσματος στη γειτονική χώρα, ενώ προανήγγειλε ότι η αλλαγή του Συντάγματος θα τεθεί σε ψηφοφορία στη Βουλή τον Ιανουάριο του 2019. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι η ψηφοφορία στην ελληνική Βουλή για την κύρωση της συμφωνίας, εάν βέβαια όλα έχουν ολοκληρωθεί στα Σκόπια, θα πραγματοποιηθεί προς τον Φεβρουάριο ή το αργότερο Μάρτιο του 2019.
Σε ερώτηση του Φάνη Παπαθανασίου για το αν ανησυχεί για το μέλλον της συμφωνίας, ο Ζάεφ απάντησε: «Ασφαλώς και ανησυχώ. Εμείς είμαστε απλοί άνθρωποι. Και ο ομόλογός μου ο Αλέξης Τσίπρας είναι απλός άνθρωπος. Αυτό που μας ανησυχεί είναι αν θα ολοκληρώσουμε τις διαδικασίες μέχρι το τέλος, γιατί δεν υπάρχει αμφιβολία ότι πιστεύουμε και οι δύο σε αυτή την υπόθεση, όπως πιστεύουν και οι δύο υπουργοί μας ο Νίκος και ο Νίκολα από την πλευρά μας».
Σχολιάζοντας τις αντιδράσεις είπε: «Ξέρω ότι είναι επώδυνο ζήτημα για την Ελλάδα. Δεν είναι τόσο εύκολο. Εγώ καταλαβαίνω όλους τους ανθρώπους που έχουν κριτική τοποθέτηση επί του θέματος. Πιθανότατα χρειάζονται περισσότερο χρόνο για να καταλάβουν όλοι ότι αυτό φέρνει μόνο οφέλη και για τις δύο χώρες. Εκείνο που για μἐνα είναι εξίσου σημαντικό είναι ότι οι πολιτικοί ηγέτες του ελληνικού λαού, της αντιπολίτευσης θεωρούσαν σημαντικό η λύση να είναι erga omnes και αυτό ήταν πιθανότητα ένα από τα πιο δύσκολα σημεία στην διάρκεια της διαπραγμάτευσης. Ταυτόχρονα γίνονται σκέψεις για τον δημόσιο διάλογο σχετικά με την διαδικασία που ακολουθείται, αλλά επίσης πιστεύω ότι και εκείνοι που διαφωνούν θα πειστούν ότι είναι προς όφελος και των δύο χωρών».

Καμμένος και Μητσοτάκης

Αναφερόμενος στους Έλληνες πολιτικούς που διαφωνούν, ο Ζάεφ είπε: «Θέλω να απευθυνθώ στον κ. Καμμενο και στον κ. Μητσοτάκη. Η πιο δύσκολη στιγμή για μένα ήταν εκεί που έπρεπε να δεχτώ την αιτιολόγηση για πιο λόγο το όνομα θα πρέπει να είναι για όλες τις χρήσεις και στο εσωτερικό με συνταγματικές αλλαγές. Η απάντηση από την ελληνική πλευρά από τον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά ήταν ότι αν δεν κλείσει με αυτό τον τρόπο ολοκληρωτικά το θέμα, στο μέλλον θα προκύψουν νέα προβλήματα. Και αυτό είναι γεγονός».
«Όσο αυτό και να ήταν δύσκολο αυτό ήταν το σημείο καμπής. Πρέπει να ξέρει ο κ. Καμμένος και ο κ. Μητσοτάκης ότι αποκτήσαμε όνομα με γεωγραφικό προσδιορισμό για όλες τις χρήσεις ότι αυτό θα γίνει με συνταγματικές τροποποιήσεις και ότι ταυτόχρονα δεν θίγει την ιδιαιτερότητα του βορείου τμήματος της Ελλάδας».

Δεχόμαστε την ελληνική μακεδονική ταυτότητα

Σχετικά με την ελληνική μακεδονική ταυτότητα, είπε: «Εμείς δεχόμαστε την ελληνική μακεδονική ταυτότητα και δεν έχουμε τίποτα κατά αυτής. Την αναγνωρίζουμε. Εκεί είναι οι φίλοι μας όταν είμαστε στη Θεσσαλονίκη, στην Χαλκιδική, στην Ασπροβάλτα, στη Λάρισα παντού όπου πηγαίνουμε. Και πιστεύω απόλυτα ότι σε τέτοιες στιγμές οι πολίτες στην περιοχή Μακεδονία θα αποδεχθούν αυτό που ειλικρινά εμείς πιστεύουμε».
«Εμείς έχουμε άλλα θέματα ταυτότητας, δεν είμαστε κομμάτι της ελληνιστικής ιστορίας της Μακεδονίας. Εμείς διαφέρουμε στο πλαίσιο αυτών των συνόρων, με τη δική μας ιδιαιτερότητα, με τον πολιτισμό μας, με την ιστορία μας, οι οποία μπορεί μόνο να είναι συμπληρωματική και δεν αναιρεί κανέναν από τους άλλους πολιτισμούς».
Σχετικά με τα επόμενα βήματα, ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ είπε: «Περιμένουμε στις 12 Ιουλίου, μετά τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ, να ξεκινήσουμε τη συζήτηση στο Κοινοβούλιο. Η κυβέρνηση, η αντιπολίτευση, όλοι μαζί. Πιθανότατα θα γίνει στο τέλος Σεπτεμβρίου. Θέλουμε να έχουμε τρεις μήνες μετά το επιτυχές δημοψήφισμα, χρόνος που μας επαρκεί για να κάνουμε τις συνταγματικές αλλαγές, με τις οποίες ολοκληρώνουμε την πλήρη αλλαγή στη χρήση του ονόματος, με βάση τις φάσεις που προβλέπονται από την συμφωνία. Έτσι το δημοψήφισμα θα γίνει στις 23 Σεπτεμβρίου ή στις 30 Σεπτεμβρίου ή στις 7 Οκτωβρίου. Αυτές είναι οι ημερομηνίες γύρω από τις οποίες θα ληφθεί η απόφαση».

Το δεσμευτικό δημοψήφισμα

Απαντώντας στο ερώτημα του Φάνη Παπαθανασίου εάν το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος θα είναι δεσμευτικό, είπε: «Ναι το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος θα είναι δεσμευτικό για όλους στο Κοινοβούλιο και για όλους τους θεσμούς του κράτους. Για εμάς επιτυχές δημοψήφισμα σημαίνει 50% συν ένας συμμετοχή και το αποτέλεσμα να είναι δεσμευτικό για όλους».
Αναφερόμενος στη σχέση του με τον Έλληνα ομόλογό του, είπε: «Ο κύριος Αλέξης Τσίπρας, ο φίλος μου ο Αλέξης μου άνοιξε την καρδιά του κι έπρεπε και εγώ να κάνω το ίδιο. Πράγματι ανοίξαμε τις καρδιές στο τραπέζι κι αποδείξαμε ότι και οι δύο έχουμε την βούληση να βρούμε λύση. Υποσχεθήκαμε ότι ακόμα κι αν δεν βρούμε λύση είμαστε υποχρεωμένοι να οικοδομήσουμε δεσμούς φιλίας μεταξύ των χωρών μας… Σε κάποιο σημείο ευχαρίστησα τον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και αυτός εμένα, πιστεύοντας ότι δώσαμε ότι είχαμε«.
«Αυτές οι στιγμές αποδεικνύουν ότι ήταν μια δύσκολη συμφωνία. Είπαμε ο ένας στον άλλον σε ευχαριστώ φίλε μου που έκανες τα πάντα. Ίσως δεν είναι δυνατόν να κάνουμε περισσότερα. Ας κρατήσουνε την φιλία μας και την φιλία των πολιτών μας. Το σκεφτήκαμε όμως λίγο και διαπιστώσαμε, ο Αλέξης πρωτίστως, αλλά κι εγώ ότι έρχεται Σαββατοκύριακο. Είπαμε ας ξεκουραστούμε και μήπως την Δευτερά που θα είμαστε πιο ξεκούραστοι να προσπαθήσουμε ξανά«.
πηγή:https://slpress.gr/ethnika/zaef-o-filos-alekshs-mou-anoikse-thn-kardia-tou/