Παρασκευή 11 Ιουλίου 2025

Τι κατάλαβα εγώ από τον 12ήμερο πόλεμο(Ισραήλ-Ιράν

 

Άρθρο της δημοσιογράφου Νιλγκιούν Γκιουμούς στην εφημερίδα «Χουριέτ» της 28 Ιουν 2025 

Μετάφραση απο τον Άνχη ε.α. Χαράλαμπο Καραγκιοζούδη 





Ο κόσμος πήρε μια βαθιά ανάσα μετά το τέλος του 12ήμερου πολέμου Ισραήλ-Ιράν με κατάπαυση του πυρός. Ενώ η κρίση στη Μέση Ανατολή προς το παρόν εξασθενεί, άφησε πίσω της σημαντικά ίχνη που πρέπει να μελετηθούν προσεκτικά. Οι πληροφορίες είναι σημαντικές: Ενώ το Ιράν απειλείται από τον αιώνιο αντίπαλό του, το Ισραήλ, εδώ και χρόνια, η αδυναμία των πληροφοριών που βίωσε η Τεχεράνη ήταν τέτοια που θα μείνει στην ιστορία. Όταν ξεκίνησε η στρατιωτική επιχείρηση που το Ισραήλ ονόμασε «Ανερχόμενο Λιοντάρι», είδαμε πράκτορες της ισραηλινής υπηρεσίας πληροφοριών Μοσάντ, να δημιουργούν μια βάση μη επανδρωμένων αφών ακριβώς κάτω από τη μύτη της Τεχεράνης. Όταν τα ισραηλινά μη επανδρωμένα αφη άρχισαν να κινούνται προς τα συστήματα αεράμυνας της Τεχεράνης, ο κόσμος μιλούσε για το πώς οι ιρανικές υπηρεσίες πληροφοριών μπόρεσαν να κοιμούνται τόσο πολύ.

 Θανατηφόρα λάθη: Ενώ η Μοσάντ λαμβάνει υποστήριξη από την αμερικανική υπηρεσία πληροφοριών CIA, έχουμε δει ότι γίνεται ολοένα και πιο εύκολο να προσδιοριστεί πού βρίσκεται κάποιος με ψηφιακά αποτυπώματα και δορυφορικές εικόνες, ίσως με την υποστήριξη εμπλεκομένων. Μ’ αυτόν τον τρόπο, το Ισραήλ έχει καταφέρει ένα σημαντικό πλήγμα στο πνευματικό δυναμικό του καθεστώτος, εξαπολύοντας ταυτόχρονα επιθέσεις σε υψηλόβαθμους Ιρανούς διοικητές και πυρηνικούς επιστήμονες. Δόθηκε το μήνυμα ότι, εάν χρειαστεί, θα μπορούσε επίσης να πληγεί ο Ιρανός θρησκευτικός ηγέτης Αγιατολάχ Χαμενεΐ. 

Προκαταρκτικές επιθέσεις: Το Ισραήλ, το οποίο εξαπολύει επιθέσεις στη Συρία από την εποχή του καθεστώτος Άσαντ και εξουδετερώνει το σύστημα αεράμυνάς του, εξαπέλυσε αεροπορική επιδρομή στα συστήματα αεράμυνας, τα ραντάρ και τις εγκαταστάσεις όπλων S-300 του Ιράν στις 26 Οκτωβρίου. Αυτές ήταν προληπτικές επιθέσεις και το Ισραήλ άνοιξε το δρόμο για μια αεροπορική επιδρομή στο Ιράν. Όταν πατήθηκε το κουμπί για την επιχείρηση στις 13 Ιουνίου, το Ισραήλ απέδειξε ότι ήταν ικανό να εξαπολύσει αεροπορική επιδρομή στο Ιράν ταυτόχρονα με 200 μαχητικά αφη, αν και με την υποστήριξη των ΗΠΑ. 

Η δύναμη των πυραύλων: Το Ιράν, του οποίου το χάρισμα αμαυρώθηκε από τις επιθέσεις του Ισραήλ, προσπάθησε να πάρει εκδίκηση εκτοξεύοντας βαλλιστικούς και υπερηχητικούς πυραύλους κατά του Ισραήλ. 

Πύραυλοι όπως οι Khurramshahr, Secil, Hayber και Fettah, προκάλεσαν πρωτοφανή καταστροφή σε ισραηλινές πόλεις και εγκαταστάσεις περίπου 1500 χλμ. μακριά. Τώρα, η πλευρά της οποίας το χάρισμα αμαυρώθηκε ήταν το Ισραήλ. Από την άλλη πλευρά, οι επιθέσεις έδειξαν επίσης την πρόοδο που σημείωσε το Ιράν, το οποίο συνεργάζεται στρατιωτικά με χώρες όπως η Κίνα και η Ρωσία, στην τεχνολογία πυραύλων και στη δύναμη που διαθέτει πυραύλους μεσαίου και μεγάλου βεληνεκούς. 

Η δύναμη της άμυνας: Ενώ τα συστήματα αντιπυραυλικής άμυνας του Ισραήλ, όπως «ο Σιδηρούς Θόλος», «Η σφεντόνα του Δαυίδ» και το «Arrow 3», εργάζονταν υπερωρίες ενάντια στις επιθέσεις του Ιράν, δόθηκε ένας αγώνας δρόμου με τον χρόνο για να ελαχιστοποιηθεί η ζημιά στο Ισραήλ, με την υποστήριξη αμερικανικών πολεμικών πλοίων και αφών. Ως αποτέλεσμα, περισσότεροι από 500 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στο Ιράν, ενώ οι απώλειες ζωών από την ισραηλινή πλευρά ανακοινώθηκαν σε 28. 

Η σημασία των καταφυγίων: Δεν είναι γνωστό εάν ο αριθμός των θανάτων που ανακοίνωσε το Ισραήλ αντικατοπτρίζει την αλήθεια, αλλά έχουμε γίνει μάρτυρες ότι τα εκτεταμένα συστήματα προειδοποίησης και στέγασης του Ισραήλ σώζουν ζωές. Ενώ το Ισραήλ ανακοίνωνε αποφάσεις εκκένωσης για τους κατοίκους της Τεχεράνης, τα παιδιά που έκαναν σερφ στο Τελ Αβίβ κατέβαιναν σε καταφύγια όταν χτύπησαν οι σειρήνες και επέστρεφαν στη διασκέδασή τους όταν περνούσε ο κίνδυνος. Αυτό μας υπενθύμισε για άλλη μια φορά πόσο απαραίτητα είναι τα καταφύγια, καθώς και τα συστήματα αεράμυνας. 

Στρατιωτική επίδειξη: Οι ΗΠΑ, οι οποίες διστάζουν για στρατιωτικές επιχειρήσεις εναντίον του Ιράν εδώ και χρόνια, ανέβηκαν επίσης στη σκηνή μετά την επιτυχημένη έναρξη της επιχείρησης για το Ισραήλ και την πρόοδο που σημείωσαν. Βομβαρδιστικά B-2 που απογειώθηκαν από την αεροπορική βάση Whiteman στις κεντρικές ΗΠΑ, έπληξαν τις πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν με MOP 14 τόνων που ονομάζονταν γιγάντιοι καταστροφείς καταφυγίων. Τ

α B-2 και οι βόμβες που έπεσαν, τα οποία αφη έφτασαν στο Ιράν χωρίς διακοπή πάνω από τον Ατλαντικό Ωκεανό και τη Μεσόγειο και επέστρεψαν στις βάσεις τους μετά την επίθεση, έκαναν όλο τον κόσμο να μιλάει για τη στρατιωτική ισχύ των ΗΠΑ. 

Ήταν μια σπουδαία διαφήμιση για τα αμερικανικά όπλα. Η αμερικανική αμυντική βιομηχανία είχε επίσης μια χρυσή ευκαιρία να δοκιμάσει και ν’ αναπτύξει τις τεχνολογίες που διέθετε. Ταυτόχρονα, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ έδειξε την εύνοιά του στους αντιπάλους του, όπως η Ρωσία και η Κίνα. 

Τι συνέβη στο τέλος: Ενώ ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τραμπ ισχυρίστηκε ότι οι πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν είχαν καταστραφεί, η άποψη ότι το πυρηνικό πρόγραμμα είχε καθυστερήσει κατά μερικά χρόνια, έγινε σταδιακά αποδεκτή. Ωστόσο, δεν είναι γνωστό πόση ήταν η πραγματική ζημιά και αν το Ιράν είχε άλλες μυστικές εγκαταστάσεις. Αν και η κρίση φαίνεται να έχει ηρεμήσει, το ερώτημα τι συνέβη με τα 400 κιλά ουρανίου εμπλουτισμένου κατά 60% που έχει στην κατοχή της η Τεχεράνη, θα μπορούσε ν’ ανοίξει το δρόμο για νέες επιθέσεις στο Ιράν. 

Αυτή η σύγκρουση, την οποία ο Τραμπ αποκαλεί «Πόλεμο των 12 Ημερών», έχει τελειώσει προς το παρόν. Είναι απολύτως φυσιολογικό όλα τα μέρη να το πουλήσουν αυτό στο εγχώριο κοινό τους ως «νίκη».

 Η πάλη μπραντεφερ στη Μέση Ανατολή θα συνεχιστεί.