Παρασκευή 6 Ιανουαρίου 2023

Η αριστερή αμνησία

 




Ο ΣΥΡΙΖΑ κουνά το δάχτυλο με αφορμή την υπόθεση Χειμάρα σαν να απευθύνεται σε χρυσόψαρα… 

Μάλιστα χαρακτηρίζει άτολμο τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη για την αντίδρασή του στο ζήτημα του πρώην πλέον βουλευτή Θέμη Χειμάρα και τις αναθέσεις που έπαιρνε η εταιρεία του. 

Ο βουλευτής Φθιώτιδας παραιτήθηκε και παρέδωσε την έδρα του στη Νέα Δημοκρατία, ενώ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, ερωτώμενος σχετικά, αποκάλυψε ότι είχε ζητηθεί και η παραίτηση του Ανδρέα Πάτση, ο οποίος όμως αρνήθηκε και διαγράφηκε. 

Στην περίπτωση του Πάτση ο ΣΥΡΙΖΑ δεν ήταν ικανοποιημένος από τη διαγραφή του, σε εκείνη του Θέμη Χειμάρα δεν είναι ικανοποιημένος με την παραίτηση. Πιθανότατα, και στο Σύνταγμα να… εκτελούνταν με εντολή Μητσοτάκη, θα έβρισκε την αντίδραση του πρωθυπουργού «χλιαρή». 

Ας υποθέσουμε, όμως, ότι ο ρόλος της αντιπολίτευσης είναι να φωνάζει. Εδώ δεν μιλάμε, ωστόσο, για κάποιο «φωνακλάδικο» κόμμα που δεν έχει ασκήσει ποτέ εξουσία και ποντάρει απλώς στη φθορά της κυβέρνησης για να τσιμπήσει μερικά «ψηφαλάκια». Πρόκειται για κόμμα με θεσμικό ρόλο αλλά και κυβερνητική θητεία του ΣΥΡΙΖΑ που απέχει μόλις τρία και κάτι χρόνια και εφόσον κάποιος δεν έχει μνήμη… χρυσόψαρου, μπορεί να θυμηθεί τη στάση του Αλέξη Τσίπρα από τη θέση του πρωθυπουργού σε αντίστοιχες περιπτώσεις όχι μόνο βουλευτών αλλά υπουργών του. 

Ο Γιάννης Οικονόμου, ερωτώμενος για τη στάση του ΣΥΡΙΖΑ στο θέμα, σταχυολόγησε τις περιπτώσεις που υπουργοί της προηγούμενης κυβέρνησης ελέγχθηκαν για αντίστοιχα ζητήματα. Μίλησε για τον Αλέκο Φλαμπουράρη και την Όλγα Γεροβασίλη, ξεχνώντας και την περίπτωση του Γιώργου Σταθάκη. Ας θυμηθούμε τις περιπτώσεις λίγο πιο αναλυτικά από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο. 

Η Όλγα Γεροβασίλη 

Η Όλγα Γεροβασίλη, τότε υπουργός Διοικητικής Ανασυγκρότησης, κατηγορήθηκε πως παραβίασε το βουλευτικό ασυμβίβαστο ως μέτοχος σε εταιρεία που προσέφερε ιατρικές υπηρεσίες και συνεργαζόταν με τον ΕΟΠΥΥ. 

Η ίδια απαντούσε ότι ασυμβίβαστο δεν υπάρχει και ότι οι βουλευτές «μπορούν να δραστηριοποιούνται νομίμως ως επαγγελματίες γιατροί». Απειλούσε, μάλιστα, με αγωγές για το σχετικό δημοσίευμα. 

Η Όλγα Γεροβασίλη, που εξελέγη βουλευτής το 2012, θα έπρεπε εντός 8 ημερών να παραιτηθεί από μέτοχος της εταιρείας και μεταβίβασε τις μετοχές στον γιο της δώδεκα ημέρες μετά την ορκωμοσία της ως κυβερνητικής εκπροσώπου, αρκετά χρόνια αργότερα. 

Η περίπτωση Φλαμπουράρη 

Ο Αλέκος Φλαμπουράρης από την πλευρά του είχε εταιρεία η οποία είχε πάρει μέσω διαγωνισμού έργο από την Περιφέρεια Πελοποννήσου. Ο ίδιος είχε ισχυριστεί πως είχε παραιτηθεί από το ΔΣ της εταιρείας την επομένη των εκλογών του 2015, συγκεκριμένα πως η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας που έπαιρνε έργα κατά τη διάρκεια της θητείας του στην κυβέρνηση είχε γίνει τον Φεβρουάριο του 2014, όμως ο σχετικός φάκελος διεκπεραιώθηκε τον Σεπτέμβριο του 2015. 

Ο Σταθάκης και το πόθεν έσχες 

Και ο Γιώργος Σταθάκης, όμως, τότε υπουργός Οικονομίας, είχε προβλήματα με το πόθεν έσχες ή με τη μνήμη του, καθώς είχε ξεχάσει να εγγράψει όχι ένα και δύο αλλά… 38 ακίνητα στη δήλωσή του και κάτι λιγότερα από 2 εκατομμύρια ευρώ. 

Σύμφωνα με τον ίδιο, «επρόκειτο για λογαριασμούς της μητέρας του» και «κτίρια της γυναίκας του», την ώρα που η Επιτροπή Πόθεν Έσχες της Βουλής τον παρέπεμπε σε ορκωτούς λογιστές για περαιτέρω έλεγχο των δηλώσεων περιουσιακής του κατάστασης. 

Ο ίδιος, ο επίσης Συριζαίος τότε πρόεδρος της αρμόδιας Επιτροπής, έλεγε πως από την «εθελούσια τροποποιητική δήλωση Σταθάκη προέκυψε ότι δεν έλειπε μόνο το 1 εκατ. ευρώ, αλλά περισσότερα περιουσιακά στοιχεία». Σύμφωνα με τους ορκωτούς λογιστές πάντως, ο τότε υπουργός είχε ποσοστό συμμετοχής στα ακίνητα αυτά από 3% έως και 66%. Η κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ δήλωνε τότε -μέσω διαρροών- ικανοποιημένη από τις απαντήσεις Σταθάκη. 

«Κουνούν το δάχτυλο» 

Αυτοί είναι, λοιπόν, που σήμερα «κουνούν το δάχτυλο» στη Νέα Δημοκρατία, μιλώντας για «κυβέρνηση σκανδάλων» την ώρα που οι ίδιοι κράτησαν στη θέση τους όχι βουλευτές, αλλά υπουργούς που ελέγχονταν για τις πράξεις τους. Οι τρεις προαναφερθείσες υποθέσεις αφορούν μόνο τα οικονομικά πεπραγμένα των τότε κυβερνητικών στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ. 

Τις υπόλοιπες υποθέσεις, άλλωστε, τις έχουν ήδη αναλάβει η Δικαιοσύνη και τα Ειδικά Δικαστήρια, όπως συμβαίνει με την υπόθεση του Νίκου Παππά και του διαγωνισμού των τηλεοπτικών αδειών και του Δημήτρη Παπαγγελόπουλου και την περίπτωση της σκευωρίας Novartis.

 Όλοι οι προαναφερθέντες πάντως, μηδενός εξαιρουμένου, όχι μόνο δεν διαγράφηκαν ή παραιτήθηκαν από τις θέσεις ή τις έδρες τους, αλλά παραμένουν και κορυφαία στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ -πλην Παπαγγελόπουλου- μέχρι και σήμερα. 





πηγή:https://www.political.gr/wp-content/uploads/2023/01/POLITICAL-545.pdf