Συνέντευξη του τομεάρχη Ανάπτυξης και Επενδύσεων της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ και βουλευτή Μεσσηνίας στην εφημερίδα «Real News της Κυριακής» (Μαριτίνα Ζαφειριάδου)
«Μυρίζει εκλογές», είπε ο πρωθυπουργός, διαβεβαιώνοντας παράλληλα τους επενδυτές πως οι δεύτερες κάλπες θα στηθούν πολύ κοντά στις πρώτες. Πρέπει να θεωρούμε βέβαιη την προσφυγή στις κάλπες για δεύτερη φορά; Και τι θα σημαίνει αυτό για τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ;
Ένα ακόμα δείγμα της ανευθυνότητας Μητσοτάκη. Οι πρωθυπουργοί δεν «μυρίζουν», οι πρωθυπουργοί αποφασίζουν. Αυτή τη στιγμή η χώρα βυθίζεται στην ανασφάλεια μέσα από τον τοξικό συνδυασμό του πρωτοφανούς σκανδάλου των υποκλοπών και των καθημερινών ανατιμήσεων σε βασικά καταναλωτικά αγαθά. Ο πρωθυπουργός αντί να αναλάβει, έστω και τώρα, τις ευθύνες του επιμένει σε μικροπολιτικά παιχνίδια και κρυπτικές δηλώσεις. Πλέον είναι αδιάφορες.
Οι εκλογές θα έχουν νικητή τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και θα αναδείξουν μία νέα ισχυρή προοδευτική κυβέρνηση. Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ θα κληθεί, όπως έγινε και στο πρόσφατο παρελθόν, να ηγηθεί της συλλογικής προσπάθειας της ελληνικής κοινωνίας για έξοδο από την κρίση. Ξέρουμε ότι είναι ένα δύσκολο έργο και ότι δεν υπάρχουν μαγικές λύσεις. Ξέρουμε όμως ότι μπορούμε να τα καταφέρουμε με ένα πρόγραμμα που θα βάλει φρένο στην ακρίβεια και την ίδια στιγμή θα ανοίγει το δρόμο για τις ριζικές μεταρρυθμίσεις που απαιτεί η εποχή μας.
Η ακρίβεια καλπάζει. Θεωρείτε ότι μέτρα όπως το ‘καλάθι του νοικοκυριού’ ή κάποια επιδόματα εκ μέρους της κυβέρνησης είναι αρκετά;
Η κυβέρνηση αντιμετωπίζει το τσουνάμι της ακρίβειας με χάρτινα φράγματα. Το καλάθι του νοικοκυριού είναι ένα αποσπασματικό μέτρο που δεν φέρνει χειροπιαστά αποτελέσματα πέρα από τις γνωστές επικοινωνιακές φιέστες.
Εκεί όμως που υπάρχει πραγματικό πρόβλημα είναι στην επιλογή της κυβέρνησης να απαντήσει στην ενεργειακή κρίση με επιδόματα τα οποία συντηρούν την αισχροκέρδεια. Αυτή τη στιγμή δαπανάται δημόσιο χρήμα όχι για να ανακουφιστούν οι πολίτες ή να θωρακιστεί η οικονομία, αλλά για να μην διαταραχθεί η ακραία κερδοσκοπία στην αγορά ενέργειας. Πρόκειται για μια στρατηγική επιλογή της κυβέρνησης με πολλαπλά καταστροφικά αποτελέσματα: η χώρα εξακολουθεί να κάνει πρωταθλητισμό στο κόστος ενέργειας, οι τιμές των προϊόντων ανεβαίνουν διαρκώς, η επιβάρυνση νοικοκυριών και επιχειρήσεων γίνεται δυσβάσταχτη και μόνοι κερδισμένοι είναι οι πάροχοι ενέργειας.
Μήπως όμως είναι αρκετά για να …κερδίσουν τις εκλογές;
Μόνο αν ζει κανείς στην παράλληλη πραγματικότητα του κυρίου Μητσοτάκη. Αν κανείς βγει από αυτήν, η εικόνα είναι ζοφερή. Σκεφτείτε το εξής: ζούμε το μεγαλύτερο θεσμικό σκάνδαλο της Μεταπολίτευσης. Η κυβέρνηση και ειδικότερα ο πρωθυπουργός εμπλέκονται σε ένα δυσώδες κύκλωμα παρακολούθησης της ιδιωτικής ζωής ανθρώπων που εκτείνονται από πολιτικούς του αντιπάλους μέχρι στενούς του συνεργάτες. Δεν πρόκειται για ένα στιγμιαίο λάθος. Πρόκειται για μια επικίνδυνη επιλογή που στρέφεται κατά του δημοκρατικού μας πολιτεύματος. Κανείς δεν μπορεί να εμπιστευτεί έναν πρωθυπουργό που δεν εμπιστεύεται ο ίδιος τους υπουργούς του. Και οι εκλογές, όποτε και αν γίνουν, θα δείξουν το αυτονόητο: η χώρα βυθίζεται στην ανασφάλεια. Η ελληνική κοινωνία απαιτεί, και της αξίζει, πολιτική αλλαγή.
Τι θα κάνατε διαφορετικά στην αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης;
Σας θυμίζω ότι ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ κατέθεσε την πρώτη δέσμη μέτρων ήδη από το καλοκαίρι του 2021. Όταν η κυβέρνηση ισχυριζόταν ότι δεν υπάρχει καμία κρίση και ότι οι όποιες ανατιμήσεις είναι «προσωρινές». Η ενεργειακή έκρηξη απαιτεί σύγκρουση με τον πυρήνα του προβλήματος: την ανεξέλεγκτη διαμόρφωση των τιμολογίων που συνδέεται με κερδοσκοπικές πρακτικές.
Η δική μας πρόταση έχει ως αφετηρία την επιβολή πλαφόν στη λιανική και χονδρεμπορική αγορά και τη μείωση των ειδικών φόρων στην ενέργεια και στα καύσιμα. Τα μέτρα αυτά είναι απολύτως αναγκαία αλλά δεν είναι από μόνα τους αρκετά. Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ επιμένει στην ανάγκη ελέγχου και ρύθμισης της αγοράς, φορολόγησης των υπερκερδών, πάταξης της αισχροκέρδειας και μετάβασης της ΔΕΗ σε μία νέα εποχή υπό δημόσιο έλεγχο και λογοδοσία.
Έχετε πολλάκις κατηγορήσει την κυβέρνηση για ‘δωράκια’ σε λίγους και ημέτερους. Το κάνατε με αφορμή και το άνοιγμα των καταστημάτων την τελευταία Κυριακή του Νοεμβρίου. Όμως το άνοιγμα των καταστημάτων περισσότερες Κυριακές θεσμοθετήθηκε από τον ΣΥΡΙΖΑ…
Μιλώντας για «δωράκια» την απάντηση δίνει η πρόσφατη αποκάλυψή μας ότι το ΥΠΕΝ προκηρύσσει συμβάσεις ύψους 17 εκατομμυρίων ευρώ για «τεχνικούς συμβούλους». Είναι απλά προκλητικό. Και φυσικά δεν είναι η μόνη τέτοια υπόθεση. Η κυβέρνηση συστηματικά χρηματοδοτεί με ποικίλους τρόπους μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα, στερώντας πολύτιμους πόρους από αυτούς που τους έχουν πραγματικά ανάγκη: μικρομεσαίους, εργαζόμενους και νοικοκυριά.
Στην περίπτωση των καταστημάτων τα πράγματα είναι απλά. Η κυβέρνηση μετά από κουραστικές παλινωδίες που μαρτυρούν τη διαχειριστική της ανεπάρκεια αποφάσισε σπασμωδικά το άνοιγμα την τελευταία Κυριακή του Νοεμβρίου. Το έκανε αυτό γιατί έτσι επιθυμούσαν ορισμένες μεγάλες επιχειρηματικές αλυσίδες. Το ωράριο έχει γίνει πλέον λάστιχο και οι ισχυροί κανόνες που είχε ορίσει ο ΣΥΡΙΖΑ για τη ρύθμιση της αγοράς και των εργασιακών σχέσεων έχουν εγκαταλειφθεί. Είναι και αυτό ένα έμμεσο «δωράκι» της κυβέρνησης προς τους ισχυρούς φίλους της.
Στις 17 Δεκεμβρίου ψηφίζεται στη Βουλή ο προϋπολογισμός. Θεωρείτε ότι πρόκειται για ένα εφαρμόσιμο σχέδιο;
Όσο ήταν και ο προηγούμενος προϋπολογισμός που προέβλεπε ότι οι οικονομικές επιπτώσεις της πανδημίας και της ακρίβειας θα εκλείψουν τους πρώτους μήνες του 2022! Τα ίδια και φέτος. Η κυβέρνηση καταθέτει στον προϋπολογισμό ανεδαφικούς στόχους, ενώ την ίδια στιγμή δεν παίρνει κανένα ουσιαστικό μέτρο για την αντιμετώπιση των πολλαπλών κρίσεων που βρίσκονται μπροστά μας.
Ολοένα και κλιμακώνεται η προκλητική ρητορική της Τουρκίας. Φοβάστε ενδεχόμενο θερμό επεισόδιο;
Σε μια ρευστή συγκυρία όπως αυτή που ζούμε δεν μπορούμε να πορευόμαστε ούτε με φόβο, ούτε με αφέλεια. Η χώρα πρέπει να είναι προετοιμασμένη για όλα τα ενδεχόμενα με εμπιστοσύνη στις δυνάμεις της. Η αυτοπεποίθηση αυτή πρέπει να οδηγεί στην ανάληψη συγκεκριμένων πρωτοβουλιών. Θυμίζω ότι στη Σύνοδο Κορυφής τον Ιούνιο του 2019 η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ πέτυχε για πρώτη φορά να συμπεριληφθεί στο κείμενο απόφασης η δυνατότητα επιβολής κυρώσεων προς την Τουρκία σε περίπτωση παραβίασης του Διεθνούς Δικαίου. Αυτό θα έπρεπε να είναι όπλο στα χέρια της κυβέρνησης. Δυστυχώς η ΝΔ πορεύτηκε με την -εσφαλμένη όπως σύντομα αποδείχθηκε- θεωρία της «απομονωμένης» Τουρκίας. Για να αναστραφεί η εικόνα, χρειάζεται ένας διαφορετικός προσανατολισμός που θα επιτρέψει στη χώρα μας να αναδειχθεί σε παράγοντα σταθερότητας και ειρήνης στην περιοχή.