Τετάρτη 7 Σεπτεμβρίου 2022

Το "θηρίο" δεν μίλησε (ακόμη) Ελληνικά...


 Γερμανικά μίλησε το θηρίο της ενεργειακής κρίσης. Μοιράστε 65 δισ. κουπόνια και κάτι θα γίνει. Ελληνικά θα μιλήσει όταν μάθει πώς λέμε τα δανεικά...

Γιατί εδώ ακριβώς είναι το δικό μας πρόβλημα. 

Μπορεί το 2022 να βρήκαμε στον κορβανά 10 δισ. (που μοιράζουμε σε βοηθήματα και επιταγές φαγητού...) αλλά οι φόροι αυτοί (των ολίγων συνεπών και καλοπληρωτών) είχαν μια κάποια δυναμική το 2021. Βεβαίως πριν από την 3μηνη ενεργειακή κρίση του τέλους του χρόνου. 

Από το φθινόπωρο 2021 και το 2022 τα πράγματα έχουν αλλάξει αλλά δεν έχουν φανεί. Δεν το έχουμε αισθανθεί ακόμη στην τσέπη μας.

Ποιοι είναι οι λόγοι; Από τη μια ο τουρισμός που έκανε πάρτι από την πρώτη μέρα και από την άλλη ο πληθωρισμός (που ούτε που ξεκίνησε, ακόμη, το θλιβερό του τραγούδι) απομάκρυναν κάπως τα πρώτα κύματα της ενεργειακής μας τραγωδίας. 

Πότε θα φανούν αυτά στην τσέπη μας και κατ’ επέκταση στον κορβανά; 

Κατά τη δική μας άποψη από τον προσεχή Οκτώβριο. Τότε είναι που θα καταλάβουν και στο υπουργείο Οικονομικών ότι η ροή πόρων στον κορβανά (από τους φόρους των ολίγων και συνεπών) μειώνονται. Και δεν θα μειώνονται με το σταγονόμετρο... 

Από τον Οκτώβριο και μετά οι πάντες θα κόβουν κατανάλωση. Και δεν εννοούμε αυτά που περίμενε το λιανεμπόριο με τις τωρινές εκπτώσεις. 

Εννοούμε αισθητές μειώσεις που θα αρχίζουν από τα καύσιμα και τις δαπάνες ενέργειας και θα φθάνουν σε εκείνα που τα νοικοκυριά υπολογίζουν και για ιδιαίτερα μαθήματα στα παιδιά τους...

Μέχρις εκεί; Βεβαίως και μέχρις εκεί. 

Είναι λάθος να θεωρούμε πως το κράτος-πατερούλης που δήθεν μας συντρέχει εδώ και 40 χρόνια θα καταφέρει να διαχειρίζεται τα δικά μας λεφτά από το 2023 και μετά. 

Είναι μέγα λάθος αρχικά γιατί δεν θα υπάρχουν. Και κατά δεύτερο λόγο γιατί και η παραγωγή στο Ελλάδισταν θα παραμείνει είδος για ξεναγήσεις... στο βιομηχανικό και τον αγροτικό τουρισμό... με εικόνες από την Ελλάδα του χθες.

Τα λέμε τραγικά;

Δεν έχουμε κανένα λόγο να τα πούμε έτσι. Δυστυχώς τα πράγματα είναι έτσι. Όσο και αν τα ωραιοποιούν επιμόνως ακόμη κάποιοι από τους οικονομικούς υπουργούς της κυβέρνησης όπως και δεν συμφέρει να τα αγγίξουν επιτελεία των κομμάτων εξουσίας της αντιπολίτευσης,  που έχουν αρμοδιότητα στην οικονομία. 

Το 2023 δεν θα πληρώνονται όλοι οι φόροι που πληρώθηκαν το 2022. Ο δημοσιονομικός χώρος θα έχει μεγάλο κενό.

Και αυτό δεν σημαίνει σε καμία περίπτωση ότι θα έχουμε μεγάλη προσφυγή στη φοροδιαφυγή. Δεν σημαίνει ότι ξαφνικά οι πολίτες πρόκειται να αναζητήσουν λύσεις απατεώνα...

Απλά δεν θα έχουν να πληρώσουν. Δεν θα βγαίνει το μηνιάτικο σε πολύ περισσότερους από τους μισούς Έλληνες

Το ποσοστό του 45% των σημερινών ευάλωτων θα φθάσει το 60% γιατί (παρά την επίμονη θέση της κυβέρνησης ότι μειώσαμε την ανεργία...) μετά το Νοέμβριο θα δούμε ότι δουλειές δεν θα υπάρχουν ούτε σε σουβλατζίδικα. Θα τις έχουν πάρει μετανάστες και όσοι δεν έχουν τις υποχρεώσεις που έχει ο δικός μας πολίτης.

Σε ό,τι αφορά τις επενδύσεις (αυτές για τις οποίες περιέργως επιμένουν τα αρμόδια οικονομικά υπουργεία) δεν πρόκειται να ανατρέψουν την εικόνα της οικονομίας από τη σημερινή γνωστή μεσαία,  μικρή και ατομική κοντά στο 100%, ούτε και της κοινωνίας όσο στις λίστες ανέργων οι μισοί και παραπάνω είναι σε ηλικία 25-35 ετών. 

Γι’ αυτό και δεν μετράμε τις επενδύσεις (δήθεν εκσυγχρονισμού, αποθηκών, συστημάτων διανομής και προσθήκης εξοπλισμού) στις οποίες αναφέρεται η στατιστική. Γιατί δεν περιλαμβάνουν θέσεις εργασίας.

Οι δε προτεινόμενες εξειδικευμένων τεχνικών και ειδικοτήτων δεν καλύπτονται γιατί οι αμοιβές εκτός από απίθανα χαμηλές δεν υπόσχονται ούτε μέλλον ούτε βεβαιότητα. 

Άρα ποιοι οι λόγοι αναφοράς μας για την τραγωδία που είναι βέβαιο ότι θα ζήσουμε από τον χειμώνα 2023; Δύο λόγοι αλλά σημαντικοί. Τα δανεικά στα οποία θα στραφούμε (θέλουμε δεν θέλουμε) από το 2023, πράγμα που σημαίνει ότι και η επενδυτική μας βαθμίδα να αλλάξει δεν ξέρουμε αν θα αντέξουμε τους νέους τόκους της ΕΚΤ, για να ασκήσουμε πολιτική κράτους-πατερούλη. 

Και η αναγκαιότητα για πολιτική συναίνεση, στις όποιες πολιτικές για τη νέα κρίση, (που δύσκολα θα μας αφήσει το 2025) πράγμα που μοιάζει ποιο πολύ με κρύο ανέκδοτο, το εκλογικό καταχείμωνο που μας έρχεται.




πηγή:.https://www.capital.gr/o-giorgos-kraloglou-grafei/3656472/to-thirio-den-milise-akomi-ellinika