Τα τάπερ μέσω ΚΤΕΛ και το «επίδομα» των γονιών καλά κρατούν ακόμα στην Ελλάδα, ενώ τα φοιτητικά δάνεια δεν αποτελούν μέρος της εξίσωσης. Εκεί όπου είναι «καθεστώς», όπως στη Βρετανία, μια δημοσιογραφική έρευνα της Telegraph έδειξε ότι η part-time σεξουαλική εργασία των φοιτητών εξαπλώνεται λαμβάνοντας νέες μορφές
Protagon Team
Στην Ελλάδα δεν έχουμε φοιτητικά δάνεια όπως αυτά που πνίγουν πολλούς νέους στην Ευρώπη και την Αμερική. Εχουμε τάπερ με σπανακόπιτα. Παλιά είχαμε και τα εφάπαξ (των γονέων) από την Ολυμπιακή ή τον ΟΤΕ για τη στήριξη της φοιτητιώσας νεολαίας. Τι γίνεται όμως έξω; Σύμφωνα με έρευνα της βρετανικής Telegraph, η σεξουαλική εργασία (sex work) στις τάξεις των φοιτητών είναι ένα φαινόμενο που ενισχύεται και συνδέεται από τους ειδικούς με την ανάγκη εύρεσης πόρων για την αντιμετώπιση του κόστους ζωής και την αποπληρωμή των φοιτητικών δανείων.
Η Telegraph καταδύθηκε στον κόσμο τού sex work και μίλησε με πραγματικούς ανθρώπους, φοιτητές που έκαναν αυτή την επιλογή. Ενα από αυτά τα πρόσωπα ήταν η Κίτι (δεν είναι αυτό το πραγματικό όνομά της), 21 ετών, η οποία άκουσε πρώτη φορά για το OnlyFans –τον ιστότοπο περιεχομένου για ενήλικες– πριν από μερικά χρόνια. Τότε πήγαινε στην τελευταία τάξη του Λυκείου στο Μπάκιγχαμσαϊρ. «Πίστευα ότι ήταν ένα βήμα προς τα πίσω. Με στενοχωρούσε το γεγονός ότι γυναίκες δέχονταν την υπέρμετρη σεξουαλικοποίησή τους για να κερδίζουν χρήματα» ανέφερε, μιλώντας στην εφημερίδα υπό καθεστώς ανωνυμίας.
Δύο χρόνια μετά, η Κίτι σπουδάζει σχεδιασμό εσωτερικών χώρων και παράλληλα διατηρεί τον δικό της ιστότοπο στην πλατφόρμα Centerfold, η οποία λανσαρίστηκε από το περιοδικό Playboy. Οι «δημιουργοί», όπως η Κίτι, χρεώνουν συνδρομή στους χρήστες που θέλουν να δουν τις αναρτήσεις που ανεβάζουν στον προσωπικό τους ιστότοπο εντός της πλατφόρμας. Τρεις εβδομάδες μετά τη δημιουργία της δικής της σελίδας στο Centerfold (η λογική του οποίου είναι παρόμοια με αυτή του OnlyFans), η Κίτι είχε ήδη 370 συνδρομητές, καθένας από τους οποίους πλήρωνε περίπου 9 λίρες (10 ευρώ) τον μήνα. Δημοσιεύει φωτογραφίες της με εσώρουχα ή μπικίνι που κατεβαίνουν λίγο πιο χαμηλά.
«Υπήρξε μια αλλαγή», εξήγησε η ίδια. «Σήμερα έχω πολλούς φίλους στο πανεπιστήμιο που κάνουν αναρτήσεις στο OnlyFans και παρόμοιους ιστοτόπους». Το ίδιο κάνουν και influencers που ακολουθεί η Κίτι στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. «Ακολουθώ ένα κορίτσι που άρχισε να δημοσιεύει ακραίο πορνογραφικό περιεχόμενο πριν από έναν χρόνο και κέρδισε αρκετά για να αγοράσει ένα σπίτι τριών υπνοδωματίων» ανέφερε. Αυτό που ήταν αδιανόητο «έχει γίνει πλέον φυσιολογικό» πρόσθεσε.
Ορισμένοι φοιτητές και φοιτήτριες υποστηρίζουν τις σπουδές τους με τη σεξουαλική εργασία εδώ και δεκαετίες. Ηδη από το 2005 έγινε μπεστ σέλερ το βιβλίο στο οποίο κατέγραψε τη μυστική ζωή της ως συνοδός πολυτελείας η Μπρουκ Μαγκνάντ, γράφοντας με το ψευδώνυμο Belle de Jour. Το βιβλίο της κυκλοφορεί και στα ελληνικά με τίτλο «Η Ωραία της Ημέρας: Το ημερολόγιο ενός Call Girl» και περιγράφει με λεπτομέρειες την εμπειρία που είχε κάνοντας αυτή τη δουλειά όταν, όπως ανέφερε, της τελείωσαν τα χρήματα στα τελευταία στάδια της διδακτορικής διατριβής της στο Πανεπιστήμιο του Σέφιλντ.
Σοκ από τα σεμινάρια στο Ντάραμ
Η όλη υπόθεση της σεξουαλικής εργασίας από κάποιους φοιτητές βρισκόταν λίγο-πολύ κάτω από το χαλί έως τον Νοέμβριο του 2021. Τότε έγινε γνωστό ότι το βρετανικό Πανεπιστήμιο του Ντάραμ, στη βορειοανατολική Αγγλία, πρόσφερε εκπαιδευτικές συνεδρίες για να υποστηρίξει φοιτητές που ήταν παράλληλα και sex workers. Ακολούθησε σάλος καθώς ένα πανεπιστήμιο που ήταν γνωστό για τα φημισμένα κολέγια και τα επίσημα δείπνα συνδέθηκε αίφνης με τη βιομηχανία του σεξ.
Η τότε υφυπουργός Παιδείας αρμόδια για τα Πανεπιστήμια, Μισέλ Ντόνελαν, αντέδρασε και κατηγόρησε το Ντάραμ ότι νομιμοποιεί «μια επικίνδυνη βιομηχανία που στηρίζεται στην εκμετάλλευση των γυναικών». Τη σκυτάλη πήραν βουλευτές όπως η Νταϊάν Αμποτ του Εργατικού Κόμματος, που χαρακτήρισε «τρομακτικό» το γεγονός ότι το πανεπιστήμιο προσέφερε σεμινάριο σε φοιτητές για τη σεξουαλική εργασία ως μερική απασχόληση, λέγοντας ότι είναι «εξευτελιστική, επικίνδυνη και εκμεταλλευτική».
Το Πανεπιστήμιο απάντησε με ευθύτητα. «Σε καμία περίπτωση δεν επιδιώκουμε να ενθαρρύνουμε τη σεξουαλική εργασία, αλλά επιδιώκουμε να παρέχουμε υποστήριξη στους μαθητές μας», ανέφερε. Είχε προηγηθεί έρευνα από το Πανεπιστήμιο του Σουόνσι (εδώ) που είχε αποκαλύψει το 2015 ότι το 5% των φοιτητών πανεπιστημίου συμμετείχαν σε σεξουαλική εργασία. Αυτά πριν κυκλοφορήσει το OnlyFans που σημείωσε αύξηση των «δημιουργών περιεχομένου» κατά κατά 34% το 2021, φτάνοντας τα 2,16 εκατομμύρια, με τον αριθμό των χρηστών του ιστοτόπου να αυξάνεται κατά 128% στα 188 εκατομμύρια.
Σύμφωνα με την Telegraph, o τρόπος με τον οποίο αντιμετωπίζουν τα βρετανικά πανεπιστήμια φοιτητές που με οποιονδήποτε τρόπο έγινε γνωστό ότι εργάστηκαν ως sex workers δεν είναι ο ενδεδειγμένος. Φοιτητές έχουν αποβληθεί από μαθήματα, έχουν πέσει θύματα εκβιασμών από συμφοιτητές και καθηγητές ή έχουν αντιμετωπίσει ακόμη και την έξωση από τον σπιτονοικοκύρη τους.
Το διαδικτυακό σεμινάριο που προσφέρει το Πανεπιστήμιο του Ντάραμ σχεδιάστηκε με τη βοήθεια της καθηγήτριας Εγκληματολογίας του Πανεπιστημίου του Λέστερ, Τίλα Σάντερς, και έχει υιοθετηθεί πλέον από 60 και πλέον πανεπιστημιακά ιδρύματα της Βρετανίας. Στόχος του δεν είναι να «εκπαιδεύσει» τους φοιτητές στη σεξουαλική εργασία, αλλά να προσφέρει σημαντικές πληροφορίες για το νομικό πλαίσιο, τους κινδύνους και τους μύθους γύρω από αυτή την επιλογή σε όσους ήδη την έχουν κάνει.
Πηγή: Protagon.gr