Πέμπτη 4 Νοεμβρίου 2021

Πρωθυπουργός: Δύο αυξήσεις του κατώτατου μισθού μέσα στο 2022. - Διπλές εκλογές - Τσιμουδιά για τα αναδρομικά!

 .


Κυριάκος Μητσοτάκης η συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό Mega:

Γιάννης Πρετεντέρης: Λοιπόν, να περάσουμε στην ακρίβεια που είπατε. Η ακρίβεια είναι σε ένα ελεγχόμενο ακόμα επίπεδο, ένα 3% πληθωρισμό νομίζω έχουμε, δεν είναι τόσο καλά όσο ήταν παλιότερα, όμως είναι ακόμα σε ελεγχόμενο επίπεδο. Σχεδιάζετε να πάρετε κάποια μέτρα πριν αυξηθεί αυτό το πράγμα; Πριν ξεφύγει; Παραδείγματος χάρη στον κατώτατο μισθό, να τονωθεί, στα καύσιμα, κάπου να γίνει κάποια παρέμβαση. Γιατί αισθάνομαι σαν να το παρακολουθείτε.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Καταρχάς η ακρίβεια είναι παγκόσμιο φαινόμενο.

Γιάννης Πρετεντέρης: Προφανώς είναι, ναι.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Όχι, έχει σημασία να το λέμε. Οφείλεται πρωτίστως στο γεγονός ότι η παγκόσμια οικονομία ανέκαμψε πιο γρήγορα από ό,τι η προσφορά μπορούσε να εξυπηρετήσει. Και εκτίμηση πολλών ειδικών είναι ότι θα έχουμε μία αποκλιμάκωση του πληθωρισμού από τις αρχές του 2022.

Όμως η ακρίβεια είναι εδώ σήμερα, μαζί μας. Πού είναι πρωτίστως η ακρίβεια εξαιρετικά έντονη; Στις τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος -γιατί είχαμε την πολύ απότομη αύξηση στις τιμές του φυσικού αερίου- και στις τιμές των καυσίμων, κυρίως στο πετρέλαιο θέρμανσης από το οποίο είναι εξαρτημένα και πάρα πολλά νοικοκυριά. Μιλάμε δηλαδή για ουσιαστικά ζητήματα που αφορούν την ενεργειακή φτώχεια.

Τι έκανε η κυβέρνηση; Δαπάνησε και θα δαπανήσει παραπάνω από 500 εκατομμύρια ευρώ για να συγκρατήσει τις αυξήσεις των τιμών στους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος. Αυτό το οποίο δεν θα το δει ο πολίτης στο λογαριασμό του είναι πού θα πήγαινε ο λογαριασμός του ηλεκτρικού ρεύματος χωρίς την κυβερνητική παρέμβαση. Και το γεγονός ότι σήμερα…

Γιάννης Πρετεντέρης: Έχετε μία εκτίμηση σε αυτό;

Κυριάκος Μητσοτάκης: Βεβαίως. Οι λογαριασμοί θα αυξάνονταν δέκα φορές παραπάνω από αυτό το οποίο θα αυξηθούν, από τα 3 ή 4 ευρώ που μπορεί να δουν αύξηση οι πολίτες αν δεν υπήρχε η παρέμβαση. Η παρέμβαση αυτή είναι κυβερνητική παρέμβαση, είναι όμως και μία παρέμβαση που γίνεται από τους ίδιους τους μεγάλους παίκτες της αγοράς, με πρώτη τη ΔΕΗ.

Κι θέλω να πω μία κουβέντα για τη ΔΕΗ. Τη ΔΕΗ την παραλάβαμε στο 1 ευρώ τη μετοχή. Και τώρα ολοκληρώνεται μία αύξηση κεφαλαίου της ΔΕΗ, 1,350 δισεκατομμύρια ευρώ, με 9 ευρώ την μετοχή, με τεράστιο ενδιαφέρον, με το κράτος να εξακολουθεί να έχει τον έλεγχο της δημόσιας επιχείρησης. Μία ισχυρή ΔΕΗ, λοιπόν, έχει τη δυνατότητα να βοηθήσει τους καταναλωτές και να απορροφήσει ένα μέρος των αυξήσεων.

Γιάννης Πρετεντέρης: Ναι, αλλά ξεφύγαμε από την ακρίβεια. Και αυτό που ζητάει είναι η αγοραστική δύναμη των ανθρώπων.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Θα έρθω και στα θέματα τα οποία μού θίξατε. Άρα, λοιπόν, εστιάζουμε την προσοχή μας εκεί όπου μπορούμε να παρέμβουμε και εκεί που η ακρίβεια είναι  πιο έντονη: στις τιμές της ενέργειας. .......


Ράνια Τζίμα: Στα εισοδήματα των πολιτών θα μπορέσει να γίνει κάτι κύριε Πρόεδρε;

Γιάννης Πρετεντέρης: Στον κατώτατο κυρίως.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Με ρωτήσατε…

Ράνια Τζίμα: Να πω το σκεπτικό όλο, διότι ξεκίνησε ο Γιάννης και είπε, είπατε και εσείς και αυτό είναι μια πραγματικότητα, ο πληθωρισμός δεν είναι μόνο δικό μας πρόβλημα αυτή τη στιγμή. Αν δει κάποιος τα στοιχεία της ευρωζώνης υπάρχουν πράγματι χώρες οι οποίες είχαν μεγαλύτερη αύξηση στον πληθωρισμό τους, αυτό είναι μια πραγματικότητα. Εμείς περάσαμε όμως 10 χρόνια μνημονίων κρατώντας πάρα πολύ χαμηλά τους μισθούς, κρατώντας χαμηλό τον κατώτατο μισθό…

Κυριάκος Μητσοτάκης: Είναι σωστό αυτό το οποίο λέτε.

Ράνια Τζίμα: …άρα αναρωτιέμαι αν μπορείτε να δώσετε κάτι πιο άμεσο στον κόσμο.  Είτε με χρήματα στην τσέπη τους είτε με παρέμβαση στον ΦΠΑ.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Θα απαντήσω ευθέως λέγοντάς σας καταρχάς ότι έχουμε μια οικονομία η οποία αναπτύσσεται με ταχύτητες που εξέπληξαν ευχάριστα ακόμα και εμάς. Μια τουριστική περίοδο η οποία πήγε εξαιρετικά. Αυτό σημαίνει παραπάνω χρήματα στις τσέπες των εργαζόμενων και των επιχειρήσεων. Καταθέσεις οι οποίες είναι πολύ υψηλές και εν μέσω πανδημίας. Γιατί; Γιατί στηρίξαμε την πραγματική οικονομία.

Όμως, σε καμία περίπτωση δεν θέλω να φτάσουμε στο σημείο οι πολίτες να αισθάνονται ότι η αύξηση του ΑΕΠ δεν τους αφορά. Και βεβαίως ο κατώτατος μισθός είναι ένα σημαντικότατο ζήτημα. Θα υπάρχει μία πρώτη αύξηση του κατώτατου μισθού 1/1/2022, έχει ήδη αποφασιστεί, 2%. Και είμαι αποφασισμένος να υπάρξει και δεύτερη αύξηση του κατώτατου μισθού.

Ράνια Τζίμα: Αυτό είναι είδηση τώρα. Μιλάμε για δύο αυξήσεις του κατώτατου μισθού μέσα στο 2022.

Κυριάκος Μητσοτάκης: …δεύτερη αύξηση του κατώτατου μισθού εντός του 2022, όταν ολοκληρωθεί η σχετική διαδικασία και αφού έχουμε λάβει υπόψη μας τα πραγματικά δεδομένα της οικονομίας, τον πραγματικό ρυθμό ανάπτυξης, αλλά και τις δυνατότητες των επιχειρήσεων. Διότι δεν θα ήθελα σε καμία περίπτωση, σε μία εποχή που η ανεργία πέφτει, και αυτό είναι επιτυχία της ελληνικής οικονομίας -στην υπόλοιπη ευρωζώνη η ανεργία αυξήθηκε- να ανακόψουμε αυτή την πορεία. Διότι η πιο σημαντική παρέμβαση την οποία μπορούμε να κάνουμε, σήμερα, για να βοηθήσουμε τους ασθενέστερους συμπολίτες μας είναι να πιάσει δουλειά κάποιος ο οποίος είναι άνεργος. Όμως, θα υπάρχει δεύτερη…

Γιάννης Πρετεντέρης: Άρα, παρέμβαση στα καύσιμα για τους αγρότες και παρέμβαση στον κατώτατο μισθό δύο φορές…

Κυριάκος Μητσοτάκης: Και παρέμβαση στον κατώτατο μισθό πέραν αυτής που έχει ήδη ειπωθεί, το 2% που έχει ήδη ανακοινωθεί, εντός του 2022.

.

Γιάννης Πρετεντέρης: Πια πρέπει να κλείσουμε, πάμε στο τελευταίο θέμα. Όταν έχουμε έναν Πρωθυπουργό πάντα τον ρωτάμε πότε θα κάνει εκλογές, είναι το κλασικό. Λοιπόν, έχετε απαντήσει ότι θα κάνετε εκλογές στο τέλος της τετραετίας. Αν έχετε κάποια άλλη ιδέα να μην της πείτε τώρα, εδώ, αν υπάρχει κάτι να μας πείτε.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Καμία απολύτως, καμία απολύτως. Εκλογές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας.

Γιάννης Πρετεντέρης: Λοιπόν, πηγαίνοντας στις εκλογές αυτές, περιγράψατε στη Θεσσαλονίκη, στη ΔΕΘ, μια στρατηγική ότι θα πάτε στις εκλογές με απλή αναλογική, δεν θα κάνετε κυβέρνηση γιατί προφανώς κανείς δεν θα πάρει πλειοψηφία με απλή αναλογική -ούτε και εσείς, όσο καλές και αν είναι οι δημοσκοπήσεις. Και θα πάτε σε δεύτερες εκλογές με το σύστημα της ενισχυμένης αναλογικής. Το  λέω σωστά; Αυτό είπατε.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Πολύ σωστά.

Γιάννης Πρετεντέρης: Αλλάζει αυτή η στρατηγική σας; Είναι διαπραγματεύσιμη;  Μπορεί να εξαρτηθεί παραδείγματος χάρη από το τι θα γίνει στο ΚΙΝΑΛ; Ή μπορεί να εξαρτηθεί από τι προσφορά μπορεί να κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ. Ή μια κυβέρνηση εθνικής ενότητας ή οτιδήποτε άλλο; Ή αυτή είναι η στρατηγική σας, προχωράτε και δεν ακούτε τίποτα;

Κυριάκος Μητσοτάκης: Είμαι πολύ συνεπής σε αυτά τα οποία πάντα έλεγα, κύριε Πρετεντέρη. Πιστεύω στις σταθερές μονοκομματικές κυβερνήσεις υπό την προϋπόθεση ότι φτάνουμε…

Γιάννης Πρετεντέρης: …ότι υπάρχει πλειοψηφία.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Ότι υπάρχει πλειοψηφία με ένα σύστημα ενισχυμένης αναλογικής.  Πιστεύω στην ενισχυμένη αναλογική, γι’ αυτό και τη νομοθέτησα.  Και ναι, πιστεύω ότι αν ένα κόμμα ξεπεράσει το 36%, 37%, 38% και έχει τη δυνατότητα να σχηματίσει κυβέρνηση μόνο του αυτό είναι καλό, διότι οι μονοκομματικές κυβερνήσεις θεωρώ ότι και στην παρούσα συγκυρία είναι πολύ πιο αποτελεσματικές. Κατά συνέπεια εγώ είμαι απολύτως συνεπής σε αυτά τα οποία…

Γιάννης Πρετεντέρης: Και δεν στραβοκοιτάζετε δεξιά και αριστερά; Προς τα δεξιά ή προς τα αριστερά;

Κυριάκος Μητσοτάκης: Όχι, καθόλου. Και πρέπει να σας πω ότι όσο και αν αυτό μπορεί να σας ακούγεται σήμερα φιλόδοξο, η Νέα Δημοκρατία θα διεκδικήσει την αυτοδυναμία και στην πρώτη κάλπη, και με την απλή αναλογική. Αυτός θα είναι ο στόχος μας. Εάν δεν τον πετύχουμε, θεωρώ ότι θα είναι περίπου αδύνατο να σχηματιστεί κυβέρνηση. Θα πρέπει να μεσολαβήσει η άχαρη περίοδος των διερευνητικών εντολών και θα πάμε σε δεύτερες εκλογές.