Γράφει ο Σταύρος Ιωαννίδης
Σάρκα και οστά παίρνει το σχέδιο για τη μόνιμη παρουσία ελικοπτέρων της Αεροπορίας Στρατού στην Κρήτη, που θα αυξήσει κατακόρυφα τις επιχειρησιακές δυνατότητες των αερομεταφερόμενων μονάδων του νησιού.
Σύμφωνα με πληροφορίες, το κλιμάκιο που θα μεταφερθεί μέσα στο επόμενο χρονικό διάστημα στο Ηράκλειο, συγκεκριμένα στις εγκαταστάσεις της πρώην 126 Σμηναρχίας Μάχης, θα αποτελείται από δύο επιθετικά ελικόπτερα AH-64 Apache, δύο μεταφοράς προσωπικού CH-47D Chinook, δύο από τα νεοαποκτηθέντα ελικόπτερα επιθετικής αναγνώρισης OH-58D Kiowa Warrior και από ένα γενικού ρόλου UH-1D Huey.
Η απόφαση ελήφθη με γνώμονα την ενεργοποίηση και τρίτου Αερομεταφερόμενου Τάγματος Πεζικού, καθώς αυτό επιτάσσουν οι αυξημένες επιχειρησιακές ανάγκες του Νοτιοανατολικού Αιγαίου.
Οι ευρύτερες γεωπολιτικές εξελίξεις και οι μαξιμαλιστικές διεκδικήσεις της Άγκυρας, ως απόρροια του παράνομου τουρκολιβυκού μνημονίου, επιβάλλουν την ενίσχυση και την ταχύτατη ανάπτυξη των δυνάμεων που έχουν ως τομέα ευθύνης τους την περιοχή από το Καστελόριζο μέχρι τα νότια της Κρήτης.
Με το τρίτο Αερομεταφερόμενο Τάγμα στο νησί, μετά το 545 ΑΜ/ΤΠ με έδρα το Ηράκλειο και το 547 ΑΜ/ΤΠ με έδρα το Ρέθυμνο, η Κρήτη θα αποκτήσει τον δεύτερο πλήρη Αερομεταφερόμενο σχηματισμό του Στρατού Ξηράς.
Ο πρώτος είναι η 71η Αερομεταφερόμενη Ταξιαρχία που εφορμά από το Κιλκίς και καλύπτει το Βόρειο Αιγαίο και την ενδοχώρα, ενώ η 5η Αερομεταφερόμενη Ταξιαρχία θα έχει ως περιοχή ευθύνης της τον νότιο τομέα της χώρας. Αν και αυτονόητη, από τη στιγμή που υπάρχουν αερομεταφερόμενες μονάδες, η δημιουργία βάσης της Αεροπορίας Στρατού στην Κρήτη υλοποιείται με αρκετά χρόνια καθυστέρησης.
Η μόνιμη παρουσία ελικοπτέρων θα αναβαθμίσει την εκπαίδευση των αλεξιπτωτιστών με συχνότερες ρίψεις, αεραποβατικές ενέργειες και ασκήσεις με τη συμμετοχή μέσων και των τριών κλάδων.
Η απόφαση, βέβαια, συνδέεται άμεσα και με τη σύσταση της νέας Διακλαδικής Διοίκησης Ειδικού Πολέμου και του μετασχηματισμού των Ειδικών Δυνάμεων της χώρας, βάσει διεθνών προτύπων, που ανέλαβε προσωπικά ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας, στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος.
Η Κρήτη κατέχει πλέον κεντρικό ρόλο στην εκπαίδευση της ελίτ των Ειδικών Επιχειρήσεων της Ελλάδας αλλά και των συμμάχων της. Τους τελευταίους μήνες τμήματα των Ειδικών Επιχειρήσεων των ΗΠΑ, του Ισραήλ, της Κύπρου και άλλων χωρών που ανήκουν στο τόξο των συμμαχιών που χτίζει η Αθήνα επισκέπτονται τη Σούδα και εκπαιδεύονται σε κοινά γυμνάσια με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις, επενδύοντας στη συνεργασία και τη διαλειτουργικότητα.
Η Κρήτη είναι ο πυρήνας αυτών των συνεργειών και η ενίσχυσή της αποτελεί προτεραιότητα της πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας.
Στον ίδιο άξονα κινείται και η αναβάθμιση της αμερικανικής παρουσίας στο νησί μέσω της νέας Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας (MDCA), που θα υπογράψουν σύντομα Αθήνα και Ουάσιγκτον, ενώ στο άμεσο μέλλον αναμένεται να ξεκινήσουν και οι εργασίες για τη δημιουργία ενός δεύτερου ναυστάθμου για το Πολεμικό Ναυτικό.
Πρόθεση του ελληνικού επιτελείου είναι το «αεροπλανοφόρο» Κρήτη να φιλοξενεί τις νέες φρεγάτες που θα αποκτήσει η χώρα μετά το 2025, ώστε να βρίσκονται κοντά στις περιοχές ενδιαφέροντος της Ανατολικής Μεσογείου.
Η Σούδα, πάντως, βρίσκεται ήδη στο προσκήνιο με συχνές επισκέψεις αμερικανικών και γαλλικών πολεμικών πλοίων και αεροπλανοφόρων, αφού είναι η μόνη ναυτική βάση στην περιοχή που μπορεί να φιλοξενήσει πλοία τέτοιου μεγέθους. Μόνιμη σχεδόν είναι και η παρουσία μαχητικών αεροσκαφών από τους συμμάχους της Αθήνας.
Μόνο τους τελευταίους έξι μήνες έχουν μετασταθμεύσει αεροσκάφη από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, τη Σαουδική Αραβία και τις Ηνωμένες Πολιτείες.
πηγή: https://www.political.gr/wp-content/uploads/2021/06/POLITICAL-%ce%a4%ce%95%ce%a5%ce%a7%ce%9f%ce%a3-136.pdf