Παρασκευή 9 Απριλίου 2021

Τακτική "αλά Λιβύη" ετοιμάζει η Τουρκία στην Υεμένη: - Σκληρή προειδοποίηση Χούθι προς Ερντογάν


 Ένα μέλος του Ανώτατου Πολιτικού Συμβουλίου στην Υεμένη, το εκτελεστικό όργανο της κυβέρνησης των ανταρτών Χούθι που εδρεύει στη Σαναά, προειδοποίησε την Τουρκία ενάντια σε οποιαδήποτε παρέμβαση στη χώρα. Εάν το πράξει, είπε ο Αμπντούλ Γουαχάμπ αλ-Μαχμπάσι, δεν θα είναι καλύτερη από τη Σαουδική Αραβία, η οποία ηγείται ενός πολέμου που υποστηρίζεται από τις ΗΠΑ στη χώρα από το 2015.

Ο αλ-Μαχμπάσι επικαλέστηκε το κρατικό πρακτορείο IRNA του Ιράν, για τις πληροφορίες και είπε: "αν Τούρκοι στρατιώτες μπουν στην Υεμένη θα έχουν μια μοίρα χειρότερη από εκείνη αυτών που επιχείρησαν κάτι παρόμοιο στο παρελθόν"

Τόνισε ότι, "με όλο το πετρέλαιο [χρήματα] στην κατοχή τους, τα μέσα μαζικής ενημέρωσης των Ηνωμένων Πολιτειών και των Αραβών του Περσικού Κόλπου και μισθοφόροι νικήθηκαν στην Υεμένη και αναγκάστηκαν να υποχωρήσουν και να βρουν μια διέξοδο από το αυτοδημιούργητο τέλμα". Εάν η Τουρκία εισέλθει στο πεδίο της μάχης στην Υεμένη, ο αξιωματούχος των Χούθι πρόσθεσε, "είναι ένδειξη ότι η χώρα δεν διέπεται από σοφία και σύνεση, και ότι οι Τούρκοι αξιωματούχοι υποφέρουν από παραλογισμό και είναι κοντόφθαλμοι".

Τα σχόλιά του έρχονται εν μέσω αναφορών ότι τουρκικά στρατιωτικά οχήματα και εξοπλισμός έχουν μεταφερθεί σε λιμάνια της Σομαλίας πριν από την αποστολή τους στο λιμάνι της Κένα της Υεμένης. Ο τουρκικός εξοπλισμός έχει φτάσει σε μια τουρκική στρατιωτική βάση στα ανοικτά των ακτών της πρωτεύουσας της Σομαλίας Μογκαντίσου, με ένα φορτηγό πλοίο που μεταφέρει περίπου 200 θωρακισμένα οχήματα και διάφορα όπλα. Πιστεύεται ότι προορίζεται για την πολιτοφυλακή Islah που υποστηρίζεται από τη Σαουδική Αραβία και πολεμά εξ ονόματος της διεθνώς αναγνωρισμένης κυβέρνησης της Υεμένης που εδρεύει στο Ριάντ. Τον περασμένο Απρίλιο, κατέστη σαφές ότι η Άγκυρα καθιέρωσε στενότερες σχέσεις με το Κόμμα Μεταρρύθμισης (Al-Islah) στην Υεμένη. Πρόκειται ουσιαστικά για το τοπικό παράρτημα της Μουσουλμανικής Αδελφότητας. Το Islah "παίζει καθοριστικό ρόλο στο να δώσει στα τουρκικά θεσμικά όργανα και στην τουρκική κυβέρνηση -τα οποία εμφανίζονται μεταμφιεσμένα ως φιλανθρωπικές οργανώσεις- πρόσβαση στις πόλεις της Υεμένης", είχε δηλώσει ο πολιτικός αναλυτής Μαχμούντ αλ-Ταχίρ εκείνη την εποχή. Υπάρχουν ισχυρές ενδείξεις ροής Τούρκων αντιπροσώπων από την Υεμένη στη Λιβύη. Αναφορές τον Ιούνιο έδειξαν ότι η Τουρκία μετέφερε αρκετές εκατοντάδες μαχητές του Islah από την Υεμένη στη Λιβύη για να πολεμήσουν στο πλευρό των δυνάμεων του Φαγέζ αλ-Σάρατζ και της Κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας (GNA).

Το ότι μεταφέρονται στη Σομαλία δεν αποτελεί έκπληξη, μιας και η χώρα από τη μία έχει μετατραπεί σε αφρικανικό προτεκτοράτο της Τουρκίας, ενώ από την άλλη, χωρίς καμία προσπάθεια να κρυφτούν, οι Τούρκοι της πρεσβείας στο Μογκαντίσου εκπαιδεύουν τον στρατό της χώρας εξ ονόματος της Τουρκίας, σε σημείο που η γλώσσα ομιλίας να είναι τα τουρκικά και οι στρατιωτικοί ύμνοι να είναι στην τουρκική γλώσσα.

Το πρακτορείο ειδήσεων Al-Akhbar του Λιβάνου ανέφερε την περασμένη εβδομάδα ότι ο φερόμενος ρόλος της Τουρκίας στην Υεμένη έχει κλιμακωθεί μετά τη βελτίωση των σχέσεων μεταξύ της Άγκυρας και του Ριάντ. Οι Σύριοι μισθοφόροι λέγεται ότι έχουν κινητοποιηθεί για να πολεμήσουν στην Υεμένη "για την άμυνα" της πόλης Μαρίμπ, η οποία είναι το τελευταίο προπύργιο των δυνάμεων που υποστηρίζονται από τη Σαουδική Αραβία στο βόρειο τμήμα της χώρας. Οι τελευταίοι πολεμούν ενάντια στις ένοπλες δυνάμεις της Υεμένης που είναι σύμμαχοι των Χούθι, οι οποίοι στηρίζονται από το Ιράν.

Οι ενέργειες της Τουρκίας στη Λιβύη, με τη χρήση Σύρων αντικαθεστωτικών, τζιχαντιστών και εξτρεμιστών μαχητών από τη Συρία, πρέπει να έχουν απήχηση στο Ιράν, το οποίο χρησιμοποιεί πληρεξούσιους μαχητές σε όλη την περιοχή για παρέμβαση σε άλλες χώρες.

Το παραπάνω αποκαλύπτει κατά ένα μόνο ποσοστό το πώς Τουρκία, Ιράν και Μουσουλμανική Αδελφότητα μετά τη Λιβύη άπλωσαν πλοκάμια και στην Υεμένη.

Παρά την προειδοποίησή του, ο αλ-Μπαχμπάσι είπε ότι δεν πίστευε ότι ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θα δεσμεύσει Τούρκους στρατιώτες στην Υεμένη, αλλά αντ' αυτού θα χρησιμοποιήσει μισθοφόρους, παρόμοια τακτική με τις παρεμβάσεις του στη Λιβύη και τη σύγκρουση Ναγκόρνο-Καραμπάχ μεταξύ του Αζερμπαϊτζάν και της Αρμενίας. "Η εισβολή στην Υεμένη δεν θα έχει καλό τέλος για τον ίδιο τον Ερντογάν, καθώς και για την κυβέρνηση και τον στρατό της χώρας", επέμεινε.

Πέτρος Κράνιας




πηγή:https://www.capital.gr/diethni/3537826/taktiki-ala-libui-etoimazei-i-tourkia-stin-uemeni-skliri-proeidopoiisi-xouthi-pros-erntogan