Ο τέως Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας κ.
Προκόπιος Παυλόπουλος παρεμβαίνει μέσα
από τις σελίδες της εφημερίδας μας στα ζητήματα που αφορούν τον διάλογο στα ελληνοτουρκικά,
προτείνοντας μηδενικές υποχωρήσεις και υπαναχωρήσεις στα εθνικά δίκαιά μας αλλά και στα ιδεολογικά
– ιστορικά, όπου σημειώνει εμφατικά ότι «δεν είναι η
Εθνεγερσία που δημιούργησε το έθνος. Το έθνος
έκανε την Εθνεγερσία».
Ο τέως Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας κ.
Π. Παυλόπουλος, στη συνάντηση που είχε με τον
Σύμβουλο Επικοινωνίας της Ε.Α.Α.Σ. Παναγιώτη Λιάκο,
και στη συζήτηση που ακολούθησε, παρέθεσε μια
σειρά από σκέψεις που αφορούν στο παρελθόν, το
παρόν και το μέλλον του ελληνικού έθνους.
Ακολουθούν ορισμένα εκ των βασικών σημείων*
των τοποθετήσεων του τέως Προέδρου της Δημοκρατίας.
Για την ιστορική συνέχεια του Ελληνισμού
Πρ. Παυλόπουλος: Η επέτειος των 200 χρόνων από την Εθνεγερσία του 1821 είναι μια ιστορική ευκαιρία για το έθνος των Ελλήνων να αναλογιστεί τις ρίζες του, τη σημασία της Εθνεγερσίας και την προοπτική του στο μέλλον. Πρώτα απ’ όλα πρέπει να ξεκινήσουμε απ’ το ποιοι είμαστε, από πού ξεκινάμε γιατί είναι σαφές και ιστορικά αποδεδειγμένο –και εδώ παραπέμπω στον ίδιο τον Θουκυδίδη- ότι το έθνος των Ελλήνων έχει μια ιστορία πάνω από 3.000 χρόνια, από την εποχή που η γλώσσα ήταν εκείνη, που αποτέλεσε τον σύνδεσμο των Ελλήνων που μιλούσαν ελληνικές διαλέκτους και οι οποίοι ενώθηκαν για να πραγματοποιήσουν την εκστρατεία στην Τροία. Όλοι εκείνοι μιλούσαν διαλέκτους ελληνικές πάνω στη βάση της ιωνικής διαλέκτου, που ήταν η μήτρα. Αυτό το έθνος πορεύτηκε μέσα στους αιώνες, δημιούργησε. Και πριν απ’ όλα αυτό που δημιούργησε ήταν το ελεύθερο ελληνικό πνεύμα, που είναι και σήμερα ο πρώτος και βασικός πυλώνας του κοινού μας Δυτικού και ειδικότερα του ευρωπαϊκού πολιτισμού. Είναι ο πυλώνας που δημιούργησε και τους άλλους δύο πυλώνες: τον πυλώνα της αρχαίας Ρώμης αλλά και τον πυλώνα της χριστιανικής διδασκαλίας. Αυτοί είναι οι τρεις πυλώνες πάνω στους οποίους στηρίζεται το αέτωμα του πολιτισμού μας. Αυτό το έθνος ήταν πάντα ζωντανό, σε όλες τις περιόδους. Πρέπει να ομολογήσουμε ότι ήταν ζωντανό και στην περίοδο της βυζαντινής αυτοκρατορίας. Είναι γνωστό ότι χωρίς τη σύζευξη του ελληνικού πνεύματος και του γενικότερου πνεύματος, το οποίο διαμορφώθηκε σαν αμάλγαμα μέσα στη βυζαντινή αυτοκρατορία, μέσα στον βυζαντινό πολιτισμό, δεν θα είχαμε φτάσει στην Αναγέννηση. Αυτή είναι η ιστορική αλήθεια για την Ελλάδα.
Για την μοναδικότητα της Ελληνικής επανάστασης και το ελληνικό κράτος ως το πρώτο έθνος-κράτος στην Ευρώπη
Πρ. Παυλόπουλος: Η Εθνεγερσία του 1821 σηματοδοτεί την αφετηρία εκείνη, η οποία οδηγεί το έθνος των Ελλήνων να δημιουργήσει το νεότερο ελληνικό κράτος. Δεν είναι η Εθνεγερσία που δημιούργησε το έθνος. Το έθνος έκανε την Εθνεγερσία. Το έθνος δημιούργησε το νεότερο ελληνικό κράτος μέσα από αγώνες, μέσα από θυσίες. Και πρέπει να τονίσω –και αυτό πρέπει να το γνωρίζουμε όλοι- ότι το κράτος που προήλθε από την Εθνεγερσία είναι το πρώτο έθνος-κράτος στην Ευρώπη. Γι’ αυτό είναι ανάγκη να γίνει η εξής διάκριση: Πολλοί συγχέουν την επανάσταση του 1821 με την αμερικανική, τη γαλλική Επανάσταση. Καμία σχέση! Η αμερικανική επανάσταση ήταν των αποίκων για να αποκτήσουν την ανεξαρτησία τους από τους Άγγλους.
Ήταν ένα είδος εμφυλίου πολέμου. Στη Γαλλία η επανάσταση ήταν μια αστική επανάσταση. Στην Ελλάδα ήταν ένα έθνος που εξεγέρθηκε για να αποτινάξει τον οθωμανικό ζυγό, ο οποίος ήταν πάνω του τέσσερις και πλέον αιώνες. Είναι άλλο το ζήτημα ότι οι ιδέες της αμερικανικής και της γαλλικής επανάστασης μας επηρέασαν κάπως σε επίπεδο συνταγμάτων και ιδίως της διάκρισης των εξουσιών και των θεμελιωδών δικαιωμάτων του ανθρώπου.
Η Εθνεγερσία του 1821 έχει τη δική της ιδιαιτερότητα, η οποία δεν αφορά μόνο την Ελλάδα αλλά την Ευρώπη γενικότερα – είναι το πρώτο έθνος κράτος στην Ευρώπη, που δημιουργήθηκε τότε εξ ου και η τεράστια αντίδραση που υπήρξε για το κράτος αυτό από την Ιερά Συμμαχία και ειδικά από τον Μέτερνιχ. Γιατί τότε, και υπό την επιρροή του ρομαντισμού των φιλελλήνων –και ιδίως του λόρδου Βύρωνα μετά το Μεσολόγγι- εδημιουργείτο ένα κράτος που δεν είχε καμία σχέση με τις αυτοκρατορίες της εποχής. Ήταν ένα κράτος, το οποίο ήθελε να είναι δημοκρατικό, όχι μέλος μιας αυτοκρατορίας ούτε ήθελε να κυβερνιέται από μια ελέω Θεού μοναρχία.
Τι μας διδάσκει το 1821
Πρ. Παυλόπουλος: Όλη εκείνη η περίοδος σήμερα, 200 χρόνια μετά πρέπει να μας διδάξει πριν απ’ όλα να θυμόμαστε τους αγώνες των προγόνων μας για να στηθεί στα πόδια του το νεότερο ελληνικό κράτος.
Να μας διδάξει ότι για να πάμε μπροστά σήμερα εμείς οι Έλληνες δεν αρκεί να είμαστε απόγονοι μεγάλων προγόνων. Αυτό είναι ένα πολύ μεγάλο βάρος, μια μεγάλη κληρονομιά. Αλλά, είναι ανάγκη να γράψουμε τη δική μας ιστορία. Κι έχουμε όλες τις δυνατότητες να το πράξουμε, αρκεί να πιστέψομε στις δυνάμεις μας. Αυτό που πρέπει να πάρουμε σαν μεγάλο δίδαγμα από την εποχή εκείνη είναι ότι εμείς οι Έλληνες σήμερα σ’ αυτούς τους δύσκολους, ταραγμένους καιρούς – και που μπορεί να γίνουν ακόμα πιο δύσκολοι στο μέλλον- έχουμε το χρέος να θωρακίσουμε το κύρος αυτού του τόπου, του λαού, του έθνους. Για να το πράξουμε αυτό –και μέσα στη συγκυρία στην οποία ζει η Ελλάδα και μέσα στο διεθνές πλαίσιο- η Ελλάδα θα πρέπει να υπερασπιστεί τα εθνικά της θέματα και τα εθνικά δίκαιά της πάνω στο ευρωπαϊκό και το διεθνές δίκαιο δίχως καμία υποχώρηση!
Καμία υποχώρηση και υπαναχώρηση στα εθνικά δίκαιά μας
Πρ. Παυλόπουλος: Πρέπει να δείξει η Ελλάδα ότι πιστεύει στις δυνάμεις της, ότι θα επιβάλλει το σεβασμό και της ιστορίας της και του μέλλοντός της.
Αυτό πρέπει να το πράξουμε: να υπερασπιστούμε τα εθνικά μας θέματα και τα εθνικά μας δίκαια χωρίς ίχνος υποχώρησης ή υπαναχώρησης. Δεν ζητάμε τίποτε περισσότερο από αυτό που μας δίνει το διεθνές και το ευρωπαϊκό δίκαιο αλλά δεν παραχωρούμε και οτιδήποτε. Μόνο όταν πράξουμε αυτό, το κύρος της χώρας θα είναι μεγάλο. Γιατί η Ελλάδα –μην το υποτιμάμε αυτό- και μόνη της είναι δυνατόν να υπερασπιστεί τα εθνικά της θέματα.
Το ‘χουμε αποδείξει στην Ιστορία. Μπορούμε να το κάνουμε και τώρα! Μακάρι οι εταίροι μας και στο ΝΑΤΟ και στην Ε.Ε. να είναι δίπλα μας. Αν δεν το πράξουν, όμως, μόνοι μας πρέπει να υπερασπιστούμε την Ιστορία μας και την προοπτική μας.
Παρακολουθήστε το αφιέρωμα της Ε.Α.Α.Σ. για το 1821
*Ολόκληρη την παρέμβαση και το μήνυμα του τέως Προέδρου της Δημοκρατίας μπορείτε να το παρακολουθήσετε βιντεοσκοπημένο στο ειδικό αφιέρωμα της Ε.Α.Α.Σ. για το 1821, στην ανανεωμένη ιστοσελίδα μας (στη διεύθυνση https://www.eaas.gr) και στον λογαριασμό της Ενώσεως στο youtube (στη διεύθυνση https://www.youtube.com/channel/UCMrQ80S3Ei-VJABPr3_0fXA) «Καμία υποχώρηση ή υπαναχώρηση στα εθνικά δίκαιά μας»
EΘNIKH HXΩ ΜΑΡΤΙΟΣ 2021