Της Νίκης Ζορμπά
Δεν είναι η πρώτη φορά στην πρόσφατη αντιπολιτευτική ιστορία του που ο ΣΥΡΙΖΑ καλείται να λύσει δυσεπίλυτους γρίφους και κυρίως με το βλέμμα στο εσωτερικό του για αναζήτηση διεξόδων και στρατηγικής.
Είναι όμως η χρονική συγκυρία αυτή, στην οποία το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης καλείται να διατηρήσει ένα εξ αντικειμένου εύθραυστο εσωκομματικό μορατόριουμ μεταξύ στελεχών , πρώτης γραμμής κατά τ άλλα, τα οποία έχουν συχνά εκ διαμέτρου αντίθετες απόψεις και θέσεις ( ακόμη και αρχών), τις οποίες καλούνται να "στριμώξουν” μέσα σε ένα γενικό τίτλο " δια το καλόν της νικηφόρας μάχης”.
Μορατόριουμ
Η συνομολόγηση όλων των τάσεων σε ενίσχυση της εξωστρέφειας του ΣΥΡΙΖΑ και αποδυνάμωσης της εσωστρέφειας, δεν αμφισβητείται και δεν ελλοχεύει πια κίνδυνος στη συνοχή του κόμματος από αμοιβαίες καχυποψίες περί "κάποιων που δεν επιθυμούν να ξανακυβερνήσει ο ΣΥΡΙΖΑ”, ως μέχρι πρόσφατα εγκαλούσαν τινές εκ των σκληρών προεδρικών την εσωκομματική αντιπολίτευση.
Διέφυγε τον σχετικό κίνδυνο διαλυτικών φαινομένων ο ΣΥΡΙΖΑ συνεπώς, στον δρόμο για το στοίχημά του " να μας βρουν έτοιμους και αξιόμαχους τυχόν πρόωρες εκλογές”; Απολύτως όχι αλλά υπάρχουν σημάδια που δείχνουν μια … ειδοποιό διαφορά στο εμφυλιοπολεμικό κλίμα που κυριαρχούσε επί μακρόν και μέχρι το περασμένο Φθινόπωρο στην Κουμουνδούρου.
Καυγάδες
Το πιο χαρακτηριστικό ενδεχομένως, είναι ο κεκλεισμένων των συριζαικών θυρών καυγάς που ξέσπασε στη συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ την περασμένη εβδομάδα μεταξύ του Παναγιώτη Κουρουμπλή και του Πάνου Σκουρλέτη.
Ο πασοκογενής πρώην υπουργός είναι η τελευταία προσθήκη στην κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ αφού πρόσφατα κέρδισε την έδρα από τον Θ. Παπαχριστόπουλο. Έχοντας μείνει προφανώς λίγο "πίσω” στις εσωκομματικές εξελίξεις, κατά την διάρκεια μιας ακόμη μαραθώνιας κομματικής σύναξης όπου μίλησαν περί τους 70 βουλευτές ( η είδηση για τον ΣΥΡΙΖΑ πια θα είναι αν οψέποτε μειωθούν σε διάρκεια οι συνεδριάσεις του), ο κ. Κουρουμπλής επανέλαβε μια "θαμμένη” μομφή προεδρικών εναντίον των τότε "53” ( νυν "ομπρέλας”): Υπάρχουν κάποιοι που δεν θέλουν να κερδίσει ο ΣΥΡΙΖΑ τις εκλογές, είπε.
Το "γάντι” σήκωσε ο πρώην γραμματέας και νυν κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος , Πάνος Σκουρλέτης, μάλλον για να "κόψει” τον βήχα σε αναζωπύρωση σχετικού κλίματος ( απέναντι στους σκληρούς προεδρικούς παραμένουν πάντα με το ...όπλο παρά πόδα οι εξ αριστερών του κόμματος) και μίλησε για "αθλιότητες” που εκστομίζονται και που είναι "ντροπή”.
Η φωτιά έσβησε, όπως άναψε. Ουδείς ενεπλάκη στον καυγά από καμιά εσωκομματική μπάντα, αντιθέτως μετά το πέρας της συνεδρίασης, σημαίνον στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ εξέφραζε αφενός τη δυσαρέσκειά του για τη διαρροή του καυγά στα Μέσα ενόσω ήταν ακόμη σε εξέλιξη η συνεδρίαση και αφετέρου διαβεβαίωνε ότι πέραν τούτου του "φάλτσου” που ήταν μεμονωμένο, το κλίμα στην Κ.Ο καθ όλη τη διάρκεια της συζήτησης ήταν πολύ καλό.
"Ένωσε” η προανακριτική
Βοήθησε επ αυτού και η προανακριτική επιτροπή για τον Νίκο Παππά. Η Κουμουνδούρου γνωρίζει πολύ καλά ότι ο εν λόγω βουλευτής της μόνο ...asset δεν είναι στην εικόνα του κόμματος προς το εκλογικό Σώμα. Προηγήθηκαν ουκ ολίγοι καυγάδες εσωτερικοί για τούτο ( από την εποχή του κάζου των τηλεοπτικών αδειών ακόμα έως και την υπόθεση Μιωνή) έως ότου απορροφηθούν οι κραδασμοί – εκτός συγκλονιστικού απροόπτου.
Πλέον ο πρώην υπουργός Επικρατείας και πρώην στενός συνεργάτης του κ. Τσίπρα, δια της προανακριτικής Επιτροπής, δεν αποτελεί πια αιτία φαγωμάρας στον ΣΥΡΙΖΑ από τη στιγμή που η Ενωτική Κίνηση της οποίας ηγείτο διασπάστηκε ( με τη δημιουργία της ΡΕΝΕ ) και "μπροστά” έχει βγει πλέον ο Χρήστος Σπίρτζης.
Δίχασε το Ελληνικό
Και ενώ στην Κουμουνδούρου υπάρχει η κοινή αίσθηση ότι ένα εξ ορισμού προβληματικό πεδίο για τους ίδιους και την αποτίμηση της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, τη στάση της στα ΜΜΕ και τις τηλεοπτικές άδειες, το momentum που συγκροτήθηκε η προανακριτική Επιτροπή τους ευνοεί για να "¨ξεπεράσουν” μια de facto προβληματική συζήτηση για τους ίδιους, το αντίστροφο ίσχυσε για τη σύμβαση του Ελληνικού. Εκεί όπου εξ αριστερών σημειώθηκαν οξύτατες αντιδράσεις, παρότι δημόσια εκφράστηκαν κατά τι ήπια: Με την αποχή από την ψηφοφορία των Ν. Φίλη και Θ. Δρίτσα.
Η συζήτηση ωστόσο εκκρεμεί για το πολιτικό συμβούλιο ( πήρε και νέα αναβολή για την προσεχή εβδομάδα) και δεν προμηνύεται ευχάριστη. Υπάρχουν "ανοιχτοί λογαριασμοί” στο εσωτερικό που αφορούν τη φυσιογνωμία και τη στρατηγική του ΣΥΡΙΖΑ ( έχει προαναγγείλει ο Ν. Φίλης πως θα το θέσει το ζήτημα) αλλά και έτερων βουλευτών "ενοχλημένων” γιατί δεν τηρήθηκε η κομματική γραμμή ( Ο Χρ. Σπίρτζης για παράδειγμα είπε στη συνεδρίαση της Κ.Ο ότι πρέπει να συζητηθούν θέματα "συμπεριφοράς” των συντρόφων του).
Το φαινόμενο "Πολάκης”
Κινούμενη "βόμβα” στους πασσάλους που προσπαθεί να στηρίξει ο ΣΥΡΙΖΑ το οικοδόμημα του αφηγήματος περί απεύθυνσης στη μεσαία τάξη και το κεντρώο μετριοπαθές κοινό αποτελεί – καιρό τώρα- ο Παύλος Πολάκης, κατά πώς συμφωνούν μεταξύ τους και στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ που ανήκουν μάλιστα και σε διαφορετικές εσωκομματικές τάσεις.
Εξανέστησαν δημόσια τόσο ο Νίκος Μπίστης ( ανήκων στην "Γέφυρα” , κοινώς τους εκσυγχρονιστές του ΣΥΡΙΖΑ όσο και ο Νίκος Φίλης ( της ομπρέλας). Σε κατ ιδίαν συνομιλίες τους, με τα παραληρήματα Πολάκη, απηυδισμένοι εμφανίζονται και βουλευτές που βρίσκονται εξόχως κοντά στον κ. Τσίπρα ( πολιτικά τε και ψυχικά) τα οποία παραδέχονται πάντως πως όση ζημιά και αν κάνει ο βουλευτής Χανίων, "θεραπεία” , δεν υπάρχει. Και τούτο, γιατί ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ δεν υπάρχει περίπτωση να τον απομακρύνει , τουλάχιστον μέχρι τις εκλογές.
πηγή:https://www.capital.gr/politiki/3536554/suriza-kaugades-para-to-moratorioum-paraskinio-dusforias-gia-polaki