Κυριακή 5 Απριλίου 2020

Κορονοϊός VS Συντάξεις/ αυξήσεις /αναδρομικά: Η καραντίνα θα καθορίσει τον χρόνο πληρωμής - Το καλό και το κακό σενάριο - Προς τα που γέρνει η "ζυγαριά" του ΣτΕ, για τα αναδρομικά και πότε θα εκδοθεί η απόφαση - Πίνακας με τις αυξήσεις, στις κύριες συντάξεις






Δυο σχέδια βρίσκονται στο τραπέζι της κυβέρνησης σχετικά με τον χρόνο πληρωμής των αυξήσεων και των αναδρομικών για περίπου 550.000 παλαιούς συνταξιούχους οι οποίοι επωφελούνται από τις νέες ρυθμίσεις που ισχύουν με τον νόμο 4670/2020 για τις κύριες και τις επικουρικές συντάξεις. Το ποιο από τα δυο θα επιλεγεί εξαρτάται από το πόσο θα διαρκέσουν τα μέτρα της καραντίνας.
Το «Σχέδιο 1», που θεωρείται αυτή τη στιγμή επικρατέστερο στο υπουργείο Εργασίας, έχει ως πιθανή παραδοχή τη λήξη της καραντίνας μετά τα μέσα Μαΐου. Σε αυτή την περίπτωση θα καθοριστούν νέες ημερομηνίες για να ξεκινήσουν οι πληρωμές, πρώτα με τις αυξήσεις στις επικουρικές συντάξεις τον Ιούλιο, στη συνέχεια με τις αυξήσεις στις κύριες συντάξεις γύρω στον Οκτώβριο και τέλος, με την πληρωμή των αναδρομικών για κύριες και επικουρικές συντάξεις ως τον Δεκέμβριο του 2020. Με το αρχικό προ του κορονοϊού σχέδιο, οι συνταξιούχοι θα είχαν ως τον Ιούνιο τις αυξήσεις και τα αναδρομικά του νόμου Βρούτση στις επικουρικές και Αύγουστο με Σεπτέμβριο θα έβλεπαν τις βελτιώσεις από τα νέα ποσοστά αναπλήρωσης στις κύριες συντάξεις, εφόσον συνταξιοδοτήθηκαν με χρόνο ασφάλισης από 30 έτη και πάνω.
Το «Σχέδιο 2», που θεωρείται «μη επιθυμητό», όχι μόνο για τα αναδρομικά των συνταξιούχων, αλλά γιατί θα προκαλέσει σοβαρή βλάβη στην οικονομία, έχει ως πιθανή εξέλιξη μια παράταση της καραντίνας ως και τον Ιούνιο, με τη μετάθεση-αναστολή των πληρωμών για το τέλος του 2020.
Πέντε είναι οι κατηγορίες συνταξιούχων που θα έχουν -εκτός απροόπτου- αυξήσεις από τον Ιούλιο 2020 με αναδρομικά από 1/10/2019:
  1. Όσοι αποχώρησαν από 13/5/2016 ως και τον Σεπτέμβριο του 2019 με τον νόμο Κατρούγκαλου με 30 έτη και άνω. Θα δουν αυξήσεις που δεν θα τις ροκανίσει η προσωπική διαφορά, με ποσά ως και 140 ευρώ τον μήνα.
  2. Όσοι αποχώρησαν με 30 έτη ασφάλισης μέχρι 12/5/2016 (παλαιοί συνταξιούχοι) που λαμβάνουν προσωπική διαφορά μικρότερη από την αύξηση που θα προκύψει στον νέο επανυπολογισμό.
  3. Όσοι παλαιοί συνταξιούχοι με 30 έτη και άνω πήραν ήδη αύξηση το 2019 και θα ξαναπάρουν με τον νέο νόμο.
  4. Όσοι είχαν περικοπές επικουρικής σύνταξης μετά τον Ιούνιο του 2016 με άθροισμα κύριας και επικουρικής σύνταξης πάνω από 1.300 ευρώ. Οι αυξήσεις που θα πάρουν είναι κατά μέσο όρο 100 ευρώ τον μήνα με αναδρομικά από 1/10/2019.
  5. Οι νέοι συνταξιούχοι που έχουν κάνει αίτηση από 1/10/2019 και μετά.
Οι νομοθετημένες βελτιώσεις στις συντάξεις με τον νόμο 4670/2020 του υπουργείου Εργασίας δεν ακυρώνονται γιατί το κονδύλι έχει προβλεφθεί στον προϋπολογισμό του 2020 με την ειδική ενίσχυση του ασφαλιστικού, ίση με το 0,5% του ΑΕΠ και μάλιστα έχει περίσσευμα σχεδόν 600 εκατ. ευρώ, αφού δοθούν οι αυξήσεις και τα αναδρομικά.
Η δαπάνη για τις αυξήσεις και τα αναδρομικά του νόμου Βρούτση ήταν και παραμένει κοντά στα 440 εκατ. ευρώ, με περίσσευμα άλλα 540 με 610 εκατ. ευρώ για άλλες πολιτικές κοινωνικού χαρακτήρα στα έτη 2020-2023.
Εάν δεν υπήρχε ο κορονοϊός, τότε τα περισσεύματα των 600 εκατ. θα πήγαιναν με δόσεις τριών ετών στους συνταξιούχους για το μεγάλο πακέτο των αναδρομικών του 10μήνου που δικάζονται στο ΣτΕ.
Με τον κορονοϊό να δείχνει τα δόντια του είναι πιθανό, αν χρειαστεί, να χρησιμοποιηθεί μέρος από το 0,5% των συντάξεων για τη στήριξη της οικονομίας.
ΣΤΕ: Οριακά υπερέχει το «ναι» στα αναδρομικά 10μήνου
Σε αγωνία βρίσκονται οι συνταξιούχοι και για το μεγάλο πακέτο των επιστροφών από τις παράνομες μειώσεις του 2015-2016, γνωστό ως
«αναδρομικά 10μήνου», που δικάζονται στο ΣτΕ με την πιλοτική δίκη.
Σύμφωνα με πληροφορίες του «Ε.Τ.» της Κυριακής, η ζυγαριά, αν και οριακά, είναι σταθερά υπέρ των επιστροφών.
Ωστόσο, η αγωνία θα παραταθεί καθώς η απόφαση πάει πίσω και θα πρέπει να αναμένεται μετά το καλοκαίρι. Η δε, εφαρμογή μιας θετικής για τους συνταξιούχους απόφασης πηγαίνει για το 2021, με δόσεις μιας 5ετίας.
Οι αυξήσεις στις κύριες συντάξεις που έρχονται