Η Αυστρία σχεδιάζει να γίνει η πρώτη χώρα στην Ευρώπη, που θα προχωρήσει σε άρση των περιορισμών που έθεσε στη μάχη κατά του κορωνοϊού. Ο Καγκελάριος Σεμπάστιαν Κουρτς παρουσίασε χθες Δευτέρα το χρονοδιάγραμμα για την επανεκκίνηση της αυστριακής οικονομίας και τη σταδιακή άρση του lockdown, η οποία ξεκινά από την ερχόμενη κιόλας εβδομάδα.
«Ξεχάστε τον εορτασμό του Πάσχα»- Στις 14 Απριλίου ανοίγουν τα μικρά καταστήματα
Ο Κουρτς παρότρυνε τους Αυστριακούς να ακυρώσουν πιθανά σχέδιά τους για τον εορτασμό του Πάσχα αυτή την εβδομάδα και τόνισε ότι οι περιορισμοί μπορούν να αρθούν μόνο αν τηρούνται αυστηρά οι κανόνες. «Κρατήστε τα μέτρα, αποφύγετε τις κοινωνικές επαφές, κρατήστε την απόσταση σας στο δημόσιο χώρο», είπε ο Καγκελάριος.
Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα, θα επιτρέπεται στα μικρά καταστήματα να ανοίξουν ξανά από τις 14 Απριλίου. Το ίδιο θα ισχύσει για μεγάλα καταστήματα DIY και καταστήματα με κηπευτικά είδη.
Από την 1η Μαΐου, θα έχουν τη δυνατότητα να ανοίξουν εκ νέοι οι επιχειρήσεις, οι οποίες θεωρούνται «χαμηλής επικινδυνότητας» ως προς την εξάπλωση του ιού, συμπεριλαμβανομένων και των κομμωτηρίων.
Απαγορεύονται οι δημόσιες εκδηλώσεις έως τον Ιούλιο
Η κυβέρνηση δήλωσε ότι είναι πιθανό ν’ ανοίξουν ξανά τα εστιατόρια και τα καφέ στα μέσα Μαΐου, αλλά αρνήθηκε να δώσει ακριβή ημερομηνία.
Οι δημόσιες εκδηλώσεις δε θα επιτρέπονται έως τον Ιούλιο. Ακόμη, δεν έχει οριστεί ημερομηνία για να ανοίξουν ξανά τα σχολεία.
Υποχρεωτικά μάσκες σε καταστήματα και ΜΜΜ
Η κυβέρνηση ανακοίνωσε επίσης θα επεκτείνει την υποχρεωτική χρήση μάσκας και σε άλλα μέρη, εκτός των σούπερ μάρκετ, καταστημάτων και των δημόσιων συγκοινωνιών.
Η Αυστρία δε θ' ανοίξει τα σύνορά της αν δε δει πρόοδο από τις γειτονικές χώρες
Επίσης τα σύνορα δε θα ανοίξουν αν οι γειτονικές χώρες δε δείξουν πως διαχειρίζονται επιτυχώς τον κορωνοϊό. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι τα σύνορα θα ανοίξουν όταν επιτευχθεί σημαντική μείωση νέων κρουσμάτων και νεκρών.
Πώς κατάφερε η Αυστρία… να βγει νικήτρια από τη μάχη με τον κορωνοϊό
Η Αυστρία έχει καταγράψει μέχρι στιγμής 12.399 κρούσματα κορωνοϊού και 243 θανάτους. Ο αριθμός των νέων κρουσμάτων επιβραδύνθηκε στο 2,8%, τον Απρίλιο, από περισσότερο από 40% που ήταν στα μέσα Μαρτίου.
Σ’ αυτό συντέλεσαν τέσσερις βασικοί λόγοι:
Πρώτον, εφάρμοσε το lockdown νωρίς και εφάρμοσε αυστηρά, στοχοθετημένα μέτρα ακολουθώντας τις επιστημονικές συμβουλές, συμπεριλαμβανομένων και των μαθηματικών επιστημόνων.
Δεύτερον, επέβαλε βαριά πρόστιμα για τους παραβάτες των μέτρων, ύψους χιλιάδων ευρώ.
Τρίτον, επέβαλε τη χρήση μάσκας σχεδόν παντού και υποχρέωσε μέχρι και τους εργοδότες να τηρείται η χρήση μάσκας από τους εργαζόμενους ακόμη και κατά τη διάρκεια της εργασίας τους.
Τέλος, η χώρα διαθέτει επαρκείς ιατροφαρμακευτικές εγκαταστάσεις και πόρους, αν λάβει κανείς υπόψιν του ότι έχει κι έναν από τους μεγαλύτερους αριθμούς εντατικών κλινών ανά κάτοικο στην Ευρώπη.
Με πολλές ευρωπαϊκές χώρες να εξακολουθούν να δίνουν μάχη ενάντια στον κορωνοϊό, το σχέδιο της Αυστρίας θα δείξει την αποτελεσματικότητα του, εν καιρώ. Κάποιοι πιστεύουν πως το σχέδιο αυτό εστιάζει σε οικονομικά κίνητρα, ρισκάροντας τη δημόσια υγεία.
Αρκετές ευρωπαϊκές χώρες, πάντως έχουν δημιουργήσει ομάδες επιστημόνων για να εξετάσουν την άρση των περιοριστικών μέτρων, με τον καλύτερο δυνατό τρόπο και χωρίς επίπτωση στη δημόσια υγεία. Ωστόσο, υπάρχει αβεβαιότητα για το αποτέλεσμα, με πολλούς αξιωματούχους να μην μπορούν ακόμη να δεσμευτούν με σαφή στρατηγική.