Είναι απορίας άξιο πώς κατάφεραν οι ΗΠΑ να δεχτούν και να συνεχίσουν να δέχονται τόσο μεγάλο πλήγμα από τον νέο κορονοϊό. Και η απορία δεν βρίσκεται στα εγγενή στοιχεία του ιού, καθότι αυτά είναι δεδομένα για όλες τις χώρες. Εδράζεται στο γεγονός ότι η χώρα είχε την τεχνογνωσία, τους πόρους αλλά κυρίως συνεχείς προειδοποιήσεις από τους ειδικούς για μία ενδεχόμενη πανδημία, ακόμη και με τη μορφή κορονοϊού. Αυτό που προκαλεί ακόμη μεγαλύτερα ερωτήματα είναι η ηχηρή εξαφάνιση της πιο φημισμένης υγειονομικής υπηρεσίας του πλανήτη του Κέντρου Αντιμετώπισης Μολυσματικών Ασθενειών (CDC) στην Ατλάντα.
Πρωτοπόροι τις δεκαετίες ακόμη και του ‘50 και το ‘60, πρωταγωνιστές στην παγκόσμια μάχη κατά του Έμπολα και του AIDS, συμμέτοχοι στη διαχείριση του SARS και του MERS κι όμως… Στην πιο κρίσιμη στιγμή της εποχής μας, σε ένα σημαντικό σταυροδρόμι της ανθρωπότητας, το CDC δεν ήταν εκεί και ο λόγος του, η συνεισφορά του στα κοινά περιορίστηκε μόνο στο ντιμπέιτ των μασκών. Ποια ήταν, όμως, τα γεγονότα που οδήγησαν στον αφοπλισμό του; Πώς έφτασε η Αμερική να θρηνεί περισσότερους από 2.000 νεκρούς τη μέρα, η πρώτη χώρα που έσπασε αυτό το τραγικό όριο;
Κι όμως οι προειδοποιήσεις ήταν πολλαπλές
Το 2012 η Rand Corporation σε έρευνά της κατέγραψε τις διεθνείς απειλές ενάντια στις ΗΠΑ και κατέληξε στο συμπέρασμα ότι μόνο μία πανδημία αποτελεί ουσιαστική απειλή ενάντια στις ΗΠΑ, μόνο έτσι θα μπορούσε να πληγεί πραγματικά ο «αμερικανικός τρόπος ζωής». Και ήταν απλώς η πρώτη προειδοποίηση. Όπως καταγράφει το σχετικό ρεπορτάζ του Atlantic, το 2015, η δημοσιογράφος του Vox, Ezra Klein, μίλησε με τον Bill Gates σχετικά με το αλγοριθμικό μοντέλο που ανέπτυξε για την εξάπλωση ενός νέου στελέχους γρίπης. Της είπε «αν υπάρχει κάτι για το οποίο η ανθρωπότητα πρέπει να προετοιμαστεί για το ενδεχόμενο πολλών νεκρών σε μικρό χρονικό διάστημα, είναι μία πανδημία».
Το 2017, η απερχόμενη σύμβουλος ασφαλείας του Μπάρακ Ομπάμα, Lisa Monaco, με ομάδα συμβούλων του Τραμπ διεξήγαγε μία προσομοίωση ενδεχόμενης πανδημίας με τα σενάρια να βασίζονται στη γρίπη των χοίρων, τον Ebola και τον Ζίκα, τον ιό που προκαλεί μικροκεφαλία σε έμβρυα και μεταδίδεται από τα κουνούπια. Το 2018 και το 2019, συνεχίζει ο Uri Friedman, δημοσιογράφος του Atlantic το Κέντρο Ασφάλειας της Υγείας John Hopkins προειδοποίησε τη διακυβέρνηση των ΗΠΑ αλλά και τις επιχειρήσεις της χώρας για τις πολιτικές, κοινωνικές και οικονομικές επιπτώσεις που θα είχε ένας ενδεχόμενος νέος κορονοϊός με υψηλή ικανότητα μετάδοσης. Γινόταν λόγος για δεκάδες εκατομμύρια νεκρούς σε όλο τον κόσμο και μερικούς μήνες μετά τη δεύτερη προσομοίωση, στη Γουχάν της Κίνας έκανε την εμφάνισή του ο πραγματικός νέος κορονοϊός, με μικρότερη θνητότητα από αυτήν του σεναρίου αλλά παρόμοια μεταδοτικότητα.
Ακόμη και η CIA, το 2013, τόνισε ότι «δεν είναι μία υποθετική απειλή. Η Ιστορία είναι γεμάτη από τέτοια συμβάντα, όπου ασθένειες εξαφανίζουν τμήματα του πληθυσμού, προκαλώντας πολιτικές και οικονομικές αναταραχές». Κι όμως, ο Τραμπ στην ομιλία του αναφέρθηκε στον νέο κορονοϊό ως κάτι απρόβλεπτο, «δεν το περίμενε κανένας», «εμφανίστηκε από το πουθενά».