Ο Τούρκος πρόεδρος προσπαθεί να κρατήσει με κάθε τρόπο "ζωντανό" το ψευτομνημόνιο συνεργασίας και ταυτόχρονα τις ανυπόστατες διεκδικήσεις που εγείρει στη θάλασσα νότια της Κρήτης.
Με πέντε πολεμικά πλοία ανοιχτά της Λιβύης, τέσσερις φρεγάτες και συνοδευτικό πετρελαιοφόρο αλλά και συνεχή στήριξη στις δυνάμεις του προέδρου Σάρατζ ο Ταγίπ Ερντογάν προσπαθεί να κρατήσει με κάθε τρόπο "ζωντανό" το ψευτομνημόνιο συνεργασίας και ταυτόχρονα τις ανυπόστατες διεκδικήσεις που εγείρει στη θάλασσα νότια της Κρήτης.
Η μικρή Τουρκική αρμάδα η οποία αποτελείται από τις φρεγάτες Goksu, Giresun, Gelibolu, Gediz και το πετρελαιοφόρο Gungor όχι απλά έχει αναπτυχθεί εδώ και πολλές εβδομάδες στην περιοχή αλλά επιχειρεί όπως φαίνεται και από τις φωτογραφίες οι οποίες ήρθαν στο φως της δημοσιότητας.
Oι δυνάμεις του Στρατηγού Χαφτάρ εντόπισαν αντιαεροπορικό πύραυλο SM1 και συγκεκριμένα RIΜ-66 να έχει καταπέσει στο έδαφος της Λιβύης και σε περιοχή την οποία ελέγχει το LNA. Όπως όλα δείχνουν πρόκειται για πύραυλο αμερικανικής κατασκευής ο οποίος εκτοξεύτηκε από μια εκ των τεσσάρων Τουρκικών φρεγατών κλάσης Perry προφανώς με στόχο στον αέρα πιθανότητα μη επανδρωμένο UAV που πετούσε για λογαριασμό των δυνάμεων του LNA και του Στρατηγού Χάφταρ.
Τεχνική βλάβη του πυραύλου ήταν πιθανότατα η αιτία να μην βρει τον στόχο και να μην εκραγεί στον αέρα παρά να καταπέσει σχεδόν άθικτος στο έδαφος. Ο RIΜ-66 αποτελεί μια ακόμα απόδειξη ότι οι Τουρκικές Ένοπλες δυνάμεις όχι απλά ενισχύουν την κυβέρνηση της Τρίπολης αλλά επιχειρούν ενεργά στην περιοχή. Έχουν δηλαδή άμεση ανάμιξη στον εμφύλιο πόλεμο της Λιβύης.
Και την ίδια ώρα η Άγκυρα είτε καλείται όπως συνέβη στο Βερολίνο, είτε οργανώνει η ίδια διασκέψεις για επίλυση του Λιβυκού ζητήματος εμφανιζόμενη ως παράγοντας σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο.
Πριν από μερικές εβδομάδες άλλωστε ένα ακόμη γεγονός αποκάλυψε τον "βρώμικο" ρόλο της στον εμφύλιο της Λιβύης αλλά και απέδειξε ξεκάθαρα ότι παραβαίνει κατ’ εξακολούθηση το εμπάργκο όπλων το οποίο έχει επιβληθεί από τον ΟΗΕ προς τις αντιμαχόμενες πλευρές. Ο εντοπισμός από συμμαχική αρμάδα του Τουρκικού φορτηγού πλοίου Pray νότια του Καστελόριζου το οποίο φέρεται να μετέφερε από τα Δαρδανέλια στην Μιζράτα της Λιβύης αντιαεροπορικούς πυραύλους Hawk και άλλο οπλισμό στις δυνάμεις του προέδρου Σάρατζ αποτέλεσε μια ακόμα απόδειξη της συνεχούς εδώ και μήνες στρατιωτικής βοήθειας που προσφέρει η Άγκυρα στην κυβέρνηση της Τρίπολης.
Την ίδια ώρα σε φιάσκο κινδυνεύει να μετατραπεί η επιχείρηση "Ειρήνη’" για την επιτήρηση του εμπάργκο όπλων στη Λιβύη την οποία επέβαλε ο ΟΗΕ. Έως τώρα φαίνεται ότι πλην εξαιρέσεων οι χώρες της Ευρώπης δεν εμφανίζονται διατεθειμένες να στηρίξουν την "Ειρήνη" με θαλάσσια και εναέρια μέσα όπως και με προσωπικό. Και μάλιστα ήδη έχει ανακύψει πρόβλημα και για την διοίκηση της ναυτικής δύναμης.
Εκτός από την Ελλάδα μέχρι στιγμής μόνο η Γαλλία και η Ιταλία φέρονται να έχουν διαθέσει από ένα πολεμικό πλοίο κάθε χώρα για τη συγκρότηση της αρμάδας. Την διοίκηση της επιχείρησης στο αρχηγείο της Ρώμης όπου θα βρίσκεται η έδρα της "Ειρήνης" αναλαμβάνει η Ιταλία ωστόσο η γειτονική χώρα επιθυμεί να αναλάβει Ιταλός αξιωματικός και ως Operational Commander στη θάλασσα με την Ελλάδα να διεκδικεί επίσης αυτή τη θέση.
Πέρα όμως από το ζήτημα της διοίκησης στη θάλασσα σοβαρά ερωτήματα εγείρονται πόσο αποτελεσματική μπορεί να είναι η συμμαχική αρμάδα με δύναμη αποτελούμενη από μόλις τρία πλοία με δεδομένη την απροθυμία άλλων χωρών να συμμετέχουν. Η περιοχή επιχειρήσεων εκτείνεται σε έκταση χιλιάδων τετραγωνικών μιλίων από τις ακτές της Λιβύης έως την Ιταλία, την Κρήτη και την Ανατολική Μεσόγειο.
Την ίδια ώρα η Άγκυρα ήδη διαθέτει τουλάχιστον πέντε πλοία ανοιχτά της Τρίπολης με δυνατότητα επιπλέον ενίσχυσης αν χρειαστεί. Στον αέρα πετούν συχνά αεροσκάφη cargo από την Τουρκία με προορισμό τη Λιβύη ενώ και στη θάλασσα όπως αποδείχθηκε με το φορτηγό πλοίο Pray η Άγκυρα χρησιμοποιεί εμπορικά πλοία για να ενισχύει την κυβέρνηση Σάρατζ.