Την ερχόμενη εβδομάδα ανοίγει, εκτός απροόπτου η εφαρμογή στο taxisnet για την υποβολή των φετινών φορολογικών δηλώσεων. Με το άνοιγμα της εφαρμογής αναμένεται να υποβληθούν αρχικά χιλιάδες φορολογικές δηλώσεις που θα έχουν πιστωτικό αποτέλεσμα εκκαθάρισης. Πρόθεση της κυβέρνησης είναι οι πρώτες επιστροφές φόρου να δοθούν σύντομα προκειμένου να πέσει περισσότερη ρευστότητα στην αγορά και την οικονομία γενικότερα.
Ο σχεδιασμός του ΥΠΟΙΚ και της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων προβλέπει ότι η εφαρμογή για τις φορολογικές δηλώσεις θα ανοίξει το ερχόμενο Σαββατοκύριακο. Ο συνολικός αριθμός των φορολογικών δηλώσεων που πρόκειται να υποβληθούν υπολογίζονται σε περίπου 6,5 εκατομμύρια.
Η προθεσμία για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων λήγει στις 30 Ιουνίου αλλά θεωρείται δεδομένο ότι θα χορηγηθεί παράταση, τουλάχιστον έως το τέλος Ιουλίου.
Παράλληλα, στο τραπέζι του υπουργείου Οικονομικών βρίσκεται και το ενδεχόμενο να αλλάξει και το ημερολόγιο πληρωμής των δόσεων του φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων.
Με βάση όσα ισχύουν σήμερα, ο φόρος εισοδήματος εξοφλείται σε τρεις διμηνιαίες δόσεις και συγκεκριμένα έως το τέλος Ιουλίου, Σεπτεμβρίου και Νοεμβρίου. Οι εναλλακτικές που εξετάζει το υπουργείο Οικονομικών είναι να αρχίσει η πληρωμή του φόρου αργότερα ή οι δόσεις να γίνουν μηνιαίες προκειμένου να μοιραστεί καλύτερα το φορολογικό βάρος για τους φορολογούμενους.
Ο φόρος εισοδήματος φυσικών προσώπων είναι μια από τις δυο μεγάλες φορολογικές υποχρεώσεις που καλούνται να εκπληρώσουν οι φορολογούμενοι στο δεύτερο μισό του έτους. Η δεύτερη είναι ο φετινός ΕΝΦΙΑ.
Ήδη έχει αποφασιστεί ο φετινός ΕΝΦΙΑ να υπολογιστεί με τις υφιστάμενες αντικειμενικές αξίες, συντελεστές και κλίμακες. Επιπλέον εξετάζεται να δοθεί και έκπτωση στους ιδιοκτήτες που λόγω των μέτρων κατά της κρίσης του κορoνοϊού εισέπραξαν μειωμένα μισθώματα. Η έκπτωση εξετάζεται να φθάσει το 25% για όσους εξοφλήσουν τον ΕΝΦΙΑ εμπρόθεσμα και σε μια δόση.
Στο μεταξύ εκδόθηκε σήμερα το πρωί η υπουργική απόφαση για τις φετινές φορολογικές δηλώσεις χωρίς ουσιαστικές αλλαγές. Η μοναδική αλλαγή είναι η προσθήκη των κωδικών 039-040 οι οποίοι συμπληρώνονται από όσους κάνουν χρήση του ειδικού καθεστώτος φορολόγησης εισοδήματος το οποίο προκύπτει στο εξωτερικό ενώ αυτοί έχουν μεταφέρει τη φορολογική τους κατοικία στην Ελλάδα.
Άρθρο 67 - Νόμος 4172/2013
Άρθρο 67 Υποβολή της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων
1. Ο φορολογούμενος που έχει συμπληρώσει το 18ο έτος της ηλικίας του υποχρεούται να δηλώνει όλα τα εισοδήματά του, τα φορολογούμενα με οποιοδήποτε τρόπο ή απαλλασσόμενα, στη Φορολογική Διοίκηση ηλεκτρονικά. Σε εξαιρετικές περιπτώσεις, η δήλωση αυτή μπορεί να υποβάλλεται στη Φορολογική Διοίκηση σε έγχαρτη μορφή.
2. Για όλα τα εισοδήματα της παραγράφου 1 δηλώνεται και ο παρακρατηθείς ή αποδοθείς, κατά περίπτωση, φόρος.
3. Η δήλωση υποβάλλεται κατά το χρονικό διάστημα από την 1η Φεβρουαρίου μέχρι και την 30ή Ιουνίου του αμέσως επόμενου φορολογικού έτους. Σε περίπτωση που ο φορολογούμενος αποβιώσει ή μεταφέρει την κατοικία του στο εξωτερικό, η δήλωση υποβάλλεται από τους κατά περίπτωση υπόχρεους, καθ' όλη τη διάρκεια του φορολογικού έτους και συνοδεύεται από δικαιολογητικά και στοιχεία που καθορίζονται με απόφαση του Υπουργού Οικονομικών.
4. Οι σύζυγοι, κατά τη διάρκεια του γάμου, υποχρεούνται να υποβάλουν κοινή δήλωση για τα εισοδήματά τους στα οποία ο φόρος, τα τέλη και οι εισφορές που αναλογούν υπολογίζονται χωριστά στο εισόδημα καθενός συζύγου. Οι τυχόν ζημίες του εισοδήματος του ενός συζύγου δεν συμψηφίζονται με τα εισοδήματα του άλλου συζύγου. Υπόχρεος υποβολής δήλωσης είναι ο σύζυγος και για τα εισοδήματα της συζύγου του.
Ειδικότερα οι σύζυγοι υποβάλλουν χωριστή φορολογική δήλωση, ο καθένας για τα εισοδήματά του, εφόσον:
α. Έχει διακοπεί η έγγαμη συμβίωση κατά το χρόνο υποβολής της δήλωσης. Το βάρος της απόδειξης για τη διακοπή φέρει ο φορολογούμενος.
β. Ο ένας από τους δύο συζύγους είναι σε κατάσταση πτώχευσης ή έχει υποβληθεί σε δικαστική συμπαράσταση.
Για τα εισοδήματα των ανήλικων τέκνων, υπόχρεος για την υποβολή της δήλωσης είναι ο γονέας που ασκεί τη γονική μέριμνα σύμφωνα με την παράγραφο 4 του άρθρου 11.
5. Υπόχρεος σε υποβολή δήλωσης είναι:
α) στις περιπτώσεις πτώχευσης ή σχολάζουσας κλη-ρονομίας ή επιδικίας ή μεσεγγύησης, κατά περίπτωση, ο σύνδικος πτώχευσης ή ο κηδεμόνας ή ο προσωρινός διαχειριστής ή ο μεσεγγυούχος,
β) για τους ανήλικους ή αυτούς που έχουν υποβληθεί σε δικαστική συμπαράσταση, κατά περίπτωση, ο επίτροπος ή ο κηδεμόνας ή ο δικαστικός συμπαραστάτης,
γ) σε περίπτωση θανάτου του φορολογούμενου, οι
κληρονόμοι του για τα εισοδήματά του μέχρι τη χρονολογία του θανάτου του.
6. Με απόφαση του Υπουργού Οικονομικών καθορίζονται ειδικότερα ο τρόπος και ο χρόνος υποβολής, ο τύπος και το περιεχόμενο της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος, οι εξαιρετικές περιπτώσεις για τις οποίες επιτρέπεται η μη ηλεκτρονική υποβολή της δήλωσης, καθώς και τα δικαιολογητικά ή άλλα στοιχεία τα οποία συνυποβάλλονται με αυτήν.