Παρασκευή 25 Οκτωβρίου 2019

Ακραία πρόκληση της Τουρκίας : Καταγγέλλει την Κύπρο στον ΟΗΕ για εθνοκάθαρση!! [Έγγραφο]





Μια προκλητική επιστολή διαμαρτυρίας προς τον ΟΗΕ, με ημερομηνία 9 Οκτωβρίου, την οποία έστειλε ο μόνιμος εκπρόσωπος της Τουρκίας στα Ηνωμένα Έθνη, πρέσβης Φεριντούν Σινιρλίογλου, κάνοντας λόγο για «εθνοκάθαρση» των τουρκοκυπρίων από τους ελληνοκύπριους μεταξύ 1963 και 1974, επιχειρώντας να δικαιολογήσει την τουρκική εισβολή το 1974.
Σύμφωνα με τον «Φιλελεύθερο» της Κύπρου, που δίνει το θέμα στη δημοσιότητα, ο Φεριντούν Σινιρλίογλου γράφει με αφορμή δήλωση του έλληνα μόνιμου αντιπροσώπου κατά τη γενική συζήτηση της 74ης Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ και τις παρατηρήσεις του έλληνα πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, για το Κυπριακό

Στα όσα προκλητικά σημειώνει, προβάλλεται ο ισχυρισμός ότι το Κυπριακό «δεν είναι θέμα εισβολής ή κατοχής» και καταγγέλλεται η ελληνοκυπριακή πλευρά, δήθεν ως υπαίτια της διαίρεσης του 1963. Σύμφωνα με τον ισχυρισμό του Σινιρλίογλου, «οι Ελληνοκύπριοι εκδίωξαν τους τουρκοκύπριους από τα σπίτια τους και τα θεσμικά όργανα».
Μάλιστα, υποστηρίζει πως οι Ελληνοκύπριοι, από το 1963-1974, «πραγματοποίησαν μια ένοπλη εκστρατεία εθνοκάθαρσης των Τουρκοκυπρίων», αναφέροντας ότι μετά το πραξικόπημα, η Τουρκία δεν είχε άλλη επιλογή παρά να ασκήσει τα δικαιώματά της «που απορρέουν από τις συνθήκες του 1960».
Πέραν από τα «ιστορικά», ο μόνιμος αντιπρόσωπος της Τουρκίας στον ΟΗΕ, εκφράζει τη δέσμευση της Τουρκίας για μια δίκαιη και διαρκή λύση στο Κυπριακό, προχωρώντας και στα του φυσικού αερίου. «Λυπούμαστε για τις μονομερείς δραστηριότητες της ελληνοκυπριακής πλευράς σχετικά με τους υδρογονάνθρακες στην Ανατολική Μεσόγειο, που θέτουν σε κίνδυνο την περιφερειακή ασφάλεια και σταθερότητα. Η Τουρκία είναι αποφασισμένη να προστατεύσει τα δικαιώματα της υφαλοκρηπίδας», τονίζει
Σχετικά με το Βαρώσι, σημειώνει πως η Τουρκία γνωρίζει τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας, καθώς η επιστημονική εγγραφή πραγματοποιείται από τις «τουρκοκυπριακές αρχές». Παράλληλα, ισχυρίζεται πως οι Ελληνοκύπριοι κάτοικοι της περίκλειστης πόλης, υποστηρίζουν την πρωτοβουλία «που θα τους επιτρέψει να επιστρέψουν στις περιουσίες τους».
Κάνει δε έκκληση όπως η επιστολή κυκλοφορήσει ως έγγραφο της Γενικής Συνέλευσης, όπερ και εγένετο.

Αναλυτικά η επιστολή, όπως τη δημοσιεύουν κυπριακά ΜΜΕ:

«Όσον αφορά στις παρατηρήσεις του Πρωθυπουργού της Ελλάδας σχετικά με την Κύπρο, τονίζουμε την ανάγκη να ξεκαθαρίσουν κάποια πράγματα. Η Κυπριακή διαμάχη δεν είναι θέμα «εισβολής» ή «κατοχής», αλλά ζήτημα ανανέωσης μιας συνεργασίας μεταξύ των συνιδιοκτητών του νησιού, το οποίο καταστράφηκε από την ελληνοκυπριακή πλευρά το 1963.
Η διαίρεση το νησί άρχισε το 1963, όταν οι Ελληνοκύπριοι εκδίωξαν τους Τουρκοκύπριους από τα κρατικά όργανα και τα θεσμικά όργανα των εταιρικών σχέσεων, καθώς και από τα σπίτια τους, παραβιάζοντας τις συνθήκες του 1960 και όλους τους κανόνες για τα ανθρώπινα δικαιώματα. Από το 1963 έως το 1974 οι Ελληνοκύπριοι πραγματοποίησαν ένοπλη εκστρατεία εθνοκάθαρσης κατά των Τουρκοκυπρίων, οι οποίοι έπρεπε να ζήσουν σε θύλακες υπό πολιορκία που αντιστοιχούσαν στο 3% της επιφάνειας του νησιού.
Όταν αυτό κατέληξε σε πραξικόπημα το 1974, με στόχο την προσάρτηση του νησιού στην Ελλάδα, η Τουρκία δεν είχε άλλη επιλογή παρά να ασκήσει τα δικαιώματά της που απορρέουν από τις συνθήκες του 1960, στο πλαίσιο των δικαιωμάτων και υποχρεώσεών της ως εγγυήτριας δύναμης. Από τότε, οι τουρκικές δυνάμεις ήταν ο μόνος παράγοντας που εμπόδιζε την επανάληψη παλαιότερων τραγωδιών.
Επιτρέψτε μου να επωφεληθώ της ευκαιρίας για να επαναλάβω την υποστήριξη της Τουρκίας για μια δίκαιη και διαρκή διευθέτηση του Κυπριακού, όπως σαφώς αποδείχθηκε και πάλι στον τελευταίο γύρο συνομιλιών που έληξε με αποτυχία στο Crans-Montana το 2017. Μόνο μια διευθέτηση μέσω διαπραγματεύσεων που βασίζεται στον διάλογο και στη διπλωματία μπορεί να είναι βιώσιμη. Εμείς θα συνεργαστούμε με όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη με αυτή την κατανόηση.
Ως χώρα με τις μεγαλύτερες ηπειρωτικές ακτές, η Τουρκία έχει νόμιμα δικαιώματα και ζωτικά συμφέροντα στην Ανατολική Μεσόγειο. Συνεπώς, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, η Τουρκία ασκεί πλήρως τα κυριαρχικά της δικαιώματα στην υφαλοκρηπίδα της, τα εξωτερικά όρια της οποίας καταχωρήθηκαν στα Ηνωμένα Έθνη.
Λυπούμαστε για τις μονομερείς δραστηριότητες που σχετίζονται με υδρογονάνθρακες της ελληνοκυπριακής πλευράς στην Ανατολική Μεσόγειο, οι οποίες θέτουν σε κίνδυνο την περιφερειακή ασφάλεια και σταθερότητα. Η Τουρκία είναι αποφασισμένη να προστατεύσει τα δικαιώματα της ηπειρωτικής υφαλοκρηπίδας, καθώς και εκείνα των Τ/κ στην περιοχή.
Τέλος, η Τουρκία είναι πλήρως ενήμερη για τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας για το Βαρώσι. Οι συνεχιζόμενες επιστημονικές εργασίες απογραφής διενεργούνται από τις τουρκοκυπριακές αρχές για να διαπιστώσουν και να μελετήσουν την κατάσταση των κινητών και ακίνητων περιουσιών στην περιοχή, καθώς και τους περιβαλλοντικούς κινδύνους.
Οποιαδήποτε μελλοντικά βήματα στην περιφραγμένη περιοχή του Βαρωσίου θα είναι απόλυτα σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, προστατεύοντας παράλληλα και με σεβασμό τα δικαιώματα των πρώην κατοίκων της πόλης. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι Ελληνοκύπριοι πρώην κάτοικοι των Βαρωσίων εξέφρασαν την υποστήριξή τους στην πρωτοβουλία αυτή, καθώς τελικά θα τους επιτρέψει να επιστρέψουν στις ιδιοκτησίες τους.
Θα ήμουν ευγνώμων αν η παρούσα επιστολή κυκλοφορούσε ως έγγραφο της Γενικής Συνέλευσης, στο σημείο 8 της ημερήσιας διάταξης».