Τετάρτη 23 Οκτωβρίου 2019

Στην αναμονή για 1.058.748 υποθέσεις συνταξιούχων. - Ποιες είναι οι 8 κατηγορίες




Περισσότερες από 310.000 αιτήσεις συνταξιοδότησης σε ΕΦΚΑ και ΕΤΕΑΕΠ και μαζί με αυτές και οι χιλιάδες δικαιούχοι τους βρίσκονται σε... αναμονή, ενώ την ίδια ώρα οι συνολικές εκκρεμείς υποθέσεις συνταξιοδοτικών θεμάτων εκτιμώνται από τον αρμόδιο υπουργό Εργασίας, Γιάννη Βρούτση, σε πάνω από 1 εκατομμύριο
Την άκρως απογοητευτική αυτή εικόνα, με τις καθυστερήσεις και την ιδιότυπη ομηρία που συντελείται από το κράτος προς τους πολίτες, περιγράφει ο κ. Βρούτσης σε απάντησή του προς τους βουλευτές της Ν.Δ. που ζητούσαν στοιχεία σχετικά με τις εκκρεμότητες στα ασφαλιστικά ταμεία.
Σύμφωνα με τον υπουργό, «η καταγραφή ξεπερνάει και την πιο απαισιόδοξη πρόβλεψη και αποκαλύπτει τα τραγικά λάθη και τις παραλείψεις της προηγούμενης ηγεσίας του υπουργείου».
 Σύμφωνα με τον κ. Βρούτση, η πραγματική κατάσταση εξηγεί γιατί η προηγούμενη ηγεσία του υπουργείου Εργασίας αγνοούσε επιδεικτικά τον κοινοβουλευτικό έλεγχο. 
Αναλυτικά, σύμφωνα με τα στοιχεία, οι αιτήσεις συνταξιοδότησης σε ΕΦΚΑ και ΕΤΕΑΕΠ στις 31 Αυγούστου 2019 εκτιμώνται σε 313.506, εκ των οποίων οι 189.851 αφορούν κύριες συντάξεις (ΕΦΚΑ) και οι υπόλοιπες 87.591 επικουρικές. 
Τα εφάπαξ που βρίσκονται σε αναμονή, κατά το ίδιο διάστημα, είναι 36.064. Βέβαια, στα ασφαλιστικά ταμεία υπάρχουν και 375.627 ασφαλιστικές εκκρεμότητες, αιτήσεις αναγνώρισης πλασματικών ετών ασφάλισης, χρόνου στρατιωτικής θητείας ή σπουδών κ.λπ., καθώς και 61.926 λοιπές εκκρεμότητες, που παραμένουν επίσης για μήνες στοιβαγμένες χωρίς να εξυπηρετούνται από το προσωπικό των ταμείων.  
Προκειμένου να συμπληρωθεί η εικόνα, το υπουργείο Εργασίας προσθέτει στις εκκρεμότητες του περασμένου Αυγούστου τις 222.989 συντάξεις για τις οποίες ο επανυπολογισμός έχει καταστεί σχεδόν αδύνατος, καθώς λείπουν στοιχεία ή όσα υπάρχουν είναι λανθασμένα, αλλά και τις 82.012  συντάξεις χηρείας (κύριες και επικουρικές), για τις 66.323 από τις οποίες μόλις πριν έναν μήνα ολοκληρώθηκε ο επανυπολογισμός και δόθηκαν τα νέα, αυξημένα ποσά. Έτσι, το γενικό σύνολο εκτινάσσεται στο 1.058.748 εκκρεμείς αιτήσεις και υποθέσεις.
Μπροστά σε αυτή την κατάσταση, το υπουργείο Εργασίας έχει προχωρήσει και προωθεί μια σειρά από νομοθετικές πρωτοβουλίες και οι οργανωτικές δράσεις που πλέον αποκτούν επείγοντα χαρακτήρα, όπως η αναστολή της κινητικότητας σε ΕΦΚΑ και ΕΤΕΑΕΠ και ο περιορισμός της μετακίνησης υπαλλήλων από τα ταμεία σε άλλες υπηρεσίες, αλλά και η επιτάχυνση της διαδικασίας, που είχε ως αποτέλεσμα την απόδοση των 66.323 συντάξεων χηρείας και των αναδρομικών ποσών. 
Παράλληλα, προωθείται νομοθετική πρωτοβουλία για το σύστημα «Ατλας - ψηφιακή σύνταξη», με το οποίο, από τον Ιούνιο του 2020, οι νέες συντάξεις θα εκδίδονται ψηφιακά, καθώς και για την υποχρέωση κατάρτισης ισολογισμών από τον ΕΦΚΑ. Το επόμενο διάστημα αναμένεται να προωθηθεί η περαιτέρω ενίσχυση του προσωπικού στα τμήματα απονομής συντάξεων, ενώ με ειδική διάταξη δίνεται δικαίωμα έκδοσης συνταξιοδοτικών αποφάσεων στους διευθυντές των περιφερειακών υπηρεσιών και οργανικών δομών των πρώην φορέων που έχουν απορροφηθεί στον ΕΦΚΑ.
Απαντώντας στον υπουργό Εργασίας, η βουλευτής Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ Εφη Αχτσιόγλου υποστηρίζει ότι οι ληξιπρόθεσμες συνταξιοδοτικές παροχές στα τέλη Ιουνίου ήταν 107.000 (κύριες, επικουρικές και εφάπαξ), μειωμένες κατά 73% σε σχέση με τις αρχές του 2015. ​​​​​​Ζητεί, δε, στοιχεία για το πόσες συντάξεις εκδόθηκαν από τον Σεπτέμβριο και μετά, αφήνοντας να εννοηθεί ότι ήταν λιγότερες κατά το 1/3 από αυτές που είχαν βγει πέρυσι τον ίδιο μήνα.