Παρασκευή 25 Ιανουαρίου 2019

Αποζημίωση 1.140.000 ευρώ από τη Βρετανία σε 33 μέλη της ΕΟΚΑ



Το διόλου ευκαταφρόνητο ποσό του 1.000.000 λιρών (1.140.000 ευρώ) αναμένεται να καταβάλει η βρετανική κυβέρνηση σε 33 Ελληνοκυπρίους...
...πρώην μέλη της Εθνικής Οργάνωσης Κυπρίων Αγωνιστών (ΕΟΚΑ), που τέσσερα χρόνια πριν είχαν προσφύγει κατά της βρετανικής κυβέρνησης για παραβιάσεις των δικαιωμάτων τους στη διάρκεια του αγώνα τους κατά της βρετανικής αποικιοκρατίας, τη δεκαετία του '50. Η αποζημίωση αποτελεί αποτέλεσμα εξωδικαστικού συμβιβασμού και όχι παραδοχή ευθύνης από πλευράς της βρετανικής κυβέρνησης, όπως έσπευσε να διευκρινίσει ο Βρετανός υπουργός, υπεύθυνος για θέματα Ευρώπης και Αμερικής Αλαν Ντάνκαν.
Σε δηλώσεις τους στη βρετανική εφημερίδα «The Guardian», μέλη της ΕΟΚΑ, όλα τους πλέον άνω των 80 ετών, ανέφεραν ότι δεν έκαναν την αγωγή για τα χρήματα, αλλά για τη βία που είχαν δεχτεί στα μέσα της δεκαετίας του '50, η οποία τους άφησε ανεξίτηλα σημάδια τόσο στο σώμα όσο και στην ψυχή. Τέσσερις από τους αγωνιστές πέθαναν από τότε που κατατέθηκε η αγωγή, ενώ άλλοι δύο παλεύουν με την άνοια.

Όπως υποστηρίζει η δικηγορική εταιρία, με έδρα το Μπέρμιγχαμ, που εκπροσωπεί τους Κυπρίους, στόχος της αγωγής ήταν η διόρθωση ενός ιστορικού λάθους. Η βρετανική... υποχώρηση έχει πιθανόν σχέση και με την ανάγκη διατήρησης -λόγω Brexit- των καλών σχέσεων της Βρετανίας με την Κύπρο (όπου η Βρετανία διαθέτει, μεταξύ άλλων, στρατιωτικές βάσεις).
πηγή:https://www.dimokratianews.gr/content/95451/apozimiosi-1140000-eyro-apo-ti-vretania-se-33-meli-tis-eoka

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου