Με το πολιτικό σύστημα της χώρας να βρίσκεται σε σημείο βρασμού –και να το επιδεικνύει σε κάθε ευκαιρία και σχεδόν καθημερινά- οι πολιτικοί αρχηγοί ετοιμάζονται πλέον πυρετωδώς για ακόμα μία σύγκρουση χωρίς όρια, μεθαύριο Πέμπτη, στη Βουλή, κατά την διάρκεια της προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση που προκάλεσε με αίτημά του ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κυρ. Μητσοτάκης, στη σκιά των αποφάσεων του τελευταίου Eurogroup και με αιχμή τις δεσμεύσεις που ανέλαβε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ για την περίοδο μετά το τυπικό τέλος του τρίτου Μνημονίου.
Ενόψει της μάχης αυτής, που εκ των πραγμάτων αναμένεται πως θα εξελιχθεί σε μονομαχία Τσίπρα-Μητσοτάκη, το «οπλοστάσιο» του πρωθυπουργού φάνηκε σήμερα να ενισχύεται με τα όσα ανέφερε τόσο στις συναντήσεις του με την πολιτειακή και πολιτική ηγεσία της χώρας ο Επίτροπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αρμόδιος για τις Οικονομικές και Νομισματικές Υποθέσεις, τη φορολογία και τα τελωνεία Πιέρ Μοσκοβισί, περί «επιστροφής της Ελλάδας στην κανονικότητα», ενώ ιδιαίτερης αξιοποίησης εκτιμάται πως θα τύχει και η αναφορά του σε ... μη ανελαστικές δεσμεύσεις, καθώς θεωρείται από την κυβέρνηση πως ενισχύει σε μεγάλο βαθμό το αφήγημά της για την προοπτική επανεξέτασης της δέσμευσης για περικοπή συντάξεων.
Ενδεικτικό της διαμορφούμενης κατάστασης ως προς το τελευταίο ζήτημα ιδιαίτερα, είναι το γεγονός ότι η ΝΔ διά του αντιπροέδρου της Κ. Χατζηδάκη αντέδρασε κατά την διάρκεια κοινής συνεδρίασης τεσσάρων Επιτροπών της Βουλής – όπου είχε προσέλθει να μιλήσει ο κ. Μοσκοβισί: «Δεν υπάρχει ούτε ένας Έλληνας πολίτης που να θέλει να περικοπούν οι συντάξεις. Αλλά εδώ, θα πρέπει να ξεκαθαρίσουμε κάποια πράγματα για όλους τους Έλληνες πολίτες και κυρίως για τους συνταξιούχους. Εμείς το πρόγραμμά μας το έχουμε διαμορφώσει με βάση τις διεθνείς συμφωνίες της χώρας.
Αν, κύριε Επίτροπε, μας πείτε ότι η συμφωνία αυτή για τις συντάξεις να ακυρωθεί, και θα ακυρωθούν και οι υπόλοιπες ενδεχομένως συμφωνίες της χώρας, καλοδεχούμενο! Καλοδεχούμενο, να το ξέρουμε για να διαμορφώσουμε και εμείς αντίστοιχα το πρόγραμμά μας. Αλλά θα πρέπει να υπάρχουν καθαροί οι όροι για όλα τα πολιτικά κόμματα, για όλους τους Έλληνες, και θα πρέπει να ξέρουμε πώς θα προχωρήσει η χώρα μπροστά, με βάση τις διεθνείς της δεσμεύσεις», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Χατζηδάκης απευθυνόμενος στον Ευρωπαίο Επίτροπο, χειροκροτούμενος από τους βουλευτές της ΝΔ, αλλά και προκαλώντας αντιδράσεις και αρνητικά σχόλια από τους βουλευτές της συγκυβέρνησης. Νωρίτερα, οι βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ χειροκροτούσαν τον κ. Μοσκοβισί.
«Άκουσα και είδα χειροκρότημα και πολλές αντιδράσεις, όταν είπα ότι δεν υπάρχει 4ο πρόγραμμα και το διατηρώ κύριοι Βουλευτές της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, δεν θα υπάρξει 4ο πρόγραμμα, 4ο μνημόνιο. Δεν κατάλαβα ότι ήταν θέμα εσωτερικής πολιτικής διαφωνίας αυτή η ορολογία, δεν το ήξερα, το έμαθα εκ των υστέρων» σχολίασε λίγο αργότερα ο ανώτατος αξιωματούχος της ΕΕ. Ενώ για το επίμαχο ζήτημα των συντάξεων, σημείωσε μεταξύ άλλων: «Pacta sunt servanda» είναι μια αντίστοιχη έκφραση στα λατινικά, «οι συμφωνίες πρέπει να τηρούνται», αυτό σημαίνει «Pacta sunt servanda», όμως αυτό είναι μια πολυσχιδής έννοια. Η Ελλάδα είναι μια νορμάλ χώρα στη ζώνη του ευρώ, θα εξετάζουμε τον Προϋπολογισμό της όπως εξετάζουμε τον προϋπολογισμό κάθε χώρας και μαζί με τον Ευκλείδη θα βλέπουμε πως το προσχέδιο του Προϋπολογισμού τηρεί τις δεσμεύσεις της Ελλάδας, αυτό κάνει κάθε χώρα». Φράσεις που ερμηνεύθηκαν από την πλειοψηφία ως «παράθυρο» για αλλαγές σε ορισμένα κοινωνικά ευαίσθητα ζητήματα, όπως οι προνομοθετημένες περικοπές στις συντάξεις.
Πέραν αυτών των διαφορετικών προσεγγίσεων και ερμηνειών των όσων συμφωνήθηκαν με τους Θεσμούς από πλευράς της κυβέρνησης, που προφανώς θα πυροδοτήσουν νέες εντάσεις στην Ολομέλεια από το μεσημέρι της Πέμπτης (για τις 12 προγραμματίστηκε η έναρξη της συνεδρίασης), υπάρχουν και οι άλλες εξελίξεις, κυρίως ως προς το ζήτημα της συμφωνίας Αθηνών-Σκοπίων, που αναμένεται να τροφοδοτήσουν τη σύγκρουση: Ειδικά οι κινήσεις του μικρού κυβερνητικού εταίρου με αιχμή τις «προειδοποιήσεις» για απόσυρση της στήριξης στη συγκυβέρνηση εξαιτίας της προαναφερθείσας συμφωνίας, θεωρείται πως θα τεθεί επί τάπητος εκ νέου από την πλευρά της αντιπολίτευσης.
Στο περιθώριο όλων αυτών, με ειδικότερο ενδιαφέρον αναμένεται να διαπιστωθεί εάν υπάρξει «συνέχεια» και στο θέμα του «κοινή συναινέσει διαζυγίου» ΚΙΝΑΛ-Ποταμιού.
πηγή:http://www.kathimerini.gr/972926/article/epikairothta/politikh/ypo-to-varos-kammenoy-kai-sth-skia-moskovisi--h-monomaxia-tsipra-mhtsotakh-sth-voylh