Κυριακή 4 Μαρτίου 2018

Σούρλας: Το πάρτι στην Υγεία δεν έχει σταματήσει!





Φάρμακα και ιατρικά μηχανήματα ακόμα πωλούνται σε εξωφρενικές τιμές, λέει ο πρώην υπ. Υγείας, που το 2015 είχε διαβιβάσει στον Δημήτρη Μάρδα φάκελο με στοιχεία για την αισχροκέρδεια
Την απροκάλυπτη συνέχιση της κερδοσκοπίας στον χώρο της Υγείας και ειδικά τη διατήρηση του θολού τοπίου στον έλεγχο των τιμών των ραδιοφαρμάκων καταγγέλλει ο πρώην υπουργός Υγείας και γενικός γραμματέας Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στο υπουργείο Δικαιοσύνης Γιώργος Σούρλας. 
Οπως αποκαλύπτει στην «κυριακάτικη δημοκρατία», παρότι από τις αρχές του 2015 έχει διαβιβάσει στον τότε αν. υπουργό Οικονομικών Δημήτρη Μάρδα φάκελο με αντίγραφα τιμολογίων, από τα οποία προέκυπτε ότι διατίθενται στην Ελλάδα σε πολλαπλάσιες τιμές σε σχέση με το εξωτερικό ως αποτέλεσμα της αισχροκέρδειας, η κατάσταση δεν έχει βελτιωθεί. Το μόνο που έχει γίνει είναι η συγκρότηση επταμελούς επιτροπής στο υπουργείο Υγείας τον Σεπτέμβριο του 2016, η οποία πρότεινε να αναρτώνται στο διαδίκτυο οι τιμές των ραδιοφαρμάκων και ραδιοϊσοτόπων, αλλά και αυτό χωρίς μέχρι στιγμής αντίκρισμα.

Ακόμη, όπως λέει ο πρώην υπουργός, δεν έχει γίνει η αναγκαία διαπραγμάτευση στο υπουργείο και έτσι εκκρεμεί η δημόσια ανάρτηση των τιμών τους στο Παρατηρητήριο Τιμών, με ό,τι αυτό μπορεί να συνεπάγεται για το τελικό κόστος τους και το οικονομικό βάρος των ασθενών και των οικογενειών τους, εν μέσω, μάλιστα, κρίσης.

Είναι ένα θέμα με το οποίο ο κ. Σούρλας ασχολείται ιδιαιτέρως εδώ και πολλά χρόνια και κυρίως από τη θέση του γενικού γραμματέα Διαφάνειας τη διετία 2012-2014. Σε σχετική έκθεσή του για εκείνη την περίοδο, μάλιστα, την οποία επικαλέστηκε και ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στην πρόσφατη συζήτηση στη Βουλή για τη Novartis, είχε αναφέρει τρία χαρακτηριστικά παραδείγματα περιπτώσεων κερδοσκοπίας, όταν επιτήδειοι προμήθευαν σε πολλαπλάσιες τιμές από εκείνες του εξωτερικού:

α. Ραδιοφάρμακο εισάγεται στην τιμή των 623 ευρώ και διατίθεται στους ασθενείς αντί 3.300 ευρώ στην Ελλάδα, ενώ στη Γαλλία αντί 1.087 ευρώ.
β. Υπερτιμολόγηση ιατρικών μηχανημάτων μέχρι 2.000% ή 45 φορές με τιμές μεγαλύτερες από εκείνες που διατίθενται στο εξωτερικό.
γ. Ακριβότερα ιατρικά μηχανήματα κατά 400%: Μηχανική βαλβίδα καρδιάς, της οποίας το πραγματικό κόστος αγοράς, όπως προκύπτει από το τιμολόγιο, ανερχόταν σε 1.225 ευρώ, τιμολογήθηκε στη συνέχεια από offshore εταιρία και την προμήθευσαν στα νοσοκομεία αντί 5.450 ευρώ.

Η εν λόγω έκθεση, όπως μας λέει ο πρώην υπουργός, «συντάχθηκε με αίσθημα ευθύνης, παρρησία, ανιδιοτέλεια, χωρίς υπερβολές ή συγκαλύψεις, απεικονίζοντας την πραγματικότητα και προτείνοντας λύσεις». Η προσδοκία ήταν να συμβάλει στην εξυγίανση της πολιτικής ζωής, στην προάσπιση των συμφερόντων του κοινωνικού συνόλου, στην αντιμετώπιση των φαινομένων διαφθοράς και διαπλοκής, που οδήγησαν τη χώρα στη χρεοκοπία και την εθνική ταπείνωση. Να αποτελέσει αντικείμενο αξιοποίησης και όχι κομματικής εκμετάλλευσης. Δικαίωμα της κυβέρνησης είναι να την επικαλείται, κυρίως όμως να την αξιοποιεί. Πράγμα που δεν έκανε την τριετία που πέρασε, αφού η κερδοσκοπία και η διαφθορά καλπάζουν» τονίζει.

Οπου υπάρχουν διαφθορά και διαπλοκή, σημειώνει ο κ. Σούρλας, «δεν υπάρχει επαρκής πολιτική βούληση» και στο πλαίσιο αυτό εντάσσει και το σκάνδαλο Novartis. «Να διερευνηθεί, αλλά πρέπει να καταστεί σαφές ότι για την πάταξη της διαφθοράς και της διαπλοκής χρειάζονται συνεργασία και πολιτική βούληση. Ενώ θα έπρεπε να αποτελέσει ακόμη μία αφορμή-προτροπή συνεργασίας κυβέρνησης και πολιτικών δυνάμεων για την πάταξη της διαφθοράς και της διαπλοκής και την εμπέδωση της διαφάνειας, κατέστη το μήλον της Εριδος».
Το συγκεκριμένο σκάνδαλο, συνεχίζει, «πρέπει να διερευνηθεί και όπου υπάρχουν ευθύνες να επιβληθούν κυρώσεις. Αλλά όμως μέσα από διαδικασίες που η Δικαιοσύνη καθορίζει και όχι οι κομματικές σκοπιμότητες εξόντωσης των πολιτικών αντιπάλων».
Οταν θέλησαν να τον δωροδοκήσουν και όταν εντόπισε εκτεταμένη διαπλοκή
Με αφορμή το σκάνδαλο της Novartis ο Γιώργος Σούρλας θυμάται μια ιστορία από τα παλιά και συγκεκριμένα από την περίοδο 1990-1992, όταν ήταν υπουργός Υγείας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, τότε που κάποιοι είχαν επιχειρήσει να τον προσεγγίσουν και να τον δωροδοκήσουν με πρόφαση εμβόλια για την ηπατίτιδα Β. «Ετυχε μια φορά να μου προτείνουν να εντάξω στο πρόγραμμά μου για ηπατίτιδα Β εμβόλια προηγμένης γενιάς, με μια έμμεση παρότρυνση να πάρω 500.000.000» αποκάλυψε εντός της εβδομάδας, προσθέτοντας ότι ο εν λόγω υπάλληλος του έθεσε το δέλεαρ του… κοινωνικού έργου.

«‟Κύριε Σούρλα, θα φανείς πολύ ευαίσθητος απέναντι στον κόσμο» μου είπε ο υπάλληλος της εταιρίας που με πλησίασε», είπε, ωστόσο αυτός αρνήθηκε να το κάνει, θεωρώντας ότι το εμβόλιο αυτό δεν ήταν απαραίτητο. Μια δεκαετία αργότερα, σε ημερίδα που συνδιοργάνωσε η Γενική Γραμματεία Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του υπουργείου Δικαιοσύνης (της οποίας προΐστατο) με το υπουργείο Υγείας, με θέμα «Διαφάνεια και Δεοντολογία στον χώρο της Υγείας», επιβεβαιώθηκε για ακόμη μία φορά ότι ο τομέας της Υγείας μαστίζεται από εκτεταμένη διαφθορά και διαπλοκή.

Οπως είχε γίνει γνωστό -και συμπεριλαμβάνεται στην έκθεση του κ. Σούρλα για τη διετία 2012-2014- εντοπίστηκαν τα προβλήματα που χρήζουν αντιμετώπισης, όπως: ο χρηματισμός γιατρών, οι διαβλητές διαδικασίες προμηθειών, οι υπερτιμολογήσεις ιατρικών μηχανημάτων, οι υπερσυνταγογραφήσεις και η πολυφαρμακία, η διάθεση φαρμάκων με κόστος πολλαπλάσιο από εκείνο των άλλων χωρών. Ολα αυτά συνιστούν μερικά από τα στοιχεία που συνθέτουν τη θλιβερή εικόνα της διαφθοράς και της διαπλοκής στον χώρο της Υγείας, είχε επισημανθεί, και η αλήθεια είναι ότι πολύ λίγα δείχνουν να έχουν αλλάξει από τότε.

ΠΗΓΉ:http://www.dimokratianews.gr/content/83697/soyrlas-parti-stin-ygeia-den-ehei-stamatisei