Τρίτη 20 Μαρτίου 2018

Πού υπηρέτησαν τη θητεία τους οι επτά πολιτικοί αρχηγοί των κοινοβουλευτικών κομμάτων. Ο ναύτης, οι σμηνίτες, ο κομάντος και ο «συσσιτιάρχης»
















Από τον
Ανδρέα Κούτρα
Με την τρέχουσα περίοδο στα ελληνοτουρκικά να είναι ιδιαίτερα κρίσιμη εξαιτίας της προκλητικής και εμπρηστικής στάσης του καθεστώτος Ερντογάν, στην οποία εντάσσεται και η σύλληψη-κράτηση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών, η«κυριακάτικη δημοκρατία» θυμίζει πού υπηρέτησαν οι πολιτικοί αρχηγοί στη χώρα μας. Για ορισμένους και ποιες απόψεις έχουν εκφράσει όσον αφορά τα θέματα του Στρατεύματος. Είναι προφανές πως το πού υπηρέτησε καθένας δεν μπορεί να συσχετιστεί με τις αποφάσεις και τη στάση που λαμβάνουν σήμερα ως αρχηγοί πολιτικών κομμάτων, καθώς έχουν συμβούλους που τους ενημερώνουν, αλλά η «μυρωδιά» που πήραν για όσο υπηρέτησαν και η σχέση που διατηρούν με τις Ενοπλες Δυνάμεις μπορεί να παίζουν τον ρόλο τους.
Με βύσμα «έναν γνωστό πασόκο»
Αλέξης Τσίπρας: Στρατιωτική θητεία στα σύνορα της... Μεσογείων έκανε ο Αλέξης Τσίπρας. Εβαλε βύσμα «έναν γνωστό πασόκο», όπως έχει δηλώσει ο ίδιος, και από το Πεζικό μετατάχθηκε στο Πολεμικό Ναυτικό. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και πρωθυπουργός στάθηκε και τυχερός. Κάνοντας χρήση ενός νόμου του Ακη Τσοχατζόπουλου, που προέβλεπε ότι ο υποψήφιος για τις βουλευτικές εκλογές μπορεί να πάρει προσωρινή απόλυση και να επιστρέψει μετά τον εκλογικό αγώνα για να ολοκληρώσει τις στρατιωτικές υποχρεώσεις, ο κ. Τσίπρας γλίτωσε τρεις μήνες θητεία. Κι αυτό γιατί, όταν επέστρεψε στο Ναυτικό, είχε αποφασιστεί η μείωση της στρατιωτικής θητείας στους 15 μήνες.

Το χαρτί κατάταξης για τον Αλέξη Τσίπρα ήρθε την άνοιξη του 2003, σε ηλικία 29 ετών, και έγραφε Πεζικό, Στρατός Ξηράς. Δεν του άρεσε όμως το χακί και προτίμησε να βάλει «βύσμα» και να γίνει ναύτης το διάστημα που υπουργός Εθνικής Άμυνας ήταν ο Γιάννος Παπαντωνίου. 
Παρουσιάστηκε στο Κέντρο Εκπαίδευσης Σκαραμαγκά και ύστερα από περίπου 50 ημέρες εκπαίδευσης έβαλε ξανά το «βύσμα», τον «γνωστό πασόκο εκείνης της εποχής» προκειμένου να αποφύγει τα... σύνορα ή τα πλοία και να υπηρετήσει στο... ακριτικό Πεντάγωνο, στη διοίκηση του Γενικού Επιτελείου Ναυτικού. Η ενασχόλησή του με την πολιτική τον έσωσε, όχι μόνο γιατί γλίτωσε τρεις μήνες επιπλέον θητεία, αλλά και γιατί όταν επανήλθε να ολοκληρώσει τη θητεία του, ο «συγγενής» χώρος του ΠΑΣΟΚ με τον Συνασπισμό και η φήμη του υποψήφιου βουλευτή τον απάλλαξαν από τις όποιες αγγαρείες μπορούσε να κάνει κανείς στο Πεντάγωνο.

Μετά την απόλυσή του από το Ναυτικό ο Αλ. Τσίπρας, μη γνωρίζοντας τι του επιφυλάσσει η μοίρα, να γίνει δηλαδή πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και πρωθυπουργός, είχε δώσει μία συνέντευξη-καταπέλτη στο περιοδικό «Schooligans». Τι να καταργηθούν ο Στρατός και η στρατιωτική θητεία έλεγε, τι ότι ασφυκτιούσε ακόμη και στη χλιδή του Πενταγώνου και ήθελε να την κοπανήσει... Τα χρόνια πέρασαν και ο Αλ. Τσίπρας επισκέφθηκε ξανά το υπουργείο Εθνικής Εμυνας όχι ως ναύτης, αλλά πρώτα ως αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης και μετά ως πρωθυπουργός. Εκεί που δεν ήθελε το χακί του Στρατού, φόρεσε το «τζάκετ παραλλαγής» στο πλάι του Πάνου Καμμένου για να παρακολουθήσει στρατιωτικές ασκήσεις και ανέβηκε σε αεροπλάνα και πολεμικά πλοία.
12 μήνες επειδήήταν «πολύτεκνος»
Κυριάκος Μητσοτάκης: «Αεροπόρος θα γενώ...» είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και έγινε, αφού είχε το καλύτερο και πιο δυνατό «βύσμα» την εποχή που υπηρέτησε τη στρατιωτική θητεία του. Ο πατέρας του, ο αείμνηστος Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, ήταν πρωθυπουργός της Ελλάδας και έκανε δεκτό το αίτημα που υιού του Κυριάκου, όπως δήλωσε αργότερα ο ίδιος, να υπηρετήσει κανονικά την πατρίδα. Έτσι, ο σημερινός πρόεδρος της Ν.Δ. κατετάγη το 1991 στην Πολεμική Αεροπορία και υπηρέτησε 12 μήνες θητεία, καθότι παιδί πολύτεκνης οικογένειας.

Παρουσιάστηκε ως σμηνίτης στην 346 Μοίρα «Περσεύς» της 111 Πτέρυγας Μάχης στην Αγχίαλο, η οποία τότε, στις αρχές της δεκαετίας του '90, ήταν μία από τις δύο Μοίρες της Πολεμικής Αεροπορίας που επιχειρούσε με τα νέα και σύγχρονα μαχητικά αεροσκάφη F-16C/D Block 30. Διοικητής της Μοίρας ήταν ο τότε αντισμήναρχος Θεολόγος Συμεωνίδης, μετέπειτα αντιπτέραρχος και αρχηγός Τακτικής Αεροπορίας (σήμερα διευθυντής του γραφείου του Πάνου Καμμένου), ο οποίος πέταξε και τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη με μαχητικό F-16 (o πρώτος πρωθυπουργός που πέταξε με μαχητικό μετά τον Ελευθέριο Βενιζέλο).

Εννοείται ότι ουδείς είχε ιδιαίτερες απαιτήσεις από τον σμηνίτη Κυριάκο Μητσοτάκη και πολλοί είναι εκείνοι που απλώς... άκουσαν ότι υπηρετούσε στην 346 Μοίρα της Αγχιάλου. Αλλωστε η 111 Πτέρυγα Μάχης ήταν αυτή που χρησιμοποιούσαν πολλά πολιτικά «βύσματα» της εποχής. Επαιρναν μετάθεση και επέστρεφαν με το ίδιο εισιτήριο στην Αθήνα ή στον τόπο καταγωγής τους.

Με αφορμή τη γιορτή της Πολεμικής Αεροπορίας τον Νοέμβριο του 2016 ο Κυριάκος Μητσοτάκης επισκέφτηκε την 115 Πτέρυγα Μάχης, στα Χανιά, κάθισε στο κόκπιτ ενός μαχητικού αεροσκάφους και λίγο μετά εξέφρασε τη χαρά του, καθώς, όπως είπε, «είχα την ευκαιρία να υπηρετήσω το σύνολο της θητείας μου σε μία Πτέρυγα Μάχης, στην 346 Μοίρα, στην Αγχίαλο». Λίγες ημέρες αργότερα, πάλι ως αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, επισκέφτηκε τον Εβρο, το φυλάκιο των Κήπων, μπήκε σε τεθωρακισμένο όχημα και θυμήθηκε τη θητεία τους ως σμηνίτης, λέγοντας στους παρευρισκομένους πως υπηρέτησε χωρίς να βάλει «βύσμα». Αυτό κάποιοι έκαναν πως δεν το άκουσαν...
Πήρε το απολυτήριο έπειτα από 42 μήνες


Νίκος Μιχαλολιάκος: Ο κομάντος που από νωρίς μπήκε σε περιπέτειες και υπηρέτησε 42 ολόκληρους μήνες στρατιωτική θητεία. Ο αρχηγός της Χρυσής Αυγής παρουσιάστηκε σε ηλικία 20 χρονών, εντάχθηκε στη 2η Μοίρα Αλεξιπτωτιστών, υπηρέτησε στο 22ο Σύνταγμα Πεζικού στη Λέσβο, μετά τις Ειδικές Δυνάμεις μεταφέρθηκε στο Σώμα Υλικού Πολέμου και συνέχισε μια περιπετειώδη θητεία.

Ο ίδιος έχει δηλώσει: «Υπηρέτησα στη διάρκεια της θητείας μου στη 2α Μοίρα Αλεξιπτωτιστών, που είναι οπωσδήποτε μονάδα προφυλακής, και επίσης στο 22ο Σύνταγμα Πεζικού στη Λέσβο, όπου από το στρατόπεδό μας βλέπαμε κάθε βράδυ τα φώτα στο σκλαβωμένο Αϊβαλί. Ακόμη υπηρέτησα στο 567 Τάγμα Πεζικού στα ελληνοβουλγαρικά σύνορα και μάλιστα σε φυλάκιο της γραμμής Μεταξά, σε ύψος 1.200 μέτρων, που απείχε από το χαντάκι των ελληνοβουλγαρικών συνόρων 50 μέτρα».

Ωστόσο, στο στρατόπεδο όπου υπηρετούσε αποκαλύφθηκε κλοπή εκρηκτικών και όπλων. Οι ανακρίσεις και οι έρευνες δεν εντόπισαν τους δράστες, αλλά ο Ν. Μιχαλολιάκος κατηγορήθηκε για την κλοπή και τιμωρήθηκε με αλλαγή ειδικότητας. Από τις Ειδικές Δυνάμεις μεταφέρθηκε στο Σώμα Υλικού Πολέμου με τον βαθμό του λοχία και εν συνεχεία υποβιβάστηκε στον βαθμό του στρατιώτη. Απολύθηκε από τον Στρατό το 1980, έχοντας εκπληρώσει στρατιωτική θητεία 42 μηνών.
Ο «αντιμιλιταριστής» που πήγε στον Εβρο
Σταύρος Θεοδωράκης: Οι θέσεις που εκφράζει για τα εθνικά θέματα ο Σταύρος Θεοδωράκης προκαλούν συνήθως αντιδράσεις, ορισμένες φορές και οργή. Θα μπορούσε κανείς να τον χαρακτηρίσει εύκολα «αντιμιλιταριστή» και είναι ένα στοιχείο που τον φέρνει κοντά στον ΣΥΡΙΖΑ (σ.σ.: για να συνδυάσουμε το θέμα και με την τρέχουσα επικαιρότητα). Ο επικεφαλής του Ποταμιού ωστόσο, τουλάχιστον κατά το παρελθόν, έχει εκφραστεί με υπερηφάνεια ότι υπηρέτησε στην Καροτή του Εβρου και δεν πήρε το απολυτήριο από το υπουργείο Εθνικής Αμυνας ή το ΓΕΣ. Εχει μάλιστα δώσει στη δημοσιότητα και φωτογραφίες με τη φαιοπράσινη.

Παραμονές των εκλογών του Ιανουαρίου του 2015 είχε επισκεφτεί τον Εβρο, στο πλαίσιο των προεκλογικών περιοδειών του και όλος τυχαίως κάποιος δημοσιογράφος ανέφερε πως έχει φωτογραφία του που είναι στρατιώτης στον Εβρο. Ετσι, ο Στ. Θεοδωράκης πήρε την πάσα και δήλωσε «από εδώ πήρα απολυτήριο», προσθέτοντας: «Δυστυχώς δεν υπάρχουν άλλοι πολιτικοί αρχηγοί με αντίστοιχες φωτογραφίες, γιατί έκαναν τη θητεία τους είτε στο σπίτι τους είτε στο Πεντάγωνο». Η αναφορά του αυτή προκάλεσε και αντιδράσεις, καθώς οι κάτοικοι της περιοχής αισθάνθηκαν πως επιχειρεί να ενισχύσει το «πατριωτικό προφίλ» του με την παρουσία και τις δηλώσεις του από τον Εβρο, όπου μπορεί οι πολιτικοί να μην υπηρετούν, αλλά οι περισσότεροι Ελληνες κάνουν τη θητεία τους.
Στο Πεντάγωνο και με όλες τις προβλεπόμενες άδειες
Πάνος Καμμένος: Μετά τις σπουδές του στην Οργάνωση και Διοίκηση Επιχειρήσεων του πανεπιστημίου της Λιόν, ο Πάνος Καμμένος εκπλήρωσε κανονικά τις στρατιωτικές υποχρεώσεις του. Κατατάχθηκε στην Πολεμική Αεροπορία και υπηρέτησε, μετά το Κέντρο Εκπαίδευσης της Τρίπολης, στη Μοίρα ΓΕΑ του Πενταγώνου. Χωρίς να έχει αυτό που λένε «μπάρμπα στην Κορώνη» για να περάσει «καλή θητεία», φέρεται ότι έχουν γραφτεί στο paybook του όλες οι προβλεπόμενες άδειες, πέραν της κανονικής.

Η αγάπη του για την Πολεμική Αεροπορία και τα πτητικά μέσα ήταν μεγάλη και μετά τη στρατιωτική θητεία του απέκτησε δίπλωμα χειριστή ελικοπτέρου, ενώ στο ενεργητικό του έχει περισσότερες από 700 ώρες πτήσεως με ελικόπτερα διάφορων τύπων, καθώς το πτυχίο του είναι ενεργό. Εχει επίσης πτυχίο αυτοδύτη. 
Όταν ανέλαβε την ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Αμυνας, δεν έκρυψε την ικανοποίησή του που βρέθηκε και πάλι στο Πεντάγωνο, ανάμεσα σε ανθρώπους για τους οποίους δεν έκρυψε τον σεβασμό του.
Είναι από τους λίγους πολιτικούς και τους υπουργούς Εθνικής Άμυνας που στέκονται δίπλα στο προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων και το στηρίζουν σε κάθε ευκαιρία.
«Εγώ νιώθω στρατιώτης στο υπουργείο Εθνικής Αμυνας και έχω υποχρέωση να εκτελέσω την αποστολή μου» ήταν μία από τις φράσεις που είπε όταν ανέλαβε επικεφαλής του Πενταγώνου και αυτό εξηγεί γιατί συχνά πυκνά φορά στρατιωτικά τζάκετ και φόρμες παραλλαγής, αμφίεση την οποία κάποιοι παρεξηγούν, ίσως γιατί τους είναι ξένη...
21 μήνες που θέλει να ξεχάσει
Δημήτρης Κουτσούμπας: Μία φράση στο βιογραφικό του γενικού γραμματέα του ΚΚΕ Δημήτρη Κουτσούμπα και πέραν τούτου ουδέν για τη στρατιωτική θητεία. Οπως αναφέρεται, «για διάστημα 21 μηνών υπηρέτησε τη στρατιωτική θητεία του σε Μεσολόγγι, Κομοτηνή και Λήμνο». Η αλήθεια είναι πως είναι από τους λίγους πολιτικούς που περιόδευσαν κατά τη διάρκεια της θητείας τους.

Κατετάγη το 1979, ενώ στο μεταξύ είναι μέλος του Γραφείου Περιοχής Ανατολικής Στερεάς και Εύβοιας του ΚΚΕ με διάφορες χρεώσεις και «ειδικές αποστολές». Δείχνει ο κ. Κουτσούμπας να θέλει να «διαγραφούν» οι 21 μήνες της θητείας του στον Στρατό Ξηράς και προάγει τον αγώνα της ΕΑΜικής Εθνικής Αντίστασης, στον οποίο είχε ταχθεί και η οικογένεια του, με εκτελεσμένα μέλη της από τα ναζιστικά στρατεύματα κατοχής, φυλακισμένους και εξορισμένους.
Ηθελε «προσοχές» από τους κατωτέρους του!
Βασίλης Λεβέντης: Στρατιωτική θητεία στο Πολεμικό Ναυτικό υπηρέτησε ο Βασίλης Λεβέντης την περίοδο 1976-1978. Οπως δηλώνει ο ίδιος, υπηρέτησε ως «επίκουρος σημαιοφόρος» και αν και καυχιέται για τον τίτλο του, δεν έφυγε καθόλου από τη Διεύθυνση Διοικητικής Μέριμνας του Ναυτικού του Ναυστάθμου της Σαλαμίνας και αυτά που είδε του «προκάλεσαν αηδία». Μάλλον θα προτιμούσε να βρίσκεται σε κανέναν φάρο βλέποντας λίγα και κάνοντας ακόμη λιγότερα.
Ο πρόεδρος της Ενωσης Κεντρώων σε μία συνέντευξη που έδωσε πριν από μερικά χρόνια στο κανάλι Extra αναφέρθηκε στα «πέτρινα χρόνια» της στρατιωτικής θητείας του και περιέγραψε τις αναμνήσεις του με έναν απαξιωτικό τρόπο για τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων και ειδικά του Πολεμικού Ναυτικού. Είναι ενδεικτικός ο χαρακτηρισμός που αποδίδει στους αξιωματικούς, χωρίς ίχνος ντροπής, «πιλάφια». Είχε μάλιστα το θράσος να χτυπάνε προσοχή μπροστά του όσοι ήταν, όπως λέει, κατώτεροί του.
Εκεί που προσπαθεί να περιγράψει το χάος στο Στράτευμα, ο κ. Λεβέντης εκθέτει τον εαυτό του ανεπανόρθωτα. Αναφέρει πως τον είχαν τοποθετήσει «συσσιτιάρχη» στη Λέσχη των Αξιωματικών και το ταμείον έβγαινε συνέχεια μείον. 

Μέχρι που ανακάλυψε το «λαγωνικό», ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων, ότι στη λέσχη έτρωγαν μπριζόλες και υπαξιωματικοί και ναύτες χωρίς να δικαιούνται. Κοινώς, οι ναύτες τού έκλεβαν το φαγητό. Φαίνεται πως τον κ. Λεβέντη, στη ζωή του, ή οι μπριζόλες ή οι πίτσες θα τον κατατρέχουν.

http://www.dimokratianews.gr/content/84214/o-naytis-tis-mesogeion-oi-sminites-o-komantos-kai-o-syssitiarhis