«Η μετανάστευση Τούρκων προς την Ελλάδα καταρρίπτει τα στερεότυπα», συμπεραίνει εκτενές ρεπορτάζ του περιοδικού Spiegel το οποίο αναφέρεται στην ιστορική αντιπαλότητα μεταξύ των δυο λαών.
Στους τούρκους πρόσφυγες που ζητούν άσυλο στην Ελλάδα αναφέρεται άρθρο του περιοδικού Spiegel. «Τουρκία και Ελλάδα συνδέονται από μια ιστορική αντιπαλότητα. Τώρα όμως χιλιάδες Τούρκοι ζητούν να προστατευτούν από τον πρόεδρο Ερντογάν καταφεύγοντας στη γειτονική χώρα. Τι σημαίνει αυτό για τις σχέσεις των δυο κρατών;».
Πρωταγωνιστές του ρεπορτάζ είναι μια οικογένεια από την Τουρκία που ζει στη Θεσσαλονίκη: «Για την Τσανγκιούλ Σουνέρ οι Έλληνες ήταν πάντα οι άλλοι, οι εχθροί, που τα έβαλαν με τους Οθωμανούς και πολέμησαν την Τουρκία. ‘Ως παιδιά στην Τουρκία μαθαίναμε να μην εμπιστευόμαστε τους Έλληνες. Δεν ήξερα κανέναν Έλληνα, δεν είχα πάει ποτέ στην Ελλάδα και παρ' όλα αυτά είχα μια άσχημη εικόνα για τη χώρα'», λέει η 45χρονη τουρκάλα γιατρός. «Η Σουνέρ μένει με τον άντρα και τα δύο από τα τέσσερα παιδιά της σε ένα διαμέρισμα στη Θεσσαλονίκη. Φοράει μαντίλα και μακρύ ένδυμα. Κοιτά έξω από το παράθυρο και λέει ‘Έκανα λάθος. Οι Έλληνες έσωσαν τη ζωή τη δική μου και της οικογένειάς μου'».
«Η μετανάστευση Τούρκων προς την Ελλάδα καταρρίπτει τα στερεότυπα. Πολλοί Τούρκοι δεν βλέπουν πια στη γειτονική χώρα έναν εχθρό, αλλά το κράτος που δίνει προστασία σε ανθρώπους που την έχουν ανάγκη. Από την άλλη πλευρά πολλοί Έλληνες υποστηρίζουν τη μάχη των Τούρκων κατά της αυταρχικής κυβέρνησης.
Η «έξοδος» αυτή όμως δημιουργεί και εντάσεις. Τα τελευταία χρόνια η Ελλάδα φιλοξένησε ήδη εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους από τη Συρία, το Ιράκ και το Αφγανιστάν. Το κράτος δεν φαίνεται να είναι σε θέση να δεχθεί τώρα και έναν μεγάλο αριθμό τούρκων προσφύγων» επισημαίνουν οι αρθρογράφοι.
«Η Σουνέρ παρακολουθεί διαδικτυακά μαθήματα φυσιοθεραπείας. Ελπίζει ότι κάποια στιγμή θα μπορέσει να εργαστεί στην Ελλάδα. Τα παιδιά της πηγαίνουν σχολείο στη Θεσσαλονίκη και μαθαίνουν ελληνικά. Της λείπει η πατρίδα της, η γλώσσα, το φαγητό. Ωστόσο προετοιμάζεται ψυχολογικά για ένα μέλλον στην Ελλάδα. ‘Όσο ο Ερντογάν βρίσκεται στην εξουσία, δεν μπορούμε να επιστρέψουμε στην Τουρκία'», λέει χαρακτηριστικά.
Πηγή: http://www.dw.com