Δευτέρα 8 Απριλίου 2013

Στρατιωτικοί με μισθούς πείνας!


Πηγή:  ΣΤΑΡΑΤΑΛΟΓΙΑ, εδώ

 Το ειδικό μισθολόγιο για το 2014 προβλέπει νέες μειώσεις 88,2 εκατομμυρίων ευρώ
 ΜΗΝΥΜΑ: Δεν υπάρχει η παραμικρή δυνατότητα ελιγμών ή αποφυγής των περικοπών διαμηνύθηκε στο Πεντάγωνο

Οι αριθμοί είναι αμείλικτοι και αποδεικνύουν περίτρανα ότι όσοι μιλούν για κίνδυνο διάλυσης των Ενόπλων Δυνάμεων λόγω της οικονομικής κρίσης δεν είναι υπερβολικοί. Κι όμως, αύριο το πρωί, στο αμφιθέατρο του ΓΕΣ, συνεδριάζει για πρώτη φορά η 20μελής επιτροπή που... θα επεξεργαστεί το νέο ειδικό μισθολόγιο των στρατιωτικών, το οποίο προβλέπει μειώσεις 88,2 εκατομμυρίων ευρώ το 2014!

Πώς αποτυπώνεται η καταιγίδα σε αριθμούς:

 18.000 στελέχη έχουν θεμελιώσει δικαίωμα συνταξιοδότησης και άρα μπορούν ανά πάσα στιγμή να υποβάλουν παραίτηση!
 Πάνω από 500 ανώτεροι αξιωματικοί έχουν υποβάλει ήδη παραιτήσεις τους πρώτους δύο μήνες του 2013, όταν ολόκληρο το 2012 οι παραιτήσεις ήταν 1.100!
 78 εκατομμύρια είναι οι περικοπές στους στρατιωτικούς μέσα στο 2013 και άλλα 88,2 εκατ. ευρώ έρχονται το 2014!
 Από το 2009 ο προϋπολογισμός του υπουργείου Εθνικής Άμυνας έχει μειωθεί κατά 57%, κατά δήλωση του υπουργού Πάνου Παναγιωτόπουλου, αυτή την εβδομάδα.
 Οι περικοπές στους μισθούς την ίδια περίοδο, ξεπερνούν το 50%.
 Το 65% των Ελλήνων στρατιωτικών, σύμφωνα με μελέτη του Συνδέσμου Συνεργασίας Μελών Ενόπλων Δυνάμεων, ζει κάτω από τα όρια της φτώχειας!

Πού θα σταματήσει η κατηφόρα;

Οι στρατιωτικοί είχαν την ελπίδα ότι θα μπορούσαν να αποφύγουν τουλάχιστον τις περαιτέρω περικοπές του 2014, κάτι τέτοιο όμως φαίνεται αδύνατο. Σύμφωνα με πληροφορίες της Real news, ο ειδικός γραμματέας του υπουργείου Εθνικής Άμυνας ο οποίος είναι επικεφαλής της επιτροπής που θα επεξεργαστεί το νέο μισθολόγιο των στρατιωτικών, έχει καταστήσει σαφές στους οικονομικούς αξιωματικούς οι οποίοι συμμετέχουν στην ομάδα εργασίας ότι δεν υπάρχει η παραμικρή δυνατότητα ελιγμών ή αποφυγής των περικοπών ύψους 88,2 εκατ. ευρώ.

Το χειρότερο; Όλο αυτό το ποσό θα κοπεί μόνο από τους στρατιωτικούς κάτι που έχει ήδη αρχίσει να προκαλεί μεγάλες αντιδράσεις εντός στρατεύματος. Οι στρατιωτικοί πάντα ένιωθαν αδικημένοι σε σύγκριση με το προσωπικό των Σωμάτων Ασφαλείας και θεωρούν επίσης άδικο τις περικοπές του 2014 να τις «φορτωθούν» μόνοι τους. Από πού έχει προκύψει αυτό; Από το γεγονός ότι στην επιτροπή που θα επεξεργαστεί το νέο μισθολόγιο δεν έχει κληθεί ούτε ένας εκπρόσωπος από την Αστυνομία, την Πυροσβεστική ή το Λιμενικό.

Από την άλλη, υπάρχουν και οι αριθμοί που οι δανειστές και η τρόικα αδυνατούν να δεχτούν.

Σύμφωνα με αυτούς οι περίπου 160.000 στρατιωτικοί, εκ των οποίων περισσότεροι από τους μισούς είναι επαγγελματίες σε μια χώρα 10 εκατομμυρίων κατοίκων, καθιστούν τις ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις τη μεγαλύτερη ένοπλη δύναμη παγκοσμίως σε σχέση με το σύνολο του πληθυσμού. Στην Ελλάδα υπάρχουν περίπου 15 ενεργοί στρατιωτικοί ανά 1.000 άτομα, έναντι 4,6 στις Ηνωμένες Πολιτείες και 2,7 στην Ισπανία.

Σύμφωνα με πρόσφατες δηλώσεις του γενικού γραμματέα του ΝΑΤΟ Αντερς Φογκ Ράσμουσεν, ο στρατιωτικός προϋπολογισμός της Ελλάδας την καθιστά τη δεύτερη πιο σημαντική χώρα για τις ΗΠΑ στη Συμμαχία: Η Ελλάδα δαπανά το 2,1% του ΑΕΠ της σε αυτό το παιχνίδι, παρότι η οικονομία της βρίσκεται για έκτη συνεχή χρονιά σε ύφεση.

Όμως γι' αυτό δεν έφταιξαν οι μισθοί, αλλά τα πολύχρονα εξοπλιστικά «πάρτι» που ακόμη πληρώνουμε σε δόσεις.

(REAL NEWS 07/04/2013 – ΠΑΡΙΣ ΚΑΡΒΟΥΝΟΠΟΥΛΟΣ - p.karvounopoulos@realnews.gr)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου