ΔΙΑΜΟΡΦΩΣΗ ΛΙΣΤΑΣ ΣΕΛΙΔΩΝ

Τρίτη 17 Σεπτεμβρίου 2024

Συντάξεις: - Τα ΝΕΑ "καψώνια" της κυβέρνησης - Διατηρεί "παγωμένη" την ΕΑΣ!! - Σε ποιους μειώνει τις συντάξεις!! - Που καταλήγουν τα χρήματα, της ΕΑΣ, που κλέβει από τους συνταξιούχους!!


 Σε μεγαλύτερο αριθμό συντάξεων με «προσωπική διαφορά» και περισσότερους συνταξιούχους χωρίς αυξήσεις το νέο χρόνο οδηγεί η κυβερνητική υπαναχώρηση στο θέμα της Εισφοράς Αλληλεγγύης (ΕΑΣ).

Παρά τις διακηρύξεις και δεσμεύσεις, ήδη εδώ και ένα χρόνο, περί βελτίωσης του τρόπου επιβολής της ΕΑΣ, η οποία υπολογίζεται επί κύριων συντάξεων άνω των 1.400 ευρώ μικτά και επικουρικών από τα 300 ευρώ, ένα τέλος που λειτουργεί ως δεύτερο φορολογία, τελικά οι συντελεστές και τα ποσοστά επιβάρυνσης ΔΕΝ τροποποιούνται.

Η κυβέρνηση αθέτησε, για μια ακόμη φορά-για ακόμη ένα πρόβλημα, τις υποσχέσεις της και προέκρινε την διατήρηση του άδικου τρόπου εφαρμογής της ΕΑΣ καθώς «αποδίδει» περί τα 600 εκατ. ετησίως (αυθαίρετα από τις τσέπες των συνταξιούχων). Τα οποία τοποθετούνται στην Τράπεζα της Ελλάδος υπέρ ΑΚΑΓΕ, όπου έχει ήδη συγκεντρωθεί το υπερβολικό ποσό των 18 δισ. ευρώ.

Αυτό το ποσό είναι το κύριο μέρος από το περίφημο χρηματοδοτικό «μαξιλαράκι». Το οποίο θα χρησιμοποιηθεί, φευ!, σε περίπτωση που η χώρα δεν μπορεί να δανειστεί με ανταγωνιστικό επιτόκιο από τις αγορές!

Τα εν λόγω χρήματα, σε ετήσια βάση, λειτουργούν για την διαμόρφωση του «πλεονάσματος» της γενικής κυβέρνησης. Και εν τέλει, από τα 4,2 δισ. του στόχου (πλεόνασμα 2,1% του ΑΕΠ), πληρώνουν οι συνταξιούχοι μέσα από τη διπλή φορολογία τα 600 εκατ. ευρώ (0,3% του ΑΕΠ).

Οι συντελεστές ΕΑΣ επιβάλλονται στην πηγή (καταβολή συντάξεων) και παρακρατούνται από τον ΕΦΚΑ. Υπολογίζονται δε στο αρχικό μεικτό ποσό της σύνταξης. Μετά υπολογίζεται η εισφορά Υγείας (ΕΟΠΥΥ) 6% και τέλος ο φόρο

Κατ' αυτόν τον τρόπο:

  • Για το ίδιο ποσό σύνταξης, (π.χ. τα 1.500 ευρώ) οι δικαιούχοι των συγκεκριμένων κατηγοριών πληρώνουν διπλό φόρο (διπλή επιβάρυνση).
  • Δεν ισχύει η προοδευτική κλίμακα. Εάν ένας συνταξιούχος ξεπεράσει το όριο των 1.400 ευρώ, η εισφορά επιβάλλεται εφ όλου του ποσού. Εάν σε ένα επόμενο επίπεδο η σύνταξη ξεπεράσει τα 1.700 ευρώ, η εισφορά 6% επιβάλλεται από το πρώτο ευρώ.
  • Δεν τηρείται καν το αφορολόγητο όριο των 720 ευρώ το μήνα!

Αρχικά η κυβέρνηση είχε παραδεχτεί ότι όχι μόνο είναι άδικος ο τρόπος επιβολής της ΕΑΣ, αλλά μετά από κάθε αύξηση πολλοί συνταξιούχοι, αντί για υψηλότερες αποδοχές, βλέπουν… μείωση.

Παράδειγμα

Για παράδειγμα: Για σύνταξη 1690 ευρώ παρακρατείται σήμερα ΕΑΣ 3% ήτοι 59,7 ευρώ το μήνα. Με την αύξηση του 2,2% από 1.1.2025 οι ονομαστικές μηνιαίες αποδοχές θα ανέλθουν στα 1.727,18 ευρώ και η Εισφορά «Αλληλεγγύης» θα φθάσει τα 103,63 ευρώ. Και από τα 1.639,3 ευρώ που λαμβάνει φέτος ο συνταξιούχος του παραδείγματός μας, τα Χριστούγεννα (σύνταξη Ιανουαρίου), θα πάρει 1.623,5 ευρώ.

Κατά συνέπεια, αντί για αύξηση ο συνταξιούχος της συγκεκριμένης κατηγορίας θα έχει μείωση αποδοχών 16 ευρώ κάθε μήνα το νέο χρόνο.

Καλύτερα λοιπόν να μην του γίνει η... αναπροσαρμογή.

Η κυβέρνηση αντί να θεραπεύσει την αδικία, σχεδιάζει τώρα να «παγώσει» το ποσό της ΕΑΣ στις περιπτώσεις που με την αύξηση μειώνεται η σύνταξη. Να επεμβαίνει δηλαδή «κόφτης» και το ποσό της εισφοράς να παραμένει στα φετινά επίπεδα. Κατ αυτόν τον τρόπο δεν θα φανεί η μείωση κάθε μήνα στον τραπεζικό λογαριασμό!

Δοκιμασμένο κόλπο

Κάτι αντίστοιχο ισχύει και φέτος για την εισοδηματική κατηγορία των 1.700 ευρώ καθώς κάτω αυτού του ορίου ισχύει ΕΑΣ 3% και πάνω από αυτό το ποσό διπλασιάζεται σε 6%.

Ωστόσο, το «πάγωμα» του ποσού της ΕΑΣ θα είναι προσωρινό και το επιπλέον ποσό θα θεωρείται... οφειλόμενο. Θα παγιωθεί δηλαδή σαν «κουτάκι» προσωπικής διαφοράς. Και κατά τα επόμενα χρόνια, με τις αυξήσεις στις συντάξεις λόγω ακρίβειας, θα ενεργοποιηθεί η περικοπή και οι συνταξιούχοι του συγκεκριμένου παραδείγματος δεν θα λάβουν αύξηση. Θα παρακρατηθούν υπέρ της προσωπικής διαφοράς.

Θα ισχύσει δηλαδή ότι και με την «προσωπική διαφορά» επί των παλιών συντάξεων. Η συγκεκριμένη κατηγορία δεν λαμβάνει αύξηση εδώ και τρία χρόνια μέχρι να εξαλειφτεί το «κουτάκι» των επιπλέον ευρώ που λαμβάνουν μετά τον επανακαθορισμό των συντάξεών τους με τον νόμο Κατρούγκαλου (ν.4387/16).

Να σημειωθεί ότι το 2023 δεν έλαβαν αύξηση 950.000 συνταξιούχου, φέτος 750.000 δεν είδαν αναπροσαρμογή και, εκεί που το 2025 ο αριθμός όσων διατηρούν «προσωπική διαφορά» θα έπεφτε στις 700.000, με την κυβερνητική υπαναχώρηση στο θέμα της ΕΑΣ, «προσωπική διαφορά» θα έχουν πάνω από 850.000 συνταξιούχοι το νέο χρόνο.

Δηλαδή θα αυξηθεί ο αριθμός που δεν θα λάβουν αύξηση και εξαιρούνται ακόμη και το φιλοδωρήματος των 100-150 ευρώ τα προσεχή Χριστούγεννα!

Η κυβέρνηση διατηρεί μια ακόμη αδικία υπέρ των πλεονασμάτων. Τα οποία εξακολουθεί να μεταφέρει στις πλάτες των καταναλωτών (έμμεσοι φόροι), την μη τιμαριθμοποίηση της φορολογικής κλίμακες και τον άδικο τρόπο επιβολής της ΕΑΣ.





ΠΗΓΉ; https://www.ieidiseis.gr/oikonomia/261917/diatireitai-pagomeni-i-eisfora-allileggyis-xiliades-syntaksioyxoi-xoris-ayksisi-logo-prosopikis-diaforas