ΔΙΑΜΟΡΦΩΣΗ ΛΙΣΤΑΣ ΣΕΛΙΔΩΝ

Δευτέρα 9 Οκτωβρίου 2023

Δικαστές στην κυβέρνηση: Τι θέλετε "κυβερνώσα δικαιοσύνη" ή "κυβερνώμενη δικαιοσύνη"; - Σας ενοχλεί όταν βγάζουμε αποφάσεις που δεν σας βολεύουν.


 Του Παναγιώτη Στάθη

Ένα κύμα αντιδράσεων εντός του δικαστικού σώματος φέρνει η στάση της κυβέρνησης, μετά την απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου, με τις οποίες καλείται να εφαρμόσει για τις συντάξεις των δικαστικών λειτουργών τις αποφάσεις του Μισθοδικείου (2018 και 2021) που έκριναν πως οι αποδοχές τους πρέπει να επανέλθουν στα επίπεδα προ των περικοπών του 2012.

Οι αναφορές σε υψηλό κυβερνητικό επίπεδο -κυρίως- περί "κυβερνώσας δικαιοσύνης” (Κωστής Χατζηδάκης) αλλά και κατανόησης του κοινωνικού κλίματος και οικονομικού περιβάλλοντος με τη φράση "Γιάννης κερνά, Γιάννης πίνει” (δεν μπορεί να έχουν κοπεί το 50% των συντάξεων του κόσμου και οι δικαστές να θέλουν αυξήσεις, όπως είπε ο Αδ. Γεωργιάδης) προκαλεί εσωτερικές αναταράξεις καθώς κάποιοι θεωρούν ότι οι δικαστές πέφτουν θύματα κοινωνικού αυτοματισμού.

Την πρώτη απάντηση την έδωσε ο πρόεδρος της Ένωσης Συνταξιούχων Δικαστών Γιάννης Παπανικολάου που είπε ότι "όταν δεν αρέσουν οι αποφάσεις των δικαστηρίων στην κυβέρνηση και ψάχνουμε τρόπους να τις καταργήσουμε δεν θα μιλάμε για "κυβερνώσα δικαιοσύνη" αλλά για "κυβερνώμενη δικαιοσύνη".

Σφοδρή ήταν και η αντίδραση του προέδρου της Ολομέλειας των Δικηγορικών Συλλόγων και του ΔΣΑ, Δημ. Βερβεσού που είπε πως "όταν αποφασίζουν τα δικαστήρια, η κυβέρνηση οφείλει να εφαρμόζει τις αποφάσεις τους. Είναι άλλο το δημόσιο συμφέρον που επικαλούνται πολλές φορές τα δικαστήρια -σωστά ή λάθος- και άλλο το ταμειακό συμφέρον του δημοσίου. Προφανώς, η κυβέρνηση δεν θέλει δικαστήρια που βγάζουν αποφάσεις που δεν την βολεύουν... Λυπάμαι με αυτά που ακούω και μάλιστα από στόματα υπουργών, που έχουν μετάσχει στη σύνθεση της Βουλής που έχει ψηφίσει το Μισθοδικείο, τη Συνταγματική διάταξη του άρθρου 88... Ομιλούμε για μια απόφαση του Μισθοδικείου, που προβλέπεται από το άρθρο 88 του Συντάγματος, στο οποίο η πλειοψηφία δεν είναι οι δικαστές, και το οποίο έκρινε αντισυνταγματικές τις διατάξεις των μνημονιακών νόμων για τις περικοπές των συντάξεων των δικαστών... Αν αυτή η απόφαση δεν αρέσει, επειδή δεν βολεύει, τότε θα οδηγηθούμε να αποφασίζει αντί για το ειδικό δικαστήριο που προβλέπει το Σύνταγμα, που έχει ψηφίσει και ο υπουργός Εθνικής οικονομίας και πολλοί κυβερνητικών βουλευτές, το υπουργικό συμβούλιο”.

Πανδικαστική

Πάντως, η απόφαση αυτή έρχεται ενώ εκκρεμεί μια υπόσχεση της κυβέρνησης προεκλογικά προς τους δικαστές για αυξήσεις στους μισθούς τους και επαναφορά περικομμένων επιδομάτων και μάλιστα ενώ υπήρχαν συνεννοήσεις για την εφαρμογή τους. Μάλιστα, προ της απόφασης του Ελεγκτικού, η Ένωση Διοικητικών Δικαστών σε έκτακτη Γενική Συνέλευση ανέφερε σε ψήφισμά της πως "αξιώνει την αναβάθμιση του συνταγματικού μισθολογίου των δικαστικών λειτουργών και, ειδικότερα, ζητά την αναπροσαρμογή του βασικού μισθού και των επιδομάτων κατά 20%. Περαιτέρω ζητά την επαναφορά των δώρων Χριστουγέννων και Πάσχα και του επιδόματος αδείας". Παράλληλα, επισημαίνει πως "δεν είναι ανεκτό οι πρόσφατες φυσικές καταστροφές να αποτελέσουν το άλλοθι για τη στέρηση μισθολογικών και άλλων εργασιακών δικαιωμάτων στους εργαζόμενους και τους λειτουργούς του Δημοσίου".

Για τον λόγο αυτό εξουσιοδοτεί το Διοικητικό Συμβούλιο "να διεκδικήσει άμεσα την ικανοποίηση των παραπάνω αξιώσεων και να συγκαλέσει νέα Γενική Συνέλευση εντός του τρέχοντος έτους προκειμένου να αξιολογηθούν όλες οι νεότερες εξελίξεις και να επιδιώξει τη σύγκληση πανδικαστικής συνέλευσης για τις περαιτέρω ενδεικνυόμενες ενέργειες".

Το αίτημα της μειοψηφίας της ΕνΔΕ

Λίγα 24ωρα αργότερα ήρθε και το αίτημα της μειοψηφίας από την Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων (ΕνΔΕ) από τους Χριστόφορος Σεβαστιδης, ΔΝ- Εφέτης, Χαράλαμπος Σεβαστίδης, Εφέτης, Παντελής Μποροδημος, Πρωτοδίκης, Μιχάλης Τσεφας, Πρόεδρος Πρωτοδικών, Ιωάννης Ασπρογέρακας, Πρόεδρος Πρωτοδικών και Έφη Κώστα, Ειρηνοδίκης

"Μετά το Ψήφισμα της Ένωσης Διοικητικών Δικαστών που αποτυπώνει ξεκάθαρα το καθολικό αίτημα των συναδέλφων για αυξήσεις στον Βασικό Μισθό κατά 20 % και επιστροφή 13ου και 14ου μισθού, οφείλετε ως προεδρείο να συναινέσετε στη σύγκληση Πανδικαστικής Συνέλευσης" σημειώνουν, εξαπολύοντας επίθεση στην πλειοψηφία της ΕνΔΕ. "Η εμμονή σας να κρατάτε την μεγαλύτερη Δικαστική Ένωση όμηρο και να της αποδίδετε τον ρόλο του θεατή των εξελίξεων, προκαλεί το δημοκρατικό αίσθημα του συνόλου του Σώματος" λένε.



πηγή:https://www.capital.gr/oikonomia/3742442/oi-suntaxeis-ton-dikaston-fernoun-kontra-upsilon-tonon-me-tin-kubernisi-i-dikastiki-antepithesi-kai-i-stasi-tou-upetho/