ΔΙΑΜΟΡΦΩΣΗ ΛΙΣΤΑΣ ΣΕΛΙΔΩΝ

Δευτέρα 9 Οκτωβρίου 2023

Συντάξεις/Αναδρομικά: - 500 εκατ. ευρώ σε 350.000 συνταξιούχους - Σε ποιους έχουν αποσβεσθεί, δια νόμου, τα αναδρομικά για λόγους "εκτάκτου ανάγκης"


 Περίπου 350.000 συνταξιούχοι που ήδη έχουν προσφύγει στη Δικαιοσύνη έως τις 31 Ιουλίου 2020 διατηρούν ζωντανή την αξίωση για αναδρομική επιστροφή περικοπών που έχουν κριθεί αντισυνταγματικές. Μάλιστα, αν και μετά την απόφαση της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) του 2022 οι διεκδικήσεις αφορούν το 11μηνο από τον Ιούνιο του 2015 έως τον Μάιο του 2016, η πρόσφατη απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου, και κυρίως η πιθανότητα επιστροφής αναδρομικών στους συνταξιούχους δικαστικούς, γεννάει ελπίδες για διεκδίκηση μεγαλύτερων ποσών. 

Ακόμη βέβαια και η επιστροφή των αναδρομικών 11μήνου εκτιμάται, μόνο για όσους έχουν προσφύγει, ότι δημιουργεί σημαντική δημοσιονομική επιβάρυνση, γεγονός που εξηγεί και τη σημαντική καθυστέρηση από πλευράς ΕΦΚΑ στην υποβολή των απαιτούμενων δικαιολογητικών κατά τη δικαστική διαδικασία. Πρόκειται για αναδρομικά ποσά που αντιστοιχούν σε περικοπές που έγιναν στις επικουρικές συντάξεις αλλά και στα δώρα και στα επιδόματα που καταβάλλονται τόσο μαζί με τις κύριες όσο και με τις επικουρικές συντάξεις και που σύμφωνα με κάποιους υπολογισμούς ανέρχονται συνολικά, μόνο για τους 350.000 προσφεύγοντες, σε 500 εκατ. ευρώ.

Να σημειωθεί ότι πριν από λίγους μήνες, τον Αύγουστο του 2023, το ΣτΕ έθεσε οριστικό τέλος σε κάθε δικαστική διεκδίκηση των «κομμένων» δώρων που καταβάλλονταν στους συνταξιούχους κάθε Χριστούγεννα και Πάσχα και του επιδόματος αδείας σε κύριες και επικουρικές συντάξεις από τον Μάιο του 2016 και μετά, με αποτέλεσμα το… πολυπαιγμένο σίριαλ των «αναδρομικών» να παραμένει στο προσκήνιο μόνο μέσω της δικαστικής διεκδίκησης των δώρων και επιδομάτων κύριων και επικουρικών συντάξεων για το διάστημα Ιουνίου 2015-Μαΐου 2016, το γνωστό 11μηνο για το οποίο κρίθηκε άλλωστε αντισυνταγματική η περικοπή τους.

Αναλυτικά, έπειτα από πολύ μεγάλη αναμονή, η Ολομέλεια του ΣτΕ έκρινε το καλοκαίρι του 2022 για το θέμα της επιστροφής αναδρομικών σε επικούρηση και δώρα ότι οι ρυθμίσεις του ν. 4714/2020 είναι συνταγματικές, δηλαδή είναι απολύτως δικαιολογημένη η απόσβεση των αξιώσεων όσων συνταξιούχων δεν είχαν ασκήσει αγωγές έως τον Ιούλιο του 2020.

Ετσι, όσοι είχαν εκκρεμείς δίκες κατά τη δημοσίευση του νόμου (31/7/2020) συνεχίζουν τον δικαστικό αγώνα στα δικαστήρια για να λάβουν εντόκως αναδρομικά ποσά από τις παράνομες περικοπές κατά το 11μηνο από τον Ιούνιο 2015 (ημερομηνία έκδοσης της πρώτης απόφασης που έκρινε παράνομη την περικοπή) έως τον Μάιο 2016 (ημερομηνία ψήφισης του νόμου Κατρούγκαλου) σε επικούρηση και δώρα – επιδόματα.

Αντιθέτως, το ΣτΕ έκρινε συνταγματικό τον νόμο Βρούτση, με αποτέλεσμα όσοι δεν είχαν ασκήσει αγωγές πριν από τις 31/7/2020 να δουν τις αξιώσεις τους για επιστροφή ποσών επικούρησης και δώρων να αποσβέννυνται.

Ετσι, όπως εξηγούν στην «Κ» έγκριτοι νομικοί, αυτοί που έχουν προσφύγει υπολογίζονται σε περίπου 350.000 συνταξιούχους του ιδιωτικού τομέα, οι οποίοι με πολύ αργούς ρυθμούς συνεχίζουν τον δικαστικό τους αγώνα παρά τις αποφάσεις του ΣτΕ επί των πιλοτικών αγωγών των ετών 2015, 2019, 2020.

Πρόκειται για πιλοτικές αγωγές που είχαν κρίνει αντισυνταγματικές τις περικοπές, έθεσαν όμως ως διεκδικούμενο διάστημα το 11μηνο από Ιούνιο 2015 έως Μάιο 2016.

Στον αντίποδα, 1.300.000 συνταξιούχοι που δεν είχαν ασκήσει αγωγές μέχρι την 31/7/2020, σύμφωνα με τις αποφάσεις 1403-7/22, είδαν τις αξιώσεις τους να έχουν αποσβεσθεί διά νόμου για λόγους «εκτάκτου ανάγκης».

Οι ίδιοι νομικοί αλλά και ειδικοί της κοινωνικής ασφάλισης κάνουν λόγο για τεράστια ταλαιπωρία όσων έχουν ασκήσει αγωγές, η οποία ξεκίνησε από το 2020 και ενδέχεται να συνεχισθεί για χρόνια, με αποτέλεσμα ακόμη και η πολυπόθητη αποσυμφόρηση των δικαστηρίων να αποτελεί άπιαστο στόχο.

Δικαστικοί

Αλλά και το σύνολο των συνταξιούχων δικαστικών οι οποίοι δεν έχουν ακόμη προσφύγει μπορούν να προσφύγουν στη Δικαιοσύνη και βάσει των πρόσφατων πιλοτικών αποφάσεων του Ελεγκτικού Συνεδρίου να διεκδικήσουν σημαντικά ποσά αναδρομικών, καθώς και νέες, υψηλότερες συντάξεις.

Ηδη άλλωστε έχουν κατατεθεί και εκκρεμούν άλλες παρόμοιες με τις τρεις που εκδικάστηκαν προσφυγές, οι οποίες εκτιμάται ότι φτάνουν τις 450 περίπου.

Οι νομικοί επισημαίνουν ότι οι πρόσφατες αποφάσεις δίνουν τη δικονομική δυνατότητα στους περίπου 4.500 συνταξιούχους δικαστικούς λειτουργούς να διεκδικήσουν διά της δικαστικής οδού την επαναφορά και των δικών τους συντάξεων στα επίπεδα πριν από το έτος 2012.