ΔΙΑΜΟΡΦΩΣΗ ΛΙΣΤΑΣ ΣΕΛΙΔΩΝ

Τετάρτη 6 Σεπτεμβρίου 2023

Υφυπουργός Εργασίας: - Οι εισφορές τις οποίες καταβάλω σήμερα δεν είναι για τη σύνταξη τη δική μου. - Είναι για να πληρωθούν οι τωρινές συντάξεις.


 Για τη δημοσιοποίηση των στοιχείων της τελευταίας απογραφής και τον τρόπο που αυτά μπορεί να επηρεάσουν τη βιωσιμότητα του ασφαλιστικού συστήματος μίλησε στην εκπομπή PRIME της ΕΡΤ και τον Ηλία Σιακαντάρη ο Υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Πάνος Τσακλόγλου. Μεταξύ άλλων ο κ. Τσακλόγλου τόνισε ότι δεν υπάρχει ανάγκη να επαναπροσαρμόσουμε τα όρια συνταξιοδότησης και υπογράμμισε ότι με το νομοσχέδιο που έρχεται υπάρχει η βούληση να δοθούν κίνητρα σε μεγαλύτερους να παραμείνουν στην εργασία τους.

«Σας άγχωσαν αυτά τα νούμερα της απογραφής; Πιστεύετε ότι με τα δεδομένα που έχουμε σήμερα μπορούμε να είμαστε ήσυχοι ή χρειάζεται να προγραμματίζουμε μία αύξηση στα όρια ηλικίας, μια αύξηση στις εισφορές για να μπορέσει να είναι βιώσιμο το ασφαλιστικό σύστημα;» ήταν το ερώτημα που ετέθη στον κ. Τσακλόγλου με τον ίδιο να επισημαίνει ότι τα νούμερα δεν τον εξέπληξαν ενώ πρόσθεσε ότι κάθε δύο χρόνια η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρουσιάζει ένα project το οποίο λέγεται “The Ageing Report” που αφορά τη γήρανση και «σε αυτό κάθε φορά αναλύονται συστήματα, τα συνταξιοδοτικά των διαφόρων χωρών, γίνονται αναλογιστικές εκτιμήσεις για το πού πηγαίνουν τα συστήματα αυτά κλπ. Ένα πράγμα το οποίο ήταν πολύ αισιόδοξο για την Ελλάδα στην τελευταία αναφορά είναι ότι είναι μια από τις λίγες χώρες στην οποία λέει ότι αν κρατήσετε τους κανόνες τους οποίους έχετε, δεν έχετε πρόβλημα βιωσιμότητας με το σύστημα σας».

Ερωτηθείς για την αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης ο κ. Τσακλόγλου σημείωσε μεταξύ άλλων ότι «είναι νομοθετημένο ήδη από το 2011 αυτό το οποίο συνδέει το όριο της συνταξιοδότησης με το προσδόκιμο της επιβίωσης στα 65. Από τότε όμως έγιναν δύο πράγματα τα οποία είναι πάρα πολύ σημαντικά. Το πρώτο ήταν ότι δύο χρόνια αργότερα αλλάξαμε το όριο συνταξιοδότησης από τα 65 στα 67 και το δεύτερο είναι το ότι κάτι το οποίο δεν συνέβη μόνο στην Ελλάδα, συνέβη σε όλες τις χώρες, τις ανεπτυγμένες τουλάχιστον, είναι ότι στην περίοδο του Brexit το προσδόκιμο επιβίωσης στα 65 μειώθηκε. Αποτέλεσμα είναι ότι αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει τέτοια ανάγκη, κρατώντας τους κανόνες τους οποίους έχουμε, να αναπροσαρμόσουμε τα όρια συνταξιοδότησης».

«Τα συνταξιοδοτικά συστήματα των ανεπτυγμένων χωρών είναι διανεμητικά συστήματα. Τι είναι το διανεμητικό σύστημα; Είναι ένα σύστημα όπου οι εισφορές τις οποίες καταβάλω σήμερα δεν είναι για τη σύνταξη τη δική μου. Είναι για να πληρωθούν οι τωρινές συντάξεις. Τώρα αυτά τα συστήματα δουλεύουν καλά προφανώς όταν έχουν πολλούς εργαζόμενους, λίγους συνταξιούχους[…] Και δεν είναι μόνο ελληνικό πρόβλημα, το έχουμε όλες οι ανεπτυγμένες χώρες κι αυτός είναι ο λόγος που όλες οι χώρες σταδιακά έχουν λάβει μέτρα τέτοια, γιατί καταλαβαίνουμε ότι διαφορετικά τα προβλήματα τα δημοσιονομικά που θα δημιουργεί το συνταξιοδοτικό σύστημα θα είναι πραγματικά τεράστια. Βέβαια πρέπει να πούμε και κάτι ακόμα που δεν πρέπει να το ξεχνάμε. Εκτός από το προσδόκιμο της επιβίωσης, κάτι το οποίο είναι ιδιαίτερα θετικό, είναι ότι αυξάνει και το προσδόκιμο της υγιούς επιβίωσης. Δηλαδή ένα άτομο των 65 ετών σήμερα δεν μοιάζει καθόλου με ένα άτομο των 65 ετών πριν από μερικές δεκαετίες. Αυτός είναι και ο λόγος που σε όλες τις χώρες και αυτό το κάνουμε και εμείς με νομοσχέδιο που πρόκειται να έρθει πολύ σύντομα στη Βουλή. Ουσιαστικά προσπαθούν να δώσουν κάποια κίνητρα και σε άτομα μεγαλύτερης ηλικίας να παραμείνουν για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα στην αγορά εργασίας».

«Πράγματι, όλες οι χώρες, όπως σας είπα και προηγουμένως, προσπαθούν να εντάξουν όσο το δυνατόν περισσότερα άτομα μεγαλύτερης ηλικίας στην αγορά εργασίας. Από την άλλη μεριά βέβαια, υπάρχει και κάτι το οποίο δεν πρέπει να το παραγνωρίζουμε. Στο συνταξιοδοτικό μας σύστημα αυτή τη στιγμή από τις συντάξεις που πληρώνονται, οι μισές περίπου δεν καλύπτονται από εισφορές των εργαζομένων, καλύπτονται από τον προϋπολογισμό. Δηλαδή φτάνει ένα ορισμένο σημείο που λέει ο νομοθέτης που λέει έφτασε σε μεγάλη ηλικία “δεν μπορείς να εργαστείς άλλο” σου δίνω κάποιο ενίσχυση, γιατί διαφορετικά η σύνταξή σου θα είναι πολύ χαμηλή. Όμως οι εργαζόμενοι συνταξιούχοι αυτό που μας λένε ουσιαστικά είναι ότι “εγώ μπορώ να εργαστώ”. Άρα κάτι από αυτή την επιδότηση την οποία δίνει ο προϋπολογισμός, θέλεις να την κρατήσεις. Με τον νόμο Κατρούγκαλου παλαιότερα το ποσοστό ήταν 60%. Ήταν δηλαδή κάτι το οποίο ήταν εξοντωτικό κυριολεκτικά.

»Αυτό το οποίο έγινε με το νόμο Βρούτση είναι ότι αυτό το νούμερο έπεσε στο 30%, αλλά και εκεί υπήρχε ο ανορθολογισμός, ας το πω έτσι, ότι το 30% ισχύει είτε δουλεύεις μια ώρα το μήνα, είτε δουλέψεις πλήρη απασχόληση το μήνα. Οπότε αυτό το οποίο κάνουμε είναι το αλλάζουμε αυτό το πράγμα και συνδέουμε ουσιαστικά, για τους μισθωτούς τουλάχιστον, την εισφορά αυτή, έναν πόρο μη ανταποδοτικό, ο οποίος θα είναι για τον ΕΦΚΑ, θα είναι πολύ χαμηλότερος από το 30% της σύνταξης σε ποσοτικούς όρους, αλλά το συνδέουμε με τα εισοδήματα τα οποία θα πάρει κάποιος είτε από απασχόληση είτε από αυτοαπασχόληση».

Για την απονομή συντάξεων και ότι αφήνεται ο έλεγχος των δικαιολογητικών που οδήγησαν στον προσδιορισμό της σύνταξης για αργότερα ο Υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης είπε ότι «να ξεκαθαρίσουμε τι είναι το fast track .

 To fast track είναι πηγαίνω και λέω “ξέρετε θέλω να συνταξιοδοτηθώ, Παναγιώτης Τσακλόγλου, εδώ είναι τα στοιχεία τα οποία έχω”. Τι λέει ο ΕΦΚΑ; “Αυτά τα στοιχεία, τα οποία μπορώ να τα βρω αμέσως και με αυτά που μου δώσατε βγάζω με αυτά εδώ τη σύνταξή σας. Πιθανόν για κάποια από αυτά που μου φέρατε χρειάζεται κάποια πιστοποίηση”[…] Όλα αυτά τα πράγματα σε σχετικά σύντομο χρονικό διάστημα βρίσκονται, γίνεται η αναπροσαρμογή[…] 

Υπάρχει μόνο μία μικρή κατηγορία στην οποία μπορεί να πάρει περισσότερο. Είναι να έρθω και να πω “ξέρετε, εγώ στη δεκαετία του 90, μεταξύ 92 και 94, δούλεψα σε εκείνη την εταιρεία, αλλά δεν έχω τα ένσημα. Οπότε εκεί πράγματι τρόπος για να βρεθούν αυτά τα οποία είναι πίσω από το 2002 αυτή τη στιγμή είναι αρκετά δύσκολη διαδικασία εκεί μπορεί να κρατήσει λίγο ακόμη, αλλά μην ξεχνάμε ότι τα δύο μεγάλα project ο ΕΦΚΑ ξεκινάει να “τρέχει” τώρα και θα “τρέξει” τα επόμενα τρία χρόνια είναι το καινούργιο πληροφοριακό σύστημα και το δεύτερο είναι η ψηφιοποίηση του αρχείου του».



πηγή: ertnews.gr - https://www.ertnews.gr/roi-idiseon/p-tsakloglou-stin-ert-den-yparxei-anagki-na-epanaprosarmosoume-ta-oria-syntaksiodotisis-ta-dyo-megala-project-pou-tha-treksei-o-efka/