ΔΙΑΜΟΡΦΩΣΗ ΛΙΣΤΑΣ ΣΕΛΙΔΩΝ

Τετάρτη 6 Σεπτεμβρίου 2023

Συνάντηση των δύο ΤΕΡΑΣΤΙΩΝ Δημοκρατικών ομοϊδεατών - Τι εκλιπαρεί να πάρει ο Βλαντιμίρ Πούτιν από τον Κιμ Γιονγκ Ουν - Τι θέλει ο Κιμ σε αντάλλαγμα;


 Το σενάριο επίσκεψης του ηγέτη της Βόρειας Κορέας Κιμ Γιονγκ Ουν στη Ρωσία για συνάντηση με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν αναπαράγεται σε πλήθος δημοσιεύματα, έπειτα από σχετική αναφορά Αμερικανού αξιωματούχου.

Το ταξίδι θα υπογράμμιζε την εμβάθυνση της συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών, τη στιγμή μάλιστα που οι δύο απομονωμένοι ηγέτες βρίσκονται σε αντιπαράθεση με τις ΗΠΑ. Τι θα σήμαινε πιθανό ταξίδι του Κιμ στη Ρωσία;

Επείγουσα ανάγκη για όπλα

Από πέρυσι, Αμερικανοί αξιωματούχοι αναφέρουν ότι η Βόρεια Κορέα παρέχει στη Ρωσία βλήματα πυροβολικού, πυραύλους και άλλα πυρομαχικά, πολλά από τα οποία είναι πιθανότατα αντίγραφα πυρομαχικών της σοβιετικής εποχής.

«Η Ρωσία έχει επείγουσα ανάγκη από (πολεμικά εφόδια). Αν όχι, πώς θα μπορούσε ο υπουργός Αμυνας μιας ισχυρής χώρας που βρίσκεται σε πόλεμο να έρθει σε μία μικρή χώρα όπως η Βόρεια Κορέα;» σχολίασε ο Κιμ Ταεγού, πρώην επικεφαλής του Ινστιτούτου Εθνικής Ενοποίησης της Κορέας στη Σεούλ.













Οπως εξήγησε ο ίδιος, ο Σοϊγκού ήταν ο πρώτος Ρώσος υπουργός Αμυνας που επισκέφθηκε τη χώρα μετά τη διάλυση της Σοβιετικής Ενωσης το 1991.

Η αγορά πυρομαχικών από τη Βόρεια Κορέα θα συνιστούσε παραβίαση των ψηφισμάτων του ΟΗΕ, τα οποία υποστηρίζονται από τη Ρωσία και απαγορεύουν το εμπόριο όπλων με την απομονωμένη χώρα.

Ωστόσο, η Μόσχα βρίσκεται πλέον αντιμέτωπη με τις συνέπειες των διεθνών κυρώσεων και των ελέγχων στις εξαγωγές για τον πόλεμο στην Ουκρανία και πιθανώς αναζητά όπλα από άλλες χώρες στις οποίες έχουν επιβληθεί κυρώσεις, όπως η Βόρεια Κορέα και το Ιράν.

Η Βόρεια Κορέα διαθέτει τεράστιες αποθήκες πυρομαχικών. Ωστόσο, ο αναλυτής στο Ινστιτούτο Πολιτικών Μελετών Asan της Σεούλ, Ντου Χίογκν Τσα, θεωρεί ότι η χώρα δεν θα μπορούσε να στείλει σημαντικές ποσότητες πυρομαχικών στη Ρωσία άμεσα, λόγω της στενής χερσαίας σύνδεσης των δύο χωρών που περιορίζει τις σιδηροδρομικές μεταφορές

Τι θέλει ο Κιμ σε αντάλλαγμα;

Οι προτεραιότητες του Κιμ θα ήταν να εξασφαλίσει βοήθεια για τη χώρα του, να ενισχύσει το κύρος της και να αναβαθμίσει τη στρατιωτική της τεχνογνωσία, υποστηρίζουν οι ειδικοί.

«Θα ήταν συμφωνία “win-win” και για τους δύο, καθώς ο Πούτιν είναι στριμωγμένος λόγω των εξαντλημένων αποθεμάτων όπλων, ενώ ο Κιμ αντιμετωπίζει πίεση από την τριμερή συνεργασία Νότιας Κορέας – ΗΠΑ – Ιαπωνίας», δήλωσε ο Ναμ Σουνγκ-γουκ, πρώην διευθυντής του Ινστιτούτου Στρατηγικής Εθνικής Ασφάλειας, δεξαμενής σκέψης που διοικείται από την υπηρεσία κατασκοπείας της Νότιας Κορέας. «Οι ανάγκες τους ταιριάζουν απόλυτα τώρα», σχολίασε ο ίδιος.

Η Βόρεια Κορέα αντιμετωπίζει σοβαρές οικονομικές δυσκολίες μετά το κλείσιμο των συνόρων κατά την περίοδο της πανδημίας και ο Κιμ είναι πιθανό να αναζητήσει προμήθειες τροφίμων και ενέργειας για να αντιμετωπίσει τις ελλείψεις.

Πιθανότατα θα αξιοποιήσει επίσης επικοινωνιακά την εμβάθυνση των σχέσεων με τη Μόσχα σε ένδειξη ότι η χώρα αφήνει πίσω τα χρόνια της απομόνωσης.

Η Βόρεια Κορέα χρησιμοποιεί τις συναντήσεις με παγκόσμιους ηγέτες για να αναδείξει τον «διεθνή της ρόλο», καθώς και για σκοπούς εγχώριας προπαγάνδας.

Ο Κιμ είναι πιθανό να αναζητά επίσης ρωσική τεχνολογία για να υποστηρίξει τα σχέδιά του να κατασκευάσει οπλικά συστήματα υψηλής τεχνολογίας, όπως ισχυρούς πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς, υπερηχητικά βαλλιστικά όπλα, υποβρύχια με πυρηνική ισχύ και κατασκοπευτικούς δορυφόρους, σύμφωνα με τον Χονγκ Μιν, αναλυτή στο Ινστιτούτο Εθνικής Ενοποίησης της Κορέας στη Σεούλ.

Ωστόσο, δεν είναι σαφές αν η Ρωσία θα ήταν πρόθυμη να παράσχει στη Βόρεια Κορέα πληροφορίες σχετικά με προηγμένες τεχνολογίες που σχετίζονται με πυρηνικά όπλα και ICBM, επισημαίνουν αναλυτές.

Η Μόσχα παραδοσιακά κρατά αυστηρά μυστικές τις πιο σημαντικές οπλικές τεχνολογίες της, ακόμη και από βασικούς εταίρους, όπως η Κίνα.

Πόσο κοντά θα μπορούσαν να έρθουν οι δύο χώρες;

Ο Ρώσος υπουργός Αμυνας Σεργκέι Σοϊγκού δήλωσε απευθυνόμενος στους δημοσιογράφους τη Δευτέρα ότι η Ρωσία και η Βόρεια Κορέα εξετάζουν το ενδεχόμενο να προχωρήσουν σε κοινές στρατιωτικές ασκήσεις.

Νωρίτερα, η υπηρεσία κατασκοπείας της Νότιας Κορέας είχε ανακοινώσει ότι ο Σοϊγκού φαίνεται να πρότεινε τριμερή άσκηση με τη συμμετοχή της Κίνας.

Σε κάθε περίπτωση, θα είναι οι πρώτες κοινές στρατιωτικές ασκήσεις της Βόρειας Κορέας με ξένη χώρα από το τέλος του πολέμου της Κορέας 1950-53. Η χώρα έχει αποφύγει συμμετοχή σε κοινή εκπαίδευση με ξένες στρατιωτικές δυνάμεις σύμφωνα με την επίσημη φιλοσοφία της «juche» ή «αυτοδυναμίας».

Οι αναλυτές θεωρούν πως η επέκταση της συνεργασίας Νότιας Κορέας – ΗΠΑ – Ιαπωνίας στον τομέα της ασφάλειας θα μπορούσε να ωθήσει τον Κιμ Γιονγκ Ουν στο να σπάσει το ταμπού και να πραγματοποιήσει κοινές ασκήσεις με τη Ρωσία και την Κίνα για πρώτη φορά.

Αλλοι υποστηρίζουν πως η Βόρεια Κορέα πιθανότατα θα απέρριπτε την πρόταση, καθώς θα ήταν μία κίνηση που θα αύξανε την εξάρτηση της χώρας από την Κίνα και τη Ρωσία.

Ο Παρκ Ουόν Γκον, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Ewha Womans της Σεούλ, θεωρεί ότι είναι πολύ νωρίς για να προβλέψει κάποιος πού θα μπορούσε να οδηγήσει η διπλωματία του Κιμ.

«Σε κάθε περίπτωση, η Βόρεια Κορέα και η Ρωσία πρέπει να δείξουν ότι συνεργάζονται και ότι ενισχύουν αυτή τη συνεργασία», αναφέρει ο Παρκ. 

Το ταξίδι Σοϊγκού στην Πιονγκγιάνγκ

Η συνάντηση με τον Πούτιν, αν τελικά πραγματοποιηθεί, θα είναι η πρώτη του Κιμ με ξένο ηγέτη από τότε που η Βόρεια Κορέα έκλεισε τα σύνορά της τον Ιανουάριο του 2020.

Οι δύο ηγέτες συναντήθηκαν πρώτη φορά τον Απρίλιο του 2019, δύο μήνες αφότου κατέρρευσε η διπλωματία του Κιμ με τον τότε πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ.

Ο Σοϊγκού ταξίδεψε στην Πιονγκγιάνγκ τον Ιούλιο και ζήτησε από τον Κιμ να στείλει περισσότερα πυρομαχικά στη Ρωσία, σύμφωνα με Αμερικανούς αξιωματούχους.

Ο Σοϊγκού δήλωσε ότι η Μόσχα και η Πιονγκγιάνγκ εξέταζαν το ενδεχόμενο να πραγματοποιήσουν κοινές στρατιωτικές ασκήσεις για πρώτη φορά.

Η Ρωσία επιδιώκει να καταπνίξει την ουκρανική αντεπίθεση και να παρατείνει τον πόλεμο, ενώ η Βόρεια Κορέα επεκτείνει με ρυθμό-ρεκόρ τις πυραυλικές δοκιμές της, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τις κινήσεις των ΗΠΑ να ενισχύσουν τις στρατιωτικές συμμαχίες με τη Νότια Κορέα και την Ιαπωνία.


Με πληροφορίες από AP, Reuters

πηγή: https://www.kathimerini.gr/world/562600990/ti-thelei-o-poytin-apo-ti-voreia-korea-kai-ti-einai-etoimos-na-dosei-se-antallagma/