ΔΙΑΜΟΡΦΩΣΗ ΛΙΣΤΑΣ ΣΕΛΙΔΩΝ

Πέμπτη 6 Οκτωβρίου 2022

Βόμβες από τον Πρόεδρο της Ε.Α.Α.Σ : - Ο ΥΕΘΑ ρίχνει την μπάλα στην εξέδρα - Καθυστερεί χαρακτηριστικά την νομοθετική ρύθμιση του ΜΤΣ - Μυστήριες και δραστήριες δυνάμεις επιδιώκουν να μην ληφθεί απόφαση - ΔΕΝ ξεχνάμε ξεχνάμε πρόσωπα που έχουν σπουδαίο ρόλο στην υπόθεση.


 

Γράφει ο 

Αντιστράτηγος ε.α. Σταύρος Κουτρής 

Πρόεδρος Ε.Α.Α.Σ. 


Το Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσης Αποστράτων Αξιωματικών Στρατού (Ε.Α.Α.Σ.) μετά από ανάλυση των δεδομένων και εξαιρετική συζήτηση έλαβε μια ιστορική απόφαση και η Ένωση στις 26 Μαΐου 2022 υπέβαλε πρόταση για τον “εξορθολογισμό των μερισμάτων του ΜΤΣ”, η οποία έχει παρουσιασθεί στους αναγνώστες και τα μέλη της Ένωσης από την ‘’Εθνική Ηχώ’’, τον παρελθόντα Μάιο. 

Η πρότασή μας ερχόταν να αναγνωρίσει ότι οι δύο κατηγορίες μετοχομερισματούχων του Ταμείου ανήκουν σε δύο διαφορετικά Υπουργεία και διέπονται από διαφορετικά νομικά καθεστώτα και να θέσει τις βάσεις για τον τερματισμό μιας διαχρονικής αδικίας σε βάρος των συναδέλφων του Στρατού Ξηράς (Σ.Ξ.) στον υπολογισμό και πληρωμή μερισμάτων από το ΜΤΣ, χωρίς καμμία διάθεση αδικίας άλλων και αυτό το τονίζουμε προς κάθε κατεύθυνση. 

Αναλυτικά προέβλεπε: 

α. Τη δημιουργία δύο (2) Λογαριασμών στο εσωτερικό του ΜΤΣ. Τα έσοδα από τον κάθε Κλάδο θα ενισχύουν το Λογαριασμό του Κλάδου. Τα έσοδα εκ της Περιουσίας κατανέμονται στους δύο Λογαριασμούς αναλογικά με τον αριθμό του αθροίσματος μετόχων και μερισματούχων του κάθε Λογαριασμού (π.χ. ενδεικτικά εκ του ΜΟ της παρελθούσης δεκαετίας: 48,24% στο ΣΞ και 51,76% στην ΕΛ.ΑΣ.). Η κατανομή των ποσοστών της Περιουσίας θα γίνεται ετησίως. 

β. Τα έξοδα του Ταμείου θα καταλογίζονται αναλογικά στους 2 λογαριασμούς. 

γ. Το δημιουργηθέν αποθεματικό θα κατανεμηθεί αναλογικά στους 2 λογαριασμούς. 

δ. Ο κάθε Λογαριασμός θα αποδίδει μέρισμα στους μερισματούχους του κατά τα ισχύοντα σήμερα. 

ε. Παρόμοια διαδικασία να εφαρμοστεί και για το ΒΟΕΑ, εντός του κάθε Λογαριασμού. Η πρόταση έγινε δεκτή με ενθουσιασμό από τους συναδέλφους του ΣΞ, αλλά ξεσήκωσε θύελλα αντιδράσεων από τα στελέχη της ΕΛ.ΑΣ.,ως ήταν αναμενόμενο. Σε ανεπίσημη συνάντηση μάλιστα του υπογράφοντος με συνταξιούχο της ΕΛ.ΑΣ. κατέχοντα υψηλόβαθμη θέση στο συνταξιουχικό τους δευτεροβάθμιο όργανο της Αστυνομίας τονίστηκε το άσκοπο της ενεργείας μας, “διότι αυτοί έχουν μεγαλύτερη δύναμη (!), τέτοιες προτάσεις δεν περνάνε και τζάμπα χαλάμε το καλό μεταξύ μας κλίμα”! 

Θεωρώ σκόπιμο να υπενθυμίσω ότι η σχετική νομοθεσία, άρθρο 27 του ν. 1911/1990, προβλέπει το διαχωρισμό του ΜΤΣ σε δύο Μετοχικά Ταμεία, ένα του Σ.Ξ. και ένα της ΕΛ.ΑΣ., νομοθετική ρύθμιση που παρανόμως δεν εφαρμόσθηκε ποτέ! Παρόλα αυτά κατατέθηκε από την ΕΑΑΣ η παραπάνω πρόταση των δύο λογαριασμών, για να αμβλυνθούν ενδεχόμενα προβλήματα των προερχομένων εκ της ΕΛ.ΑΣ. μερισματούχων, αλλά και να σταματήσει επιτέλους αυτή η διαχρονική και μεροληπτική σε βάρος των μερισματούχων του Σ.Ξ αδικία. 

Η πρόταση αυτή της Ε.Α.Α.Σ. εισήχθη στην ημερήσια διάταξη του ΔΣ του ΜΤΣ προς συζήτηση στις 30/6/2022. Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας (ΥΕΘΑ) κ. Νίκος Παναγιωτόπουλος ζήτησε την αναβολή της συζητήσεως εν όψει σύγκλησης “εντός του επομένου 10ημέρου” σύσκεψης υπ’ αυτόν με συμμετοχή του Υπουργό του Υπουργού Προστασίας του Πολίτη (ΥΠΠΡΟΠΟ) και όλων των αρμοδίων φορέων, ώστε να το θέμα να συζητηθεί σε όλες του τις πτυχές. Η συζήτηση στο ΔΣ του ΜΤΣ όντως αναβλήθηκε και η σύσκεψη υπό τον κ. ΥΕΘΑ δεν συγκλήθηκε μέχρι σήμερα. Εν τω μεταξύ οι πληροφορίες αναφέρουν ότι στο υπό ψήφιση πολυνομοσχέδιο του ΥΠΕΘΑ έχει περιληφθεί διάταξη, η οποία προβλέπει την τοποθέτηση στο ΔΣ του ΜΤΣ εν ενεργεία ανώτατου Αξιωματικού της ΕΛ.ΑΣ., που αποτελεί πάγιο αίτημα των συνδικαλιστικών φορέων της Αστυνομίας. 

Μετά από αλλεπάλληλες έγγραφες ενέργειες της Ενώσεως το θέμα εισήχθη και πάλι στην ημερήσια διάταξη θεμάτων του ΔΣ του ΜΤΣ της 23ης Σεπτεμβρίου 2022. Η συζήτηση έγινε, επί πλέον στοιχεία ή αντιπρόταση από τον εκπρόσωπο της ΕΛ.ΑΣ. στο ΔΣ του ΜΤΣ, συνταξιούχο ανώτατο αξιωματικό, δεν κατατέθηκαν, παρότι η πρόταση είναι γνωστή από τον Μάϊο, τα δικά μας στοιχεία λογίστηκαν ως αληθή μεν, ανεπαρκή δε, για την λήψη μιας τόσο σοβαρής απόφασης. Κάποιος μάλιστα εξανέστη που “ξύνουμε παλιές πληγές”! 

Η λήψη απόφασης ΑΝΑΒΛΗΘΗΚΕ, με την προοπτική ότι το ΔΣ θα διαφωτιστεί καλύτερα εκ μέρους του αναμενόμενου ανωτάτου εν ενεργεία αξιωματικού της ΕΛ.ΑΣ. (!) με επί πλέον στοιχεία τα οποία ο ευρισκόμενος ήδη στο ΔΣ του ΜΤΣ ανώτατος συνταξιούχος αξιωματικός της ΕΛ.ΑΣ. δεν μπορούσε να καταθέσει και που η πρόταση της Ε.Α.Α.Σ. δεν παρείχε! 

Έγινε αποδεκτή η θέση μας να μην περιμένουμε πέραν του Νοεμβρίου, μιας και όλοι καταλάβαιναν ότι η υπόθεση αυτή μπορεί να τραβήξει σε μάκρος. Πέραν αυτών θεωρήθηκε σκόπιμο να ζητηθεί η εκπόνηση ΝΕΑΣ αναλογιστικής μελέτης από την οποία να προκύπτει η αναγκαιότητα υλοποίησης της πρότασης της Ενώσεως! 

Δυστυχώς η επιζητούμενη αναβολή λήψης απόφασης επί του θέματος καθορισμού αναλογικών μερισμάτων στους μερισματούχους του ΜΤΣ, ανάλογα των εσόδων του κάθε Κλάδου (ΣΞ και ΕΛ.ΑΣ.), επετεύχθη. Μου έρχεται στο μυαλό η έκφραση που χρησιμοποιώ στον τίτλο. 

Μυστήριες και δραστήριες οι δυνάμεις που επιδιώκουν να μην ληφθεί απόφαση από το ΔΣ του ΜΤΣ επί του φλέγοντος αυτού θέματος. Η μέθοδος της αναβολής δεν σημαίνει ότι ξεχνάμε πρόσωπα που έχουν σπουδαίο ρόλο στην υπόθεση.

Ο υπογράφων γνωρίζει λεπτομέρειες των τεκταινομένων και εξακολουθεί να ελπίζει ότι τελικά οι προαναφερθείσες “δυνάμεις” δεν θα βρουν τουλάχιστον μεταξύ των συναδέλφων του Στρατού Ξηράς ευήκοα ώτα. 

Τελικά όλοι οι εμπλεκόμενοι στην περίπτωσή μας πολιτικοί και εν ενεργεία και αποστρατεία συνάδελφοι βρίσκονται ενώπιον σπουδαίων αποφάσεων και η στάση τους θα κριθεί. 

Δεν επιθυμούμε να αδικήσουμε κανέναν και οπωσδήποτε τους συνταξιούχους αξιωματικούς της ΕΛ.ΑΣ.. Οι προτάσεις μας βασίζονται σε αρχές και όχι απλά στα συμφέροντα του Κλάδου. Είναι ξεκάθαρο ότι στο θέμα αυτό χρειάζεται προσπάθεια, πίστη και βοήθεια από πολλούς παράγοντες. 

Έχουμε υπομονή και επιμονή. Θα είμαστε παρόντες και θα συνεχίσουμε να πιέζουμε για την επίτευξη των δικαίων των εν αποστρατεία συναδέλφων μερισματούχων του ΣΞ στο ΜΤΣ.