ΔΙΑΜΟΡΦΩΣΗ ΛΙΣΤΑΣ ΣΕΛΙΔΩΝ

Παρασκευή 5 Αυγούστου 2022

Καταπέλτης ο Διευθύνων Σύμβουλος Ε.Α.Α.Σ: Η καθυστέρηση ως… πολιτικό εργαλείο - Η εξαπάτηση και οι ρητές δεσμεύσεις του ΥΕΘΑ! - Τα "Χτυπήματα" κάτω από τη μέση! - Η Περιφρόνηση των αποστράτων του Στρατού Ξηράς!

 


Γράφει ο

 Άνχης (ΑΣ) ε.α. Χρήστος Χρηστίδης, 

Διευθύνων Σύμβουλος ΕΑ.Α.Σ.

 Εν τω μέσω της θερινής ραστώνης και ενώ όλοι θα βρισκόμαστε στα «μπάνια του λαού» αποφάσισα να γράψω δυο λόγια για την βολική καθυστέρηση που βραδύνει τη λειτουργία του Κράτους μέχρι σημείου οριστικής ….. αναβολής. 

     Εμείς οι Στρατιωτικοί το ονομάζουμε «επιτελική ωρίμανση» όταν επιθυμούμε ένα θέμα να παραπεμφθεί στις καλένδες ή να ξεχαστεί ολοσχερώς. Άλλοτε το κάνουμε από μόνοι μας και άλλοτε κατόπιν Δγης, ποτέ όμως γραπτής. 

Μεγάλη εφεύρεση η προφορική Δγη, που ενίοτε παρακάμπτει νόμους και κανονισμούς και ενώ σε καιρό πολέμου είναι επιβεβλημένη, σε καιρό ειρήνης μάλλον εξυπηρετεί σκοπιμότητες. 

Κάτι αντίστοιχο με όσα γίνονται σε δημόσιους διαγωνισμούς, όπου οι μεγάλες καθυστερήσεις στην ανάδειξη αναδόχου, τις περισσότερες φορές αποσκοπούν στην ακύρωση της διαδικασίας και επανάληψη του διαγωνισμού, ώστε οι «ημέτεροι» να έχουν και μια δεύτερη ευκαιρία να τον κερδίσουν. 

Με τον τρόπο αυτό εκατοντάδες θέματα δεν επιλύονται ΠΟΤΕ και όταν ανακύπτουν νέα, τότε θυμόμαστε ότι αν είχαμε επιλύσει το πρωταρχικό το επόμενο ΔΕΝ θα είχε ανακύψει. 

Στοίβες μελετών και προτάσεων «κοιμούνται» στα αρχεία όλων των υπηρεσιών ενώ πολλές από αυτές έχουν πληρωθεί αδρά, είτε σε «είδος» είτε σε χρήμα. 

Τόμοι από υπομνήματα που κατατίθενται για επίλυση προβλημάτων και καταλήγουν άμεσα στο φάκελο Φ.1000 ( βλέπετε κάλαθο αχρήστων) 

Κομπάζουν φωτογραφιζόμενοι με τον καθ’ ύλην αρμόδιο οι επισκέπτες, βαυκαλιζόμενοι ότι επιτέλεσαν το «δύσκολο» έργο τους και μόλις κλείσει η πόρτα και η συνάντηση λήξει, το θέμα παίρνει πρώτα 29 αναβολές και μετά από μήνες ή χρόνια ανασύρεται εκ των ερμαρίων με την ένδειξη «Κ», που σημαίνει οριστική καταστροφή. Περιττό να συμπληρώσω ότι στην εποχή του διαδικτύου και της ταχύτητας οι επιστολές που έχουν προηγηθεί για να επιτευχθεί η πολυπόθητη συνάντηση έχουν φάει μήνες……. καθυστέρησης είτε λόγω αδιαφορίας του αποφασίζοντος είτε λόγω αδικαιολόγητων αναβολών.

 Στην επίσκεψη που πραγματοποιήσαμε ως Συντονιστικό Συμβούλιο , δηλαδή και οι τρεις Ενώσεις των τριών κλάδων μαζί, αλλά και ως Ένωση Αποστράτων Αξιωματικών Στρατού στον κ. ΥΕΘΑ στις 27 Δεκ 2021 υπήρξε ρητή δέσμευση για επίλυση των προβλημάτων μας που επιδόθηκαν με ΥΠΟΜΝΗΜΑ – υποπτεύεστε πλέον που κατέληξε - με κατάθεση ενός πολυνομοσχεδίου μέχρι την 31η Μαρ. 2022. 

Το πολυνομοσχέδιο αυτό θα επέλυε κυρίως: 

α. Την παράνομη κράτηση των ΜΤ λόγω της επιβολής του 4093/2012 μέχρι και σήμερα Την κατάργηση της εισφοράς των Αποστράτων στις Λέσχες. 

β. Την απόφαση του ΥΕΘΑ για την ανακατανομή των πόρων από τα εξοπλιστικά. 

γ. Την θέσπιση δυνατότητας διανομής 13ου μερίσματος από το ΜΤΣ. 

δ. Την οριστική εισαγωγή των βαθμών Αλχια και Ταξχου στις κλίμακες του ΜΤΣ ώστε να σταματήσουν οι προσωρινές διανομές σε μέρισμα και ΒΟΕΑ. 

ε. Την επαναφορά της κράτησης του 2% στις δαπάνες του Στρατού Ξηράς που αποδίδονται στον ΕΛΟΑΣ (στους άλλους δυο κλάδους αποδίδεται ενώ κόπηκε μόνον από τον ΣΞ) 

στ. Άλλα ζητήματα δευτερευούσης σημασίας. 

Σήμερα 23 Ιουλ 2022 και το νομοσχέδιο ΔΕΝ έχει ακόμη κατατεθεί.

Ένα προσχέδιο που διακινήθηκε στο διαδίκτυο περιέχει τα μισά από τα παραπάνω, αλλά επειδή το «ράδιο αρβύλα» είναι προσφιλές στις τάξεις μας μη δίνετε σημασία. 

Επτά μήνες από την επίσκεψή μας και τίποτε δεν έγινε. 

Οι δεσμεύσεις του κ. Υπουργού ότι θα επέλυε τα θέματα μέχρι τον περασμένο Μάρτιο, ήταν απλά απατηλές υποσχέσεις 

Ο Αύγουστος δίνει εύκολα μια καθυστέρηση ενός επιπλέον μήνα, αφού στην Ελλάδα το ημερολόγιο έχει 11 μήνες εργασίας για τις διάφορες υπηρεσίες. 

Αν γινόντουσαν εκλογές το Σεπτέμβριο θα είχαμε να λέγαμε για άλλο ένα νομοσχέδιο τύπου «Βαρβιτσιώτη» του 1993, που και πάλι δεν θα προλαβαίναμε. 

Σημαντικό το γεγονός ότι μέσα σε αυτό το 7μηνο δημοσιεύθηκε η πρόθεση του ΑΝΥΠΟΙΚ κ. Σκυλακάκη για περιστολή του πόρου των εξοπλιστικών προς τα ΜΤ από 4% σε 1%. Είδατε που η καθυστέρηση είναι χρήσιμη όχι για μας αλλά για ….. άλλους!! 

«Τι κακό πράγμα με τους στρατιωτικούς! Ποτέ δεν προλαβαίνουμε να ικανοποιήσουμε τα αιτήματά τους, παρά τις άοκνες προσπάθειές μας και την επιθυμία μας» μας λένε οι εκάστοτε κρατούντες.

 Αποδεικνύεται αγαπητοί συνάδελφοι, ότι η καθυστέρηση είναι σημαντικό πολιτικό εργαλείο όταν ΔΕΝ επιθυμείς να σκύψεις πάνω από το πρόβλημα, να αναλάβεις ευθύνες και ενδεχόμενο πολιτικό κόστος και να πράξεις το σωστό. 

Δαιδαλώδεις διαδικασίες, «χτυπήματα» κάτω από τη μέση, παντελής έλλειψη αποφάσεων, περιφρόνηση προς τους αποστράτους και εμπαιγμός είναι τα κύρια χαρακτηριστικά της συμπεριφοράς της πολιτείας, προς τον Στρατό Ξηράς! 

Σε διεθνές επίπεδο, οι απόστρατοι χαίρουν της εμπιστοσύνης και της φροντίδας του κράτους τους, διότι τους αναγνωρίζουν ότι χάρη στους κόπους τους, μπορούν οι συμπολίτες τους να εργάζονται και να ζουν με αίσθημα ασφάλειας. 

Είναι παγκόσμια πρωτοτυπία ο αρμόδιος υφυπουργός Άμυνας, ένα χρόνο μετά την ανάληψη των καθηκόντων του, να μην έχει συναντήσει τις θεσμικές Ενώσεις Αποστράτων Αξιωματικών. 

Να είναι καλά ο άνθρωπος και να συμβουλεύεται όπως και άλλοι, μόνον τους αποστράτους που συρρέουν στα διάφορα πολιτικά γραφεία, οι οποίοι εκπροσωπούν μόνον τον εαυτό τους και επιδιώκουν την εξασφάλιση των ατομικών συμφερόντων τους, εν αντιθέσει με τις Ενώσεις, που εκπροσωπούν το σύνολο και επιμελούνται των συλλογικών συμφερόντων. 

Η καθυστέρηση τελικά είναι ένα πολυτιμότατο πολιτικό εργαλείο στην εξαπάτηση του εκλογικού σώματος, αφού από τη μια σπέρνει φρούδες ελπίδες και από την άλλη αποφεύγει να λύσει προβλήματα, κάτι σαν το «κατενάτσιο» στο ποδόσφαιρο, όπου οι αμυνόμενοι ροκανίζουν τον χρόνο για να μην φάνε γκολ! 

Κλείνω δανειζόμενος μια δημοφιλή ατάκα από τον Ελληνικό Κινηματογράφο που νομίζω ότι περιγράφει επίκαιρα και γλαφυρά τη λειτουργία μας ως κράτους: «Η αναβολή φέρνει την καθυστέρα, η καθυστέρα την άργητα, η άργητα το δε βαριέσαι, και το δε βαριέσαι που σε είδον που με ξέρεις» 

Καλό καλοκαίρι