ΔΙΑΜΟΡΦΩΣΗ ΛΙΣΤΑΣ ΣΕΛΙΔΩΝ

Παρασκευή 5 Νοεμβρίου 2021

Ο ΥΕΘΑ ξεφτίλησε το ΚΚΕ, για την υπόθεση Μπογιόπουλου: - "Δεν ξεχνούμε τι ακριβώς συνέβη στο παρελθόν" - "Ο Κουτσούμπας προκάλεσε στο Μεζούρλο" - "Δεν παρεμβαίνουμε στην Ελληνική Δικαιοσύνη, την αφήνουμε να κρίνει" - Δείτε το ΒΙΝΤΕΟ


 

Ο Υπουργός Εθνικής Αμύνης κ. Νικόλαος Παναγιωτόπουλος απάντησε σήμερα, Παρασκευή 5 Νοεμβρίου 2021, σε επίκαιρη ερώτηση του Βουλευτή Αιτωλοακαρνανίας του ΚΚΕ κ. Νικόλαου Παπαναστάση, με θέμα: «Να σταματήσει η δίωξη σε βάρος του δημοσιογράφου Νίκου Μπογιόπουλου»

Κατά την Πρωτολογία του, ο Υπουργός επισήμανε τα εξής:

«Κυρίες και κύριοι,

Ευχαριστώ για την ερώτηση κύριε συνάδελφε, είναι ευκαιρία να ξεκαθαριστούν κάποια ζητήματα τα οποία απασχολούν τη δημοσιότητα ασφαλώς, αλλά επιτρέψτε μου να πω χωρίς τη σαφή διάστασή τους. Καταρχήν να πω από ότι το Υπουργείο Εθνική Άμυνας ούτε δίνει εντολές στη Δικαιοσύνη πώς να κρίνει μία υπόθεση (από τη στιγμή που μία διαφορά άγεται στη Δικαιοσύνη), ούτε κάνει “face control” στο Γράμμο κι ούτε φυσικά επιχειρεί ή είναι πρόθεση του να υπηρετήσει το αφήγημα της Αριστεράς για «ακροδεξιά ολισθήματα» κλπ.

Για τα ζητήματα των επετειακών εκδηλώσεων που διοργανώνονται με μέριμνα της Ένωσης Αποστράτων και των τοπικών παραρτημάτων της, η Πολιτική Ηγεσία του Υπουργείο Εθνική Άμυνας έχει λάβει σαφή θέση απαντώντας σε ερώτηση συναδέλφων του ΚΙΝΑΛ από 15 Σεπτεμβρίου 2021. Καλό θα είναι να πέσουν οι τόνοι και αυτή η ρητορική μίσους που αναπαράγεται να σταματήσει διότι δεν κάνει καλό. Αναπέμπει διαφορές στο παρελθόν και δεν θέλουμε να ασχολούμαστε με το παρελθόν αλλά με το μέλλον, χωρίς όμως να ξεχνούμε τι ακριβώς συνέβη στο παρελθόν.

Οι συγκεκριμένες εκδηλώσεις διοργανώθηκαν από την Ένωση Αποστράτων, η οποία αποτελεί αυτοδιοίκητο Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου και ενεργεί κατόπιν αποφάσεως του νομίμως εκλεγμένου Διοικητικού Συμβουλίου της, σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στον ιδρυτικό Νόμο της. Στις ως άνω εκδηλώσεις τηρήθηκε εξ όσων γνωρίζω η Δημόσια Τάξη. Σε κάθε περίπτωση δηλώνω με σαφήνεια ότι η Πολιτική Ηγεσία του Υπουργείο Εθνική Άμυνας ενθαρρύνει πρωτοβουλίες εθνικής συμφιλίωσης και θεωρεί ότι οι συγκεκριμένες εκδηλώσεις που γίνονται από όλες τις πλευρές -πολλές εκδηλώσεις στο Γράμμο εκείνες τις μέρες- αποτελούν όχι εορτές αλλά εκδηλώσεις μνήμης, περισυλλογής και μακριά από κάθε αίσθημα μίσους. Επίσης θεωρώ με πεποίθηση ότι το κεφάλαιο του Εμφυλίου Πολέμου έχει κλείσει οριστικά και μάλιστα με θεσμικό τρόπο.

Όσον αφορά στην ομιλία του Προέδρου της ΕΑΑΣ στο Γράμμο, αυτή είναι αναρτημένη στην ιστοσελίδα της Ένωσης Αποστράτων. Την άκουσα προσεκτικά. Δεν άκουσα πουθενά την φρασεολογία που αναπτύχθηκε στην Πρωτολογία σας. Η πλέον ακραία εντός εισαγωγικών -ας μου επιτραπεί η έκφραση- ήταν ο όρος «αντάρτης». Τον ίδιο ακριβώς όρο χρησιμοποίησε σε πρόσφατη ομιλία του και ο αξιότιμος Γενικός Γραμματέας του ΚΚΕ στο Μεζούρλο της Λάρισας. Έτσι προκύπτει από το οπτικοακουστικό υλικό που είναι αναρτημένο στην ιστοσελίδα του «Ριζοσπάστη», με ακριβή ώρα ανάρτησης στις 13:22’.

Από κει και πέρα έχει ξεκινήσει μια δικαστική μάχη μεταξύ της ΕΑΑΣ και του δημοσιογράφου Μπογιόπουλου. Μας ζητείτε να παρέμβουμε στην Ελληνική Δικαιοσύνη; Η Δικαιοσύνη κρίνει. Από τη στιγμή που δύο πλευρές θεωρούν ότι υπάρχει μία διαφορά, από τη στιγμή που η μία πλευρά κρίνει ότι εθίγη η υπόληψή ή η προσωπικότητά της, έχει κάποια δικαιώματα από το Νόμο να προσφύγει στη Δικαιοσύνη, αυτή να κρίνει και αντιστοίχως να αποφανθεί οριστικά και επ’ αυτής της διαφοράς ποιος έχει δίκιο. Εμείς όμως δεν παρεμβαίνουμε στην Ελληνική Δικαιοσύνη, την αφήνουμε να κρίνει. Τουλάχιστον επ’ αυτής της Κυβερνήσεως δεν πέφτουν τηλέφωνα στη Δικαιοσύνη πώς να αποφανθεί σχετικά με μία ιδιωτική διαφορά.

Να διευκρινίσω βέβαια ότι η συγκεκριμένη δικαστική διαμάχη μεταξύ Ένωσης και Μπογιόπουλου δεν ανέκυψε μετά τις εκδηλώσεις του Γράμμου τον περασμένο Αύγουστο. Εξελίσσεται από το Μάρτιο του τρέχοντος έτους. Συγκεκριμένα, στις 22 Μαρτίου 2021 η Ένωση Αποστράτων κοινοποίησε στο συγκεκριμένο δημοσιογράφο εξώδικη δήλωση για κάτι που είπε σε ραδιοφωνική εκπομπή στις 5 Μαρτίου. Κι αυτή την άκουσα και καλό θα είναι -όπως σας είπα- στο πλαίσιο αυτής της ρητορικής να πέφτουν οι τόνοι. Σε αυτή χώρα ξέρετε, πολλοί έχουν μονίμως «λυμένο το ζωνάρι τους» για καυγά αναπαράγοντας μάλιστα αιτίες καυγάδων από το παρελθόν.

Επειδή έχουμε πολλά προβλήματα να αντιμετωπίσουμε πηγαίνοντας προς το μέλλον, καλό θα ήταν να αποφύγουμε εκφράσεις που πυροδοτούν διαφορές και στο τέλος οδηγούν κάποιες απ αυτές ακόμα κι εδώ στα έδρανα της Βουλής, προκειμένου να ελεγχθεί η Κυβέρνηση για κάτι που είπε κάποιος κι απάντησε κάποιος άλλος με χαρακτηρισμούς κλπ. Καλό θα είναι αυτά να τα αποφεύγουμε και να δημιουργούμε κλίμα -ει δυνατόν- ώστε να αποφεύγονται. Θα δω τι έγινε με την Ένωση Αποστράτων. Ενδεχομένως κι εκεί κάποιος να χρησιμοποίησε ή να χρησιμοποιεί γενικώς εκφράσεις ανοίκειες, αλλά σε αυτή τη συγκεκριμένη εκδήλωση δεν χρησιμοποιήθηκε κάποια υβριστική ή προσβλητική για κάποιον έκφραση. Κάτι που θίγει την τιμή και την υπόληψή του άλλου είναι κάτι το οποίο μπορεί να αρθεί προς επίλυση αυτής της προσβολής κατά τη μία την άλλη πλευρά στην Δικαιοσύνη με βάση αυτά που προβλέπει ο Νόμος. Ας μείνουμε λοιπόν σε αυτά.

Για το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας δεν υπάρχει πολιτική διάσταση σε αυτό το θέμα κι αυτό αποτελεί απόλυτη υπόθεση και αρμοδιότητα της Ελληνικής Δικαιοσύνης η οποία στο κάτω-κάτω έχει ήδη ξεκινήσει να αποφαίνεται επί της διαφοράς αυτής.

Ευχαριστώ πολύ» .

Ο κ. Παναγιωτόπουλος κατά την δευτερολογία του τόνισε:

«Ξεκινώ από εκεί που κλείσατε κύριε συνάδελφε. Αν υπονοείτε ότι εκτελούν εντολές σε συνεννόηση με την Πολιτική Ηγεσία, προφανώς κάτι τέτοιο δεν ισχύει. Το να ισχυρίζεται κάνεις κάτι τέτοιο το θεωρώ εξωφρενικό. Νομίζω ότι ήμουν σαφής κατά την Πρωτολογία μου. Κι όπως είπατε κι εσείς, γι’ αυτό ζητήθηκαν οι απόψεις της Ένωσης με τον υπηρεσιακό τρόπο. Ισχυρίζεστε ότι δεν απηχούν την αλήθεια και την πραγματικότητα αλλά εντούτοις, το Υπουργείο ως όφειλε ζήτησε εξηγήσεις κι αυτές παρασχέθηκαν.

Εξ όσων καταλαβαίνω απ’ όλη την ανάπτυξη της ερώτησης σας, το θέμα δεν είναι τόσο εδώ η συγκεκριμένη διαφορά μεταξύ Ένωσης και Μπογιόπουλου αλλά η γενικότερη συμπεριφορά κάποιων στοιχείων της Ένωσης Αποστράτων, η οποία για λόγους που ανάγονται εν πάση περιπτώση σ’ αυτά που αναπτύξατε σας ενοχλεί σε διαρκή βάση. Εδώ ήρθαμε για να απαντήσουμε επί μιας συγκεκριμένης διαφοράς η οποία έχει ήδη πάρει το δρόμο της Δικαιοσύνης και από τη Δικαιοσύνη θα κριθεί. Αν η Ένωση Αποστράτων αναπτύσσει συμπεριφορές και δραστηριότητες οι οποίες σας ενοχλούν, είμαστε εδώ για να δούμε τι ακριβώς κάνει. Το ότι ενοχλούν εσάς δεν σημαίνει ότι για κάποιο λόγο είναι έξω από τα όρια που διέπουν τη λειτουργία της. Είναι αυτοδιοίκητο όργανο. Θα το δούμε και φυσικά η παραίνεση θα είναι να πέσουν οι τόνοι και να αποφευχθούν αυτού του είδους οι χαρακτηρισμοί εκατέρωθεν όμως. Ξέρετε, το είπα και στην Πρωτολογία, είμαστε όλοι έτοιμοι να πλακωθούμε σε αυτή τη χώρα για ζητήματα που ανάγονται σε ένα μαύρο παρελθόν που καλό είναι -και το λέω ως εκπρόσωπος της Κυβέρνησης- να ξεχάσουμε για να πάμε μπροστά, γιατί είναι πολλές οι προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε πηγαίνοντας μπροστά. Ακόμα και προκλήσεις ασφάλειας στην ευρύτερη περιοχή μας, όπως θα δούμε στην επόμενη ερώτηση που θα συζητήσουμε εδώ. Καλό είναι να αποφύγουμε αυτές τις ακραίες αν θέλετε εκφάνσεις και εκφράσεις δημόσιου λόγου, οπουδήποτε.

Θα κάνουμε το εποπτικό μας καθήκον αλλά η Ένωση είναι Νομικό Πρόσωπο που διέπεται κι αυτή από κανόνες αυτοδιοικήσεως και βέβαια, πάλι μιλώ ως μέλος αυτής της Κυβέρνησης, ούτε αστυνόμος της ελεύθερης έκφρασης ή αστυνόμος του λόγου δηλώνω εδώ πέρα, ούτε φυσικά υπεύθυνος για το ποιοί προσκαλούνται και πώς συμπεριφέρονται σε μία εκδήλωση όπως αυτή με την οποία ασχολούμαστε σήμερα. Το μέλημά μας στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας είναι να κάνουμε ότι μπορούμε για να βοηθούμε και να ενισχύουμε τις Ένοπλες Δυνάμεις σε μία δύσκολη και διαταραγμένη και γεμάτη προκλήσεις εποχή. Κι αν είναι δυνατόν να αφήσουμε πίσω αυτά που μας δίχασαν και μας χώρισαν στο παρελθόν, χωρίς να ξεχνούμε, αλλά πηγαίνοντας μπροστά, αυτό θα ήταν καλό. Αρκετό δηλητήριο χύθηκε, αρκετό μίσος έσταξε, αρκετό αίμα έρευσε από αυτές τις εποχές σε αυτή τη χώρα. Νομίζω ότι καλό είναι -ενθυμούμενοι όλα αυτά- να βρούμε τη δύναμη, να ρίξουμε τους τόνους, ο καθένας με το δικό του δημόσιο λόγο από θέση ευθύνης που κατέχει ο καθένας για να πάμε παρακάτω και παραπέρα.

Όσον αφορά στη συγκεκριμένη διαφορά, επαναλαμβάνω και κλείνω με αυτό: Νομίζω ότι εμπιστευόμαστε όλη την ανεξαρτησία της Ελληνικής Δικαιοσύνης ώστε να αποφανθεί κατά πόσο εθίγη η προσωπικότητα, η τιμή και η υπόληψή κάποιου από κάτι που ελέχθη δημοσίως. Και το αφήνω εκεί και το κλείνω.

Σας ευχαριστώ».