ΔΙΑΜΟΡΦΩΣΗ ΛΙΣΤΑΣ ΣΕΛΙΔΩΝ

Σάββατο 6 Νοεμβρίου 2021

Συντάξεις/Αναδρομικά: Ωμή ομολογία από τον Αναπληρωτή Υπουργό οικονομικών - "Οι Δικαστικές αποφάσεις εκτελούνται, ΜΟΝΟ για όσους έχουν κάνει αγωγή!" - Για ποιους συνταξιούχους έχουν παραγραφεί τα δικαιούμενα αναδρομικά!!


 


    1. Ο αναπληρωτής Υπουργός οικονομικών κ. Σκυλακάκης, μιλώντας στην πρωινή  εκπομπή του OPEN TV " ΤΩΡΑ Ο,ΤΙ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ, δήλωσε μεταξύ των άλλων και τα εξής:

        Ερώτηση: Υπάρχουν αποφάσεις του Ελεγκτικού Συνεδρίου, για συντάξεις. Για την κατάργηση της ΕΑΣ, στους συνταξιούχους του Δημοσίου. Βλέπετε κι εσείς την ανάγκη να δοθούν κάποια αναδρομικά ενδεχομένως ή περιμένετε;

       Απάντηση: Όλες οι Δικαστικές αποφάσεις όπως γίνονται εκτελούντα από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους και τα Υπουργεία. Συνεπώς ότι προκύψει σε δικαστικές αποφάσεις, θα το πληρώσουμε

      Ερώτηση: Θα την εφαρμόσετε, για τους συγκεκριμένους ή για όλους;

      Απάντηση: Η κατ΄ αρχήν απόφαση είναι όποιος έχει προσφύγει.

      Ερώτηση: Αλλά όταν κρίνεται κάτι αντισυνταγματικό;

      Απάντηση: Εξαρτάται διότι υπάρχει ο χρόνος παραγραφής 

      Ερώτηση: Άρα βλέποντας και κάνοντας

      Απάντηση: Πότε είναι συνάρτηση ότι είναι παραγεγραμμένο ή όχι

 2. Για ποιους συνταξιούχους έχουν παραγραφεί τα δικαιούμενα αναδρομικά! 

     α. Μέχρι τώρα, με παλαιά απόφαση της Ολομέλειας του Ελεγκτικού Συνεδρίου, η παραγραφή διεκδίκησης, με αγωγή, των δικαιούμενων αναδρομικών πραγματοποιείται με την παρέλευση 5ετίας 

     β. Η συνεδρίαση, στις 15 Σεπτεμβρίου 2021, της Ολομέλειας του Ελεγκτικού Συνεδρίου, είχε ως σκοπό να εξετάσει τα παρακάτω προδικαστικά ερωτήματα:

        (1)Τη συνταγματικότητα ή μη της συνέχισης των περικοπών του ν.4093/2012 μετά τη δημοσίευση του ν.4387/2016

        (2).  Τις παραγραφές, δηλαδή  εάν οι αποζημιωτικές αγωγές που έχουν ασκηθεί για τα ανωτέρω ζητήματα υπόκεινται σε διετή ή πενταετή παραγραφή.

        (3). Εάν η απόσβεση των αξιώσεων για όσους δεν είχαν ασκήσει αγωγές μέχρι τη δημοσίευση του άρθρου 33 του ν. 4734/2020 αντίκειται στο σύνταγμα και την ΕΣΔΑ ή όχι

   γ. Τα προδικαστικά ερωτήματα τέθηκαν από την κυβέρνηση, η οποία ζήτησε, από το Ελεγκτικό Συνέδριο, την "βοήθεια" - "εξυπηρέτηση" η απόφαση για την παρ. β.2 να μετατραπεί από 5ετή σε 2ετή παραγραφεί όπως ισχύει και για τον ιδιωτικό τομέα.

   δ. Συμπέρασμα:

      (1). Όσοι συνταξιούχοι έκαναν, κυλιόμενες, ανά διετία αγωγές δικαιώνονται για όλα τα αναδρομικά που προέρχονται από τον ν.4093/2012 και την Εισφορά Αλληλεγγύης Συνταξιούχων.

     (2).  Όσοι έκαναν μία αγωγή, η δικαίωση εξαρτάται από τον χρόνο υποβολής της αγωγής.

    (3). Όσοι δεν έκαναν αγωγή δεν θα πάρουν τίποτα