ΔΙΑΜΟΡΦΩΣΗ ΛΙΣΤΑΣ ΣΕΛΙΔΩΝ

Δευτέρα 18 Μαΐου 2020

Τουρκία: Μετά την υποβάθμιση παραιτήθηκε ο αρχιτέκτονας του μνημονίου με τη Λιβύη - Ποια είναι η πραγματική κατηγορία αιτία της καρατόμησης!!







Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, ο αντιναύαρχος Τζιχάτ Γιαϊτζί, ο οποίος το περασμένο Σάββατο μετατέθηκε αιφνίδια, με διάταγμα του προέδρου Ταγίπ Ερντογάν, στο τουρκικό Γενικό Επιτελείο Εθνικής Άμυνας, από τη θέση του Αρχηγού του Γενικού Επιτελείου Ναυτικών Δυνάμεων, υπέβαλε την παραίτησή του.
Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα του τουρκικού Τύπου, ο αντιναύαρχος Γιαϊτζί, γνωστός ως «ο αρχιτέκτονας του μνημονίου συνεργασίας Τουρκίας-Λιβύης», δήλωσε ότι κατηγορήθηκε με κατασκευασμένες κατηγορίες και γι’ αυτό αποχωρεί από το στράτευμα.

Ο γνωστός δημοσιογράφος της Χουριέτ Νεντίμ Σενέρ έγραψε στον λογαριασμό του στο Twitter: «Σύμφωνα με πληροφορίες μου από το άμεσο περιβάλλον του, ο Γιαϊτζί, από τον οποίο το υπουργείο Εθνικής Άμυνας ζήτησε σήμερα να εγκαταλείψει τη θέση του στο Πολεμικό Ναυτικό και να μετατεθεί στο Γενικό Επιτελείο Εθνικής Άμυνας, παραιτήθηκε δηλώνοντας ότι παρουσίασαν για εκείνον έναν πλαστό φάκελο και αυτό ήταν άδικο».
FETÖ ile mücadelede sembolleşen isimlerden Tümamiral Cihat Yaycı’nın DKK Kurmay Başkanlığı’ndan uydurma bir dosya ile Genelkurmay emrine atanmasına dair kararın arkasındaki Milli Savunma Bakanlığı içinde bir grubun yazdığı senaryonun tamamı https://m.hurriyet.com.tr/yazarlar/nedim-sener/o-karara-dair-41519859 
1.884 άτομα συζητούν σχετικά με αυτό

H αιτία της καρατόμησης

Σημειώνεται ότι μια από τις εξηγήσεις για την αιφνίδια απομάκρυνση του Γιαϊτζί από το Γενικό Επιτελείο Ναυτικού, όπως αποκάλυψε απόστρατος τούρκος συνταγματάρχης στην τουρκική τηλεόραση, ήταν η παρέμβαση του Γιαϊτζί σε διαγωνισμό για προμήθεια καλωδίων για τις τορπίλες του τουρκικού πολεμικού ναυτικού, όπου τον διαγωνισμό κέρδισε κάποιος γνωστός του τούρκου επιτελάρχη.
Ωστόσο, άλλη επιτροπή έκρινε το υλικό ακατάλληλο με αποτέλεσμα ο Γιαϊτζί να ακυρώσει τον διαγωνισμό. Η εταιρία που κέρδισε τον διαγωνισμό προμήθειας διαμαρτυρήθηκε στο υπουργείο Άμυνας και ο υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ έδωσε εντολή να διεξαχθεί έρευνα, η δε αρμόδια επιτροπή που διερευνά το θέμα ζήτησε την απομάκρυνση του Τούρκου αντιναυάρχου.

«Απόφαση που χαροποιεί την Ελλάδα»

Η αιφνίδια μετάθεση του Γιαϊτζί προκάλεσε πολλές αντιδράσεις, γιατί δεν πρόκειται για ένα οποιοδήποτε μέλος του πολεμικού ναυτικού της χώρας, αλλά για τον επιτελάρχη του Πολεμικού Ναυτικού της Τουρκίας, υπέρμαχο της «Γαλάζιας Πατρίδας» και τον αρχιτέκτονα του παράνομου μνημονίου που υπέγραψαν Τουρκία και Λιβύη τον περασμένο Νοέμβριο.
Τα φιλοκυβερνητικά μέσα ενημέρωσης της Τουρκίας απέδωσαν τη μετάθεσή του χωρίς κάποιο σχόλιο. Οι επικριτές του Ερντογάν, όμως, έκαναν λόγο για ξεκάθαρη υποβάθμιση του ρόλου του.
Άλλα μέσα έγραψαν για «μια απόφαση που χαροποιήσει την Ελλάδα και τους Γκιουλενιστές».
▪️Türkiye’nin Doğu Akdeniz stratejisinde önemli bir isim olan Tümamiral Cihat Yaycı,

‘Cumhurbaşkanlığı Kararı ile Genelkurmay Başkanlığı karargâhına atandı.’

▪️Bu konuyla ilgili konuştuğum Emekli Amirallerin cevabı:

“Yunanistan ve FETÖ ile kriptoları mutlu edecek bir atama.”
1.114 άτομα συζητούν σχετικά με αυτό

Αμφισβητεί 23 ελληνικά νησιά

Ο Τζιχάτ Γιαϊτζί ήταν ένας από τους κύριους εκφραστές των θέσεων και των διεκδικήσεων της Άγκυρας τόσο στο Αιγαίο, όσο και στην Ανατολική Μεσόγειο.
Μάλιστα, σε βιβλίο που είχε δημοσιευτεί τον περασμένο μήνα αμφισβητούσε ανοιχτά την κυριαρχία της Ελλάδας επί 23 νησιών.
Συγκεκριμένα, στο βιβλίο του με τίτλο «Ελληνικές Απαιτήσεις: Προβλήματα του Αιγαίου: Ερωτήσεις και Απαντήσεις» ισχυρίζεται πως η Ελλάδα παραβίασε τις Συνθήκες Λωζάνης και Παρισιών και επομένως έχει ακυρωθεί η προϋπόθεση για μεταφορά των νησιών στην Ελλάδα.
Πρόκειται για τα νησιά: Άγιος Ευστράτιος, Αντίψαρα, Σαμοθράκη, Λήμνος, Λέσβος, Χίος, Ικαρία, Σάμος, Αστυπάλαια, Ρόδος, Χάλκη, Κάρπαθος, Κάσος, Ιλέκη, Νίσυρος, Κάλυμνος, Λέρος, Πάτμος, Λειψοί, Σύμη, Κως, Καστελόριζο.
Στο βιβλίο του Τούρκος επιτελάρχης γράφει ότι στα 23 νησιά (του ανατολικού Αιγαίου, Δωδεκάνησα και Καστελόριζο) τα οποία είχαν δοθεί στην Ελλάδα βάσει της Συνθήκης της Λωζάνης του 1923 και της Συνθήκης των Παρισιών το 1947 , αναγνωρίστηκε «μη στρατιωτικό καθεστώς» για την ασφάλεια της Τουρκίας η οποία ήταν πλησίον των νησιών.
Ωστόσο σύμφωνα με τον Τούρκο επιτελάρχη «η Ελλάδα έχει σπάσει το άτυπο στρατιωτικό καθεστώς των νησιών», υποστηρίζοντας ότι «αυτή η κατάσταση ακύρωσε την προϋπόθεση βάσει της οποίας έγινε η μεταφορά κυριαρχίας».
Ο Τούρκος επιτελάρχης αναφέρει ακόμη ότι σε νησιά με καθεστώς μη στρατιωτικό απαγορεύεται η οποιαδήποτε ανάπτυξη όπλων, κάθε είδους πτήσεις, διέλευση στρατιωτικών αεροσκαφών καθώς και εκπαιδευτικές ασκήσεις. Υποστηρίζει ότι παραβιάζεται το ‘μη στρατιωτικό καθεστώς των νησιών’ στον εναέριο χώρο καθώς τα ελληνικά στρατιωτικά αεροσκάφη χρησιμοποιούν τους αεροδιαδρόμους με δικαιολογία υπερπτήσεις και αποστολές του ΝΑΤΟ.
Υποστηρίζει ακόμη ότι το 1952 η Ελλάδα ίδρυσε στη Λέρο τα πρώτα αεροδρόμια και εγκαταστάσεις οι οποίες θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για στρατιωτικούς σκοπούς, ενώ μετά το 1974 τα νησιά στρατιωτικοποιήθηκαν ταχύτατα. Μάλιστα υποστηρίζει ότι σε 16 από τα 23 νησιά οι παραβιάσεις είναι γνωστές από γνωστές πηγές.