ΔΙΑΜΟΡΦΩΣΗ ΛΙΣΤΑΣ ΣΕΛΙΔΩΝ

Κυριακή 6 Μαρτίου 2016

Εορτασμός Επετείου Μνήμης Πεσόντων Φωτεινιωτών Άρτας









  Με ιδιαίτερη λαμπρότητα και μέσα σε κλίμα θρησκευτικής κατάνυξης και ευλάβειας, εθνικής υπερηφάνειας και συγκίνησης, πραγματοποιήθηκε και φέτος την Κυριακή 6 Μαρτίου 2016, στο Φωτεινό Άρτας, η επέτειος μνήμης εκτέλεσης των πέντε (5) Φωτεινιωτών αγωνιστών της εθνικής αντίστασης από τα Ιταλικά στρατεύματα κατοχής, που τελέσθηκε την Παρασκευή 3 Μαρτίου 1943, όταν οι κατοχικές δυνάμεις του άξονα με πρωτεργάτες τους Ιταλούς που ήλεγχαν την περιοχή, εισήλθαν στο χωριό μας με τραγικά αποτελέσματα. Ήταν από τα λίγα εγκλήματα πολέμου που πραγματοποιήθηκαν από τα Ιταλικά στρατεύματα κατοχής, αλλά ήταν η αποφράδα εκείνη ημέρα, που βρήκαν σκληρό, απάνθρωπο και τραγικό θάνατο πέντε συγχωριανοί μας, ενώ ταυτόχρονα ‘’βιάσθηκε’’ βάναυσα η εθνική  υπερηφάνεια, η αξιοπρέπεια των συγχωριανών μας, γιατί εκτός των άλλων βασανιστηρίων και εκτελέσεων προέβησαν για εκδίκηση, σε πυρπολισμό σπιτιών, καίγοντας όλο το βιός έντιμων, μεροκαματιάρηδων αλλά με πυρωμένη ψυχή από εθνική υπερηφάνεια Ελλήνων, με την απλή και μόνο υποψία, αντίστασης κατά των κατοχικών δυνάμεων.

         



Από τότε η μέρα αυτή, είναι βαθιά χαραγμένη στη μνήμη και στις καρδιές των Φωτεινιωτών. Έτσι και εφέτος, ως ελάχιστο φόρο τιμής οι συγκεντρωθέντες τίμησαν τη μνήμη των πεσόντων πατριωτών μας. Το τελετουργικό περιελάμβανε δοξολογία στην εκκλησία του χωριού, στη συνέχεια επιμνημόσυνη δέηση στο μνημείο, που στέκει αγέρωχα στο μαστίγωμα των ανέμων που κυρίως κατηφορίζουν από τα περήφανα  Τζουμέρκα και που έχει χαραγμένα τα ονόματα των εκτελεσθέντων συντοπιτών μας: 
.  Κασσελούρη Τριάδα 
.  Σιάκκας Δημήτριος 
.  Πανέτας Μιχαήλ 
.  Πανέτας Θωμάς και 
.  Καραθάνος Γεώργιος

Με τη συνοδεία της μπάντας του Δήμου, όλοι οι συμμετέχοντες, στάθηκαν ευλαβικά μπροστά στο ηρώο, κατέθεσαν στεφάνια και σιγοψιθύρισαν μαζί τον Εθνικό μας Ύμνο. 
Τον πανηγυρικό της ημέρας, εκφώνησε ο Κασσελούρης Γιώργος, εγγονός των δύο (2) εκτελεσθέντων, ο οποίος με απλό, λιτό και μεστό λόγο, κατάφερε να συγκινήσει εαυτόν και τους παρευρισκόμενους. Στη συνέχεια τα χορευτικά του χωριού μας παρουσίασαν τις ικανότητες τους.

     Δεν ήταν όμως όλοι εκεί, απ’ όσους θα έπρεπε, αλλά το παρόν έδωσαν: 
     .  Ο Δήμαρχος Ν. Σκουφά  Γιαννούλης Ευστάθιος
     .  Οι περ. Σύμβουλοι Παπαδμητρίου Ντίνος και Βαρέλης Δημήτριος 
     .  Εκπρόσωπος του Διοικητή του ΚΕΥΓ Αρτας 
     .  Ο  ιερέας του χωριού παπά -Γιάννης 
     .  Εκπρόσωπος της Αστυνομικής Δ/νσης Άρτας 
     .  Εκπρόσωπος του Διοικητή της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Άρτας 
     .  Ο Πρόεδρος του Τοπικού Συμβουλίου της Κοινότητας Φωτεινιωτών
     .  Ο Αντιπρόεδρος Εφέδρων Αξιωματικών Στρατού Ν. Άρτας 
     .  Εκπρόσωπος της ενώσεως αποστράτων αστυνομικών Αρτας
     .  Εκπρόσωπος της Αδελφότητας των Σελλαδιτών
     .  Ο Πρόεδρος Συλλόγου Απανταχού Φωτεινιωτών
     .  Η Πρόεδρος Συλλόγου Γυναικών Φωτεινού
     .  Εκπρόσωποι από γειτονικά χωριά καθώς και πολλοί κάτοικοι του χωριού και της γύρω περιοχής. 
   . Την ΕΑΑΣ/Παρ.Άρτας, εκπροσώπησε ο Αντγος ε.α Σωτήριος Κασσελούρης, με καταγωγή από το ηρωικό αυτό χωριό.

Τιμή και δόξα στους αθάνατους νεκρούς.

 Στη μνήμη τους, και κάτω από τη σκιά τους και τη σκιά όλων των ηρωικώς πεσόντων αφανών και μη Ελλήνων αγωνιστών, ας κλίνουμε ευλαβικά το γόνυ και ας ψιθυρίσουμε ένα μεγάλο Ευχαριστώ που είμαστε σήμερα ελεύθεροι και ένα μεγάλο ΖΗΤΩ για την εθνική υπερηφάνεια που μας γεμίζει η θυσία τους, και ΖΗΤΩ για όλους τους αφανείς και μη ήρωες που αγωνίσθηκαν έπεσαν και μάτωσαν για να να ζούμε σε μια χώρα ελεύθερη και για να μείνει όρθια αυτή η υπέροχη χώρα στην οποία ζούμε και αγαπάμε τόσο πολύ.


Σωτήριος Κασσελούρης
Αντιστράτηγος ε.α.
Επίτιμος Δντής Ε’ Κλάδου ΓΕΕΘΑ
Πρ. Στρατιωτικός Ακόλουθος στις Η.Π.Α.
Προγραμ. – Αναλυτής Η/Υ

Email: sot.kassel@yahoo.gr