ΔΙΑΜΟΡΦΩΣΗ ΛΙΣΤΑΣ ΣΕΛΙΔΩΝ

Παρασκευή 7 Ιουνίου 2013

Κρούγκμαν: ''Μη ρεαλιστικό το σχέδιο της Τρόικας''

Πηγή: Defencenet  (εδώ)

ΤΙ ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΕΙ Ο ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΣ ΝΟΜΠΕΛΙΣΤΑΣ  

Μη ρεαλιστικό εξ’ αρχής θεωρεί ο Πολ Κρούγκμαν το σχέδιο της Τρόικας για την Ελλάδα, τασσόμενος υπέρ της διαγραφής του ελληνικού χρέους ήδη από την έναρξη της κρίσης, αλλά και κατά των αυστηρών μέτρων λιτότητας που επιβλήθηκαν στη χώρα και οδήγησαν σε «καταστροφικές», όπως τις χαρακτηρίζει «κοινωνικές συνέπειες».
 
Σε σχόλιό του στην ιστοσελίδα του με τον προφανή τίτλο «Ελληνικές Τύψεις» (Greek Regrets), ο νομπελίστας οικονομολόγος υποστηρίζει ότι «σε μία πρώτη ανάγνωση στην έκθεση του ΔΝΤ επισημαίνονται δύο βασικά λάθη: ότι το Ταμείο απέτυχε να παραδεχθεί εγκαίρως ότι η Ελλάδα δεν μπορούσε να αποπληρώσει πλήρως το χρέος της, και ότι υποεκτίμησε σημαντικά τις καταστροφικές επιπτώσεις της λιτότητας στην οικονομία».
 
«Και τα δύο λάθη ήταν, αν μπορώ να τα πω έτσι, προφανή τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο», υποστηρίζει ο Κρούγκμαν. Και συνεχίζει: «Ηταν ξεκάθαρο ότι το σχέδιο της Τρόικας δεν ήταν ρεαλιστικό. Ολοι εμείς οι κεϋνσιανοί οικονομολόγοι προειδοποιούσαμε φωναχτά ότι οι πολλαπλασιαστές, οι οποίοι έχουν υπολογιστεί σε κανονικές περιόδους, ήταν σε μεγάλο βαθμό απροσανατολιστικοί υπό τις παρούσες συνθήκες (κρίσης)». 
 
«Τί θα μπορούσε να είχε γίνει διαφορετικα»
 
«Τί θα μπορούσε να είχε γίνει διαφορετικά;» διερωτάται ο Κρούγκμαν. «Στην έκθεση του ΔΝΤ», όπως επισημαίνει, «αναγνωρίζεται μεν λίγο πολύ ότι τα δεινά (της Ελλάδας) θα ήταν λιγότερα σε περίπτωση μερικής διαγραφής του χρέους από την αρχή, αλλά απορρίπτεται η ιδέα μιας πιο σταδιακής προσαρμογής, με το επιχείρημα ότι δεν υπήρχε τότε διαθέσιμη χρηματοδότηση».
 
 Η Grexit θα ήταν αποκρουστική- και εξακολουθεί να είναι, αν τελικώς συμβεί.  (Είναι όμως έτσι) Σε σχέση με ό,τι έχει ήδη λάβει χώρα (στην Ελλάδα);», αναρωτιέται ο Κρούγκμαν υπογραμμίζοντας για άλλη μία φορά, το τεράστιο κοινωνικό κόστος της διάσωσης για τη χώρα και τους πολίτες της, το οποίο θεωρεί ουσιαστικά μεγαλύτερο από το αντίστοιχο μιας πιθανής εξόδου της χώρας από το ευρώ.