ΔΙΑΜΟΡΦΩΣΗ ΛΙΣΤΑΣ ΣΕΛΙΔΩΝ

Παρασκευή 7 Ιουνίου 2013

"Στην Ελλάδα να κάνουν υπομονή μέχρι το 2020"!

Πηγή: Defencenet  (εδώ)

BLOOMBERG  

Νέες ριπές από τον διεθνή οικονομικό Τύπο στο "succes story": Το Bloomberg, αυτή την φορά, διατυπώνει σφοδρές αμφιβολίες γι'αυτό που στην κυβέρνηση αποκαλούν "ιστορία επιτυχίας".
Το Bloomberg μιλά για "μια καταστροφή που καμία χώρα εν καιρώ ειρήνης δεν έχει ζήσει, από την εποχή της Μεγάλης Υφεσης" και αναρωτιέται αν όντως η ελληνική οικονομία είναι έτοιμη να πραγματοποιήσει την πολυαναμενόμενη στροφή."Ηρθε η ώρα να επιστρέψουν οι επενδυτές στην Ελλάδα, ποντάροντας σε ένα «Greekovery» (ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας) που θα δώσει τη θέση του στο διαβόητο «Grexit";», γράφει χαρακτηριστικά.
«Οι Ελληνες δεν έχουν πολλές επιλογές πέρα από το να κάνουν υπομονή. Οι επενδυτές, όμως, θα περιμένουν τόσο πολύ;», διερωτάται ο Μάθιου Κλάιν αρθρογράφος του Blοomberg, που εκφράζει αμφιβολίες για το κατά πόσο η συγκρατημένη αισιοδοξία για την ανάρρωση του Ελληνα ασθενή είναι αρκετή για να δημιουργήσει κλίμα εμπιστοσύνης στους επενδυτές.
Η ανάλυσή του περί καταστροφής βασίζεται, βεβαίως, στους αμείλικτους αριθμούς. "Αυτή μπορεί να μην φαίνεται η καλύτερη στιγμή για να επενδύσει κανείς στην Ελλάδα. Η οικονομία έχει συρρικνωθεί πάνω από 1/5 από το 2008 και  υπάρχει συγκεντρωτικά μια πτώση της τάξης του 25% σε μια περίοδο επτά ετών"..
O αρθρογράφος επισημαίνει, πάντως, ότι ναι μεν υπάρχει η ελπίδα για αντιμετώπιση των «διαρθρωτικών ανισορροπιών» από την ελληνική κυβέρνηση και για μεγαλύτερη «ευλυγισία» στην αγορά εργασίας, ωστόσο τονίζει το καυτό ερώτημα. "Πώς θα μπορέσει να χρηματοδοτηθεί μια τέτοια επένδυση, πώς θα γίνει η προσέλκυση κεφαλαίων από επιχειρήσεις;". Ο Μάθιου Κλάιν επικαλείται και την εκτίμηση του Διευθυντή Οικονομικών Μελετών της Alpha Bank Μιχάλη Μασουράκη, ότι "όλες οι βελτιώσεις του κόσμου δεν θα βοηθήσουν αν δεν επιστρέψει η ρευστότητα".
Και πως θα επιστρέψει η ρευστότητα όταν όπως είπε καθαρά το IIF η επιστροφή στις αγορές τοποθετείται για το 2020;
"Ο Ντανιέλ Αντονούτσι, οικονομολόγος στη Morgan Stanley"., αναφέρεται στο άρθρο, «πιστεύει ότι η Ελλάδα θα σημειώσει ανάπτυξη με ετήσιο ρυθμό περίπου 2,8% αρχής γενομένης από το 2015 και θα συνεχίσει σε αυτό το μονοπάτι».
"Αυτή η πρόβλεψη υπονοεί ότι το ελληνικό ΑΕΠ δεν θα επιστρέψει στα επίπεδα του 2007 παρά στα τέλη της δεκαετίας του 2020. Αν η ΕΚΤ και ο ''πυρήνας'' της ευρωζώνης με επικεφαλής τη Γερμανία, δεν δράσουν αποφασιστικά, οι Ελληνες δεν έχουν πολλές επιλογές πέρα από το να κάνουν υπομονή".
Νομίζουν ότι οι Έλληνες θα κάνουν υπομονή. Προφανώς δεν έχουν αντιληφθεί τι έρχεται το 2014 αν του χρόνου τέτοια εποχή εξακολουθεήσει η ίδια κατάσταση...