Παρασκευή 25 Ιουλίου 2025

Πέμπτη 24 Ιουλίου 2025

Λατινοπούλου στον ΣΚΑΪ: «Ο Κώστας πληρώνει, ο Μαχμούτ τρώει, δροσίζεται και πληρώνεται» - ⁠Ξεφτιλίζουν τη χώρα μας με τις «ευλογίες» Μητσοτάκη.


 Ο Κώστας πληρώνει – ο Μαχμούτ τρώει, δροσίζεται και πληρώνεται.

• Σύνορα έχουμε μόνο για τους Έλληνες – οι λαθρομετανάστες μπαίνουν σαν κύριοι.

• Η ΝΔ άνοιξε τις πόρτες: 4 στις 5 αιτήσεις ασύλου εγκρίθηκαν – 55.000 “πρόσφυγες” από… ειρηνικά κράτη.

• Η Ελλάδα έχει 12 ν.μ. – απλώς δεν τολμά να το πει.
Ασχολείται όμως η κυβέρνηση με θαλάσσια πάρκα και δεν ντρέπονται να πανηγυρίζουν για τα αυτονόητα

• Ακροαριστεροί έδιωξαν Ισραηλινούς τουρίστες – και το κράτος τους κοίταζε.
• ⁠Ξεφτιλίζουν τη χώρα μας με τις «ευλογίες» Μητσοτάκη.

 

Yπουργός Εξωτερικών: - Η κυβέρνηση δεν «τρέχει πίσω από κανέναν» - Στηρίζουμε την ευρωπαϊκή πορεία της Βόρειας Μακεδονίας


 

Ο Γεραπετρίτης υποστήριξε στη Βουλή ότι η Ελλάδα είναι ισχυρότερη από ποτέ και ότι η κυβέρνηση δεν «τρέχει πίσω από κανέναν»

Εκτός τόπου και χρόνου και δίχως καμία επαφή με τη σκληρή πραγματικότητα εμφανίστηκε ο Γιώργος Γεραπετρίτης στη Βουλή, καθώς την ώρα που η Ελλάδα δέχεται συνεχή διπλωματικά χαστούκια, εκείνος όχι μόνο περί άλλα τυρβάζει, αλλά και προσπαθεί να πείσει πως η χώρα μας βρίσκεται τάχα στο υψηλότερο επίπεδο!

Με περισσό θράσος, ο υπουργός Εξωτερικών αποφάσισε να μετέλθει πλείστων όσων ρητορικών κορόνων, διατρανώνοντας πως η Ελλάδα δήθεν έχει για πρώτη φορά την πρωτοβουλία των κινήσεων όσων αφορά τα κυριαρχικά της δικαιώματα, τα οποία διασφαλίζει στο πεδίο, λέγοντας πως η χώρα μας «δεν φοβάται», ούτε «τρέχει πίσω από κανέναν» και δεσμευόμενος πως όσες αντιδράσεις και εάν υπάρχουν από παράνομες αξιώσεις η παρούσα κυβέρνηση «δεν θα σταματήσει».

Όλα συνέβησαν στην Ολομέλεια, στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου, με τον υπουργό να απαντά σε επίκαιρη ερώτηση του ανεξάρτητου βουλευτή Μιχαήλ Χουρδάκη, ο οποίος κατήγγειλε πως η κυβέρνηση ανακοίνωσε «κουτσουρεμένα» θαλάσσια πάρκα. Κάνοντας το μαύρο άσπρο τότε ο Γιώργος Γεραπετρίτης ισχυρίστηκε πως σε σχέση με τον αρχικό προγραμματισμό στο Αιγαίο βρισκόμαστε στο συν 25% της χωρικής έκτασης. «Είναι πολύ περισσότερο από ό,τι είχε αρχικά προβλεφθεί και αυτό είναι η πρώτη φάση. Θα ακολουθήσουν και άλλες φάσεις στο Αιγαίο, διότι η Ελλάδα είναι περιβαλλοντικά ευαίσθητη, είναι πρωτοπόρος στην Ευρώπη και, από την άλλη πλευρά, δεν φοβόμαστε» υποστήριξε ο Γιώργος Γεραπετρίτης, δεσμευόμενος τάχα πως θα επεκταθούν τα θαλάσσια πάρκα στο Αιγαίο, δίχως να δίνει περισσότερες λεπτομέρειες.

Σημειωτέον πως το ζήτημα των θαλάσσιων πάρκων έθιξε και ο ΣΥΡΙΖΑ, τονίζοντας πως η κυβέρνηση οφείλει να εξηγήσει γιατί ανακοινώνει αυτά τα θαλάσσια πάρκα και όχι και άλλα σε άλλα σημεία του Αιγαίου και της ανατολικής Μεσογείου. Επίσης η Κουμουνδούρου ρωτά γιατί δεν έχουν ακόμη ολοκληρωθεί οι ειδικές περιβαλλοντικές μελέτες που είχαν ανατεθεί από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ το 2019, καθώς και για ποιον λόγο δεν υπάρχουν στις θαλάσσιες περιοχές του δικτύου NATURA 2000 Προεδρικά Διατάγματα προστασίας και σχέδια διαχείρισης και με επιλογή της καταργήθηκαν οι φορείς διαχείρισης προστατευόμενων περιοχών στις περιοχές των θαλάσσιων πάρκων, που σήμερα θα ήταν πολύτιμοι για τη διαχείρισή τους.

Την ίδια στιγμή ο Γιώργος Γεραπετρίτης επιχείρησε να ρίξει στάχτη στα μάτια και όσον αφορά τη νέα προκλητική NAVTEX που εξέδωσε η Αγκυρα για έρευνες του σκάφους «Filia» ανάμεσα σε Λήμνο και Σαμοθράκη, ισχυριζόμενος πως η παράτυπη τουρκική αντιNAVTEX απαντήθηκε προσηκόντως και πως η συγκεκριμένη έρευνα με την υποστήριξη ελληνικών πολεμικών ολοκληρώθηκε κανονικά.


Υπέρ της Συμφωνίας των Πρεσπών ο υπ. Εξωτερικών

Tην πλήρη προσχώρηση της κυβέρνησης σε όσα περιλαμβάνει η κατάπτυστη Συμφωνία των Πρεσπών επιβεβαίωσε ο Γιώργος Γεραπετρίτης, που συνεχίζει να προσθέτει μαζί με τον Κυριάκο Μητσοτάκη ολόμαυρους «λεκέδες» κατά τη διάρκεια των ημερών τους στα εθνικά συμφέροντα. Κατά τη συνάντηση που πραγματοποίησε στην Αθήνα ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών με τον ομόλογό του Timcho Mucunski, με πλατύ χαμόγελο, αγκαλιές και χωρίς διάθεση για αντιπαραθέσεις, ζήτησε την πλήρη, συνεπή και καλή τη πίστει εφαρμογή της Συμφωνίας, συμπεριλαμβανομένης της χρήσης της συνταγματικής ονομασίας της χώρας έναντι όλων (erga omnes).

«Θα ήθελα να υπογραμμίσω εκ νέου τη στήριξη της Ελλάδας στην ευρωπαϊκή πορεία της Βόρειας Μακεδονίας, επί τη βάσει της αιρεσιμότητας και της αρχής των ίδιων επιδόσεων, με ιδιαίτερη έμφαση στα θεμελιώδη» τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών, αποτυπώνοντας με αποκρουστικό τρόπο ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει ξεχάσει εδώ και καιρό όσα υποστήριζε κατά την περίοδο του Μακεδονικού και έχει απολέσει οποιαδήποτε προσπάθεια παρέμβασης στο περιεχόμενο της άκρως προβληματικής Συμφωνίας. Η στρατηγική της υποχωρητικότητας έγινε πλέον δόγμα σε όλα τα επίπεδα εξωτερικής πολιτικής και ο κ. Γεραπετρίτης μετά την επικίνδυνη στάση του στα μέτωπα της Τουρκίας και της Λιβύης όχι μόνο παρέμεινε άφωνος για τις κατά καιρούς προκλήσεις των Σκοπιανών, αλλά εμφανίστηκε αποθεωτικός για τη γειτονική χώρα, θυμίζοντας περισσότερο υπουργό της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ που κάποτε εν χορώ αποδοκίμαζαν στο πλαίσιο της προεκλογικής εργαλειοποίησης.

«Εμβληματικά έργα στον τομέα της ενέργειας, όπως ο Διασυνδετήριος Αγωγός Φυσικού Αερίου Ελλάδας – Βόρειας Μακεδονίας, συμβάλλουν σημαντικά στην επίτευξη αυτού του στόχου» υποστήριξε ο κ. Γεραπετρίτης, σημειώνοντας παράλληλα την ανάγκη για ακόμη περισσότερη σύσφιξη των σχέσεων των δύο χωρών. «Η γεωγραφία μάς ενώνει. Οι λαοί μας στέκονται ο ένας δίπλα στον άλλον, έτοιμοι να συνδράμουν και να στηρίξουν ο ένας τον άλλον σε δύσκολες στιγμές, όπως σε περιπτώσεις ανθρωπιστικών καταστροφών. Οι πράξεις αλληλεγγύης ενισχύουν την αμοιβαία εμπιστοσύνη και φέρνουν τους λαούς μας πιο κοντά» πρόσθεσε ο κ. Γεραπετρίτης, που πλέον τείνει να μη λογίζεται ούτε ως «φιλέλληνας», ενώ φουσκωμένος με περηφάνια υπενθύμισε ότι «το 2020 η Ελλάδα υποστήριξε ένθερμα την ένταξη της Βόρειας Μακεδονίας ως πλήρους μέλους στο ΝΑΤΟ. Επιθυμία μας είναι η περαιτέρω ενίσχυση της συνεργασίας μας στο πλαίσιο της Συμμαχίας». Με θέρμη ο υπουργός τόνισε ότι «η Ελλάδα και η Βόρεια Μακεδονία έχουν αναπτύξει μία ισχυρή συνεργασία σε ποικίλους τομείς, όπως η οικονομία, το εμπόριο, οι επενδύσεις και η διασυνδεσιμότητα, στους τομείς των μεταφορών και της ενέργειας».


Το Ερώτημα της Ημέρας:- Ισχύει το Άρθρο 1 του Συντάγματος της Ελλάδας για την Κυβέρνηση;


 

Άρθρο 1:

1. Το πολίτευμα της Ελλάδας είναι Προεδρευόμενη Κοινοβουλευτική Δημοκρατία.

2. Θεμέλιο του πολιτεύματος είναι η λαϊκή κυριαρχία.

3. Όλες οι εξουσίες πηγάζουν από το Λαό, υπάρχουν υπέρ αυτού και του Έθνους και ασκούνται όπως ορίζει το Σύνταγμα.
 
Γράμμα κενό αποτελεί πλέον ο διακηρυττόμενος σαν “θεμέλιος λίθος” της άλλοτε ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ μας. Μιας Δημοκρατίας που μας έκανε περήφανους. Θυμάμαι σε ηλικία 7 περίπου ετών, ζώντας στη Γερμανία, με ρώτησε κάποιος συμμαθητής μου Γερμανός: Είσαι Ελληνίδα; Και του απάντησα φουσκώνοντας από υπερηφάνεια: “Nαι, και είμαι πολύ περήφανη γι’ αυτό”. Και ήμουν. Και είμαι ακόμη υπερήφανη που κατάγομαι (;) από τους Έλληνες. Που κουβαλάω επάνω μου (είτε το θέλουν είτε όχι) τη μακραίωνη ελληνική ιστορία, ζώντας στην πόλη από την οποία πήγασε η Δημοκρατία και ξεδίψασε δουλωμένους λαούς και έθνη.
 
Ντρέπομαι όμως που σήμερα στη χώρα μου η Δημοκρατία καταλύθηκε. Με τον πιο βάναυσο και αναπάντεχο τρόπο, από τους ίδιους τους συμπατριώτες μας. Λες και δεν είμαστε άξιοι να έχουμε δημοκρατία και ν’ απολαμβάνουμε τα αγαθά της καθώς προχωρούμε βαθιά στη δεύτερη δεκαετία του 21ου αιώνα…   
 
Παράγραφος 1. Το Πολίτευμα της Ελλάδας είναι Προεδρευόμενη Κοινοβουλευτική Δημοκρατία!
 
Αλήθεια; Κι εγώ γιατί δεν το βλέπω πλέον αυτό. Όπως είμαι σίγουρη ότι δεν το βλέπει και κανένας άλλος εχέφρων και νοήμων άνθρωπος που ζει τις τραγικότερες στιγμές της σύγχρονης ελληνικής ιστορίας και έχει πάψει πλέον να κοροϊδεύει τον εαυτό του.
 
Κατά ένα περίεργο και ταυτόχρονα αυτονόητο τρόπο, μέχρι σήμερα καταφέρναμε πάντα να “κλέβουμε” λίγη από τη δόξα των προγόνων μας. Και το καταφέρναμε καλά γιατί “κουτσά στραβά” την υποστηρίζαμε κάπως αυτή τη δόξα και την περιβόητη καταγωγή μας. Σήμερα, αισθάνομαι ότι κόψαμε κάθε δεσμό με το ένδοξο παρελθόν μας! Και αυτό με θλίβει. Και με θυμώνει. Και με κάνει να ντρέπομαι. Και δεν μου αρέσει να ντρέπομαι, ειδικά για πράξεις και παραλείψεις άλλων. Επειδή όμως έχω αποφασίσει ότι ήρθε η στιγμή ν’ αναλάβω κι εγώ τις ευθύνες μου, δεν θα κρυφτώ άλλο πίσω από το δάχτυλό μου. Νιώθω ενοχές, γιατί φταίω κι εγώ. Όπως φταίμε όλοι. Γιατί όλοι συμβάλαμε είτε με τις πράξεις είτε με τις παραλείψεις μας.
 
Παράγραφος 2: Θεμέλιο του πολιτεύματος είναι η λαϊκή κυριαρχία.
 
Το είδαμε και αυτό… Μήπως δεν το είδαμε; Η λαϊκή κυριαρχία είναι αυτή που στηρίζει το πολίτευμα. Μόνο που δεν μας είπε ποτέ κανείς (ακόμη και σε εμάς τους “νομομαθείς” που αυτά τα παίζουμε στα “δάχτυλα”) ποιες μπορεί να είναι οι συνέπειες αν η λαϊκή κυριαρχία δεν σταθεί στο ύψος των περιστάσεων και δεν στηρίξει και δεν θεμελιώσει το πολίτευμα για το οποίο οι πρόγονοί μας ήξεραν ακριβώς τι έπρεπε να κάνουν για να το προασπίσουν. Και ήρθε η στιγμή να διαπιστώσουμε εν τοις πράγμασι ποιες είναι οι συνέπειες. Και, δεν ξέρω για εσάς, αλλά εμένα δεν μου αρέσουν καθόλου οι συνέπειες αυτές. Ο νους μου και η καρδιά μου επαναστατούν με κάθε κύτταρό τους. Δεν μου αρέσουν οι εικόνες, μ’ ενοχλούν οι αισθήσεις. Ψάχνω ελπίδα να πιαστώ. Δεν μπορεί να είναι αργά. Έστω και τώρα, κάτι μπορεί να γίνει (;).
 
Παράγραφος 3: Όλες οι εξουσίες πηγάζουν από το Λαό, υπάρχουν υπέρ αυτού και του Έθνους και ασκούνται όπως ορίζει το Σύνταγμα.
 
Η ειρωνεία σε όλο της το μεγαλείο. Οι εξουσίες πηγάζουν από το Λαό. Πράγματι, αφού ο Λαός μοίραζε εξουσίες απλόχερα προκειμένου ν’ αποκομίσει στη συνέχεια “έμμεσα” τα θετικά αποτελέσματα αυτών των εξουσιών. Δεν είχε σημασία σε ποιόν θα την έδινε την εξουσία. Σε όποιον έταζε το πιο πολλά, συνήθως. Ή σε όποιον έταζε πιο πειστικά. Ή και τα δύο…
 
Το ότι οι εξουσίες υπάρχουν υπέρ του Λαού και του Έθνους, μάλλον είναι η πιο παρεξηγημένη “διακήρυξη”. Ίσως γιατί δεν μας εξήγησε ποτέ κανείς, ότι η πραγματική έννοια δεν ήταν ότι έπρεπε να χρησιμοποιήσουμε τις “εξουσίες” για να βολευτούμε εμείς και τα παιδιά μας.
 

Όλα τελικά οφείλονται σε μια μεγάλη παρεξήγηση. Δεν ερμηνεύσαμε σωστά τις έννοιες. Αλλά δεν μας το είπαν και ποτέ ότι το είχαμε “καταλάβει λάθος”.
 
Άρα πάλι δεν φταίμε εμείς... Ας μην γελιόμαστε πια. Φταίμε. Και θα πληρώσουμε. Ας ελπίσουμε μόνο ότι θα μας δοθεί άνωθεν η ευκαιρία να επανορθώσουμε. Ας ελπίσουμε ότι δεν είναι αργά!
 


Φωτεινή Κλάδη
πηγή:NomikaEpilekta

Πρωθυπουργός: - Δικός μας σκοπός αυτή τη στιγμή είναι να απαλύνουμε και να ελαφρύνουμε τη μεσαία τάξη, ειδικά τους μισθωτούς.









Σία Κοσιώνη: Κύριε Μητσοτάκη, ο κ. Καραμανλής χθες παραπέμφθηκε με τις ψήφους των βουλευτών σας να ελεγχθεί από το Δικαστικό Συμβούλιο για το πλημμέλημα της παράβασης καθήκοντος.

Τα πλημμελήματα δεν είναι κακουργήματα, προφανώς, αλλά όταν μιλάμε για πολιτικά πρόσωπα έχουν μια ηθική απαξία. Τον κ. Παππά τον αποκαλείτε «κύριο 13-0».

Κυριάκος Μητσοτάκης: Γιατί καταδικάστηκε.

Σία Κοσιώνη: Θέλω να σας ρωτήσω, λοιπόν, αν καταδικαστεί ο κ. Καραμανλής εάν θα έχει θέση στην Κοινοβουλευτική Ομάδα της Νέας Δημοκρατίας.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Κοιτάξτε, δεν μπορώ να προεξοφλήσω το αποτέλεσμα μιας ποινικής διαδικασίας, διότι έχει φύγει από τα χέρια μου. Και θέλω να πω ότι ο κ. Καραμανλής είχε το θάρρος να ζητήσει ο ίδιος αυτή την εξέλιξη, διότι πιστεύει ότι είναι αθώος και πιστεύει ότι μπορεί να δικαιωθεί μέσα από αυτή την διαδικασία.

Σία Κοσιώνη: Εγώ υποθετικα λέω, εάν καταδικαστεί.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Νομίζω ότι ξέρετε την απάντησή μου, άρα δεν χρειάζεται να σας την πω. Είναι προφανής η απάντησή μου.

Σία Κοσιώνη: Ότι δεν θα είναι.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Είναι προφανής η απάντησή μου, αλλά αυτή την στιγμή εγώ δεν μπορώ να προεξοφλήσω μια τέτοια διαδικασία.

Σία Κοσιώνη: Προς Θεού δεν σας ζητάω αυτό.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Και θέλω να πω και κάτι…

Σια Κοσιώνη: Το απαντήσατε.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Θέλω να πω ότι για πρώτη φορά, δύο, όχι ένας, δύο Υπουργοί, ζήτησαν οι ίδιοι να πάνε στη Δικαιοσύνη. Θέλω να θυμίσω επίσης ότι αυτή η κυβέρνηση άλλαξε το άρθρο 86 και κατήργησε την αποσβεστική προθεσμία, το οποίο σημαίνει ότι ουσιαστικά υπάρχει μια εικοσαετία, τουλάχιστον για τα δυνητικά κακουργήματα, τα οποία δεν παραγράφονται, όπου θα μπορούμε όλοι να ελεγχθούμε από μια ενδεχόμενη μελλοντική κοινοβουλευτική πλειοψηφία.

Σία Κοσιώνη: Λοιπόν, τρέχω λίγο για να προλάβουμε. Οικονομία, έξι χρόνια είστε στο τιμόνι της χώρας, πανηγυρίζετε για τις επιδόσεις της ελληνικής οικονομίας. Ακούμε για υπερπλεονάσματα. Εγώ είδα προχθές μια έρευνα της Eurostat, με στοιχεία του 2024 θα πω για να είμαι ακριβής, αλλά δεν φαντάζομαι ότι υπήρχε καμιά θεαματική αλλαγή σε έναν χρόνο, ότι περίπου οι μισοί Έλληνες δεν αντέχουν, κ. Πρόεδρε, μία εβδομάδα διακοπών.

Έρχεται η ΔΕΘ, πώς θα στηρίξετε τους Έλληνες; Προφανώς δεν θα σας ζητήσω να μου αποκαλύψετε τα μέτρα που θα ανακοινώσετε, γιατί δεν θα το κάνετε ακόμα και αν είχατε καταλήξει, που δεν είμαι και σίγουρη ότι έχετε καταλήξει.

Αλλά αυτά που ακούγονται σε επίπεδο δημοσιογραφικών πληροφοριών, ότι δηλαδή θα στηριχθεί η μεσαία τάξη μέσω παρεμβάσεων στη φορολογία εισοδήματος, ισχύουν;

Κυριάκος Μητσοτάκης: Με ρωτάτε να σας πω τι θα πω στη ΔΕΘ, δεν θα το κάνω.

Σία Κοσιώνη: Απέξω – απέξω.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Το καταλαβαίνετε, αλλά είναι υποχρέωσή σας να το κάνετε. Να σας διορθώσω ευγενικά: δεν πανηγυρίζουμε. Και δεν νομίζω ότι μπορούμε, σε μια συγκυρία όπου συμπολίτες μας ακόμα δοκιμάζονται από τη συσσωρευμένη ακρίβεια, να μην λάβουμε υπόψη μας ότι πολλοί συμπολίτες μας τα βγάζουν δύσκολα πέρα.

Δεν ξέρω τι ποσοστό των Ελλήνων δεν μπορεί να πάει διακοπές. Σίγουρα υπάρχει…

Σία Κοσιώνη: Το 46%.

Κυριάκος Μητσοτάκης: …δεν ξέρω αν είναι το μισό, αυτό που ξέρω είναι ότι ένας από τους βασικούς λόγους που έχουμε όλα τα προγράμματα του Κοινωνικού Τουρισμού και του «Τουρισμός για Όλους» είναι για να δώσουμε τη δυνατότητα και στους συμπολίτες μας οι οποίοι δεν μπορούν να πάνε διακοπές και δεν έχουν αυτή τη δυνατότητα…

Σία Κοσιώνη: Δεν είναι μόνο οι διακοπές. Οι διακοπές, αν θέλετε, μπορεί να χαρακτηριστούν από κάποιο κόσμο πολυτέλεια. Υπάρχουν πολύ σοβαρότερα ζητήματα, που δεν βγαίνουν χειμώνες, όχι τα καλοκαίρια.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Εγώ δεν θα μιλήσω σήμερα συνολικά για την οικονομική μας πολιτική. Αλλά μια οικονομία η οποία είχε ανεργία 18% και τώρα έχει ανεργία 8% και έχει δημιουργήσει 500.000 νέες θέσεις εργασίας και οι μέσοι μισθοί και ο κατώτατος μισθός έχουν αυξηθεί σημαντικά, σίγουρα δεν το λες και λίγο.

Το πρόβλημα ποιο είναι; Το πρόβλημα είναι η συσσωρευμένη ακρίβεια, όχι ο πληθωρισμός πια αυτή τη στιγμή, συσσωρευμένη ακρίβεια.

Σία Κοσιώνη: Και ο πληθωρισμός «τσίμπησε», είναι στο 3,6. Υπάρχει ακρίβεια στις υπηρεσίες…

Κυριάκος Μητσοτάκης: «Τσίμπησε», αλλά έχουμε μια συγκεκριμένη ακρίβεια στις υπηρεσίες. Θέλω να θυμίσω όμως ότι η δική μας πολιτική είναι πολύ σαφής: βάζω σε τάξη τα δημόσια οικονομικά, έχω υψηλότερη ανάπτυξη από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, μειώνω την ανεργία, δημιουργώ πλεονάσματα μόνιμα και δομικά και από αυτά τα πλεονάσματα επιστρέφω ένα μερίδιο πίσω στην κοινωνία.

Σία Κοσιώνη: Τι θα επιστρέψετε;

Κυριάκος Μητσοτάκης: Θα σας πω καταρχάς τι έχουμε ήδη επιστρέψει. Λοιπόν, η υπεραπόδοση του προηγούμενου χρόνου μας έδωσε τη δυνατότητα να επιστρέψουμε 1 δισεκατομμύριο ευρώ -δεν το έχουμε κάνει ακόμα γιατί δεν το έχουν δει οι πολίτες-, ένα ενοίκιο πίσω πρακτικά σε όλους τους ενοικιαστές, τον Νοέμβριο, και 250 ευρώ μόνιμη στήριξη στους χαμηλοσυνταξιούχους, πάλι τον Νοέμβριο.

Σία Κοσιώνη: Αυτά τα έχετε πει, πάμε στη ΔΕΘ.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Μισό λεπτό, θα έρθω σε αυτά. Από εκεί και πέρα, ο δικός μας σκοπός αυτή τη στιγμή -και το έχω πει πολλές φορές- είναι να απαλύνουμε και να ελαφρύνουμε τη μεσαία τάξη, ειδικά τους μισθωτούς.

Σία Κοσιώνη: Μέσω ελάφρυνσης στη φορολογία;

Κυριάκος Μητσοτάκης: Δεν θα σας πω τον τρόπο, γιατί ακόμα δεν έχουμε καταλήξει. Εκεί θα στρέψουμε την προσοχή μας.

Έχουμε έναν δημοσιονομικό χώρο, ο οποίος δεν είναι ευκαταφρόνητος. Δεν είναι και τεράστιος -ακούω κάποια νούμερα τα οποία δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα. Όμως η προτεραιοποίηση, ξέρετε, των πολιτικών μας είναι πάντα μια δύσκολη υπόθεση. Πάντα θα σου ζητάνε περισσότερα από αυτά τα οποία μπορείς να κάνεις. Όμως, αισθάνομαι ότι αυτή τη στιγμή η προσοχή μας πρέπει να στραφεί στη μεσαία τάξη και πρωτίστως στους μισθωτούς.

Σία Κοσιώνη: Άρα θα ελαφρύνετε φορολογικά τη μεσαία τάξη;

Κυριάκος Μητσοτάκης: Δεν θα σας απαντήσω γιατί, όπως καταλαβαίνετε, πρώτον δεν έχουμε καταλήξει ακόμα στα τελικά μας μέτρα και, δεύτερον, διότι θα σας ζητήσω να κάνετε λίγο υπομονή μέχρι τη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης.

Αλλά αυτό το οποίο μπορώ να σας πω είναι ότι σε μια εποχή όπου πολλές ευρωπαϊκές χώρες κοιτάνε από που θα κόψουν, γιατί έχουν υπερβολικά ελλείμματα, άρα η συζήτηση είναι «τι δαπάνες θα κόψω, τι φόρους θα αυξήσω», εμείς εδώ είμαστε στην ανάποδη κατάσταση. Αυτό από μόνο του είναι μια θετική εξέλιξη.

Σία Κοσιώνη: Στην εξάντληση της τετραετίας επιμένετε, κ. Πρόεδρε, ή βλέπετε ότι μπορεί να υπάρξουν αφορμές για πρόωρη προσφυγή στις κάλπες;

Κυριάκος Μητσοτάκης: Οι εκλογές θα γίνουν την άνοιξη του 2027.

Σία Κοσιώνη: Επιμένετε. Με τον παρόντα εκλογικό νόμο, όπως έχετε δεσμευτεί.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Με τον ισχύοντα εκλογικό νόμο.

Σία Κοσιώνη: Το 3%, το όριο εισόδου στη Βουλή, το συζητάτε να αλλάξει;

Κυριάκος Μητσοτάκης: Μα, σας απάντησα ήδη.

Σία Κοσιώνη: Ούτε αυτό. Δεν πειράζετε καθόλου τον εκλογικό νόμο.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Σας απάντησα. Από εκεί και πέρα, αν έπρεπε να κάνω ένα σχόλιο για την εικόνα και τον πολυκερματισμό της Βουλής, θα σας έλεγα ότι δυστυχώς -είμαι πια 21 χρόνια βουλευτής- αυτή την εικόνα στο κοινοβούλιο δεν την έχω ξαναδεί.

Όχι μόνο ως προς τον αριθμό των κομμάτων, αυτό κατ’ ανάγκην δεν είναι πρόβλημα, αλλά φαίνεται ότι υπάρχει ένας διαγωνισμός από όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης, συμπεριλαμβανομένου και του ΠΑΣΟΚ, για το ποιος θα χρησιμοποιήσει πιο τοξική φρασεολογία. Και αυτός ο ανταγωνισμός γίνεται ολοένα και χειρότερος.

«Συμμορία», «μαφία», «καμόρα», «χούντα», «καθεστώς»: αυτή δεν είναι μια φρασεολογία η οποία ταιριάζει σε μια ώριμη δημοκρατία. Ούτε αυτό μπορεί να είναι επίπεδο ενός κοινοβουλευτικού διαλόγου αντάξιου αυτού που προσδοκούν οι πολίτες.

Και, δυστυχώς, σε αυτόν τον ανταγωνισμό έχουν εισέλθει και κόμματα τα οποία εν πάση περιπτώσει θα έπρεπε να χαρακτηρίζονται από μια διαφορετική -θα έλεγα- αίσθηση ευθύνης, καθώς έχουν κυβερνήσει τον τόπο αυτό.

Άρα, σίγουρα η εικόνα του κοινοβουλίου αυτή την εποχή δεν νομίζω ότι μας επιτρέπει να είμαστε πολύ αισιόδοξοι για το πώς οι πολίτες βλέπουν συνολικά τον κοινοβουλευτισμό.

Αυτό, όμως, είναι μια ανεξάρτητη παρατήρηση από το προηγούμενο ερώτημά σας.

Σία Κοσιώνη: Κύριε Πρόεδρε, σκληρή γλώσσα απέναντί σας χρησιμοποιεί και ο κ. Σαμαράς. Δράττομαι της ευκαιρίας τώρα να το βάλω εδώ αυτό το θέμα. Ακούγεται ότι μπορεί να κάνει κόμμα ο πρώην Πρωθυπουργός και πρώην Πρόεδρος του κόμματός σας. Πώς το σχολιάζετε;

Κυριάκος Μητσοτάκης: Δεν έχω να πω κάτι. Ο κ. Σαμαράς δεν ανήκει πια στη Νέα Δημοκρατία, λυπάμαι γι’ αυτό.

Σία Κοσιώνη: Ναι, αλλά μπορεί να σας στερήσει την αυτοδυναμία, λένε κάποιοι.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Λυπάμαι γι’ αυτή την εξέλιξη. Δεν την προκάλεσα εγώ. Αλλά από εκεί και πέρα ο καθένας είναι ελεύθερος να εκφραστεί με όποιον τρόπο νομίζει και όποιον τρόπο αισθάνεται.

Εμείς αυτό το οποίο έχουμε υποχρέωση να κάνουμε δεν είναι να αναμετριόμαστε και να μετράμε, θα έλεγα, τα «κουκιά» και την αριθμητική μιας ενδεχόμενης αυτοδυναμίας.

Απέχουμε, κα Κοσιώνη, δύο χρόνια ακόμα από τις εκλογές. Αυτή τη στιγμή υπάρχουν δύο επιλογές για την κυβέρνησή μας: ή να πατήσουμε φρένο λέγοντας «πάμε να κάνουμε μια πολιτική διαχείριση, να μαζέψουμε τα όποια προβλήματα» ή να πατήσουμε γκάζι και να επιμείνουμε σε τολμηρές μεταρρυθμίσεις, πολλές από τις οποίες θα ολοκληρωθούν σε μια ενδεχόμενη τρίτη θητεία, εφόσον μας εμπιστευθεί ο ελληνικός λαός.

Θα σας δώσω δύο παραδείγματα, τα οποία νομίζω είναι πολύ σημαντικά και είναι και θέματα τα οποία έχετε αναδείξει συχνά και στο δικό σας κανάλι. Νερά. Η χώρα σήμερα αντιμετωπίζει…

Σία Κοσιώνη: Ναι, ανακοινώσατε σήμερα αυτό το σχέδιο.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Ακόμα δεν το έχουμε ανακοινώσει, αλλά είμαστε σε δρόμο για να μπορέσουμε να το ανακοινώσουμε τον Σεπτέμβριο. Αντιμετωπίζουμε έναν κόκκινο συναγερμό. Μπορούμε να πούμε «δεν βαριέσαι, το πρόβλημα μάλλον δεν θα “σκάσει” σε αυτή την κυβέρνηση».

Το δεύτερο θέμα είναι οι πολεοδομίες. Θα πάμε σε μια δραστική μεταρρύθμιση ως προς τις πολεοδομίες.

Σία Κοσιώνη: Τύπου ΑΑΔΕ;

Κυριάκος Μητσοτάκης: Με έναν τελείως διαφορετικό χαρακτήρα, με ένα πιο κεντρικό σύστημα έτσι ώστε να μην υπάρχει, θα έλεγα, αυτή η τοπική εξάρτηση και η τοπική διαπλοκή που, δυστυχώς, συχνά συνοδεύει τη διαδικασία της πολεοδομίας.

Σία Κοσιώνη: Μακάρι να το δούμε αυτό.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Θα περιμένετε και γι’ αυτό σύντομα ανακοινώσεις.

Σία Κοσιώνη: Κύριε Μητσοτάκη ακούμε, εκτός από τα περί κόμματος Σαμαρά, και για κόμμα Τσίπρα. Ο κ. Τσίπρας έχει αρχίσει να σας απευθύνεται τελευταία, αλλά το πιο ενδιαφέρον δεν είναι αυτό. Το πιο ενδιαφέρον είναι ότι εσείς έχετε αρχίσει να επιλέγετε να του απαντάτε. Έχετε επιλέξει αντίπαλο, κ. Πρόεδρε;

Κυριάκος Μητσοτάκης: Είναι δύσκολο να επιλέξω αντίπαλο έναν πολιτικό ο οποίος αυτή τη στιγμή είναι ένας απλός βουλευτής, τέως Πρωθυπουργός που δεν έχει μιλήσει ούτε μια φορά στη Βουλή τα τελευταία δύο χρόνια.

Άρα για να του απαντήσω πρέπει καταρχάς να μιλήσει ή τουλάχιστον να μιλήσει με έναν τρόπο που να μπορώ και εγώ να απαντήσω.

Σία Κοσιώνη: Θα τον θέλατε ξανά αντίπαλο;

Κυριάκος Μητσοτάκης: Δεν είναι θέμα τι θέλω εγώ και τι δεν θέλω. Ο κ. Τσίπρας είναι ένας πολιτικός ο οποίος έχει παρελθόν, το αν έχει μέλλον θα το κρίνουν οι πολίτες. Παρελθόν έχει σίγουρα όμως, και πολύ συγκεκριμένο παρελθόν.

Αυτό το οποίο, όμως, εγώ οφείλω να επισημάνω είναι ότι δεν μπορώ ως ένας ενεργός πολιτικός, ο οποίος διαδέχθηκε τον κ. Τσίπρα, να επιτρέψω να παραχαραχθεί η ιστορία αυτού του τόπου.

Ούτε να ξεχάσουμε τι έγινε το 2015, ούτε ξαφνικά να εμφανιστούν ως οι σωτήρες κάποιοι οι οποίοι έπαιξαν την τύχη της χώρας στα ζάρια, ως οι πυροσβέστες οι οποίοι έσβησαν τη φωτιά την οποία έβαλαν οι ίδιοι. Αυτή την παραχάραξη της ιστορίας δεν θα την επιτρέψω.

Ο κ. Τσίπρας ήταν αρχηγός της αντιπολίτευσης πριν το 2015, εξαπάτησε τον ελληνικό λαό. Ήταν ένας κακός Πρωθυπουργός που προκάλεσε ένα τρίτο μνημόνιο, αχρείαστο παντελώς, και οδήγησε τη χώρα στον χαμηλότερο ρυθμό ανάπτυξης στην Ευρώπη. Και πιστεύω ότι ήταν και ένας κακός αρχηγός της αντιπολίτευσης από το 2019 και μετά, διότι αν ήταν καλύτερος προφανώς και ο ΣΥΡΙΖΑ δε θα πήγαινε από το 32% στο 17%.

Σία Κοσιώνη: Λοιπόν, κανονικά θα κλείναμε εδώ τη συνέντευξή μας, όμως οι συνεργάτες μου, όλοι ξέρουν ότι είναι μαγνητοσκοπημένη αυτή η συζήτηση, το έχω προαναγγείλει, άλλωστε, νωρίτερα στο δελτίο.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Πείτε μας κάτι που θέλουμε να ακούσουμε.

Σία Κοσιώνη: Σηκώσαμε την κούπα πριν από λίγα λεπτά… Κοντεύουμε να τη σηκώσουμε, μάλιστα. Νόμιζα ότι το σύνθημα ήταν ότι τη σηκώσαμε, εντάξει, κοντεύουμε να τη σηκώσουμε.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Μακάρι.

Σία Κοσιώνη: Λοιπόν, αν τη σηκώσουμε σε λίγο, ποιο είναι το μήνυμά σας σε αυτά τα κορίτσια;

Κυριάκος Μητσοτάκης: Όχι μόνο στα κορίτσια.

Σία Κοσιώνη: Τα οποία μπορεί να είναι χρυσά, αν δεν είναι, όλοι ευχόμαστε να είναι, θα είναι αργυρά, θα γυρίσουν με ένα μετάλλιο.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Όχι μόνο στα κορίτσια μας, αλλά και στους άντρες μας που έφτασαν στο τσακ να παίξουν στον μεγάλο τελικό.

Κάθε αθλητική επιτυχία νομίζω ότι είναι μία ευκαιρία για να αισθανθούμε όλοι μας υπερήφανοι. Και, φυσικά, εμείς που έχουμε και υποχρέωση να υλοποιούμε αθλητική πολιτική, να μπορούμε να σχεδιάζουμε και εκείνες τις υποδομές που θα επιτρέπουν στους πρωταθλητές μας να αγωνίζονται και να διαπρέπουν. Αλλά και εκείνες τις υποδομές που θα επιτρέπουν στα νέα παιδιά να αγαπήσουν τον αθλητισμό.

Το πρόγραμμα «Μαριέττα Γιαννάκου», σε 430 σχολεία, δίνει πάρα πολύ μεγάλη έμφαση στο να ξαναφτιάξουμε όλα τα γηπεδάκια σε όλες τις αυλές των σχολείων που έχουν μπει στο πρόγραμμα και εκεί, ενδεχομένως, θα γεννηθούν και οι πρωταθλητές του μέλλοντος.

Σία Κοσιώνη: Έχει σημασία να έχουν διεξόδους τα παιδιά μας. 12- 8 και θέλει δύο λεπτά.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Εντάξει. 12- 8, νομίζω ότι είμαστε σε καλό δρόμο.

Σία Κοσιώνη: Το λήξαμε και τη σηκώσαμε. Σας ευχαριστώ πολύ.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Και εγώ σας ευχαριστώ.

Σία Κοσιώνη: Ευχαριστούμε πολύ. Εύχομαι καλή συνέχεια και καλό καλοκαίρι.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Να ευχηθώ σε σας και στους τηλεθεατές σας ένα καλό καλοκαίρι, γι’ αυτούς οι οποίοι θα φύγουν. Για εμάς το καλοκαίρι, όπως ξέρετε, είναι πάντα έντονο λόγω και των διαφόρων κλιματικών κρίσεων που καλούμαστε να διαχειριστούμε.
Αλλά ο Αύγουστος είναι πάντα και μια ευκαιρία περισυλλογής. Για εμάς θα είναι και μήνας εργασίας, για να είμαστε έτοιμοι για σημαντικές εξαγγελίες στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης τον Σεπτέμβριο.

Σία Κοσιώνη: Σας ευχαριστώ πολύ.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Εγώ σας ευχαριστώ.


ΕΠΕΙΓΟΝ: Καταγγελία: - Ο ΕΦΚΑ κάνει εκκαθαρίσεις στις συντάξεις αποστράτων!! - Ζητάει πίσω σημαντικά ποσά σύνταξης, ως αχρεωστήτως καταβληθέντα!! - Τι πρέπει να κάνετε

 



<<Ο ΕΦΚΑ κάνει εκκαθαρίσεις συντάξεων, σε στελέχη που είχαν διοικητική αποκατάσταση, και σε περίπτωση που η νέα ημερομηνία αποστρατείας τους είναι μετά την 01 Ιουλ 2016 (έναρξη εφαρμογής νόμου Κατρούγκαλου) ζητάει πίσω σημαντικά ποσά σύνταξης, ως αχρεωστήτως καταβληθέντα.

 Εάν σας αφορά, παρακαλώ επικοινωνήστε με το 6940-661-381, ή με το gkirimk@yahoo.gr, για περαιτέρω συντονισμό προς αποκατάσταση της παραπάνω απαίτησης του ΕΦΚΑ>> 
--

ΥΕΘΑ: - Η νέα Δομή των Ενόπλων Δυνάμεων και το νέο συμπαγές σύστημα - Όλες οι αλλαγές


 Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Δένδιας, παρουσίασε σήμερα, Πέμπτη 24 Ιουλίου 2025, τη Β’ Φάση της μεταρρύθμισης «Ατζέντα 2030» στις Ένοπλες Δυνάμεις.

Στην παρουσίαση η οποία πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα «Ιωάννης Καποδίστριας» του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, παραβρέθηκαν, επίσης, ο Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας Θανάσης Δαβάκης, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Δημήτριος Χούπης, ο Αρχηγός ΓΕΣ Αντιστράτηγος Γεώργιος Κωστίδης, ο Αρχηγός ΓΕΝ Αντιναύαρχος Δημήτριος – Ελευθέριος Κατάρας ΠΝ και ο Αρχηγός ΓΕΑ Αντιπτέραρχος (Ι) Δημοσθένης Γρηγοριάδης.

Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας ανέφερε κατά την παρουσίαση:

«Ευχαριστώ θερμά για την παρουσία σας εν μέσω καύσωνος και μάλιστα φαντάζομαι και τη δυσκολία σας να έρθετε στην αίθουσα λόγω των έργων που κάνουμε στο Υπουργείο για τη νέα όψη. Θα ήθελα, πριν σας ενημερώσω για τις αλλαγές, να κάνω μια μικρή αναδρομή στο τι έχει γίνει μέχρι τώρα στο πλαίσιο της «Ατζέντας 2030», η οποία, όπως έχουμε πει, έχει τη φιλοδοξία να θωρακίσει τη χώρα από οιαδήποτε ορατή απειλή, να αλλάξει ριζικά τις Ένοπλες Δυνάμεις.

Αναφέρομαι καταρχάς στην «Ασπίδα του Αχιλλέα», τη συνολική προσέγγιση στις δυνατότητες της χώρας για αποτροπή, δηλαδή στην αντιπυραυλική, αντιαεροπορική, αντι-drone, αντιπλοϊκή και ανθυποβρυχιακή δυνατότητα άμυνας, που θα καλύπτει το σύνολο της ελληνικής επικράτειας και που θα απελευθερώσει τα νέα πλοία του Στόλου, αλλά και τα αεροσκάφη 4,5 και 5ης γενεάς, από την απλή χωρική υπεράσπιση της Πατρίδας.

Θα ήθελα, επίσης, να σας θυμίσω το ΕΛΚΑΚ, το Ελληνικό Κέντρο Αμυντικής Καινοτομίας, το οποίο έχει ήδη νομοθετηθεί και το οποίο λειτουργεί, και λειτουργεί με εξαιρετική επιτυχία. Ήδη ο «Κένταυρος» είναι ένα υπερήφανο παράδειγμα, αλλά δεν είναι το μόνο. Υπάρχουν δέκα ήδη έργα σε εξέλιξη και έντεκα ακόμα θα προκηρυχθούν. Βεβαίως, το ΕΛΚΑΚ έχει στενή συνεργασία με τη νέο-δημιουργημένη Διεύθυνση Καινοτομίας των Ενόπλων Δυνάμεων.

Θα ήθελα να θυμίσω, επίσης, ότι για πρώτη φορά στην ιστορία μας κατατέθηκε 12ετής και στην πραγματικότητα 20ετής Προγραμματισμός Εξοπλισμών, ο οποίος έχει και τη φιλοδοξία να ενισχύσει την εγχώρια αμυντική βιομηχανία, το εγχώριο αμυντικό οικοσύστημα με το 25% του συνολικού ποσού. Επίσης, αποτελεί μια πρωτοτυπία στην Ελλάδα.

Τη νέα Δομή Δυνάμεων, το νέο συμπαγές σύστημα, το οποίο θα υπηρετείται από τα νέα μέσα τα οποία αποκτάμε.

Τις ιατροφαρμακευτικές υπηρεσίες τις οποίες αναβαθμίσαμε με το νομοσχέδιο που ήδη ψηφίστηκε, αλλά σε αυτό το θέμα υπάρχει πολύ μεγάλη φιλοδοξία και πολύ μεγάλη ανάγκη να προχωρήσουμε περαιτέρω.

Να κάνω μια αναφορά στις μισθολογικές αυξήσεις, που ήδη έχουν ανακοινωθεί. Ένα τμήμα τους αφορά τον Στόλο, το Επίδομα του Στόλου, το Επίδομα των Ειδικών Συνθηκών.

Να αναφερθώ στις αυξήσεις στις αποδοχές των φοιτητών των Στρατιωτικών Σχολών και βεβαίως, αναμένουμε να έρθει το νομοθέτημα από το Υπουργείο Οικονομικών για να νομοθετηθούν οι νέες αυξήσεις τις οποίες ήδη έχω ανακοινώσει μετά την έγκριση του Πρωθυπουργού, και οι οποίες ανεξαρτήτως πότε θα έρθει το νομοθέτημα, θα ισχύουν, όπως υπάρχει κυβερνητική δέσμευση, από 1/10/2025.

Και, βέβαια, το Στεγαστικό Πρόγραμμα των Ενόπλων Δυνάμεων, το οποίο είναι σε πλήρη εξέλιξη και για το οποίο θα μιλήσουμε λίγο μετά.

Σήμερα, θα ήθελα να σας ενημερώσω για τη νέα φάση στη Δομή Δυνάμεων. Θα ξεκινήσω όμως από το νομοθέτημα που ήδη συζητείται στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής και αφορά στην αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας των Ενόπλων Δυνάμεων. Αυτό το νομοθέτημα προβλέπει την ενοποίηση των τριών Ταμείων στο ΤΑΕΘΑ, ένα ενιαίο ταμείο, ένας ενιαίος ιδιοκτησιακός φορέας, και τη δημιουργία ενός νέου φορέα αρμόδιου για την αξιοποίηση αυτής της περιουσίας, του ΦΑΑΕΔ.

Η φιλοδοξία είναι να χρηματοδοτηθούν τα έσοδα από την αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας των Ενόπλων Δυνάμεων για τη χρηματοδότηση του στεγαστικού προγράμματος των Ενόπλων Δυνάμεων και για τη συντήρηση των δομών.

Θα ήθελα να σας πω, όμως, ότι αντιλαμβανόμαστε πλήρως στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, τους καιρούς τους οποίους ζούμε και την καχυποψία της κοινωνίας, εν μέρει και των κομμάτων, απέναντι σε οποιαδήποτε προσπάθεια αξιοποίησης των περιουσιακών στοιχείων του Ελληνικού Δημοσίου, εν προκειμένω των Ενόπλων Δυνάμεων, όσο και αν είναι προφανής η ανάγκη και είναι απαραίτητο να συμβεί.

Θα ήθελα, λοιπόν, να σας επαναλάβω εδώ αυτό το οποίο είπα στη Βουλή και θα το πω πάλι αύριο το πρωί, κατά τη δεύτερη συζήτηση στην Επιτροπή. Το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας θα υιοθετήσει και θα περιλάβει στο νομοθέτημα οιαδήποτε λογική πρόταση που οδηγεί στη διαφάνεια της διαχείρισης και που θα προέλθει από την Αντιπολίτευση ή από οιονδήποτε άλλον. Θέλουμε να είναι όλα διαυγή.

Είναι προφανές ότι η πραγματική εφαρμογή αυτού του νομοθετήματος, αν λάβει κανείς υπόψη την ανάγκη του χρόνου υλοποίησης, δεν αφορά την παρούσα πολιτική ηγεσία του Υπουργείου. Όμως, θα πρέπει να θέσουμε στέρεες ρίζες, που να επιτρέπουν ειδικά σε αυτό το Υπουργείο, αυτά τα οποία γίνονται να είναι αντικείμενο συνολικής συναίνεσης του πολιτικού συστήματος και όχι διαφορών. Στα θέματα της Άμυνας πρέπει να είμαστε όλοι μαζί.

Να σας δώσω κάποιους αριθμούς για το στεγαστικό μας πρόγραμμα, για το οποίο πρέπει να σας πω ότι είμαστε πάρα πολύ υπερήφανοι. Το στεγαστικό πρόγραμμα που αφορά την κάλυψη των αναγκών στέγασης των επαγγελματικών στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων, όταν η Πατρίδα μεταθέτει κάπου αυτά τα στελέχη για την εκπλήρωση της αποστολής τους. Το στεγαστικό πρόγραμμα, λοιπόν, των Ενόπλων Δυνάμεων τα τελευταία 20 χρόνια συνολικά είχε κατασκευάσει 799 κατοικίες. 20 χρόνια, 799 κατοικίες.

Εμείς, μέχρι τον Αύγουστο του επόμενου χρόνου, θα έχουμε κατασκευάσει στη Θράκη και στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου κυρίως, 1.059 κατοικίες και μέχρι το 2027 θα φτάσουμε στον αριθμό των 2.059 κατοικιών.

Ήδη σήμερα που συζητάμε, εάν τα στοιχεία που μου έχουν δοθεί είναι ακριβή, έχουμε υπερβεί τις 799 κατοικίες της προηγούμενης εικοσαετίας.

Συνδυαζόμενο αυτό με τις μισθολογικές αυξήσεις και τις άλλες δυνατότητες στη στρατιωτική οικογένεια, φιλοδοξεί να δημιουργήσει ένα περιβάλλον που θα καθιστά την καριέρα στις Ένοπλες Δυνάμεις ελκυστική για τους νέους Έλληνες.

Χρειαζόμαστε, και το έχω πει επανειλημμένως, τους καλύτερους Έλληνες, τις καλύτερες Ελληνίδες στις Ένοπλες Δυνάμεις. Το μέγεθος της απειλής είναι πολλαπλάσιο σε σχέση με εμάς. Για να το ισοσκελίσουμε και να το αντιμετωπίσουμε και να το αποτρέψουμε, χρειαζόμαστε τους καλύτερους από εμάς.

Έρχομαι τώρα στη δεύτερη φάση της μεταρρύθμισης της Δομής Δυνάμεων. Ο σκοπός είναι η αναδιοργάνωση και ο εκσυγχρονισμός του μοντέλου. Οι Αρχηγοί και τα Συμβούλια έχουν επεξεργαστεί με επιμέλεια, και θα ήθελα να τους ευχαριστήσω γι’ αυτό, τα διδάγματα των σύγχρονων πολέμων.

Είναι φανερό πλέον ότι οι μεγάλοι, δυσκίνητοι, γραφειοκρατικοί σχηματισμοί, δεν μπορούν να αντέξουν στη σύγχρονη πραγματικότητα.

Πηγαίνουμε, λοιπόν, σε μια ενδυνάμωση της αυτονομίας των μειζόνων σχηματισμών, δημιουργώντας τέσσερις Ανώτατες Στρατιωτικές Διοικήσεις

= Την Ανώτατη Στρατιωτική Διοίκηση Θράκης, ό,τι δηλαδή σήμερα είναι το 4ο Σώμα Στρατού. 

= Την Ανώτατη Στρατιωτική Διοίκηση Ηπείρου και Μακεδονίας, 

= Την Ανώτατη Στρατιωτική Διοίκηση Αιγαίου και Ανατολικής Μεσογείου και 

= Την ΑΣΔΥΣ, η οποία διατηρεί τον ρόλο που έχει σήμερα.

Καταργούμε τα ενδιάμεσα επίπεδα διοίκησης. Πάνω από τις τέσσερις Ανώτατες Στρατιωτικές Διοικήσεις είναι το Γενικό Επιτελείο Στρατού, το οποίο σημαίνει την κατάργηση της 1ης Στρατιάς.

Συγχρόνως, αναβαθμίζουμε τη Γενική Επιθεώρηση Στρατού, της δίνουμε και νέες αρμοδιότητες και δημιουργούμε Διοικήσεις Μη Επανδρωμένων Μέσων σε όλα τα Όπλα και τα Σώματα. Αντιλαμβάνεσθε ότι αυτό είναι το σύγχρονο Όπλο Πολέμου.

Προχωράμε στη συγχώνευση επιπλέον 45 στρατοπέδων. Θυμίζω ότι έχουμε ήδη προβεί σε συγχωνεύσεις 137 στρατοπέδων. Και προχωράμε και στη συγχώνευση των Στρατιωτικών Δικαστηρίων από 15 σε 6. Η Στρατιωτική Δικαιοσύνη θα διατηρήσει παρουσία στην Αθήνα, στη Λάρισα, στη Θεσσαλονίκη και στην Ξάνθη.

Θα έχουμε από όλα αυτά μια συνολική εξοικονόμηση πόρων 85 εκατομμυρίων τον χρόνο και μια επιπλέον εξοικονόμηση 16,5 εκατ. από τις συγχωνεύσεις των στρατοπέδων.

Μόνο από την κατάργηση του επιπέδου της Στρατιάς θα απελευθερωθούν εκατοντάδες ικανότατοι Αξιωματικοί, των οποίων οι δυνατότητες θα μπορούν να αξιοποιηθούν με πολύ καλύτερο τρόπο από εδώ και πέρα. Μόνον η κατάργηση της Στρατιάς μάς δίνει 30.000 ώρες, ανθρωποώρες εξοικονόμηση τον μήνα. Για την ακρίβεια 29.504.

Συγχρόνως, προχωράμε στη νέα αντίληψη που τα διδάγματα των πολέμων που διεξάγονται, ιδίως του πολέμου της Ουκρανίας, τα καθιστούν απαραίτητα.

Αναφέρομαι στη δημιουργία σειράς έργων αμυντικής οχύρωσης, κυρίως στον Έβρο και τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου. Η πρόβλεψη που θα ακολουθήσει και τον εκσυγχρονισμό των υπαρχουσών οχυρωματικών δομών – η χώρα έχει ήδη δομές, θα πρέπει απλώς αυτές να τις κάνουμε επιχειρησιακά αξιοποιήσιμες αμέσως – θα προστεθούν όμως 207 έργα στην ηπειρωτική Ελλάδα και 315 έργα στη νησιωτική Ελλάδα. Η πρόβλεψη είναι ότι το 100% θα έχει ολοκληρωθεί στο βάθος μιας τριετίας. Και αυτά, όπως και πολλές άλλες μεταρρυθμίσεις, θα έπρεπε να έχουν γίνει εχθές. Έχουμε υπολογίσει τον προϋπολογισμό αυτών των έργων στα 65 εκατομμύρια ευρώ.

Καταλήγω με τις μεταρρυθμίσεις όσον αφορά αυτό που εγώ λέω στρατό των πολιτών. Από 1/1/2026 καταργείται πλέον η κατάταξη στρατεύσιμων στο Ναυτικό και στην Αεροπορία. 

Όλοι θα κατατάσσονται στον Στρατό Ξηράς και θα ακολουθούν το νέο πρόγραμμα εκπαίδευσης που μαζί με το νομοθέτημα για τη θητεία, θα ανακοινωθεί τον Σεπτέμβριο. Ο λόγος που η ανακοίνωση γίνεται από τώρα είναι γιατί οι κατατάξεις, η εσωτερική διαδικασία για το 2026, στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας έχει ήδη ξεκινήσει.

Δημιουργούμε, επίσης, ένα νέο κανονισμό τροφοδοσίας για τις Ένοπλες Δυνάμεις. Έναν σύγχρονο κανονισμό τροφοδοσίας, τυποποίησης και οφείλω να πω και λογοδοσίας επί της τροφοδοσίας, τον οποίο επεξεργάστηκαν τα Επιτελεία και το ΓΕΕΘΑ. Αποτελεί βελτίωση της διατροφικής αξίας.

Η εφαρμογή του θα είναι ευθύνη του Γενικού Επιθεωρητή Στρατού. Θα υπάρξει και ελεγκτικός μηχανισμός, ο οποίος θα διασφαλίσει ότι ο νέος κανονισμός θα εφαρμοστεί.

Δεν είναι δυνατόν η ποιότητα του φαγητού να μην είναι αυτή η οποία να επιτρέπει σε αυτά τα παιδιά που υπηρετούν την Πατρίδα, να εκτελούν την υπηρεσία τους. Δεν μπορεί το φαγητό να παράγεται – δεν ισχυρίζομαι ότι αυτό συμβαίνει σε όλες τις περιπτώσεις, αλλά συμβαίνει – για να πετάγεται στα σκουπίδια. Και δεν είναι δυνατόν οι πολίτες που υπηρετούν την Πατρίδα φορώντας τη στολή να διατρέφονται από τα ΚΨΜ.

Έρχομαι τώρα στο τελευταίο, επίσης σημαντικό.

Θα ήθελα να σας ανακοινώσω την αύξηση της μηνιαίας αποζημίωσης των Οπλιτών, σαν βάση υπολογισμού, στα 100 ευρώ – από 8,80 ευρώ που είναι σήμερα – για όσους υπηρετούν στα παραμεθόρια και στα νησιά του Αιγαίου και 50 ευρώ στην ενδοχώρα. Επειδή διέρρευσε με τρόπο που δεν γνωρίζω η σημερινή ανακοίνωση, είδα σήμερα στο διαδίκτυο κάποιους υπολογισμούς. Μάλιστα, είδα έναν οριζόντιο «περίεργο» υπολογισμό ότι η αύξηση είναι οριζόντια 20%. Για την ακρίβεια η αύξηση είναι οριζόντια 1.036,36%. 1.036,36% όσον αφορά τα 100 ευρώ. Και 468,18% όσον αφορά στα 50 ευρώ.

Αυτά όμως είναι η βάση υπολογισμού. Υπάρχουν, βεβαίως και σε αυτά προσαυξητικοί συντελεστές. Να σας δώσω ένα παράδειγμα: άγαμος ορφανός από έναν γονέα σήμερα παίρνει 35,22 ευρώ. Με το νέο σύστημα όταν υπηρετεί την Πατρίδα, θα παίρνει 150 ευρώ.

Και όποιος έχει ένα παιδί, σήμερα παίρνει 88 ευρώ, με το νέο σύστημα θα παίρνει 200 ευρώ. Θεωρούμε ότι αυτό είναι απαραίτητο για να μπορεί κάποιος να έχει τη δυνατότητα να υπηρετεί. Και για να το πω λαϊκά, όπως το έζησα και στον καιρό που υπηρετούσα, να έχει λεφτά στην τσέπη του για να αγοράσει έναν καφέ.

Θα ήθελα να συμπληρώσω ότι το ποσό που θα χρειαστούμε για αυτό υπερβαίνει τα 25 εκατομμύρια και το σύνολο του ποσού αυτού προέρχεται από τις εξοικονομήσεις που δημιουργεί η μεταρρύθμιση στη Δομή Δυνάμεων, οι συγχωνεύσεις στρατοπέδων και η κατάργηση επιπέδων.

Όπως και το μεγαλύτερο μέρος των αυξήσεων, οι οποίες έχουν ανακοινωθεί και θα εφαρμοστούν σε τελική φάση από την 1η Οκτωβρίου, δηλαδή το σύνολο στην πραγματικότητα των αυξήσεων που θα επέλθουν την 1η Οκτωβρίου, έτσι και η αύξηση εδώ της μηνιαίας αποζημίωσης των Οπλιτών προέρχονται από τις εξοικονομήσεις που κάνουμε εδώ στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας. Ενώ στον ίδιο χρόνο αυξάνουμε το αξιόμαχο των Ενόπλων Δυνάμεων.

Τελευταίο, για να μην υπάρξουν και διαμαρτυρίες τουλάχιστον σε αυτό, θα ήθελα να σας δώσω απλώς δυο-τρία στοιχεία για τις συγχωνεύσεις στη Στρατιωτική Δικαιοσύνη για να καταλάβετε τη λογική. Μέχρι σήμερα που συζητάμε, το Στρατοδικείο Ιωαννίνων, το οποίο καταργείται, δικάζει 8 υποθέσεις το χρόνο. Οκτώ υποθέσεις σε όλο το χρόνο! Το Ναυτοδικείο Ιωαννίνων – γιατί ίσως δεν το ξέρετε αλλά έχουμε Ναυτοδικείο στα Γιάννενα – δικάζει 10 υποθέσεις ετησίως και το Αεροδικείο Ιωαννίνων δικάζει δυο υποθέσεις ετησίως. Συνολικά, δηλαδή, 20 υποθέσεις τον χρόνο. Έναντι αυτών των 20 υποθέσεων, έχουμε 6 δικαστές και 15 άτομα προσωπικό. Δηλαδή, έχουμε 21 ανθρώπους για 20 υποθέσεις τον χρόνο!

Στο Στρατοδικείο Χανίων – το οποίο επίσης καταργείται – έχουμε 6 υποθέσεις ετησίως. Στο Ναυτοδικείο Χανίων έχουμε 10 υποθέσεις ετησίως και στο Αεροδικείο Χανίων έχουμε 5 υποθέσεις ετησίως. Δηλαδή, 21 υποθέσεις τον χρόνο. Μία παραπάνω από τα Γιάννενα. Και υπηρετούν 5 δικαστές και 15 άτομα προσωπικό. Δηλαδή, έχουμε 20 άτομα για 21 υποθέσεις!

Καταλαβαίνετε ότι αυτό δεν είναι παραδεκτό σε οποιαδήποτε χώρα έχει στοιχειώδη κανόνα λογικής, στη διάθεση του υστερήματος του Έλληνα ή του οποιουδήποτε φορολογούμενου.

Σας ευχαριστώ πολύ».

Ακολουθούν οι απαντήσεις στις ερωτήσεις των δημοσιογράφων:

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κύριε Υπουργέ, κύριε Αρχηγέ, κύριε Υφυπουργέ καλημέρα! Ευχαριστούμε για την πρόσκληση. Μια ερώτηση και μια διευκρίνιση θα ήθελα, σας παρακαλώ. Όταν αναφερθήκατε για πέρας Κατατάξεως Στρατευσίμων στην Πολεμική Αεροπορία και το Πολεμικό Ναυτικό, καθώς και ότι όλοι θα πηγαίνουν στον Στρατό Ξηράς, θα ήθελα να μου πείτε αν αυτό θα γίνεται, θα αφορά, μόνο στη βασική εκπαίδευση που θα είναι ενιαία και μετά θα αποδίδονται στους Κλάδους κατά την ανάγκη που έχει κάθε Κλάδος ή θα πηγαίνουν πλέον μόνο Στρατό Ξηράς και στην θητεία τους;

Επίσης να ρωτήσω, σε περίπτωση που δεν θα υπάρχουν στρατεύσιμοι, ποιος θα φυλά τις ναυτικές εγκαταστάσεις, τα αεροδρόμια; Και μια διευκρίνιση. Αναφέρεστε εδώ, σε «Ηπειρωτική Ελλάδα και νησιά του Ανατολικού Αιγαίου», εννοείτε και τα Δωδεκάνησα για έργα και οτιδήποτε ή τα Δωδεκάνησα θα είναι εκτός; Ευχαριστώ πολύ.

ΝΙΚΟΣ ΔΕΝΔΙΑΣ: Θα ξεκινήσω από το τρίτο, είναι μια ανοιχτή ενημέρωση, άρα θα ήθελα να μου επιτρέψετε να μην μπω σε λεπτομέρειες. Άλλωστε υπάρχουν πάρα πολλά τα οποία θα τα αναλύσω εκτενώς στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής, αλλά επειδή τείνω να εμπιστεύομαι την σοβαρότητα του Τύπου στην Πατρίδα μας σε αυτά τα θέματα είμαι έτοιμος και κατ’ ιδίαν να προβώ σε διευκρινίσεις.

Όσον αφορά στις δυο πρώτες ερωτήσεις, οι οποίες τις κατανοώ απολύτως. Στην πρώτη η απάντηση είναι «όχι», δεν θα επιστρέφουν μετά στο Πολεμικό Ναυτικό και στην Πολεμική Αεροπορία. Η θητεία θα είναι συνολικά στον Στρατό Ξηράς με εξαίρεση ελάχιστες περιπτώσεις που οι επαγγελματικές τους δυνατότητες επιβάλλουν να υπηρετήσουν στο Πολεμικό Ναυτικό ή στην Αεροπορία. Αναφέρομαι συγκεκριμένα σε καπετάνιους περισσότερο και σε μηχανικούς αεροσκαφών. Θα είναι ένας πολύ μικρός αριθμός, θα δώσουμε στην δημοσιότητα ακριβώς ποιες ειδικότητες θα είναι αυτές. Θα είναι ελάχιστες όμως. Ελάχιστες!

Ως προς το θέμα της φύλαξης και άλλων υπηρεσιών που χρειάζονται τη βοήθεια των στρατιωτών – δεν είναι μόνο η φύλαξη – θα υπάρχει μετακίνηση για αυτές από τον Στρατό Ξηράς. Την φύλαξη στην οποία αναφερθήκατε, θα την αναλάβει ο Στρατός Ξηράς.

Όλοι θα είναι στον Στρατό Ξηράς.

Τι συνέβαινε μέχρι τώρα, γιατί θέλω να το καταλάβετε, πέρα από αυτά τα οποία αντιλαμβάνεστε, που αφορούν προτιμήσεις για το Πολεμικό Ναυτικό και την Πολεμική Αεροπορία, για λόγους που αντιλαμβανόμαστε όλοι, καθώς το Πολεμικό Ναυτικό και η Πολεμική Αεροπορία είναι όπλα πλήρους συνθέσεως και στον καιρό ειρήνης.

Αυτό σήμαινε ότι οποιοσδήποτε ή σχεδόν οποιοσδήποτε υπηρετούσε στο Πολεμικό Ναυτικό και στην Πολεμική Αεροπορία δεν υφίστατο την βασική εκπαίδευση και μόλις τέλειωνε την θητεία του, χανόταν για τις Ένοπλες Δυνάμεις της πατρίδας μας. Εξαφανιζόταν από την δυνατότητα της εφεδρείας.

Με δεδομένη την δική μας πληθυσμιακή σύνθεση αυτό δεν είναι δυνατόν να μείνει έτσι. Άρα, λοιπόν, η δυνατότητα να εκπαιδεύονται και να επανεκπαιδεύονται όλοι οι Έλληνες που θέλουν να το κάνουν, στο πλαίσιο του νομοθετήματος για την εφεδρεία, το οποίο επίσης θα έρθει το φθινόπωρο, είναι απολύτως απαραίτητη για να σχεδιάσουμε την δυνατότητα αποτροπής για την οποία σας μίλησα πριν. Δεν γίνεται αλλιώς. Οι αριθμοί είναι αμείλικτοι, τους έχουμε τρέξει πάρα πολλές φορές. Οι πληθυσμιακές εξελίξεις στις καμπύλες είναι επίσης γνωστές σε σας. Μπορεί να μην έχετε κάνει τους υπολογισμούς αναλυτικά, δεν χρειαζόταν, αλλά εμείς τους κάνουμε αναλυτικά.

Είναι απαραίτητο να ενισχύσουμε δυνατά το βασικό pool των Ενόπλων Δυνάμεων.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κύριε Υπουργέ, από πότε θα ξεκινήσει να ισχύει η δυνατότητα της παύσης κατάταξης στο Πολεμικό Ναυτικό και στην Αεροπορία; Είναι το πρώτο ερώτημα και το δεύτερο: Όταν μιλάμε για μεγαλύτερη αυτονομία στους μείζονες σχηματισμούς, μέχρι ποιου επιπέδου;

ΝΙΚΟΣ ΔΕΝΔΙΑΣ: Θα σας απαντήσω στο πρώτο και θα απαντήσω ελλειπτικά στο δεύτερο για λόγους που επίσης κι εσείς που κάνετε το ερώτημα, τους καταλαβαίνετε. Όσον αφορά στο πρώτο και η αύξηση η μισθολογική και η κατάταξη στον Στρατό, θα ισχύσουν από 1η Ιανουαρίου 2026.

Όσον αφορά τώρα την αυτονομία των Μειζόνων Σχηματισμών, πλέον ο τρόπος πολέμου έχει αλλάξει. Το είπαμε πριν. Θα σας δώσω ένα παράδειγμα. Στην Ουκρανία αυτή την στιγμή ο πόλεμος διεξάγεται κυρίως με μικρά drones, τα οποία λέγονται “FPV”, “First Person View”, και των οποίων η τεχνολογία, η μορφή και οι δυνατότητες αλλάζουν διαρκώς. Όπως επίσης και ο τρόπος με τον οποίο αξιοποιούνται. Εάν για τις μικρές αυτές αλλαγές, παρεμπιπτόντως ένας μεγάλος αριθμός από αυτά παράγονται από το 3D printers, από πολύ μικρές και ευέλικτες γραμμές παραγωγής. Εάν για την μικρή αλλαγή χρειάζεται κανείς να ετοιμάσει φάκελο, πρέπει να τον στείλει στον Μέραρχο. Ο Μέραρχος να τον στείλει στο Σωματάρχη. Ο Σωματάρχης να τον στείλει στον Στρατάρχη, ο Στρατάρχης να τον στείλει στο ΓΕΣ. Το ΓΕΣ να τον στείλει στον ΓΕΕΘΑ. Ο Α/ΓΕΕΘΑ να τον στείλει στον Υπουργό και μετά, αφού έχει εγκρίνει ο Υπουργός, η ιστορία αυτή να πάει πάλι προς τα κάτω, ακριβώς με τα ίδια. Καταλαβαίνετε ότι έχει τελειώσει το συγκεκριμένο θέμα, η μάχη, ο πόλεμος.

Πρέπει, λοιπόν, να αλλάξουμε τελείως την κουλτούρα και την νοοτροπία μας. Να ενδυναμώσουμε τα στελέχη μας με δυνατότητα να παίρνουν αποφάσεις επί του πεδίου. Σε πράγματα που μέχρι τώρα δεν υπήρχαν καν. Ως ερωτήματα και ζητήματα. Ήδη λοιπόν, για αυτό υπάρχει προεργασία στις Στρατιωτικές Σχολές, ήδη υπάρχει μια μεγάλη προσπάθεια αλλαγής της κουλτούρας. Δεν λέω ότι θα γίνει αύριο το πρωί.

Οι κύριοι Αρχηγοί, όμως, και ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ και οι Αρχηγοί του Στρατού, του Ναυτικού και της Αεροπορίας ενθαρρύνουν την πρωτοβουλία. Ελπίζω ότι το νέο σχήμα, το οποίο επίσης θα συνεχίσει να εξελίσσεται.

Έχουμε φύγει από τους καιρούς των μαρμαρωμένων δομών. Έχουμε πάει στους καιρούς της ανάγκης των διαρκών αλλαγών. Αυτό προσπαθούμε να ενσωματώσουμε εδώ. Και όσον αφορά και εμάς, είναι πολύ πιθανόν να σας ανακοινώσω και μια τρίτη φάση. Επειδή, όμως, είμαστε στο στάδιο επεξεργασίας αυτού δεν χρειάζεται να πω κάτι. Όμως, σας παρακαλώ, κρατήστε το ότι πάμε σε μια εποχή διαρκώς αλλαγών.

 

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κύριε υπουργέ, να ρωτήσω λίγο σχετικά με την κατάργηση της 1ης Στρατιάς, επειδή έχει και διπλή ιδιότητα, αυτή του ΝΑΤΟ και του Ευρωπαϊκού Στρατηγείου, αν υπάρχει κάτι περισσότερο πάνω σε αυτό το οποίο μπορείτε να μας πείτε;

ΝΙΚΟΣ ΔΕΝΔΙΑΣ: Μάλιστα, η ιδιότητα του ΝΑΤΟ και της Ευρωπαϊκή Ένωσης, του στρατηγείου θα περάσει στον Γενικό Επιθεωρητή, ο οποίος θα είναι στην Λάρισα πλέον. Δεν θα είναι, όπως τώρα, στο Γενικό Επιτελείο. Θα ενδυναμωθεί ο ρόλος του Γενικού Επιθεωρητή.

Θα ενδυναμωθεί και δικαίως. Εντός του Στρατεύματος, ως ο κύριος ελεγκτικός φορέας, συγχρόνως όμως θα έχει και τα καθήκοντα του Ευρωπαϊκού Στρατηγείου, τα οποία ορθά ρωτήσατε.

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ

(*Photο Credits: Διεύθυνση Ενημέρωσης/Υπουργείο Εθνικής Άμυνας/Ευάγγελος Καραΐσκος)