Τετάρτη 13 Μαρτίου 2024

Πρωθυπουργός: - Οι ΠΕΝΤΕ διαφορετικοί τρόποι που αντιμετωπίζουμε το ζήτημα της ακρίβειας

ς

Από τη συνέντευξη του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στην εκπομπή «Αταίριαστοι» του τηλεοπτικού σταθμού ΣΚΑΪ και στους δημοσιογράφους Χρήστο Κούτρα και Γιάννη Ντσούνο:

Έχετε δίκιο να αναδεικνύετε το ζήτημα της ακρίβειας ως το πρώτο πρόβλημα που αντιμετωπίζει σήμερα το μέσο ελληνικό νοικοκυριό. Δεν χρειάζεστε καμία έρευνα για να το διαπιστώσετε. Υπάρχει όντως μια συσσωρευμένη αύξηση τιμών η οποία πιέζει τους οικογενειακούς προϋπολογισμούς. Πώς απαντάμε σε αυτό; Με πολλούς διαφορετικούς τρόπους.

  • Ο πρώτος είναι με αυξήσεις μισθώνΘα επιμείνω σε αυτό, διότι έχουμε θέσει έναν στόχο, και αποτελεί προεκλογική μας δέσμευση, ο μέσος μισθός στη χώρα να φτάσει στα 1.500 ευρώ και ο κατώτατος στα 950 ευρώ το 2027. Θα τον πετύχουμε τον στόχο αυτόν. Ήδη από το 2019 οι μισθοί στη χώρα έχουν αυξηθεί κατά λίγο παραπάνω από 20%. Πέφτει η ανεργία, υπάρχει περισσότερος ανταγωνισμός, οι επιχειρήσεις πρέπει να πληρώσουν περισσότερο για να προσελκύσουν εργαζόμενους. Αυτή, λοιπόν, είναι η διαρθρωτική απάντηση στο ζήτημα των οικογενειακών προϋπολογισμών και της αντιμετώπισης της ακρίβειας. Προφανώς δεν φτάνει όμως μόνο αυτό.
    • Η αύξηση του κατώτατου μισθού, η οποία θα ανακοινωθεί εντός του Μαρτίου και θα τεθεί σε εφαρμογή από την 1η Απριλίου, συμπαρασύρει επιδόματα, συμπαρασύρει τριετίες. Δηλαδή δεν είναι μόνο ο κατώτατος μισθός τον οποίο θα δείτε. Θα είναι πάνω από 800 ευρώ.
  • Θέλω να θυμίσω το «Καλάθι του Νοικοκυριού». Κάναμε πολλές παρεμβάσεις. Γιατί όμως τώρα κάναμε μία πιο δραστική παρέμβαση στην ίδια τη λειτουργία της αγοράς; Για να έχουμε μεγαλύτερη ορατότητα και να μην κρύβονται μέσα από ένα πολυδαίδαλο σύστημα υψηλών τιμών καταλόγων και πολλών προσφορών, ουσιαστικά ανατιμήσεις τις οποίες καρπώνονταν και οι εταιρείες και τα σούπερ μάρκετ. …  Γι’ αυτό και η παρέμβαση γίνεται τώρα και έχει ήδη δείξει αποτελέσματα σε ταχέως κινούμενα καταναλωτικά προϊόντα: απορρυπαντικά, σαμπουάν, 4.000 κωδικοί, στο βρεφικό γάλα κάναμε ακόμα πιο δραστική παρέμβαση, γιατί καταλαβαίνουμε την επιβάρυνση για μία νέα οικογένεια.
  • Θέλω να θυμίσω ότι αυξήσαμε και το επίδομα γέννας, αναδρομικά μάλιστα. Άρα, και οι οικογένειες που απέκτησαν παιδί το 2023 θα πάρουν πρόσθετη οικονομική ενίσχυση, για να καλύψουμε τα αυξημένα έξοδα τα οποία συνεπάγεται η ανατροφή ενός μικρού παιδιού. Άρα, όλες αυτές οι παρεμβάσεις συνθέτουν, θα έλεγα, ένα συνολικό πλέγμα το οποίο σηματοδοτεί τη βούληση της κυβέρνησης να παρέμβει στην αγορά -και με πρόστιμα.
  • Είδα κάποιες εταιρείες οι οποίες παραπονιόντουσαν για τα πρόστιμα. Λυπάμαι, όποιος παραβιάζει τον νόμο θα «φάει» πρόστιμο. Έχουμε βάλει πρόστιμα τα οποία ξεπερνούν τα 16 εκατομμύρια ευρώ. Δεν είναι και μικρό ποσό.